ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЛIСОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Н А К А З

10.07.2003 N 124


Про затвердження Положення про Українську державну лiсонасiннєву iнспекцiю

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2003 р. за N 793/8114


     На виконання Закону України "Про насiння i садивний матерiал" наказую:

     1. Затвердити Положення про Українську державну лiсонасiннєву iнспекцiю, що додається.

     2. Начальнику Української державної лiсонасiннєвої iнспекцiї Заїченку В.Г. забезпечити реєстрацiю Української державної лiсонасiннєвої iнспекцiї в установленому законодавством порядку.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови Держкомлiсгоспу Ведмедя М.М.

Голова М.В.Колiсниченко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комiтету лiсового господарства України
10.07.2003 N 124
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2003 р. за N 793/8114

ПОЛОЖЕННЯ
про Українську державну лiсонасiннєву iнспекцiю

     1. Українська державна лiсонасiннєва iнспекцiя (далi - Укрдержлiснасiнiнспекцiя) є органом державного контролю у сферi лiсового насiнництва та розсадництва вiдповiдно до Закону України "Про насiння i садивний матерiал", який пiдпорядковується Державному комiтету лiсового господарства України (далi - Держкомлiсгосп).

     2. Укрдержлiснасiнiнспекцiя у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України, указами Президента України, постановами i розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовими актами спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї, наказами i рiшеннями Держкомлiсгоспу та цим Положенням.

     3. Укрдержлiснасiнiнспекцiя здiйснює державний контроль в лiсовому насiнництвi та розсадництвi України.

     В її пiдпорядкуваннi є державнi зональнi лiсонасiннєвi iнспекцiї.

     4. Укрдержлiснасiнiнспекцiя в межах своєї компетенцiї забезпечує органiзацiйне та методичне керiвництво державними зональними лiсонасiннєвими iнспекцiями України.

     5. Основнi завдання Укрдержлiснасiнiнспекцiї:

     5.1. Органiзацiя та здiйснення державного контролю за дiяльнiстю суб'єктiв господарювання усiх форм власностi з питань дотримання ними вимог Закону України "Про насiння i садивний матерiал", iнших нормативно-правових актiв у галузi лiсового насiнництва та розсадництва.

     5.2. Упровадження в лiсове насiнництво та розсадництво досягнень науки i технiки, нових технологiй i передового досвiду.

     6. Функцiї Укрдержлiснасiнiнспекцiї:

     6.1. Бере участь у реалiзацiї державної полiтики в лiсовому насiнництвi та розсадництвi.

     6.2. Забезпечує сертифiкацiю лiсового насiння i садивного матерiалу вiдповiдно до порядку, затвердженого спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України.

     6.3. Забезпечує перевiрку лiсового насiння на посiвнi якостi, фiто- i ентомозараженiсть та видає вiдповiднi документи, встановленi законодавством.

     Право видачi документiв на посiвнi якостi лiсового насiння i садивного матерiалу надається Укрдержлiснасiнiнспекцiї та державним зональним лiсонасiннєвим iнспекцiям України.

     6.4. Здiйснює вiдбiр проб лiсового насiння i садивного матерiалу: вiд партiй, що пiдлягають реалiзацiї, вiд будь-яких партiй з метою контрольної перевiрки.

     6.5. Проводить контрольнi аналiзи насiння, а також експертне визначення якостi лiсового насiння i садивного матерiалу на вимогу споживачiв. Експертне визначення якостi лiсового насiння i садивного матерiалу, виконане Українською державною лiсонасiннєвою iнспекцiєю, є остаточним.

     6.6. Проводить iнспектування суб'єктiв лiсового насiнництва та розсадництва на етапах виробництва, розмноження, збереження, реалiзацiї та використання лiсового насiння i садивного матерiалу.

     6.7. Контролює створення, догляд та використання об'єктiв постiйної лiсонасiнної бази для заготiвлi лiсового насiння на генетико-селекцiйнiй основi та ведення документацiї на цi об'єкти.

     6.8. Веде державний облiк об'єктiв постiйної лiсонасiнної бази: реєстри плюсових дерев i генетичних резерватiв, зведенi вiдомостi плюсових насаджень, лiсонасiнних плантацiй i постiйних лiсонасiнних дiлянок. Бере участь у вiдборi i атестацiї цих об'єктiв.

     6.9. Вивчає i впроваджує мiжнароднi методи аналiзу насiння. Виконує дослiднi роботи щодо вивчення нових методiв проведення аналiзу.

     6.10. Бере участь у розробленнi державних стандартiв, що регламентують сортовi й посiвнi якостi лiсового насiння i садивного матерiалу, та положень, iнструкцiй, iншої нормативно-технiчної документацiї з лiсового насiнництва.

     6.11. Здiйснює органiзацiю i планування дiяльностi державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй.

     6.12. Затверджує положення державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй, контролює їх дотримання.

     6.13. Затверджує рiчнi плани роботи державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй i контролює їх виконання, розглядає їх виробничi звiти з метою забезпечення виконання державних програм.

     6.14. Органiзовує курси пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй.

     6.15. Проводить пiдготовку випробувальних лабораторiй Укрдержлiснасiнiнспекцiї та державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiях до акредитацiї в Систему сертифiкацiї УкрСЕРПО та спiвпрацює iз службами насiннєвого контролю iнших країн.

     7. Укрдержлiснасiнiнспекцiя має право:

     7.1. Здiйснювати державний контроль за дотриманням суб'єктами лiсового насiнництва та розсадництва всiх форм власностi i господарювання вимог Закону України "Про насiння i садивний матерiал" та iнших нормативно-правових актiв у цiй галузi.

     7.2. Знайомитися з документацiєю з лiсового насiнництва та розсадництва, вiдкривати будь-яку упаковку лiсового насiння i садивного матерiалу для вiдбирання контрольних проб.

     7.3. Безпосереднього доступу до будь-якого мiсця вирощування, оброблення i зберiгання лiсового насiння i садивного матерiалу.

     7.4. Давати обов'язковi для виконання суб'єктами лiсового насiнництва та розсадництва вказiвки (приписи) щодо усунення порушень у веденнi лiсового насiнництва та розсадництва.

     7.5. Забороняти реалiзацiю та висiв насiння посiвного призначення, якщо пiд час перевiрки виявлено невiдповiднiсть його сортових та якiсних показникiв державним стандартам.

     7.6. Накладати на винних осiб адмiнiстративнi стягнення за порушення вимог Закону України "Про насiння i садивний матерiал", iнших нормативних актiв з лiсового насiнництва.

     7.7. Направляти до вiдповiдних органiв матерiали про порушення законодавства з лiсового насiнництва та розсадництва для вирiшення питання щодо притягнення винних осiб до вiдповiдальностi.

     7.8. Отримувати у встановленому законодавством порядку вiд спецiально уповноважених органiв виконавчої влади i органiв мiсцевого самоврядування iнформацiю, документи i матерiали для виконання покладених на iнспекцiю завдань.

     8. Посадовi особи, якi здiйснюють державний контроль у лiсовому насiнництвi та розсадництвi:

     8.1. Органiзацiя та здiйснення державного контролю у лiсовому насiнництвi та розсадництвi покладається на Головного державного iнспектора України з лiсового насiнництва та розсадництва - начальника Укрдержлiснасiнiнспекцiї, який призначається на посаду i звiльняється з посади головою Держкомлiсгоспу, а також на начальникiв державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй - головних державних iнспекторiв з лiсового насiнництва та розсадництва в межах своєї зони.

     Начальники державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй призначаються на посаду i звiльняються з посади начальником Укрдержлiснасiнiнспекцiї, за погодженням з Держкомлiсгоспом.

     8.2. Головнi та провiднi спецiалiсти Укрдержлiснасiнiнспекцiї та державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй за посадою є одночасно державними iнспекторами з лiсового насiнництва та розсадництва.

     На посадових осiб, яким надано повноваження державних iнспекторiв з лiсового насiнництва та розсадництва, поширюється дiя Закону України "Про державну службу".

     8.3. Начальник Укрдержлiснасiнiнспекцiї має заступникiв, яких вiн призначає на посаду i звiльняє з посади за погодженням з Держкомлiсгоспом.

     8.4. Начальник Укрдержлiснасiнiнспекцiї здiйснює керiвництво Укрдержлiснасiнiнспекцiєю i державними зональними лiсонасiннєвими iнспекцiями України та несе вiдповiдальнiсть за виконання покладених на нього завдань.

     8.4.1. Визначає органiзацiйну структуру, штатну чисельнiсть i фонд оплати працi Укрдержлiснасiнiнспекцiї, якi затверджує Держкомлiсгосп.

     Визначає i затверджує органiзацiйну структуру i штатну чисельнiсть державних зональних лiсонасiннєвих iнспекцiй.

     8.4.2. Визначає функцiї працiвникiв Укрдержлiснасiнiнспекцiї, затверджує положення про структурнi пiдроздiли i посадовi iнструкцiї працiвникiв.

     8.4.3. Розпоряджається коштами в межах затвердженого кошторису витрат на утримання Укрдержлiснасiнiнспекцiї, укладає договори, вiдкриває рахунки в установах банкiв.

     8.4.4. В межах своїх повноважень видає накази, органiзовує i контролює їх виконання, приймає на роботу i звiльняє з роботи працiвникiв iнспекцiї згiдно з законодавством про працю.

     9. Трудовий колектив Укрдержлiснасiнiнспекцiї здiйснює реалiзацiю та захист своїх прав через профспiлковий комiтет вiдповiдно до Закону України "Про колективнi договори i угоди".

     10. Укрдержлiснасiнiнспекцiя утримується за рахунок коштiв Державного бюджету України та iнших джерел фiнансування i використовує їх згiдно з чинним законодавством у межах затвердженого кошторису.

     11. Укрдержлiснасiнiнспекцiя здiйснює бухгалтерський облiк та веде статистичну звiтнiсть згiдно iз чинним законодавством.

     Начальник та головний бухгалтер Укрдержлiснасiнiнспекцiї несуть вiдповiдальнiсть за дотриманням порядку ведення i достовiрнiсть облiку та фiнансової звiтностi вiдповiдно до чинного законодавства.

     12. Майно Укрдержлiснасiнiнспекцiї належить їй на правах повного господарського вiдання. Органом управлiння майном є Держкомлiсгосп.

     13. Укрдержлiснасiнiнспекцiя є юридичною особою, має самостiйний баланс, рахунки в установах банкiв, печатку iз зображенням Державного герба України та своїм найменуванням.

     14. Лiквiдацiя та реорганiзацiя Укрдержлiснасiнiнспекцiї здiйснюється за рiшенням Держкомлiсгоспу вiдповiдно до чинного законодавства у встановленому порядку.

Начальник "Укрдержлiснасiнiнспекцiї" В.Г.Заїченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.