ПРОТОКОЛ

про внесення змiн i доповнень до Правил визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй, передбачених Угодою про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй вiд 12 квiтня 1996 року

Офiцiйний переклад.

     Уряди держав - учасниць цього Протоколу домовились про таке:

     1. У пунктi 5 Правил визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй, передбачених Угодою про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй вiд 12 квiтня 1996 року:

     викласти абзац перший у такiй редакцiї:

     "На посвiдчення походження товару у країнi, що розвивається, на яку поширюється тарифний преференцiйний режим, особа, яка перемiщує товари, подає декларацiю-сертифiкат про походження товару (далi - "сертифiкат") за формою "A", прийнятою в рамках Загальної системи преференцiй, яка заповнюється згiдно з Вимогами до оформлення декларацiй-сертифiкатiв про походження товарiв за формою "A" (додаються)";

     викласти абзац третiй у такiй редакцiї:

     "Сертифiкат подається митним органам у друкованому виглядi росiйською або англiйською мовою. Допускаються незначнi виправлення та зазначення у рукописному виглядi довiдкового (реєстрацiйного) номера сертифiката. Порядок їхнього внесення викладений у Вимогах до оформлення декларацiй-сертифiкатiв про походження товару за формою "A".

     2. Цей Протокол тимчасово застосовується з дня пiдписання i набуває чинностi з дати здачi на зберiгання депозитарiю третього повiдомлення про виконання державами, що його пiдписали, внутрiшньодержавних процедур, необхiдних для набуття чинностi цим Протоколом.

     Вчинено в м. Кишинiв 7 жовтня 2002 року в одному дiйсному примiрнику росiйською мовою. Дiйсний примiрник зберiгається у Виконавчому комiтетi Спiвдружностi Незалежних Держав, який надiшле кожнiй державi, що пiдписала цей Протокол, його завiрену копiю.

За Уряд Азербайджанської Республiки (пiдпис)
За Уряд Республiки Бiлорусь (пiдпис)
За Уряд Республiки Вiрменiя
За Уряд Грузiї
За Уряд Республiки Казахстан (пiдпис)
За Уряд Киргизької Республiки (пiдпис)
За Уряд Республiки Молдова (пiдпис)
За Уряд Росiйської Федерацiї (пiдпис)
За Уряд Республiки Таджикистан (пiдпис)
За Уряд Туркменистану
За Уряд Республiки Узбекистан
За Уряд України (пiдпис)

 

Додаток
до Протоколу про внесення змiн i доповнень до Правил визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй, передбачених Угодою про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй вiд 12 квiтня 1996 року

ВИМОГИ
до оформлення декларацiй-сертифiкатiв про походження товару за формою "A"

Загальнi положення

     Бланк декларацiї-сертифiката про походження товару за формою "A" (далi - "сертифiкат") виготовляється друкарським способом на паперi iз захисною сiткою або захисним колiрним полем (зразки сертифiката англiйською та росiйською мовою додаються).

     Примiтки з вимогами щодо заповнення сертифiката можуть бути надрукованi друкарським способом на зворотному боцi бланка як мовою, якою заповнюється сертифiкат, так i будь-якою iншою мовою або можуть бути цiлком або частково вiдсутнiми.

     Сертифiкат повинен бути заповнений за допомогою друкарського приладу комп'ютера або на друкарськiй машинцi (за винятком окремих позначень, наведених нижче).

     У сертифiкатi не допускається наявнiсть будь-яких пiдчисток або помарок.

     Виправлення, що вносяться у сертифiкат, можуть бути зробленi шляхом закреслювання помилкових даних i вдруковування необхiдних вiдомостей. Кожне таке виправлення завiряється печаткою компетентного органу, уповноваженого видавати сертифiкати.

     В одному сертифiкатi можливе заявлення вiдомостей про декiлька товарiв.

     В обов'язковому порядку в сертифiкатi має бути проставлений додатковий (реєстрацiйний) номер, а також заповненi графи 1, 5 (у разi зазначення кiлькох товарiв у сертифiкатi), 7, 8, 9, 11, 12.

     Невикористане мiсце у графах 5, 6, 7, 8, 9, 10 має бути перекреслене з метою запобiгання внесенню в них будь-яких додаткових вiдомостей.

Графа, розташована у правому верхньому кутi сертифiката

     Зазначається довiдковий (реєстрацiйний) номер сертифiката. Допускається рукописне написання довiдкового (реєстрацiйного) номера сертифiката. Зазначається найменування країни, в якiй сертифiкат виданий.

Графа 1

     Зазначаються найменування й адреса особи, яка є експортером (постачальником) товару (продавця товару за контрактом або iншої особи, якщо їй переданi права на поставку товару, у тому числi виробника товару).

Графа 2

     Зазначаються найменування та адреса особи, яка одержує товар. У разi якщо конкретний одержувач товару на момент видачi сертифiката не визначений, у графi зазначається "to order" ("за розпорядженням") або назва держави - учасницi Угоди про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй вiд 12 квiтня 1996 року, яка iмпортує товар, мовою, якою заповнюється сертифiкат.

     Допускається також, що найменування та адреса конкретного одержувача товару будуть додрукованi пiзнiше пiсля запису "to order" ("за розпорядженням") або назви держави - учасницi Угоди про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй вiд 12 квiтня 1996 року, яка iмпортує товар, мовою, якою заповнюється сертифiкат.

Графа 3

     Наводяться вiдомостi про маршрут транспортування товарiв i транспортнi засоби (наскiльки це вiдомо).

Графа 4

     Використовується для спецiальних вiдмiток.

     У разi видачi замiсть пошкодженого або втраченого сертифiката або його дублiката у графi 4 уповноваженим органом країни походження товару робиться вiдмiтка "duplicate" ("дублiкат"). При цьому термiн дiї дублiката сертифiката обчислюється з дати видачi оригiналу сертифiката.

     У разi якщо сертифiкат виданий пiсля вiдправлення товару, у графi робиться вiдмiтка "issued retrospectively" ("виданий згодом").

     При анулюваннi з будь-яких причин уповноваженим органом країни походження товару ранiше виданого сертифiката у графу 4 знову виданого сертифiката вноситься запис "issued instead" ("виданий натомiсть") iз зазначенням номера i дати видачi анульованого сертифiката.

     Допускається, що графа може бути незаповнена.

Графа 5

     У разi якщо в одному сертифiкатi заявленi вiдомостi про декiлька товарiв, перед кожним товаром зазначається його порядковий номер у сертифiкатi.

     Допускається, що графа може бути незаповнена.

Графа 6

     Наводяться вiдомостi про кiлькiсть вантажних мiсць i маркiровку. Якщо в сертифiкатi зазначаються вiдомостi про декiлька товарiв, то данi наводяться без iнтервалiв мiж ними або цi iнтервали перекреслюються. Допускається запис "no marks" ("без маркiровки").

     Допускається, що графа може бути незаповнена.

Графа 7

     Зазначаються комерцiйне найменування товару, його модель, марка, модифiкацiя, артикул, iншi данi, якi дозволяють провести iдентифiкацiю товару з тим товаром, що був заявлений, з метою митного оформлення, а також розфасовка, вид упаковки i кiлькiсть мiсць товару.

     Якщо для опису товарiв у графi не вистачає мiсця, допускається використання додаткових аркушiв, якi мають бути завiренi печаткою компетентного нацiонального органу, що видав сертифiкат (вiдбиток печатки у графi 11 повинен спiвпадати з вiдбитком печатки на додатковому аркушi), iз зазначенням додаткового (реєстрацiйного) номера сертифiката. Заповнення опису товару на зворотному боцi сертифiката не допускається.

     У разi наявностi у цiй графi посилання на специфiкацiю до контракту копiя останньої також має бути завiрена печаткою нацiонального компетентного органу, що видав сертифiкат.

     Якщо у сертифiкатi наводяться вiдомостi про декiлька товарiв, то описи товарiв робляться без iнтервалiв мiж ними або цi iнтервали перекреслюються.

Графа 8

     Зазначається критерiй походження товару:

     "P" - товар повнiстю вироблений у країнi експорту;

     "Y" (iз зазначенням вiдсоткової частки вартостi сировинних матерiалiв, напiвфабрикатiв або готових виробiв, що походять з iншої країни або невiдомого походження, використаних пiд час виробництва товару, у вартостi експортованого товару, яка визначається на базi цiни франко-завод виробника, наприклад "Y15 %") - товар пiдданий обробцi або переробцi;

     "Pk" - товар вироблений в однiй iз країн, на якi поширюється тарифний преференцiйний режим держави - учасницi Угоди про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй вiд 12 квiтня 1996 року, i був пiдданий обробцi або переробцi в iнших (однiй чи кiлькох) таких країнах.

     Критерiй походження товару має бути позначений для кожного товару, заявленого у графi 7 сертифiката.

     Якщо у сертифiкатi заявленi рiзнi товари, частина з яких класифiкується в однiй чотиризначнiй товарнiй позицiї Гармонiзованої системи опису i кодування товарiв, то у графi 8 допускається зазначення одного лiтерного позначення критерiю походження для всiх товарiв такої чотиризначної позицiї.

Графа 9

     Зазначається вага товару (брутто) або iншi данi про кiлькiсть товару.

     Якщо у сертифiкатi заявлено кiлька товарiв, то данi про вагу (брутто) або iншi данi про кiлькiсть товару наводяться для кожного окремо названого товару.

Графа 10

     Зазначаються номер i дата рахунка-фактури (iнвойса) або рахунка-проформи. У графi може бути визначений як один загальний рахунок-фактура (iнвойс) або рахунок-проформа для всiх заявлених у сертифiкатi товарiв, так i у разi необхiдностi кiлька рахункiв-фактур (iнвойсiв) або рахункiв-проформ для деяких окремо названих товарiв.

     Якщо на момент видачi сертифiката данi про рахунок-фактуру (iнвойс) або рахунок-проформу одержувачу сертифiката, зазначеному у графi сертифiката 1, невiдомi, допускається, що графа 10 може бути незаповнена.

Графа 11

     Графа мiстить данi про дату i мiсце засвiдчення сертифiката, найменування i печатку органу, уповноваженого згiдно з нацiональним законодавством засвiдчувати походження товарiв, а також пiдпис посадової особи зазначеного органу, уповноваженої засвiдчувати достовiрнiсть сертифiката.

     Вiдбиток печатки має бути чiтким i дозволяти у разi необхiдностi здiйснити iдентифiкацiю на предмет її дiйсностi.

     Пiдпис розглядається як додаткова iнформацiя, що пiдтверджує достовiрнiсть сертифiката.

Графа 12

     У верхньому рядку зазначається найменування країни походження товару.

     У середньому рядку зазначається найменування країни призначення товару.

     У нижньому рядку зазначаються мiсце i дата заповнення сертифiката. Вiдомостi, наведенi у сертифiкатi, пiдписуються у цiй графi уповноваженою особою експортера (постачальника), зазначеного у графi 1. Наявнiсть печатки експортера (постачальника) у графi допускається, але не є обов'язковою вимогою.

1. Експортер (найменування експортера, адреса, країна)  N

 

ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ПРЕФЕРЕНЦІЙ
Сертифiкат про походження товару
(Декларацiя-сертифiкат)
ФОРМА A

Виданий в  
(країна)

Див. пояснення на зворотi

2. Одержувач (найменування iмпортера, адреса, країна)
3. Транспортнi засоби i маршрут прямування (наскiльки вiдомо)

 

4. Для офiцiйних вiдмiток
5. N 6. Позначення i кiлькiсть упаковок 7. Номери i вид упаковок, опис товарiв 8. Критерiї походження (див. пояснення на зворотi) 9. Вага брутто або iншi данi про кiлькiсть товару 10. Номер i дата рахунка
11. Посвiдчення

Цим посвiдчується, що декларацiя заявника вiдповiдає дiйсностi

12. Декларацiя експортера
Нижчепiдписаний заявляє, що наведенi вище вiдомостi вiдповiдають дiйсностi, що всi товари виробленi у
 
(країна)
i що вони вiдповiдають вимогам, якi застосовуються Загальною системою преференцiй до цих товарiв, що експортуються
 
(країна, що iмпортує)
Мiсце i дата, пiдпис i печатка Мiсце i дата, пiдпис
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.