ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 02.12.98 р. N 14243/10/22-2117


     У ДПА України розглянуто лист ВАТ щодо надання роз'яснення вiдносно порядку розрахункiв з нерезидентами за виконанi роботи при здiйсненнi операцiй з давальницькою сировиною у галузi ЗЕД.

     Повiдомляємо, що порядок здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у галузi ЗЕД регулюється Законом України вiд 15.09.95 р. N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Статтею 6 зазначеного Закону передбачено, що розрахунки за переробку, обробку, збагачення чи використання давальницької сировини можуть провадитися у грошовiй формi, шляхом видiлення частини давальницької сировини чи готової продукцiї або з використанням трьох форм одночасно за згодою замовника та виконавця.

     Таким чином, можливiсть розрахунку з нерезидентом за виконану роботу з переробки нафти як давальницької сировини у грошовiй формi або частиною готової продукцiї (бензином), передбачена законодавчо.

     Пунктом 17 ст. 2 Закону передбачено, що за частину давальницької сировини або готової продукцiї, отриманої як оплата за виконану роботу, український виконавець сплачує ввiзне мито, податки та збори, що справляються при бартерних (товарообмiнних) операцiях.

     Готова продукцiя, виготовлена з давальницької сировини, ввезеної iноземним замовником, може реалiзовуватися на загальних пiдставах на митнiй територiї України шляхом укладення iноземним замовником контракту з покупцем готової продукцiї.

     У разi реалiзацiї заводом частини готової продукцiї за угодою з замовником, за якою виручка зараховується виконавцю в рахунок погашення заборгованостi замовника за переробку нафти, пiдставою для погашення векселiв згiдно з п. 36 Положення про порядок видачi, облiку, погашення та вiдстрочення оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах, затвердженого наказом МФУ вiд 13.02.96 р. N 26, зареєстрованого в Мiн'юстi України 16.02.96 р. N 78/1103, є подання українським виконавцем державнiй податковiй iнспекцiї ввiзної ВМД на готову продукцiю (без фактичного ввезення її в Україну), оформленої покупцем готової продукцiї i копiю якої вiн зобов'язаний передати українському виконавцю, копiї вiдповiдного контракту iноземного замовника з покупцем готової продукцiї та копiї акта здачi-приймання готової продукцiї, взятих на облiк ДПI за мiсцезнаходженням покупця готової продукцiї, довiдки банку про сплату покупцем готової продукцiї ввiзного мита, податкiв та зборiв, якщо такi запроваджено щодо аналогiчних iмпортних товарiв.

     Таким чином, митне оформлення готової продукцiї (бензину) повинен здiйснити покупець, тобто латвiйська фiрма, i надання заводом копiї ввiзної ВМД на готову продукцiю (без фактичного ввезення її в Україну) з iншими вищезазначеними документами буде пiдставою для погашення векселiв.

     Порядок розрахункiв з нерезидентами за виконанi роботи, наданi послуги з переробки давальницької сировини, якщо цi розрахунки передбачено у грошовiй формi, регулюється Законом України вiд 23.09.94 р. N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" iз змiнами i доповненнями, згiдно зi ст. 1 якого виручка резидентiв у iноземнiй валютi пiдлягає зарахуванню на їх валютнi рахунки в уповноважених банках у термiни виплати заборгованостей, зазначенi в контрактах, але не пiзнiше 90 календарних днiв з дати митного оформлення (виписки вивiзної ВМД) продукцiї, що експортується, а в разi експорту робiт (послуг), прав iнтелектуальної власностi - з моменту пiдписання акта або iншого документа, що засвiдчує виконання робiт, надання послуг, експорт прав iнтелектуальної власностi.

     Виходячи з вищевикладеного, при виконаннi зазначених вище вимог у разi зарахування виручки на розрахунковий рахунок заводу в уповноваженому банку в нацiональнiй валютi у вищезгаданi термiни i в повному обсязi за реалiзований нерезиденту (латвiйськiй фiрмi) товар (бензин), яка зараховуватиметься як оплата за наданi послуги, виконанi роботи з переробки давальницької сировини (нафти), дiї пiдприємства не суперечитимуть вимогам чинного валютного законодавства.

Заступник Голови В. Копилов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.