МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ

НАКАЗ

23.02.2004 N 64


Про затвердження Положення про Державну екологiчну iнспекцiю Азовського моря

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 2004 р. за N 250/8849

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України
вiд 30 березня 2006 року N 147


     Вiдповiдно до Положення про Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища України, затвердженого Указом Президента України вiд 10 лютого 2004 року N 176, наказую:

     1. Затвердити Положення про Державну екологiчну iнспекцiю Азовського моря Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, що додається.

     2. Юридичному управлiнню (Л.Андрiуца) забезпечити подання наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     3. Управлiнню документального забезпечення (Л.Шумськiй) довести Положення до Державної екологiчної iнспекцiї, Державної iнспекцiї охорони Чорного моря, Державної мiжрегiональної Азово-Чорноморської екологiчної iнспекцiї, державних управлiнь екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     4. Визначити таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства екологiї та природних Ресурсiв України N 66-М вiд 17 квiтня 2003 року "Про затвердження Положення про Державну екологiчну iнспекцiю Азовського моря", зареєстрований в Мiн'юстi України пiд N 342/7663 вiд 30 квiтня 2003 року.

     5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Мiнiстр С.Поляков

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України
23.02.2004 N 64
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 2004 р. за N 250/8849

ПОЛОЖЕННЯ
про Державну екологiчну iнспекцiю Азовського моря Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України

     1. Державна екологiчна iнспекцiя Азовського моря (далi - Iнспекцiя) є спецiальним пiдроздiлом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, та входить до сфери його управлiння.

     Iнспекцiя в межах своїх повноважень забезпечує реалiзацiю державної полiтики в галузi охорони навколишнього природного середовища, рацiонального використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв, забезпечення екологiчної та в межах своєї компетенцiї радiацiйної безпеки.

(пункт 1 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     2. Iнспекцiя у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України, законами України, постановами Верховної Ради України, актами Президента України i Кабiнету Мiнiстрiв України, iншими актами законодавства в галузi охорони навколишнього природного середовища.

     3. У процесi виконання своїх повноважень Iнспекцiя взаємодiє з мiсцевими органами виконавчої влади, органами мiсцевого самоврядування, територiальними органами рибоохорони Мiнiстерства аграрної полiтики України, Державною Азово-Чорноморською екологiчною iнспекцiєю, державними управлiннями екологiї та природних ресурсiв у Донецькiй, Запорiзькiй та Херсонськiй областях Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, правоохоронними органами, митними i прикордонними службами та громадськими органiзацiями.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     4. Основними завданнями Iнспекцiї є:

     здiйснення державного контролю в галузi охорони навколишнього природного середовища, рацiонального використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв (крiм лiсiв), екологiчної та, в межах своєї компетенцiї, радiацiйної безпеки, поводження з вiдходами (крiм поводження з радiоактивними вiдходами), а саме за:

(абзац другий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовиа України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     використанням, вiдтворенням i охороною морського середовища i природних ресурсiв внутрiшнiх морських вод, територiального моря, континентального шельфу i виключної (морської) економiчної зони України, додержанням норм екологiчної та в межах своєї компетенцiї радiацiйної безпеки;

(абзац третiй пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовиа України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     додержанням установлених лiмiтiв використання природних ресурсiв (крiм лiсiв), нормативiв викидiв i скидiв забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище, лiмiтiв на утворення та розмiщення вiдходiв;

(абзац четвертий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовиа України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     додержанням екологiчних вимог у процесi зберiгання, транспортування, використання, знешкодження та поховання (складування) пестицидiв i агрохiмiкатiв, токсичних та радiоактивних речовин, виробничих, побутових та iнших видiв вiдходiв (крiм поводження з радiоактивними вiдходами), продуктiв бiотехнологiї;

(абзац п'ятий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовиа України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     додержанням установлених лiмiтiв використання природних ресурсiв (крiм лiсiв), нормативiв викидiв забруднювальних речовин в атмосферне повiтря та нормативiв скиду забруднювальних речовин до водних об'єктiв.

(абзац шостий пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     5. Iнспекцiя вiдповiдно до покладених на неї завдань:

     1) здiйснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, екологiчної та, в межах своєї компетенцiї, радiацiйної безпеки виконавчими органами сiльських, селищних, мiських i районних у мiстах рад з питань здiйснення делегованих їм повноважень органами виконавчої влади щодо контролю за дотриманням природоохоронного законодавства, використанням i охороною природних ресурсiв пiдприємствами, установами та органiзацiями незалежно вiд форм власностi та господарювання, громадянами України та особами без громадянства, а також iноземними юридичними i фiзичними особами, у тому числi:

     здiйснює контроль за наявнiстю та правильнiстю укладення договорiв обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв, експортерiв та осiб, якi вiдповiдають за утилiзацiю (видалення) небезпечних вiдходiв, цивiльної вiдповiдальностi суб'єктiв господарювання за шкоду яка може бути заподiяна пожежами та аварiями на об'єктах пiдвищеної небезпеки;

     здiйснює контроль у процесi функцiонування дiючих пiдприємств, експлуатацiї споруд i iнших об'єктiв, водо-, пило-, газоочисного обладнання, апаратури та iнших природоохоронних споруд, включаючи контроль за наявнiстю та станом обладнання та апаратури для облiку використання природних ресурсiв (крiм лiсiв), систем контролю за викидами, скидами забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище i додержанням установлених термiнiв їх атестацiї;

(абзац третiй пiдпункту 1 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     здiйснює контроль у процесi експлуатацiї механiчних транспортних засобiв, суден, вiйськових кораблiв та iнших плавучих об'єктiв i споруд, що перебувають у внутрiшнiх морських водах, територiальному морi та виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi України в частинi додержання нормативiв викидiв (скидiв) забруднювальних речовин i допустимих рiвнiв фiзичних впливiв на навколишнє природне середовище, установлених для вiдповiдного типу транспорту;

     здiйснює контроль за розмiщенням, будiвництвом, реконструкцiєю, введенням в дiю пiдприємств, транспортних засобiв, споруд та iнших об'єктiв;

     здiйснює контроль за зберiганням, транспортуванням, перевантаженням, знешкодженням та захороненням пестицидiв i агрохiмiкатiв, токсичних та радiоактивних речовин, виробничих, побутових та iнших видiв вiдходiв (крiм поводження з радiоактивними вiдходами), продуктiв бiотехнологiї;

(абзац шостий пiдпункту 1 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     здiйснює контроль за використанням морських, поверхневих i пiдземних вод та охороною їх вiд виснаження, засмiчення i забруднення промисловими, побутовими, баластними та iншими стiчними i дренажними водами та скидами, проведення рiзних видiв робiт на водних i водогосподарських об'єктах i в прибережних водоохоронних зонах (смугах), використанням, вiдтворенням та охороною природних ресурсiв внутрiшнiх морських вод, територiального моря, континентального шельфу i виключної (морської) економiчної зони України;

(абзац сьомий пiдпункту 1 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     здiйснює контроль за використанням континентального шельфу i виключної (морської) економiчної зони України;

     здiйснює контроль за використанням, охороною та вiдтворенням диких тварин та iнших об'єктiв тваринного свiту (у тому числi рибних запасiв), водних рослин, що перебувають в межах внутрiшнiх морських вод, територiального моря, континентального шельфу i виключної (морської) економiчної зони України: виконанням вантажно-розвантажувальних робiт; використанням та охороною територiй i об'єктiв природно-заповiдного фонду, а також охороною видiв рослин i тварин, занесених до Червоної книги України;

     здiйснює контроль за виконанням заходiв щодо скорочення i регулювання викидiв, скидiв забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище, запобiганням аварiйним (залповим) викидам, скидам забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище i лiквiдацiю їх наслiдкiв;

     2) здiйснює державний контроль за додержанням стандартiв та нормативiв у галузi охорони навколишнього природного середовища, рацiонального використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв (крiм лiсiв), екологiчної та в межах своєї компетенцiї радiацiйної безпеки, встановлення лiмiтiв (квот) використання, вiдтворення та охорони i добування всiх видiв природних ресурсiв (крiм лiсiв);

(пiдпункт 2 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     3) здiйснює державний контроль за додержанням вимог екологiчної безпеки, у тому числi:

     у процесi проведення наукових, науково-дослiдних i дослiдно-конструкторських робiт при виконаннi бурових, вибухових, днопоглиблювальних, розвiдувальних робiт, водних рослин i тварин, рибних ресурсiв, прокладання комунiкацiй та iнших видах робiт, а також застосуваннi нової технiки, iмпортного устаткування, технологiй i систем:

     на вiйськових та оборонних об'єктах, об'єктах органiв внутрiшнiх справ, органiв Служби безпеки України та прикордонних вiйськ, а також пiд час передислокацiї вiйськових частин, проведення вiйськових навчань, маневрiв, перемiщення вiйськ i вiйськової технiки, крiм випадкiв особливих ситуацiй, що оголошуються вiдповiдно до законодавства України;

(абзац третiй пiдпункту 3 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     4) проводить перевiрку фактiв забруднення внутрiшнiх морських вод, територiального моря, виключної (морської) економiчної зони України, континентального шельфу України, загибелi риб та iнших водних тварин i рослин, обчислює розмiри вiдшкодування збиткiв, завданих унаслiдок порушення природоохоронного законодавства, готує пропозицiї щодо лiквiдацiї негативного впливу цих фактiв на навколишнє природне середовище;

     5) здiйснює спостереження за перемiщенням у морi осередкiв забруднення, контролює хiд робiт з лiквiдацiї цих осередкiв та лiквiдацiї наслiдкiв забруднення вiдповiдними службами i пiдроздiлами;

     6) здiйснює патрулювання на автотранспортi, повiтряних та морських суднах узбережжя, внутрiшнiх морських вод, територiального моря, виключної (морської) економiчної зони України та континентального шельфу України з метою виявлення джерел i осередкiв забруднення та їх перемiщення в зонi своєї дiяльностi;

     7) здiйснює у пунктах пропуску через державний кордон України екологiчний контроль транспортних засобiв, у тому числi суден, вiйськових кораблiв, що перевозять вантажi, якi мiстять промислову сировину, вiдходи виробництва, шкiдливi хiмiчнi сполуки, токсичнi хiмiчнi, радiоактивнi та iншi небезпечнi для навколишнього природного середовища речовини, пестициди i агрохiмiкати, всi види риб, диких тварин i рослин, сировину з диких тварин та дикорослих рослин, мисливськi трофеї, а при потребi здiйснює екологiчний контроль на мiсцях формування вантажiв;

     8) здiйснює контроль за виконанням вимог додержання регламентiв, правил, iнструкцiй тощо, встановлених Мiнiстерством охорони навколишнього природного середовища України, а також додержанням умов i вимог, установлених вiдповiдно державними управлiннями екологiї та природних ресурсiв у Донецькiй, Запорiзькiй та Херсонськiй областях, а саме:

     дозволiв спецiального водокористування;

     лiмiтiв використання природних ресурсiв (крiм лiсiв);

(абзац третiй пiдпункту 8 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     норм техногенно-екологiчної безпеки;

     9) здiйснює повноваження, що делегуються Iнспекцiї Мiнiстерством охорони навколишнього природного середовища України з питань використання природних ресурсiв (крiм лiсiв) внутрiшнiх морських вод, територiального моря, континентального шельфу i виключної (морської) економiчної зони України, зокрема:

(абзац перший пiдпункту 9 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     проводить державну екологiчну експертизу документацiї на проведення всiх робiт у портах i на судноремонтних заводах, у тому числi днопоглиблювальних робiт, захоронення або складування промислових, побутових та iнших вiдходiв у внутрiшнiх морських водах, територiальному морi, виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi та на континентальному шельфi i органiзовує екологiчну експертизу аналогiчної документацiї об'єктiв загальнодержавного значення;

     бере участь у державнiй екологiчнiй експертизi документацiї об'єктiв, що можуть негативно впливати на стан моря, за вiдповiдним поданням державних управлiнь екологiї та природних ресурсiв (крiм лiсiв) у Донецькiй, Запорiзькiй та Херсонськiй областях;

(абзац третiй пiдпункту 9 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     забезпечує погодження проектiв вiдведення земельних дiлянок для розмiщення екологiчно небезпечних та iнших об'єктiв;

     видає дозволи на: проведення днопоглиблювальних, науково-дослiдних, розвiдувальних, бурових та експлуатацiйних робiт, захоронення (складування) промислових, побутових та iнших видiв вiдходiв (крiм поводження з радiоактивними вiдходами), викидiв та скидiв шкiдливих речовин у внутрiшнiх морських водах, територiальному морi, у виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi України та на континентальному шельфi України; використання видiв тварин та рослин у межах територiй та об'єктiв природно-заповiдного фонду загальнодержавного значення;

(абзац п'ятий пiдпункту 9 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     координує вiдповiдно до законодавства роботу територiальних органiв виконавчої влади, якi здiйснюють державний контроль у сферi лiсового та мисливського господарства, регулювання земельних вiдносин, використання i охорони вод i вiдтворення об'єктiв тваринного та рослинного свiту;

     бере участь у роботi державних комiсiй з приймання в експлуатацiю об'єктiв, якi можуть впливати на стан морського середовища;

     здiйснює державний монiторинг стану морського середовища згiдно з порядком, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.07.96 N 815;

     10) здiйснює лабораторний контроль для визначення:

     показникiв складу властивостей зворотних (промислових, побутових, баластних) та дренажних вод, що скидаються пiдприємствами в Азовське море й вiдкритi лимани, та їх впливу на стан природних вод;

     ефективностi роботи очисних споруд i природоохоронного обладнання;

     стану забруднення морських вод та вод вiдкритих лиманiв;

     11) здiйснює контроль за виконанням природоохоронних заходiв, передбачених мiждержавними, загальнодержавними, регiональними та галузевими програмами;

     12) за дорученням Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України контролює виконання вимог мiжнародних договорiв України та бере участь у мiжнародному спiвробiтництвi з питань охорони i використання морського середовища, природних ресурсiв (крiм лiсiв);

(пiдпункт 12 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     13) надає методичну допомогу та контролює роботу служб охорони навколишнього природного середовища на пiдприємствах та в органiзацiях, портах та їх аналiтичних лабораторiях, а також на суднах (кораблях);

     14) готує та подає щорiчно Мiнiстерству охорони навколишнього природного середовища України в межах своєї компетенцiї доповiдь про екологiчний стан Азовського моря;

(пiдпункт 14 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     15) забезпечує використання бюджетних асигнувань за цiльовим призначенням;

     16) подає до Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України для затвердження проекти структури, штатних розписiв, планiв роботи та звiти про роботу Iнспекцiї пiсля погодження їх з Головним державним iнспектором України з охорони навколишнього природного середовища або особою, яка його замiщає;

(пiдпункт 16 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     17) складає та подає в установленому порядку та у визначенi термiни звiти про iнспекцiйну та господарсько-фiнансову дiяльнiсть;

     18) за дорученням Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України бере участь у проведеннi загальнодержавних (регiональних) заходiв з питань охорони навколишнього природного середовища (крiм лiсiв);

(пiдпункт 18 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     19) готує та подає до Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України пропозицiї щодо:

     планiв своєї роботи;

     удосконалення iнспекцiйної дiяльностi;

     методичного та iнформацiйного забезпечення;

     визначення екологiчно небезпечних об'єктiв;

     пiдготовки та перепiдготовки кадрiв.

(абзац шостий пiдпункту 19 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     20) здiйснює контроль за реалiзацiєю загальнодержавної програми охорони Чорного та Азовського морiв у межах своєї компетенцiї.

(пiдпункт 20 пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     6. Iнспекцiя та її посадовi особи при виконаннi покладених на них завдань мають право:

     1) обстежувати в установленому порядку пiдприємства, установи та органiзацiї незалежно вiд форм власностi та видiв господарської дiяльностi, вiйськовi й обороннi об'єкти, а також об'єкти органiв внутрiшнiх справ, Державного департаменту з питань виконання покарань i органiв Служби безпеки України та прикордонних вiйськ у мiсцях їх постiйної дислокацiї при проведеннi вiйськових навчань, маневрiв, а також пiд час передислокацiї вiйськ та вiйськової технiки, крiм випадкiв особливих ситуацiй, що оголошуються вiдповiдно до законодавства України, в будь-який час з метою перевiрки додержання ними вимог охорони навколишнього природного середовища (крiм лiсiв), екологiчної та в межах своєї компетенцiї радiацiйної безпеки;

(пiдпункт 1 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     2) пред'являти пiдприємствам, установам та органiзацiям незалежно вiд форм власностi i видiв господарської дiяльностi, громадянам, а також iноземним фiзичним i юридичним особам вимоги щодо здiйснення вiдповiдних заходiв з рацiонального використання, вiдтворення охорони природних ресурсiв (крiм лiсiв) i радiацiйної безпеки, органiзацiї лабораторного контролю за викидами (скидами) забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище, пред'являти пiдприємствам позови на вiдшкодування збиткiв за порушення природоохоронного законодавства, давати обов'язковi для виконання приписи з питань, що належать до її повноважень;

(пiдпункт 2 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     3) обмежувати та зупиняти (тимчасово) у встановленому порядку дiяльнiсть пiдприємств, установ, органiзацiй та об'єктiв, а також уносити до Мiнприроди України вiдповiднi подання щодо припинення дiяльностi, якщо вона провадиться з порушення норм, правил i нормативiв з охорони навколишнього природного середовища, екологiчної та в межах своєї компетенцiї радiацiйної безпеки;

(пiдпункт 3 пункту 6 у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     4) опломбовувати примiщення, устаткування та апаратуру пiдприємств, установ, органiзацiй та об'єктiв, стосовно яких було прийнято в установленому порядку рiшення про обмеження чи зупинення (тимчасово) їх дiяльностi;

(пункт 6 доповнено новим пiдпунктом 4 згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147, у зв'язку з цим пiдпункти 4 - 21 уважати вiдповiдно пiдпунктами 5 - 22)

     5) зупиняти, оглядати та затримувати (тимчасово) в установленому законом порядку будь-якi судна, кораблi та iншi плавучi об'єкти, що перебувають у внутрiшнiх морських водах i територiальному морi та виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi України, незалежно вiд форм власностi та господарювання, для з'ясування причин та обставин скидання або втрат речовин, шкiдливих для живих ресурсiв водних об'єктiв, здiйснювати перевiрки правильностi реєстрацiї у суднових документах операцiй з цими речовинами, а також перевiрки документiв, що засвiдчують право на рибний промисел, добування водних тварин i рослин та проведення iнших видiв робiт;

     6) перевiряти документи на право спецiального використання природних ресурсiв (крiм лiсiв) лiцензiї, дозволи тощо;

(абзац перший пiдпункту 6 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     проводити в межах своєї компетенцiї на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, якi використовують джерела iонiзуючого випромiнювання та радiацiйнi технологiї, перевiрку дотримання вимог радiацiйної безпеки;

     складати акти перевiрок i протоколи про адмiнiстративнi порушення законодавства у сферi охорони навколишнього природного середовища, використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв (крiм лiсiв), екологiчної та, в межах своєї компетенцiї, радiацiйної безпеки. У разi неможливостi встановлення особи порушника на мiсцi державнi iнспектори можуть доставляти порушника до органiв внутрiшнiх справ та органiв мiсцевого самоврядування;

(абзац третiй пiдпункту 6 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     абзац четвертий пiдпункту 6 пункту 6 вилучено

(згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     7) розглядати справи про адмiнiстративнi правопорушення у галузi охорони навколишнього природного середовища, рацiонального використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв (крiм надр) та, в межах своєї компетенцiї, радiацiйної безпеки вiдповiдно до законодавства;

(абзац перший пiдпункту 7 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     абзац другий пiдпункту 7 пункту 6 вилучено

(згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     8) застосовувати у випадках, передбачених законодавством, економiчнi санкцiї до пiдприємств, установ та органiзацiй за порушення вимог законодавства, подавати позови про вiдшкодування збиткiв i втрат, завданих унаслiдок такого порушення;

(пiдпункт 8 пункту 6 у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     9) залучати за погодженням з керiвниками пiдприємств, установ та органiзацiй, у тому числi громадських, спецiалiстiв для участi в проведеннi перевiрок виконання заходiв щодо охорони навколишнього природного середовища (крiм лiсiв), рацiонального використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв та радiацiйної безпеки, лiквiдацiї аварiйних викидiв (скидiв) забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище;

(пiдпункт 9 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     10) тимчасово зупиняти дiю виданих дозволiв на спецiальне використання природних ресурсiв (крiм лiсiв), захоронення (складування) промислових, побутових та iнших вiдходiв (крiм поводження з радiоактивними вiдходами), на операцiї з небезпечними хiмiчними речовинами, викиди (скиди) забруднювальних речовин у навколишнє природне середовище, бурiння свердловин, вивезення з України i ввезення в Україну промислової сировини та окремих видiв продукцiї, хiмiчних сполук, токсичних хiмiчних та iнших небезпечних речовин, вiдходiв, пестицидiв i агрохiмiкатiв, радiоактивних речовин, усiх видiв тварин, риб i рослин, занесених до Червоної книги України, усiх видiв водних безхребетних та слимакiв роду Helix, диких тварин та дикорослих рослин, сировини з диких тварин та дикорослих рослин, мисливських трофеїв - у разi недотримання умов цих дозволiв або порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, норм, правил i вимог екологiчної безпеки у процесi добування об'єктiв рослинного i тваринного свiту, з внесенням обов'язкових для виконання подань про приведення їх у вiдповiднiсть до актiв законодавства;

(пiдпункт 10 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     11) зупиняти або забороняти проведення робiт на територiях заповiдникiв, нацiональних природних паркiв, iнших територiях i об'єктах природно-заповiдного фонду, у курортних зонах, не передбачених режимом охорони i збереження цих об'єктiв;

     12) зупиняти транспортнi, у тому числi плавучi, засоби та проводити огляд речей, транспортних, у тому числi плавучих, засобiв, знарядь добування тварин, рослин, риби та iнших водних тварин i рослин на мiсцях їх добування, зберiгання, перероблення i реалiзацiї;

     13) вилучати в осiб, що порушили законодавство про охорону навколишнього природного середовища та рацiональне використання, вiдтворення та охорону природних ресурсiв (крiм лiсiв), знаряддя добування об'єктiв тваринного i рослинного свiту, у т. ч. риби та iнших водних тварин i рослин, транспортнi засоби, зокрема плавучi, обладнання та предмети, що були знаряддям незаконного добування продукцiї, саму незаконно добуту продукцiю, а також вiдповiднi документи (лiцензiї, дозволи тощо) у порядку, визначеному законодавством;

(пiдпункт 13 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     14) обмежувати чи зупиняти (тимчасово) виробництво й реалiзацiю продукцiї, використання якої може завдати iстотної шкоди навколишньому природному середовищу або яка не вiдповiдає вимогам екологiчної та радiацiйної безпеки;

     15) викликати громадян, у тому числi посадових осiб, для одержання вiд них усних або письмових пояснень у зв'язку з порушенням ними вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, рацiональне використання, вiдтворення та охорону природних ресурсiв та радiацiйну безпеку;

(абзац перший пiдпункту 15 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     проводити фотографування, здiйснювати звукозапис, кiно- i вiдеозйомку як допомiжний засiб для попередження i розкриття екологiчних правопорушень;

     16) призначати громадських iнспекторiв з охорони довкiлля за поданням вiдповiдних установ i видавати їм посвiдчення встановленого зразка;

(пiдпункт 16 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     17) передавати вiдповiдно до законодавства правоохоронним органам матерiали про виявленi правопорушення;

(пiдпункт 17 пункту 6 у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     18) отримувати безкоштовно вiд мiсцевих органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ та органiзацiй, громадян, iноземних фiзичних i юридичних осiб статистичнi та iншi довiдковi й iнформацiйнi матерiали, потрiбнi для визначення стану використання, вiдтворення та охорони природних ресурсiв (крiм лiсiв), а також повiдомлення про аварiйнi забруднення навколишнього природного середовища i природнi катастрофи;

(пiдпункт 18 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     19) оглядати в пунктах пропуску через державний кордон України усi види транспортних засобiв, у тому числi судна i вiйськовi кораблi, у порядку, визначеному законодавством i нормативними документами, з метою виявлення екологiчно небезпечних або заборонених до вивезення та ввезення вантажiв;

(пiдпункт 19 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     20) надавати платнi послуги екологiчного характеру вiдповiдно до Порядку надання платних послуг екологiчного характеру територiальними органами Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України, затвердженого наказом Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України вiд 30.01.2002 N 46 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.2002 за N 260/6548, та Розмiрiв плати за надання послуг територiальними органами Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України, затверджених спiльним наказом Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України i Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 15.03.2002 N 110/73, зареєстрованих у Мiн'юстi України 01.04.2002 за N 323/6611;

(пiдпункт 20 пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     21) носити пiд час виконання службових обов'язкiв формений одяг встановленого зразка, а також мати вогнепальну зброю i спецiальнi засоби самооборони.

     22) здiйснювати видавничу дiяльнiсть з питань, що належать до повноважень iнспекцiї та її функцiй.

     7. Дiяльнiсть Iнспекцiї поширюється на:

     1) територiю вiд м. Генiчеськ Херсонської областi (включно) до державного кордону України з Росiйською Федерацiєю;

     2) морськi та портовi пункти; морськi причали (елiнги) яхт-клубiв; суднобудiвнi та судноремонтнi пiдприємства; кораблi, судна, iншi плавучi об'єкти та засоби, береговi об'єкти (у тому числi тi, що належать Вiйськово-морським силам Збройних Сил України, Державнiй прикордоннiй службi України, Чорноморському флоту Росiйської Федерацiї); морськi споруди; пiдприємства, господарська дiяльнiсть яких пов'язана з виловом та переробкою водних живих ресурсiв (крiм тих, що займаються лише переробкою водних живих ресурсiв, без їх самостiйного вилову);

     3) внутрiшнi морськi води, територiальне море, континентальний шельф України, виключну (морську) економiчну зону України та на лимани, якi мають зв'язок з морем у зонi дiяльностi Iнспекцiї. Розподiл функцiй на морському середовищi здiйснюється на основi протоколу розмежування з Державною Азово-Чорноморською екологiчною iнспекцiєю i затверджується наказом Мiнприроди України.

(пункт 7 у редакцiї наказу Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     8. Об'єктами контролю Iнспекцiї є:

     1) морськi порти та портовi пункти України на Азовському морi, судноремонтнi пiдприємства, майстернi, причали та приморськi об'єкти рибного господарства в повному обсязi їх впливу на навколишнє природне середовище;

     2) об'єкти (у тому числi Мiноборони, Держприкордонслужби, Служби безпеки України, органiв внутрiшнiх справ), пiдприємства, установи та органiзацiї (незалежно вiд форм власностi та пiдпорядкування), їхня господарська дiяльнiсть, яка може чинити негативний вплив на морське середовище i, зокрема, в скиданнi стiчних вод у морськi води або лимани, що мають зв'язок з морем у зонi дiяльностi Iнспекцiї;

(пiдпункт 2 пункту 8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     3) усi українськi та iноземнi судна, кораблi та iншi плавучi об'єкти i морськi споруди незалежно вiд форм власностi та пiдпорядкування, дiяльнiсть яких вiдбувається у внутрiшнiх морських водах, територiальному морi, виключнiй (морськiй) економiчнiй зонi України та на континентальному шельфi України.

     9. Iнспекцiю очолює начальник, який одночасно за посадою є Головним державним iнспектором з охорони навколишнього природного середовища Азовського моря.

     10. Начальник Iнспекцiї призначається на посаду Мiнiстром охорони навколишнього природного середовища України.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     11. Начальник Iнспекцiї має двох заступникiв, один iз яких є першим, якi за посадою є одночасно заступниками Головного державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища Азовського моря. Заступники начальника Iнспекцiї призначаються на посаду Мiнiстром охорони навколишнього природного середовища України.

(абзац перший пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     Начальники вiддiлiв, дiльниць, секторiв є за посадою одночасно старшими державними iнспекторами, а головнi, провiднi спецiалiсти i спецiалiсти - державними iнспекторами з охорони навколишнього природного середовища Азовського моря.

     Головний державний iнспектор з охорони навколишнього природного середовища Азовського моря, його перший заступник та заступник приймають рiшення про обмеження та зупинення (тимчасово) дiяльностi пiдприємств, установ, органiзацiй та експлуатацiю об'єктiв, за винятком суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi (iнвесторiв), що провадять свою дiяльнiсть вiдповiдно до законодавства про угоди щодо розподiлу продукцiї, у разi порушення ними вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища та надають дозволи на вiдновлення їх дiяльностi (експлуатацiї) пiсля усунення ними допущених порушень.

(пункт 11 доповнено новим абзацом третiм згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147, у зв'язку з цим абзац третiй уважати вiдповiдно абзацом четвертим)

     Рiшення Головного державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища Азовського моря та його заступникiв можуть бути оскарженi в Головного державного iнспектора України з охорони навколишнього природного середовища та у судовому порядку.

     12. Начальник Iнспекцiї:

     1) здiйснює керiвництво дiяльнiстю Iнспекцiї, несе персональну вiдповiдальнiсть за виконання покладених на Iнспекцiю завдань;

     2) визначає компетенцiю заступникiв начальника Iнспекцiї, керiвникiв структурних пiдроздiлiв Iнспекцiї;

     3) видає в межах своєї компетенцiї накази, органiзовує i контролює їх;

     4) затверджує положення про структурнi пiдроздiли i посадовi iнструкцiї працiвникiв Iнспекцiї;

     5) розпоряджається коштами в межах затвердженого кошторису витрат на утримання Iнспекцiї;

     6) призначає на посаду i звiльняє з посади працiвникiв Iнспекцiї.

     13. Державна екологiчна iнспекцiя Азовського моря пiдзвiтна i пiдконтрольна в частинi здiйснення державного контролю Державнiй екологiчнiй iнспекцiї. Працiвникам Iнспекцiї надається право носiння форми встановленого зразка, яка видається їм безкоштовно, та вiдповiдного посвiдчення.

(пункт 13 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     Структуру та штатний розпис Iнспекцiї затверджує Мiнiстр охорони навколишнього природного середовища за поданням начальника Iнспекцiї, погодженим з начальником Державної екологiчної iнспекцiї - Головним державним iнспектором України з охорони навколишнього природного середовища.

(пункт 13 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147)

     14. Для погодженого вирiшення питань, що належать до компетенцiї Iнспекцiї, обговорення найважливiших напрямiв її дiяльностi створюється колегiя у складi начальника Iнспекцiї (голова колегiї) та заступникiв начальника за посадою, а також iнших працiвникiв.

     До складу колегiї можуть входити керiвники вiдповiдних пiдроздiлiв мiсцевих державних адмiнiстрацiй, пiдприємств, установ, органiзацiй державної геологiчної та гiдрометеорологiчної служб, пiдприємств, установ, органiзацiй у сферi топографо-геодезичної та картографiчної дiяльностi, лiсового та водного господарства, земельних ресурсiв, представники органiв прокуратури.

     Склад колегiї затверджує Мiнiстр охорони навколишнього природного середовища України за поданням начальника Iнспекцiї.

     Рiшення колегiї впроваджуються в життя наказами Iнспекцiї.

(Положення доповнено новим пунктом 14 згiдно з наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України вiд 30.03.2006 р. N 147, у зв'язку з цим пункти 14, 15, 16 уважати вiдповiдно пунктами 15, 16, 17)

     15. Iнспекцiя має право використовувати за погодженням з органами МВС спецiальнi транспортнi засоби, судна, якi мають кольорове графiчне забарвлення i напис з нанесеною емблемою (плавучi засоби - свiй вимпел).

     16. Iнспекцiя утримується за рахунок державного бюджету у межах коштiв, передбачених на утримання Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     17. Iнспекцiя є юридичною особою, має самостiйний баланс, рахунки в установах банкiв, печатку i бланк iз зображенням Державного герба України i свого найменування.

     Начальник Iнспекцiї та його заступники мають бланки вiдповiдно Головного державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища Азовського моря та його заступникiв iз зображенням Державного герба України i вiдповiдним написом.

Начальник Державної екологiчної iнспекцiї Азовського моря С.Лобанцев
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.