ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.07.2003р. N 11/2-19-10709-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про митне оформлення

     За наявною в Державнiй митнiй службi України iнформацiєю iснують випадки митного оформлення транспортних засобiв з наданням пiльг в оподаткуваннi, що непередбачено чинним законодавством.

     З огляду на це зазначаємо, що Законом України вiд 16.11.95 N 432/95-ВР "Про деякi питання оподаткування пiдакцизних товарiв" були скасованi пiльги, наданi законодавчими актами України щодо сплати ввiзного мита, митних та акцизних зборiв, а також податку на добавлену вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) на митну територiю України пiдакцизних товарiв як для подальшої реалiзацiї, так i для власного споживання громадянами України, iноземними громадянами та особами без громадянства тощо.

     Крiм того, з метою скасування пiльг щодо сплати ввiзного мита, митних та акцизних зборiв i податку на добавлену вартiсть з товарiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України, Верховною Радою України було прийнято Закон України вiд 17.12.96 N 608/96-ВР "Про визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування товарiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України". Цим Законом визнано таким, що втратив чиннiсть пункт 23 частини першої статтi 13 Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту" в частинi звiльнення вiд сплати ввiзного мита, митних та акцизних зборiв i податку на добавлену вартiсть з товарiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України.

     Законом України вiд 24.05.96 N 216/96-ВР "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на деякi транспортнi засоби та шини до них" установлено, що визначенi цим законом транспортнi засоби незалежно вiд країни їх виробництва, якi ввозяться (пересилаються) на митну територiю України громадянами України, iноземними громадянами та особами без громадянства, пiдлягають обкладенню всiма видами податкiв, установлених для iмпортованих товарiв - податком на додану вартiсть, ввiзним митом, акцизним збором тощо.

     Законодавством України не передбачено звiльнення Держмитслужбою вiд сплати ввiзного мита, акцизного i митних зборiв та податку на додану вартiсть при митному оформленнi товарiв та iнших предметiв, оскiльки згiдно iз Законом України вiд 12.06.97 N 337/97-ВР "Про внесення змiн до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.01.93 "Про Єдиний митний тариф України" ставки ввiзного мита на товари та iншi предмети встановлюються i змiнюються Верховною Радою України. При цьому забороняється зменшувати ставки мита i переносити термiни його сплати для окремих фiзичних та юридичних осiб.

     Згiдно зi статтею 1 Закону України вiд 25.06.91 N 1251-XII "Про систему оподаткування", установлення i скасування податкiв (у тому числi акцизного збору та податку на додану вартiсть) здiйснюється Верховною Радою України.

     Крiм того, пунктом 1 частини другої статтi 92 Конституцiї України встановлено, що система оподаткування, податки i збори встановлюються виключно законами України.

     Тобто пiльги, що надавались пунктом 23 статтi 13 Закону України вiд 22.10.93 N 3551-XII "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту" при митному оформленнi транспортних засобiв скасованi законодавчими актами з питань оподаткування i не вiдновлювались законами України про оподаткування.

     При цьому звертаємо увагу на те, що вiдповiдно до частини другої статтi 19 Конституцiї України органи державної влади, їх посадовi особи зобов'язанi дiяти лише на пiдставi, в межах повноважень та у спосiб, що передбаченi Конституцiєю та законами України.

     Також зазначаємо, що 12.02.03 Верховним Судом України задоволено касацiйнi скарги Житомирської митницi на три рiшення Богунського районного суду м. Житомира, а 14.05.03 касацiйну скаргу Вiнницької митницi на рiшення Ленiнського районного суду м. Вiнницi щодо пiльгового митного оформлення транспортних засобiв, якi були ввезенi в Україну iнвалiдами вiйни та прирiвняними до них особами.

     Таким чином, Верховним Судом України пiдтверджено позицiю митних органiв щодо необхiдностi сплати податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) при ввезеннi транспортних засобiв зазначеною категорiєю осiб.

В.о. Голови Служби О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.