ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 30.11.2001 р. N 7687/6/12-0116


     ДПА України розглянула лист ЗАТ (банк) i повiдомляє таке.

     Положення ст. 11 Угоди мiж Урядом України i Урядом Росiйської Федерацiї про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна та попередження ухилень вiд сплати податкiв вiд 08.02.95 р. не можуть трактуватися як такi, що надають платнику податку право вибору, в якiй саме з двох договiрних держав здiйснюватиметься оподаткування одержаного доходу.

     Вiдповiдно до положень п. 2 ст. 11 Угоди країна, в якiй виникають проценти, має право на оподаткування таких процентiв, але це право обмежується ставкою 10 % загальної суми процентiв. При цьому країна, резидентом якої є платник податку, також має право на оподаткування такого виду доходу (п. 1 ст. 11) з урахуванням податку, сплаченого в країнi - джерелi доходу (ст. 22 Угоди).

     Тобто ЗАТ (банк) пiд час виплати на користь росiйського банку процентiв за використання кредиту зобов'язаний утримувати податок у розмiрi 10 % вiд загальної суми процентiв, що сплачуються, за наявностi письмового пiдтвердження, виданого Мiнiстерством Росiйської Федерацiї з податкiв та зборiв, про те, що згаданий вище банк є резидентом Росiї у розумiннi застосування вищезгаданої Угоди.

     За вiдсутностi такого пiдтвердження доходи нерезидента iз джерелом їх походження з України пiдлягають оподаткуванню вiдповiдно до законодавства України, у даному випадку - 15 % (пп. 1.10, 1.21, 2.1.2, 13.1 та 13.2 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств").

     Постановою КМУ вiд 06.05.2001 р. N 470 затверджено Порядок звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування. Вiдповiдно до п. 6 Порядку у разi подання нерезидентом довiдки про те, що вiн є резидентом певної країни, з iнформацiєю за попереднiй звiтний податковий перiод (рiк), особа, яка виплачує доходи нерезидентовi у звiтному (податковому) роцi, може застосувати положення мiжнародного договору, зокрема щодо звiльнення (зменшення) вiд оподаткування у звiтному (податковому) роцi з отриманням довiдки пiсля закiнчення звiтного (податкового) року.

     Тобто, у випадку, описаному у листi, якщо строк сплати процентiв - 15.01.2002 р., ЗАТ може пiд час виплати процентiв на користь росiйського банку застосовувати 10 % ставки оподаткування таких процентiв за наявностi вищезазначеної довiдки за 2001 р., з обов'язковим отриманням аналогiчної довiдки за 2002 р. пiсля закiнчення 2002 року.

     Щодо необхiдностi перекладу вищезазначеної довiдки з росiйської мови на українську, то, посилаючись на ст. 17 Конвенцiї про правову допомогу i правовi вiдносини у цивiльних, сiмейних та кримiнальних справ вiд 22.01.93 р. з доповненням, внесеним Протоколом до цiєї Конвенцiї вiд 29.03.97 р., вважаємо за можливе застосовувати довiдку росiйською мовою.

Заступник Голови О. Шитря
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.