ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

17.04.2003 N 3750/6/15-1316


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист щодо оподаткування доходiв, якi отримуються резидентом Росiї при укладаннi з резидентом України договорiв продажу невиключного права на складання автомобiлiв, купiвлi-продажу технiчної документацiї на складання автомобiлiв та лiцензiйного договору на надання права користування товарним знаком, з урахуванням вiдповiдних норм мiжнародного договору i повiдомляє таке.

     Частиною першою п. 1.30 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", у редакцiї вiд 22.05.97 р. N 283/97-ВР, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон), визначено, що роялтi - це платежi будь-якого виду, одержанi як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським правом на лiтературнi твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютернi програми, iншi записи на носiях iнформацiї, вiдео- або аудiокасети, кiнематографiчнi фiльми або плiвки для радiо чи телевiзiйного мовлення; за придбання будь-якого патенту, зареєстрованого знака на товари i послуги чи торгової марки, дизайну, секретного креслення, моделi, формули, процесу, права на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау).

     Водночас частиною другою п. 1.30 Закону N 334/94-ВР встановлено, що не вважаються роялтi платежi за отримання об'єктiв власностi, визначених у частинi першiй цього пункту, у володiння або розпорядження чи власнiсть особи або якщо умови користування такими об'єктами власностi надають право користувачу продати або вiдчужити iншим способом такий об'єкт власностi або оприлюднити (розголосити) секретнi креслення, моделi, формули, процеси, права на iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду (ноу-хау), за винятком випадкiв, коли таке оприлюднення (розголошування) є обов'язковим згiдно iз законодавством України.

     Доходи, отриманi нерезидентом з джерелом їх походження з України у виглядi роялтi (абзац "в" п. 13.1 ст. 13 Закону), оподатковується у порядку, визначеному п. 13.2 ст. 13 Закону, якщо iнше не передбачене нормами мiжнародних угод, якi набрали чинностi.

     Згiдно з ст. 12 Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна та попередження ухилень вiд сплати податкiв (далi - Угода) "доходи вiд авторських прав i лiцензiй (роялтi), якi виникають в однiй Договiрнiй Державi i сплачуються резиденту другої Договiрної Держави можуть ... оподатковуватись у Договiрнiй Державi, в якiй вони виникають i вiдповiдно до законодавства цiєї Держави, але податок, що сплачується, не може перевищувати 10 процентiв загальної суми доходiв".

     Вираз "доходи вiд авторських прав i лiцензiй (роялтi)" у розумiннi цiєї Угоди означає платежi будь-якого виду, що одержанi як винагорода за користування або за надання права використання авторських прав на будь-який твiр лiтератури, мистецтва i науки (включаючи кiнофiльми, будь-якi фiльми i плiвки, якi використовуються для радiомовлення або телебачення), будь-якого патенту, товарного знаку, креслення або моделi, схеми, таємної формули або процесу, або за iнформацiю щодо промислового, комерцiйного або наукового досвiду.

     Таким чином, плата нерезиденту за договором продажу резиденту України невиключного права складання автомобiлiв не вважається роялтi, оскiльки в даному випадку йдеться про отримання такого права його отримувачем у власнiсть.

     Якщо лiцензiйним договором на використання товарного знака мiж нерезидентом i резидентом не передбачено умови, якi б надавали право користувачу товарного знака продавати, передавати або вiдчужувати зазначений товарний знак, то платежi за такими договорами є роялтi, якi оподатковуються вiдповiдно до ст. 12 Угоди. При цьому для використання переваг вiдповiдно до мiжнародного договору нерезидент повинен надати довiдку, яка пiдтверджує, що вiн є резидентом країни, з якою укладено мiжнародний договiр, згiдно з п. 4 Порядку звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2001 р. N 470.

     Щодо доходiв, отриманих нерезидентом за договором купiвлi-продажу технiчної документацiї на складання автомобiлiв, то оподаткування таких доходiв здiйснюється згiдно з абзацом й) п. 13.1 ст. 13 Закону.

Заступник Голови В.Копилов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.