Документ скасований: Наказ Мінфіну № 751 від 03.09.2015

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

20.10.2003 N 703


Про затвердження Порядку вiдкриття вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 листопада 2003 р. за N 1118/8439

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 9 серпня 2010 року N 883


     Вiдповiдно до частини сьомої статтi 71 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV i на виконання пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.04.2003 N 476 "Про затвердження вимог, яким повинен вiдповiдати вантажний митний комплекс, автопорт, автотермiнал" наказую:

     1. Затвердити Порядок вiдкриття вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала, що додається.

     2. Управлiнню технологiй митного контролю (Сьомка С.М.) i Управлiнню правової роботи (Мельник М.В.) забезпечити подання наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Установити, що цей наказ застосовується з дня набрання чинностi Митним кодексом України.

     4. Управлiнню справами довести цей наказ до митних органiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Iванюка М.М.

Голова Служби М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
20.10.2003 N 703
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 листопада 2003 р. за N 1118/8439

ПОРЯДОК
вiдкриття вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала

1. Загальнi положення

     1. Цей нормативно-правовий акт визначає порядок погодження з Держмитслужбою України питання вiдкриття вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     вантажний митний комплекс, автопорт, автотермiнал (далi - ВМК) - визначена Держмитслужбою України дiлянка територiї з комплексом будiвель, споруд, iнженерно-технiчних засобiв i комунiкацiй, якi необхiднi для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України;

     власник ВМК - юридична особа - резидент України, якiй об'єкти ВМК належать на правi власностi та яка погоджує питання вiдкриття ВМК з Держмитслужбою України;

     зона митного контролю - визначена на територiї ВМК митним органом i обмежена для доступу територiя, у межах якої встановлюється режим зони митного контролю та здiйснюється митний контроль;

     об'єкт ВМК - комплекс будiвель, споруд, iнженерно-технiчних засобiв i комунiкацiй тощо.

     3. Основною метою створення ВМК є:

     пiдвищення ефективностi митного та iнших видiв державного контролю, митного оформлення товарiв i транспортних засобiв шляхом комплексного використання об'єктiв ВМК;

     полiпшення екологiчного стану на митному кордонi й у мiсцях митного оформлення на митнiй територiї України;

     створення сприятливих умов для прискорення товарообiгу та збiльшення пропускної спроможностi пунктiв пропуску через державний кордон України.

     4. Вимоги, яким повинен вiдповiдати ВМК, визначено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.02.2010 N 132 "Деякi питання функцiонування вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв".

(пункт 4 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 09.08.2010р. N 883)

     5. Вiдкриття й функцiонування ВМК здiйснюються за погодженням з Держмитслужбою України.

2. Порядок вiдкриття ВМК

     6. Власник ВМК подає митному органу, у зонi дiяльностi якого розташовано об'єкти ВМК, письмову заяву про намiр вiдкрити ВМК.

     До заяви додаються такi документи:

     нотарiально засвiдченi копiї установчих i реєстрацiйних документiв (статуту, установчого договору, свiдоцтва про реєстрацiю) суб'єкта пiдприємницької дiяльностi;

     оригiнали та нотарiально засвiдченi копiї документiв, що пiдтверджують право власностi на об'єкти ВМК;

     технiко-економiчне обґрунтування доцiльностi вiдкриття ВМК;

     перелiк послуг i калькуляцiя вартостi платних послуг, якi планується надавати на територiї ВМК i якi забезпечать безперешкодне виконання перевiзником (суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi) узятих ним зобов'язань щодо доставки товарiв у митницю призначення та щодо подання документiв митному органу в установлений строк;

     плани територiї та об'єктiв ВМК;

     плани примiщень для посадових осiб митного органу;

     плани (схеми) охоронної сигналiзацiї та протипожежної сигналiзацiї, погодженi вiдповiдними службами;

     дозволи органiв санiтарного та екологiчного контролю (для складiв, призначених для зберiгання товарiв, пiдконтрольних цим органам);

     iншi документи, потрiбнi для вiдкриття складу тимчасового зберiгання вiдкритого типу.

     7. Заява розглядається митним органом протягом 30 днiв з дня її надходження.

     Пiд час розгляду заяви митний орган перевiряє вiдомостi, зазначенi в поданих документах, стан територiї та об'єктiв ВМК у частиннi дотримання вимог, визначених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.02.2010 N 132 "Деякi питання функцiонування вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв" i розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.06.2002 N 307-р "Про полiпшення умов перетинання державного кордону вантажними автотранспортними засобами"; з метою визначення доцiльностi вiдкриття ВМК здiйснює аналiз вантажопотокiв, кiлькостi експортно-iмпортних i транзитних операцiй у зонi своєї дiяльностi, а також затрат робочого часу на здiйснення митного оформлення.

(абзац другий пункту 7 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 09.08.2010р. N 883)

     8. У разi прийняття начальником митного органу рiшення про доцiльнiсть вiдкриття ВМК до Держмитслужби України надсилається лист-запит з результатами проведеного аналiзу, до якого додаються заява та документи, зазначенi в пунктi 6 цього Порядку, проект технологiчної схеми митного контролю й митного оформлення на ВМК.

     9. У разi прийняття начальником митного органу рiшення про вiдмову у вiдкриттi ВМК митний орган у встановлений строк письмово повiдомляє про це заявника iз зазначенням причин вiдмови.

     10. У разi незгоди заявника з рiшенням митного органу про вiдмову у вiдкриттi ВМК вiн може оскаржити це рiшення до Держмитслужби України.

     11. Держмитслужба України в строк, що не перевищує 30 календарних днiв, погоджує (не погоджує) питання вiдкриття ВМК i письмово повiдомляє про це митний орган та заявника.

3. Прикiнцевi положення

     12. Провадження на територiї ВМК будь-якої господарської дiяльностi, яка не була передбачена перелiком послуг, доданим до заяви про намiр вiдкрити ВМК, здiйснюється за погодженням з Держмитслужбою України.

     13. Наданi власником ВМК об'єкти ВМК, потрiбнi для здiйснення процедур митного контролю й митного оформлення, можуть використовуватися митним органом виключно з цiєю метою.

     14. Припинення дiяльностi вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала здiйснюється:

     за власним бажанням власника вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала шляхом повiдомлення митного органу не пiзнiше 30 днiв з дати прийняття такого рiшення;

     у випадках порушення вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.02.2010 N 132 "Деякi питання функцiонування вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв".

     Митний орган надсилає до Держмитслужби мотивоване повiдомлення про необхiднiсть припинення дiяльностi вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала.

     Держмитслужба протягом 30 днiв проводить перевiрку обставин, викладених митним органом у повiдомленнi, та приймає рiшення про припинення дiяльностi вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала, яке надсилається власнику вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала та вiдповiдному митному органу.

     Власник вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала має право оскаржити рiшення про припинення дiяльностi вантажного митного комплексу, автопорту, автотермiнала в порядку, визначеному законом.

(роздiл III доповнено пунктом 14 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 09.08.2010р. N 883)
 
Начальник Управлiння технологiй митного контролю
С.М.Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.