ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 21.06.2003 р. N 11/5-10-9537

 

Корпорацiї "Клiринговiй Дiм"
08360, Київська обл., Бориспiльський р-н, с. Любарцi, вул. Ленiна, 67
Асоцiацiї митних брокерiв України
Пiвнiчнiй регiональнiй митницi


Щодо розмiщення зерна на зберiгання пiд митним контролем

     Держмитслужбою розглянуто запит Корпорацiї "Клiринговий Дiм", надiсланий листом Асоцiацiї митних брокерiв України вiд 23.05.2003 N 15/67, щодо розмiщення зерна зернових культур на зберiгання пiд митним контролем з метою отримання дозвiльних документiв фiтосанiтарного, ветеринарного, радiологiчного та iнших видiв контролю, необхiдних для проведення митного оформлення вказаного зерна для вiльного використання на митнiй територiї України. В зв'язку з цим повiдомляємо.

     1. Частиною першою статтi 4 Закону України "Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукцiї" вiд 17.07.97 N 468/97-ВР встановлено, що сiльськогосподарська продукцiя, яка ввозиться на митну територiю України, пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї, санiтарно-епiдемiологiчному, радiологiчному, а в разi ввезення об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду - товарiв першої - п'ятої, сьомої, десятої, дванадцятої, чотирнадцятої - шiстнадцятої, дев'ятнадцятої, двадцять першої, двадцять третьої груп Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi - ветеринарному контролю. При цьому iноземнi сертифiкати беруться до уваги виключно у випадках, коли взаємне визнання таких сертифiкатiв передбачено нормами вiдповiдних мiжнародних договорiв. Пiдставою для перевезення через митний кордон України продукцiї першої - двадцять четвертої груп Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi є сертифiкат вiдповiдностi, виданий уповноваженим згiдно з чинним законодавством органом, або свiдоцтво про визнання iноземного сертифiката.

     2. Вiдповiдно до вимог статтi 16 Закону України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини" вiд 23.12.97 N 771/97-ВР, харчовi продукти, продовольча сировина i супутнi матерiали ввозяться в Україну за умови виконання постачальником правил їх реєстрацiї та пiдтвердження вiдповiдностi (або сертифiкацiї).

     3. Статтею 21 Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi" вiд 04.07.2002 N 37-IV визначено, що якiсть зерна та продуктiв його переробки, якi виробляються в Українi або ввозяться на митну територiю України, має вiдповiдати державним стандартам та iншим нормативним документам.

     4. Частиною четвертою статтi 16 Закону України "Про захист прав споживачiв" вiд 12.05.91 N 1023-XII визначено, що товари (роботи, послуги), на якi актами законодавства або iншими нормативними документами встановлено обов'язковi вимоги щодо забезпечення безпеки життя, здоров'я споживачiв, їх майна, навколишнього природного середовища, пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї згiдно з чинним законодавством. Реалiзацiя та використання таких товарiв (у тому числi iмпортних), виконання робiт та надання послуг без сертифiката вiдповiдностi забороняються.

     Пiдставою для дозволу на ввезення таких товарiв на територiю України є поданий до митних органiв сертифiкат вiдповiдностi, виданий або визнаний уповноваженими на те органами.

     5. Вiдповiдно до положень статтi 18 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.93 N 46-93 "Про стандартизацiю i сертифiкацiю", вiдповiднiсть продукцiї (товару), яка ввозиться i реалiзується на територiї України, обов'язковим вимогам норм i стандартiв, що дiють в Українi, має пiдтверджуватися сертифiкатом або свiдоцтвом про визнання iноземного сертифiката, виданим або визнаним Державним комiтетом України по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї або уповноваженим (акредитованим) ним органом.

     Таким чином, згiдно з вимогами вищезгаданих законодавчих актiв, при ввезеннi на територiю України продукцiї першої - двадцять четвертої груп УКТ ЗЕД сертифiкат вiдповiдностi (свiдоцтво про визнання) має бути пред'явлений митному органу безпосередньо при перемiщеннi таких товарiв через митний кордон України.

     Слiд зазначити, що постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.06.98 N 931 "Про перемiщення через митний кордон сiльськогосподарської продукцiї, що ввозиться для переробки" дозволено перемiщення через митний кордон України iмпортованої сiльськогосподарської продукцiї 1 - 24 груп УКТ ЗЕД, яка ввозиться безпосередньо переробними пiдприємствами або поставляється для них прямими посередниками на пiдставi вiдповiдних контрактiв як сировина для подальшої переробки. Пiдставою для передачi зазначеної продукцiї на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем для здiйснення обов'язкової сертифiкацiї є письмове зобов'язання власника про вивезення цiєї продукцiї за межi митної територiї України у разi вiдмови у видачi сертифiката вiдповiдностi.

     Перелiк видiв сiльськогосподарської продукцiї, яка ввозиться на умовах, визначених вищевказаною постановою, затверджено наказом Мiнiстерства агропромислового комплексу України вiд 07.10.98 N 297 (зi змiнами й доповненнями).

     Крiм цього, вiдповiдно до вимог пункту 2.9 Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 05.01.99 N 4 та зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї 27.01.99 за N 45/3338 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 05.06.2002 N 304, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 11.06.2002 за N 493/6781), якщо товари, якi перемiщуються через митний кордон України, визнано такими, що пiдлягають фiтосанiтарному, ветеринарному, екологiчному, радiологiчному чи iншим видам контролю на територiї України, то пiд час передання цих товарiв на зберiгання пiд митним контролем митному пiдроздiлу подаються товаросупровiднi документи, на яких мають бути проставленi вiдповiднi вiдмiтки (у виглядi штампiв, печаток тощо) служб фiтосанiтарного, ветеринарного, екологiчного, радiологiчного чи iнших видiв контролю.

     З огляду на викладене, Держмитслужба вважає за можливе розмiщення зерна зернових культур на зберiгання пiд митним контролем з метою отримання дозвiльних документiв фiтосанiтарного, ветеринарного, радiологiчного та iнших видiв контролю, необхiдних для проведення митного оформлення вказаного зерна для вiльного використання на митнiй територiї України за умови дотримання вимог вищезазначених законiв України та нормативно-правових актiв.

Заступник Голови Служби М. М. Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.