КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 24 березня 2004 р. N 362


Про затвердження Порядку зарахування у 2004 роцi коштiв, що надiйдуть до державного бюджету у рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва, переданої сiльгосптоваровиробникам та iншим суб'єктам господарювання

     Вiдповiдно до пункту 5 статтi 50 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рiк" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок зарахування у 2004 роцi коштiв, що надiйдуть до державного бюджету в рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва, переданої сiльгосптоваровиробникам та iншим суб'єктам господарювання (додається).

     2. Мiнiстерству аграрної полiтики, Мiнiстерству юстицiї, Нацiональнiй акцiонернiй компанiї "Украгролiзинг", Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласним i Київськiй мiськiй державним адмiнiстрацiям вживати заходiв для проведення сiльгосптоваровиробниками та iншими суб'єктами господарювання розрахункiв за технiку iноземного виробництва, закуплену за рахунок iноземних кредитiв, залучених державою або пiд державнi гарантiї.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 березня 2003 р. N 414 "Про порядок зарахування коштiв до державного бюджету у рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 14, ст. 618);

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 серпня 2003 р. N 1314 "Про затвердження Порядку використання коштiв державного бюджету, що спрямовуються на часткову компенсацiю вартостi складної сiльськогосподарської технiки вiтчизняного виробництва" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 34, ст. 1828).

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 березня 2004 р. N 362

ПОРЯДОК
зарахування у 2004 роцi коштiв, що надiйдуть до державного бюджету у рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва, переданої сiльгосптоваровиробникам та iншим суб'єктам господарювання

     1. Цей Порядок визначає механiзм зарахування у 2004 роцi коштiв, що надiйдуть до державного бюджету у рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї (далi - кредити) i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва (далi - технiка), переданої сiльгосптоваровиробникам та iншим суб'єктам господарювання (далi - позичальники), а також механiзм проведення у 2004 роцi розрахункiв за кредитами у разi, коли позичальники не в змозi погасити заборгованiсть за ними коштами.

     2. У разi коли позичальники не в змозi погасити заборгованiсть за кредитами коштами, розрахунки здiйснюються вiдповiдно до законодавства шляхом передачi НАК "Украгролiзинг" для реалiзацiї сiльськогосподарської продукцiї та iншого лiквiдного майна за узгодженими цiнами та передачi НАК "Украгролiзинг" у державну власнiсть технiки, придбаної за рахунок кредитiв, для її подальшої передачi у фiнансовий лiзинг на умовах, визначених законодавством.

     3. Вирученi вiд реалiзацiї сiльськогосподарської продукцiї та iншого лiквiдного майна кошти, а також кошти, що сплачуються позичальниками у разi повернення ними кредитiв у грошовiй формi, зараховуються на рахунки, вiдкритi в органах Державного казначейства за балансовим рахунком 3123 ("Рахунок для зарахування до спецiального фонду державного бюджету повернення бюджетних кредитiв") Плану рахункiв бухгалтерського облiку виконання державного та мiсцевих бюджетiв, i вiдображаються в звiтностi про виконання державного бюджету за роздiлом "Кредитування" як повернення кредитiв до державного бюджету за кодом програмної класифiкацiї видаткiв та кредитування державного бюджету 2806050 "Кошти, що надiйдуть в рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва, переданої сiльгосптоваровиробникам та iншим суб'єктам господарювання" (КВК 280, КФК 0421, ККБ 4122).

     4. Передача технiки в державну власнiсть у рахунок зменшення заборгованостi здiйснюється позичальниками, якi мають заборгованiсть за кредитами, шляхом:

     укладення з НАК "Украгролiзинг" договорiв про передачу технiки в рахунок зменшення заборгованостi;

     оформлення актiв приймання-передачi iз зазначенням цiни технiки, що визначається на пiдставi оцiнки майна, проведеної вiдповiдно до вимог законодавства;

     оформлення актiв звiрення розрахункiв за технiку у вартiсному обчисленнi за пiдписами керiвникiв та головних бухгалтерiв, скрiплених печаткою (за винятком корпорацiї "Украгропромбiржа" i концерну "Украгротехсервiс").

     При визначеннi цiни технiки окремим рядком зазначається сума податку на додану вартiсть.

     5. Технiка, передана згiдно з цим Порядком позичальниками у рахунок погашення заборгованостi за кредитами, зберiгається НАК "Украгролiзинг" i облiковується на її балансi до передачi в установленому порядку у фiнансовий лiзинг.

     Пiсля укладення договорiв фiнансового лiзингу та оформлення актiв приймання-передачi технiки НАК "Украгролiзинг" передає Мiнфiну, Мiнагрополiтики, ВАТ "Укрексiмбанк" та Державному казначейству копiї цих документiв для вiдображення розрахункiв, пов'язаних з погашенням заборгованостi.

     6. Державне казначейство вiдображає в облiку виконання спецiального фонду державного бюджету операцiї за розрахунками у частинi кредитування державного бюджету як повернення кредитiв за кодом програмної класифiкацiї видаткiв та кредитування державного бюджету 2806050 "Кошти, що надiйдуть в рахунок погашення заборгованостi за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї i наданими для закупiвлi сiльськогосподарської технiки iноземного виробництва, переданої сiльгосптоваровиробникам та iншим суб'єктам господарювання" на пiдставi:

     протоколу проведення розрахункiв з державним бюджетом у негрошовiй формi за кредитами, складеного Мiнагрополiтики, НАК "Украгролiзинг", ВАТ "Укрексiмбанк", позичальником кредитiв (державним агентом або власником технiки) та Державним казначейством;

     розподiлу надходжень до спецiального фонду державного бюджету, який надається Мiнагрополiтики.

     7. Мiнагрополiтики подає до Державного казначейства розподiл видiлених асигнувань на придбання сiльськогосподарської технiки на умовах фiнансового лiзингу та заходи по операцiях фiнансового лiзингу вiдповiдно до встановленого порядку касового виконання державного бюджету за видатками.

     8. Державне казначейство iнформує ВАТ "Укрексiмбанк" та Мiнфiн про суму надходжень до спецiального фонду державного бюджету в рахунок погашення заборгованостi за кредитами в розрiзi їх отримувачiв.

     ВАТ "Укрексiмбанк" та Мiнфiн на пiдставi протоколу проведення розрахункiв з державним бюджетом у негрошовiй формi та iнформацiї Державного казначейства вiдображають зменшення заборгованостi за кредитами перед державою.

     9. Операцiї, здiйсненi згiдно з цим Порядком, вiдображаються в облiку отримувачiв кредитiв та НАК "Украгролiзинг" у встановленому порядку.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.