ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 16.10.2003 р. N 11/4-10-14884


Про митне оформлення автомобiлiв, що ввозяться в Україну як внесок до статутного фонду пiдприємства з iноземними iнвестицiями

     Держмитслужбою розглянуто Ваш лист вiд 26.10.2003 N 9/26-17 щодо митного оформлення легкового автомобiля, який буде ввозитись на митну територiю України як внесок iноземного iнвестора до статутного фонду пiдприємства з iноземними iнвестицiями.

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до пункту 7 Правил ввезення транспортних засобiв на територiю України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2000 N 575 (далi - Правила), забороняється ввезення в Україну для постiйного користування механiчних транспортних засобiв (у тому числi механiчних транспортних засобiв, що ввозяться в Україну з метою їх розукомплектування на запаснi частини), якi на момент ввезення були виготовленi 8 i бiльше рокiв тому.

     Пункти 8, 9 зазначених Правил передбачають, що усi транспортнi засоби, що ввозяться на територiю України, пiдлягають митному оформленню в порядку, встановленому чинним законодавством. Ввезенi в Україну транспортнi засоби реєструються в органах Державтоiнспекцiї на пiдставi належним чином оформлених i виданих митними органами вантажних митних декларацiй (для юридичних осiб).

     Згiдно з пiдпунктом 3.2.8 статтi 3 Закону України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" не є об'єктом обкладення податком на додану вартiсть операцiї з передачi основних фондiв як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цiлiсного майнового комплексу в обмiн на емiтованi нею корпоративнi права, в тому числi при ввезеннi основних фондiв на митну територiю України (крiм пiдакцизних товарiв).

     Оскiльки легковi автомобiлi вiдносяться до пiдакцизних товарiв, то при їх митному оформленнi вiдповiдно до положень Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.12.92 N 18-92 "Про акцизний збiр" сплачується акцизний збiр за ставками, встановленими Законом України вiд 24.05.96 N 216/96-ВР "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на деякi транспортнi засоби та шини до них".

     Згiдно зi статтею 18 Закону України вiд 19.03.96 N 93/96-ВР "Про режим iноземного iнвестування" майно, що ввозиться в Україну як внесок iноземного iнвестора до статутного фонду пiдприємств з iноземними iнвестицiями (крiм товарiв для реалiзацiї або власного споживання), звiльняється вiд обкладення митом.

     При цьому митнi органи здiйснюють пропуск такого майна на територiю України на пiдставi виданого пiдприємством простого векселя на суму мита з вiдстроченням платежу не бiльше як на 30 календарних днiв з дня оформлення ввiзної вантажної митної декларацiї.

     Вексель погашається i ввiзне мито не справляється, якщо у перiод, на який дається вiдстрочення платежу, зазначене майно зараховано на баланс пiдприємства i податковою iнспекцiєю за мiсцезнаходженням пiдприємства зроблена вiдмiтка про це на примiрнику векселя.

     Якщо протягом трьох рокiв з часу зарахування iноземної iнвестицiї на баланс пiдприємства з iноземними iнвестицiями майно, що було ввезене в Україну як внесок iноземного iнвестора до статутного фонду зазначеного пiдприємства, вiдчужується, у тому числi у зв'язку з припиненням дiяльностi цього пiдприємства (крiм вивезення iноземної iнвестицiї за кордон), пiдприємство з iноземними iнвестицiями сплачує ввiзне мито, яке обчислюється виходячи з митної вартостi цього майна, перерахованої у валюту України за офiцiйним курсом валюти України, визначеним Нацiональним банком України на день здiйснення вiдчуження майна.

     Вiдповiдно до статтi 76 Митного кодексу України за митне оформлення товарiв та iнших предметiв, якi перемiщуються через митний кордон України, а також за їх перебування пiд митним контролем справляються митнi збори за ставками, встановленими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв".

     Таким чином, при митному оформленнi згаданого легкового автомобiля сплачуються податок на додану вартiсть, акцизний та митний збори, а ввiзне мито не сплачується за умови виконання вимог статтi 18 Закону України "Про режим iноземного iнвестування".

Заступник Голови Служби П. Пашко

"Все про бухгалтерський облiк", N 114, 1 грудня 2003 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.