ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З

11 грудня 2002р. N 845


Про затвердження Порядку дiй посадових осiб митних органiв при визначеннi митної вартостi транспортних засобiв

     На виконання пункту 3 прийнятих рiшень Протоколу семiнару-наради керiвникiв пiдроздiлiв митниць регiону з питань митного контролю та митного оформлення приватного автотранспорту,

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити та ввести в дiю Порядок дiй посадових осiб Чорноморської регiональної та пiдпорядкованих митниць при визначеннi митної вартостi автотранспортних засобiв (додається).

     2. Начальникам пiдпорядкованих митниць та оперативних пiдроздiлiв регiональної митницi довести даний наказ до особового складу, забезпечити неухильне виконання.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника регiональної митницi Ю.I. Соколова.

Начальник регiональної митницi О.Й. ТОКАРЧУК

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Чорноморської регiональної митницi
вiд 11.12.2002р. N 845

Порядок дiй посадових осiб
Чорноморської регiональної та пiдпорядкованих митниць при визначеннi митної вартостi автотранспортних засобiв

     Даний порядок розроблено на пiдставi дiючих законодавчо-нормативних документiв з питань митної оцiнки автотранспортних засобiв та призначено для застосування посадовими особами митних органiв при здiйсненнi митного оформлення транспортних засобiв i забезпечення справляння в повному обсязi обов'язкових митних платежiв.

1. Загальнi положення

     1.1. Митна вартiсть транспортних засобiв заявляється декларантом або громадянином вiдповiдно до встановленого порядку.

     1.2. Правильнiсть визначення митної вартостi перевiряється уповноваженою особою митного органу з метою справляння обов'язкових митних платежiв пiд час митного оформлення.

2. Визначення митної вартостi транспортних засобiв

     2.1. Визначення митної вартостi проводиться митним органом послiдовно на пiдставi вартостi, зазначеної в комерцiйних документах (рахунках-фактурi, iнвойсi, купчiй, довiдцi-розрахунку тощо).

     Якщо митний орган має пiдстави для сумнiву в правильностi чи достовiрностi вiдомостей або документiв, поданих для пiдтвердження заявленої митної вартостi, вiн може зажадати додатковi вiдомостi, включаючи документи, якi свiдчать про те, що заявлена митна вартiсть являє собою цiну, яка фактично сплачена чи пiдлягає сплатi за транспортний засiб на момент перетину митного кордону України.

     2.2. В якостi джерел iнформацiї про цiни на автотранспортнi засоби можна використовувати наступнi:

     - цiнова база даних Держмитслужби України (програмно-iнформацiйний комплекс);

     - iнструктивнi листи ДМСУ щодо цiн на основнi моделi;

     - висновки експертних органiзацiй та експертiв, якi отримали вiдповiднi лiцензiї Мiнiстерства юстицiї України;

     - каталоги та довiдники виробникiв.

     2.3. Порядок визначення митної вартостi автотранспортних засобiв здiйснюється у вiдповiдностi до Методичних рекомендацiй щодо визначення митної вартостi транспортних засобiв, доведених до митних установ листом ДМСУ вiд 27.12.2001р. N 3/14-6059-ЕП.

     2.4. У випадках, коли заявлена вартiсть нового автотранспортного засобу не вiдповiдає рiвням цiн, доведених до митних установ Держмитслужбою України або за наявних документiв не можливо перевiрити правильнiсть її обчислення, оперативним пiдроздiлом готується та направляється запит до вiддiлу тарифiв та митної вартостi у порядку, визначеному наказом ДМСУ вiд 02.12.99р. N 782.

     Одночасно з запитом до вiддiлу тарифiв та митної вартостi направляється повний пакет документiв, що надавалися до митного оформлення, а також акт про проведення митного огляду встановленого зразку.

     В актi про проведення митного огляду зазначається повна iнформацiя про транспортний засiб згiдно встановленої форми, у тому числi по фактах наявних пошкоджень. Визначення технiчного стану автотранспортного засобу, заявленого до митного оформлення з наявними пошкодженнями, здiйснюється з обов'язковим залученням уповноважених експертiв.

     Вiддiл тарифiв та митної вартостi має право провести повторний митний огляд автотранспортного засобу, якщо вiдомостей в актi про проведення митного огляду недостатньо для прийняття остаточного рiшення по визначенню митної вартостi.

     2.5. Митне оформлення транспортних засобiв, якi були затопленi пiд час стихiйного лиха, здiйснювати згiдно вимог, викладених у листi ДМСУ вiд 25.09.2002р. N 11/4-13.1-8635-ЕП.

     2.6. Визначення митної вартостi транспортних засобiв, що використовувалися, здiйснюється при обов'язковому залученнi представникiв вiддiлу тарифiв та митної вартостi.

     2.7. За результатами проведення митної оцiнки автотранспортного засобу, направленого по запиту до вiддiлу тарифiв та митної вартостi, складається довiдка про визначення митної вартостi.

     2.8. Висновки вiддiлу тарифiв та митної вартостi стосовно визначення митної вартостi є пiдставою для нарахування та справляння митних платежiв.

     3. Термiн розгляду питань визначення митної вартостi транспортних засобiв.

     Визначення митної вартостi повинно бути здiйснене митним органом у термiни, що не перевищує 15 робочих днiв. У виняткових випадках цей термiн може бути збiльшений за рiшенням керiвника митного органу.

Начальник вiддiлу тарифiв та митної вартостi ЧРМ Н.Ю. МАТКОВСЬКА
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.