ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 31 березня 2004 року N 228


Про затвердження Методичних рекомендацiй щодо верифiкацiї сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1, виданих торгово-промисловими палатами в Українi

     Вiдповiдно до статей 315, 316 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1861 "Про затвердження Порядку верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України" та з метою вдосконалення порядку верифiкацiї митними органами сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1, виданих торгово-промисловими палатами в Українi, наказую:

     1. Затвердити Методичнi рекомендацiї щодо верифiкацiї сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1, виданих торгово-промисловими палатами в Українi (додаються).

     2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Войцещука А. Д.

Голова Служби М. М. Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 31 березня 2004 р. N 228

МЕТОДИЧНI РЕКОМЕНДАЦIЇ
щодо верифiкацiї сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1, виданих торгово-промисловими палатами в Українi

1. Загальнi положення

     1.1. Методичнi рекомендацiї щодо верифiкацiї сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1, виданих торгово-промисловими палатами в Українi (далi - Методичнi рекомендацiї), розроблено вiдповiдно до Правил визначення країни походження товарiв, затверджених Рiшенням Ради глав урядiв Спiвдружностi незалежних держав вiд 30.11.2000 (далi - Правила), i стосовно технологiї взаємодiї Держмитслужби України з регiональними митницями, митницями в напрямку верифiкацiї сертифiкатiв.

     1.2. Методичнi рекомендацiї стосуються товарiв, що експортуються до країн СНД на умовах угод про вiльну торгiвлю, укладених Україною з такими країнами СНД: Республiка Азербайджан, Республiка Грузiя, Республiка Казахстан, Киргизька Республiка, Республiка Молдова, Росiйська Федерацiя, Республiка Таджикистан, Республiка Бiлорусь (далi - країни СНД).

     Дiя цих Методичних рекомендацiй не розповсюджується на сертифiкати про походження товару форми СТ-1 (далi - сертифiкати), виданi торгово-промисловими палатами в Українi (далi - ТПП) на товари, що експортуються в країни СНД, якi на даний момент не пiдписали Правила. Такими країнами є Республiка Узбекистан та Республiка Туркменiстан.

     1.3. Перевiрка сертифiкатiв здiйснюється Управлiнням митно-тарифного регулювання Департаменту податкiв та тарифного регулювання (далi - Управлiння) та регiональними митницями, митницями в Порядку верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1861.

     1.4. Регiональнi митницi, митницi на запит Держмитслужби України здiйснюють верифiкацiю сертифiкатiв та формують вiдповiднi матерiали у строк, що не перевищує 30 календарних днiв. У виняткових випадках цей строк може бути продовжений за рiшенням начальника Управлiння, але не бiльше нiж на 10 календарних днiв.

     1.5. За результатами перевiрки сертифiката вiддiлом митних платежiв регiональної митницi, митницi складається у двох примiрниках довiдка за формою, наведеною у додатку, яка повинна мiстити повну iнформацiю про результати верифiкацiї сертифiката, та висновок щодо його достовiрностi. Довiдка пiдписується посадовими особами, що брали участь у верифiкацiї сертифiката, i начальником вiддiлу митних платежiв.

     Перший примiрник довiдки разом iз завiреними ТПП копiями сертифiката та заявки-декларацiї, а також вiдповiдь ТПП надсилаються до Управлiння Держмитслужби України. Другий примiрник довiдки разом з копiями цих документiв залишається у справах митницi.

     1.6. У разi потреби регiональними митницями, митницями надсилається додаткова iнформацiя для перевiрки сертифiката.

     1.7. У разi отримання регiональними митницями, митницями запиту вiд митних органiв країн СНД регiональнi митницi, митницi здiйснюють перевiрку сертифiката згiдно з главами 2 та 3 Методичних рекомендацiй та разом з цим запитом направляють матерiали, зазначенi в пунктi 1.5 Методичних рекомендацiй, до Держмитслужби України.

2. Установлення достовiрностi сертифiката

     2.1. З метою встановлення достовiрностi сертифiката посадовими особами митних органiв перевiряється факт реєстрацiї заявки-декларацiї в ТПП.

     2.2. З'ясовується правильнiсть заповнення граф 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 копiї сертифiката, який перевiряється.

     2.3. Перевiряється вiдповiднiсть вiдбитка печатки на сертифiкатi оригiналу вiдбитка, який легалiзовано ТПП на момент видачi сертифiката.

3. Перевiрка iнформацiї, зазначеної у графах сертифiката

     3.1. Установлюється вiдповiднiсть серiї та номера сертифiката, що перевiряється.

     3.2. Порiвнюється iнформацiя, зазначена у графах копiї сертифiката, з даними, що мiстяться у справах ТПП.

     3.3. Якщо сертифiкат був виданий пiсля вiдвантаження товару, то вiн повинен мiстити такий запис у графi 5 "Для службових вiдмiток": "Виданий згодом". За таких обставин потрiбно перевiрити копiї документiв, на пiдставi яких була здiйснена видача сертифiката. На пiдставi копiй документiв (контракту, вантажної митної декларацiї, товаро-транспортних документiв) установлюється факт здiйснення експорту.

     3.4. Якщо видано дублiкат сертифiката, то слiд перевiрити наявнiсть вiдмiтки "Дублiкат" у графi 5 "Для службових вiдмiток" та вiдповiднiсть дати її проставлення датi видачi оригiналу загубленого сертифiката.

     3.4. Якщо видано новий сертифiкат замiсть анульованого, то перевiряється наявнiсть вiдмiтки у графi 5 "Для службових вiдмiток", де має бути запис "Виданий замiсть сертифiката" iз зазначенням номера i дати анульованого сертифiката.

     3.5. У разi видачi сертифiката при застосуваннi кумулятивного принципу походження товару слiд перевiрити наявнiсть вiдмiтки "Кумуляцiя СНД" у графi 5 "Для службових вiдмiток" iз зазначенням номерiв сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1 i країн, у яких вони видавались.

Начальник Управлiння митно-тарифного регулювання В. I. Демченко

 

Додаток
до Методичних рекомендацiй щодо верифiкацiї сертифiкатiв про походження товару форми СТ-1, виданих торгово-промисловими палатами в Українi

ДОВIДКА
про результати верифiкацiї сертифiката про походження товару форми СТ-1

"___" ____________ N

Пiд час верифiкацiї сертифiката про походження товару форми СТ-1 вiд ________________ N __________ установлено, що на пiдставi заявки-декларацiї вiд ________________ N __________ сертифiкат на товар
 
(опис товару)
видано  
(назва торгово-промислової палати)
i завiрено печаткою N _________
уповноваженої особи  
(прiзвище та iнiцiали)
Висновок про результати верифiкацiї  
Посадовi особи   ,
(назва митного органу)
що брали участь у верифiкацiї сертифiката:
 
(посада, прiзвище, iнiцiали)
 
Начальник вiддiлу митних платежiв  
(посада, прiзвище, iнiцiали)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.