Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 550 від 16.06.2005

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З

05.09.2003 N 593


Про затвердження Положення про митну варту Державної митної служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 вересня 2003 р. за N 799/8120

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 2 березня 2004 року N 157

     Вiдповiдно до статтi 20 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV наказую:

     1. Затвердити Положення про митну варту Державної митної служби України, що додається.

     2. Управлiнню митної варти (Жоган А.А.) й Управлiнню правової роботи (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Держмитслужби України Лозка В.Я.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi з моменту набрання чинностi Митним кодексом України вiд 11.07.2002 N 92-IV.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
05.09.2003 N 593
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 вересня 2003 р. за N 799/8120

ПОЛОЖЕННЯ
про митну варту Державної митної служби України

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення видано на виконання статтi 20 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV й визначає правовий статус митної варти Державної митної служби України, а саме її компетенцiю (повноваження, завдання, функцiї), i її структуру.

     1.2. Метою дiяльностi митної варти є забезпечення захисту економiчних iнтересiв України, ведення ефективної боротьби з правопорушеннями у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi, а також здiйснення контролю за дотриманням законодавства про митну справу.

     1.3. Митна варта у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України, законами України, Митним кодексом України та iншими нормативно-правовими актами.

     1.4. Для виконання завдань, передбачених цим Положенням, митна варта взаємодiє й координує свою дiяльнiсть з оперативними пiдроздiлами органiв виконавчої влади України й вiдповiдними пiдроздiлами митних органiв сумiжних з Україною держав.

     1.5. Загальне керiвництво пiдроздiлами митної варти здiйснює Голова Держмитслужби України, а в регiональних митницях i митницях - вiдповiдно керiвники цих митних органiв.

     1.6. Створення, реорганiзацiя й лiквiдацiя пiдроздiлiв митної варти здiйснюються Держмитслужбою України. Структура митної варти, порядок органiзацiї її роботи й штатна чисельнiсть затверджуються наказом Держмитслужби України.

     1.7. Особовий склад митної варти як самостiйного пiдроздiлу за розпорядженням керiвника митного органу або його заступника може залучатися в передбаченому законодавством порядку поза встановленим робочим часом, у нiчний час, вихiднi й святковi днi до проведення спецiальних оперативних заходiв i виконання iнших завдань з боротьби з порушеннями митного законодавства.

     1.8. Забороняється покладати на митну варту в цiлому, її структурнi пiдроздiли й на окремих працiвникiв виконання завдань i функцiй, не передбачених цим Положенням.

2. Основнi завдання митної варти

     Основними завданнями митної варти є:

     2.1. Здiйснення заходiв, пов'язаних iз виявленням, розкриттям, припиненням, профiлактикою порушень митного законодавства, запобiганням таким порушенням.

     2.2. Боротьба з незаконним перемiщенням через митний кордон України транспортних засобiв i товарiв, у тому числi iсторичних i культурних цiнностей, зброї та боєприпасiв, отруйних, сильнодiючих, радiоактивних i вибухових речовин, наркотичних засобiв, психотропних речовин, їх аналогiв або прекурсорiв.

     2.3. Здiйснення контролю за оперативною обстановкою в зонi дiяльностi регiональних митниць, митниць i її аналiз щодо боротьби з порушеннями митного законодавства.

     2.4. Виявлення шляхiв, способiв i механiзмiв незаконного ввезення на територiю України й вивезення за її межi товарiв i транспортних засобiв, з'ясування обставин, що цьому сприяють, а також розроблення й запровадження методiв ефективної протидiї зазначеним порушенням митного законодавства.

     2.5. Охорона будинкiв, споруд, примiщень митних органiв та iнших об'єктiв митної iнфраструктури, зон митного контролю вiд будь-яких протиправних посягань.

     2.6. Фiзичний захист працiвникiв митних органiв, спецiальних митних установ i органiзацiй, iнших осiб, а також товарiв, що перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй.

     2.7. Локалiзацiя разом з iншими органами конфлiктних ситуацiй у зонi дiяльностi вiдповiдних митних органiв.

     2.8. Участь у лiквiдацiї наслiдкiв катастроф, аварiй, стихiйного лиха та екологiчного забруднення в зонi дiяльностi вiдповiдних митних органiв.

3. Повноваження митної варти

     Митна варта вiдповiдно до покладених на неї завдань:

     3.1. Органiзовує й здiйснює спецiальнi заходи щодо запобiгання незаконному перемiщенню через митний кордон України товарiв, транспортних засобiв на всiй митнiй територiї України, у будь-який час.

     3.2. Здiйснює адмiнiстративне затримання осiб, що вчинили порушення митних правил.

     3.3. На пiдставi iнформацiї, одержаної в установленому порядку вiд Державної прикордонної служби України, МВС України й СБУ, проводить самостiйно або у взаємодiї з пiдроздiлами цих органiв державної влади заходи щодо виявлення, припинення й попередження митних правопорушень.

     Заходи, що здiйснюються митною вартою в контрольованих прикордонних районах i пунктах пропуску через державний кордон на пiдставi iнформацiї, одержаної вiд митних органiв сумiжних держав, пiдлягають узгодженню з органами охорони державного кордону України.

     3.4. Бере участь у проведеннi митними органами митних процедур, необхiдних для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи. Обсяг таких процедур та порядок їх застосування визначаються вiдповiдно до вимог Митного кодексу України й iнших нормативно-правових актiв, укладених у встановленому законом порядку.

     3.5. Збирає, узагальнює й аналiзує iнформацiю про прояви мiжнародної органiзованої злочинностi й iншу протиправну дiяльнiсть, перемiщення товарiв i транспортних засобiв територiєю України, у тому числi транзитом.

     3.6. У разi здiйснення заходiв щодо запобiгання дiям, спрямованим на перемiщення товарiв, транспортних засобiв через митний кордон України поза митним контролем, узгоджує свої дiї з вiдповiдними пiдроздiлами Держмитслужби України та взаємодiє з пiдроздiлами Державної прикордонної служби України, МВС України, СБУ, Державної податкової адмiнiстрацiї України.

     3.7. Проводить спiльно з правоохоронними органами й уповноваженими на це органами виконавчої влади наради, консультацiї з питань здiйснення оперативних заходiв з профiлактики, припинення й локалiзацiї конфлiктних ситуацiй, протиправних дiй у зонах митного контролю, з лiквiдацiї наслiдкiв катастроф, аварiй, стихiйного лиха й екологiчного забруднення в зонах дiяльностi митних органiв.

     3.8. Подає Головi Держмитслужби України пропозицiї щодо вдосконалення своєї оперативно-службової дiяльностi, створення для цього належних умов.

4. Права митної варти

     Працiвники митної варти мають право:

     4.1. Розташовувати тимчасовi пости, пересуватися будь-якими дiлянками мiсцевостi й водного простору в межах митної територiї України, а в межах контрольованого прикордонного району - за узгодженням iз вiдповiдними органами охорони державного кордону України.

     4.2. Затримувати товари, транспортнi засоби й громадян, що перетинають митний кордон України з порушенням вимог митного законодавства України, i проводити в установленому Митним кодексом України порядку їх огляд.

     4.3. Проводити за письмовим розпорядженням Голови Держмитслужби України або його заступника, начальника регiональної митницi чи його заступника, начальника митницi чи його заступника в установленому Митним кодексом України порядку переогляд оформлених митними органами товарiв i транспортних засобiв, у тому числi тих, що перемiщуються транзитом через територiю України, якщо є пiдстави вважати, що таке перемiщення здiйснюється з порушеннями норм Митного кодексу України чи з iншого законодавства України з питань митної справи.

     4.4. Проводити за письмовим розпорядженням Голови Держмитслужби України чи його заступника, начальника регiональної митницi чи його заступника, начальника митницi або його заступника огляд територiй i примiщень складiв тимчасового зберiгання, митних лiцензiйних складiв, спецiальних митних зон, магазинiв безмитної торгiвлi й iнших мiсць, де перебувають або можуть перебувати товари й транспортнi засоби, що пiдлягають митному контролю, чи провадиться дiяльнiсть, контроль за якою покладено законодавством на митнi органи.

     4.5. Супроводжувати й охороняти товари, що перебувають пiд митним контролем, у тому числi тi, що перемiщуються через територiю України транзитом.

     4.6. Запрошувати осiб до митних органiв для з'ясування обставин порушення митних правил, отримувати пояснення вiд посадових осiб пiдприємств, громадян, причетних до вчинення порушення митних правил. У невiдкладних випадках з'ясування обставин i первинне документування порушення митного законодавства можуть здiйснюватися в iнших придатних для виконання таких дiй мiсцях.

     4.7. Вилучати товари, що є безпосереднiми предметами порушення митних правил, товари зi спецiально виготовленими сховищами, що використовувалися для приховування вiд митного контролю безпосереднiх предметiв порушення митних правил, транспортнi засоби, що використовувалися для перемiщення через митний кордон України безпосереднiх предметiв порушення митних правил, а також документи, потрiбнi для розгляду справи про порушення митних правил.

     4.8. Зберiгати, носити й застосовувати зброю й спецiальнi засоби в порядку, установленому законодавством України.

     4.9. Використовувати в роботi спецiальну технiку й технiчнi засоби митного контролю, засоби зв'язку й транспорт.

     4.10. У встановленому порядку отримувати вiд посадових осiб митної служби документи, iнформацiю й iншi матерiали, потрiбнi для виконання покладених на митну варту завдань.

5. Структура митної варти

     5.1. Митна варта є централiзованою системою пiдроздiлiв митних органiв України з пiдзвiтнiстю пiдроздiлiв нижчого рiвня пiдроздiлам вищого рiвня.

     5.2. Структуру митної варти складають:

     у Держмитслужбi України - Управлiння митної варти;

     у регiональних митницях - пiдроздiли митної варти регiональних митниць;

     у митницях - пiдроздiли митної варти митниць.

     5.3. Положення про Управлiння митної варти Держмитслужби України затверджується наказом Державної митної служби України.

     Положення про пiдроздiли митної варти регiональних митниць i митниць не повиннi суперечити примiрним положенням, якi затвердженi наказом Державної митної служби України, погоджуються з Управлiнням митної варти Держмитслужби України й затверджуються начальниками вiдповiдних регiональних митниць, митниць.

     5.4. Загальне методичне керiвництво митною вартою й координацiю дiяльностi її структурних пiдроздiлiв здiйснює Управлiння митної варти Держмитслужби України.

     Пiдроздiли митної варти регiональних митниць, митниць очолюють вiдповiднi начальники, якi призначаються на посади i звiльняються з посад Головою Держмитслужби України.

(абзац другий пункту 5.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 02.03.2004 р. N 157)

     Посадовi особи митної варти регiональних митниць, митниць призначаються на посади й звiльняються з них начальниками регiональних митниць, митниць за погодженням з Управлiнням митної варти Держмитслужби України.

6. Вiдповiдальнiсть посадових осiб митної варти

     Пiд час виконання покладених на митну варту завдань її особовий склад не повинен допускати заподiяння шкоди пiдприємствам, установам, органiзацiям i громадянам, приниження їх честi й гiдностi, учинення iнших неправомiрних дiй. Працiвники митної варти, якi допустили неправомiрнi дiї стосовно пiдприємств, установ, органiзацiй i громадян, несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством України.

Начальник Управлiння митної варти А.А.Жоган
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.