ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 12, ст. 81; 1998 р., N 11-12, ст. 50; 2000 р., N 30, ст. 236; 2003 р., N 37, ст. 307) такi змiни:

     1. Частину першу статтi 1 пiсля абзацу чотирнадцятого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "радiоактивнi матерiали - джерела iонiзуючого випромiнювання, ядернi матерiали та радiоактивнi вiдходи".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятнадцятий - двадцять перший вважати вiдповiдно абзацами шiстнадцятим - двадцять другим.

     2. Статтю 34 доповнити частиною третьою такого змiсту:

     "Постачальник, що виконує посередницькi функцiї i бере участь в укладаннi будь-якого контракту на постачання ядерних матерiалiв, зобов'язаний зберiгати всi документи, пов'язанi з операцiями, виконаними ним або вiд його iменi, не менше одного року пiсля закiнчення термiну дiї контракту. Такi документи повиннi мiстити найменування сторiн, що уклали контракт, дату пiдписання контракту, данi про кiлькiсть, форму i склад ядерних матерiалiв разом з iнформацiєю про їх походження i призначення".

     3. Статтю 55 доповнити абзацом восьмим такого змiсту:

     "гарантування того, що пiд час перевезення ядерних матерiалiв їх приймання або передача здiйснюються лише за наявностi документiв, оформлених у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України. Документи повиннi мiстити найменування сторiн, що передають i одержують ядернi матерiали, а також данi про кiлькiсть, форму i склад таких матерiалiв i зберiгатися учасниками перевезень не менше одного року. Опис переданих ядерних матерiалiв може бути замiнено вiдповiдним позначенням вантажу у разi, коли це необхiдно для цiлей фiзичного захисту, що має бути вiдображено в супровiдних документах учасникiв перевезень".

     4. Статтю 59 викласти у такiй редакцiї:

     "Стаття 59. Особливi вимоги щодо мiжнародних i транзитних перевезень радiоактивних матерiалiв

     Пiд час мiжнародних i транзитних перевезень радiоактивних матерiалiв територiєю України орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки попередньо узгоджує такi перевезення з компетентними органами всiх країн, територiєю яких здiйснюватиметься перевезення.

     Порядок надання дозволiв на перевезення радiоактивних матерiалiв, включаючи узгодження вiдповiдних документiв для подання клопотання на одержання дозволу, надання дозволу, пiдтвердження про одержання такого дозволу, встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Орган державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки не може вiдмовити у наданнi дозволу на перевезення територiєю України радiоактивних вiдходiв вiд переробки вiдпрацьованого ядерного палива, якi повертаються до країни походження для зберiгання або захоронення, якщо такий дозвiл було надано для первинного перевезення вiдпрацьованого ядерного палива i таке перевезення здiйснюється згiдно iз законодавством України.

     Вивезення радiоактивних вiдходiв з України на територiю iнших країн не дозволяється, якщо за висновком органу державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки цi країни не мають належних технiчних та iнших можливостей для безпечного поводження з такими вiдходами.

     Ввезення на територiю України джерел iонiзуючого випромiнювання та їх вивезення в iншi країни дозволяються за умови наявностi у вантажоодержувача лiцензiї на використання таких джерел.

     При мiжнародних перевезеннях радiоактивних матерiалiв їх вiдправником або кiнцевим одержувачем має бути суб'єкт господарювання, що зареєстрований в Українi".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ
3 лютого 2004 року
N 1417-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.