УГОДА

мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Монголiї про спiвробiтництво в галузi карантину рослин

     Кабiнет Мiнiстрiв України та Уряд Монголiї, далi - "Сторони",

     визнаючи важливiсть спiвробiтництва в запобiганнi ввезенню та розповсюдженню шкiдливих органiзмiв,

     керуючись бажанням у майбутньому подовжувати i розширювати спiвробiтництво в галузi карантину рослин i забезпечити координацiю державних карантинних заходiв,

     виходячи з iнтересiв взаємної охорони територiї України та Монголiї вiд проникнення i розповсюдження шкiдливих органiзмiв при здiйсненнi контрактiв та розвитку господарських i торгiвельних зв'язкiв мiж Сторонами,

     домовились про таке:

СТАТТЯ 1

     У цiй Угодi наведенi термiни вживаються у такому значеннi:

     - шкiдливi органiзми - будь-якi види, раси, сорти або бiотипи рослин, якi можуть завдавати шкоди рослинам або рослинним продуктам;

     - пiдкарантиннi матерiали - мiсця складування, транспортнi засоби, контейнери або будь-якi iншi предмети та матерiали, з якими можливе розповсюдження шкiдливих органiзмiв, особливо пiд час мiжнародних перевезень.

СТАТТЯ 2

     Компетентними органами Сторiн, що здiйснюють координацiю дiяльностi по реалiзацiї цiєї Угоди, є:

     вiд України - Головна державна iнспекцiя з карантину рослин;

     вiд Монголiї - Державна iнспекцiя по захисту i карантину рослин.

СТАТТЯ 3

     Сторони будуть проводити необхiднi заходи по перевiрцi пiдкарантинних матерiалiв при iмпортi, експортi та транзитi через пункти пропуску на кордонах держав Сторiн у вiдповiдностi з перелiками шкiдливих органiзмiв згiдно Додаткiв 1 i 2, якi є невiд'ємною частиною цiєї Угоди.

     Витрати по перевiрцi пiдкарантинних матерiалiв несе власник вантажу згiдно з прийнятими на територiях держав Сторiн тарифами.

СТАТТЯ 4

     Сторони зобов'язуються дотримуватись затверджених згiдно з чинним законодавством своїх держав фiтосанiтарних правил по iмпорту, експорту i транзиту пiдкарантиних матерiалiв, якi перевозяться з однiєї держави в iншу.

СТАТТЯ 5

     З метою забезпечення ефективного спiвробiтництва в галузi карантину рослин Сторони вiдповiдно до чинного законодавства своїх держав зобов'язуються:

     - вживати необхiдних заходiв по запобiганню проникнення шкiдливих органiзмiв з територiї держави однiєї Сторони на територiю держави iншої Сторони при iмпортi, експортi та транзитi;

     - обмiнюватися правилами, положеннями, якi регулюють на територiях держав обох Сторiн заходи по карантину рослин;

     - обмiнюватися iнформацiєю про появу та розповсюдження шкiдливих органiзмiв на територiях держав Сторiн;

     - обмiнюватися iнформацiєю про науково-дослiднi роботи в галузi карантину рослин;

     - обмiнюватися фахiвцями шляхом їх вiдрядження з метою здiйснення вибiркової карантинної перевiрки пiдкарантинних матерiалiв у мiсцях виробництва та заготiвлi, оперативного вирiшення питань з карантину рослин на пунктах пропуску, а також для вивчення досягнень науки i практики в галузi карантину рослин;

     - надавати взаємну наукову, технiчну та iншу допомогу в проведеннi заходiв з карантину рослин, виявленнi, локалiзацiї та лiквiдацiї вогнищ, карантинному знезараженнi та iнше;

     - вiдряджувати (за проханням однiєї iз Сторiн) експедицiї у складi фахiвцiв з карантину рослин у надзвичайних ситуацiях для оперативного прийняття спiльних екстренних заходiв.

СТАТТЯ 6

     Сторони зобов'язуються вживати згiдно з чинним законодавством своїх держав всiх заходiв для запобiгання проникненню на територiї України або Монголiї з експортним та транзитним пiдкарантинним матерiалом шкiдливих органiзмiв.

     Кожна партiя пiдкарантинного матерiалу, що ввозиться з територiї держави однiєї Сторони на територiю держави iншої Сторони, повинна супроводжуватися фiтосанiтарним сертифiкатом, який видає державна служба з карантину рослин країни-експортера. Сертифiкат повинен засвiдчувати, що пiдкарантинний матерiал вiдповiдає фiтосанiтарним нормам, якi виставляються країною-iмпортером у карантинному дозволi на iмпорт.

     Витрати за видачу фiтосанiтарного сертифiката та карантинного дозволу на iмпорт несе власник вантажу згiдно з прийнятими у державi тарифами.

     Компетентнi органи Сторiн залишають за собою право при закупiвлi окремих партiй пiдкарантинного матерiалу виставляти додатковi умови стосовно фiтосанiтарного стану такого матерiалу (знезараження, нова тара, вiдсутнiсть стороннiх домiшок та грунту, вiдсутнiсть кори, промивання, герметичнiсть та iн.). В цих випадках попереднiй контроль при експортi пiдкарантинних матерiалiв може здiйснюватись на территорiї країни-експортера спiльними зусиллями карантинних iнспекторiв держав обох Сторiн.

     Кожна партiя пiдкарантинного матерiалу, що перевозиться транзитом через территорiю держави однiєї Сторони на территорiю держави iншої Сторони, повинна супроводжуватися фiтосанiтарним сертифiкатом.

СТАТТЯ 7

     Сторони визначають на територях своїх держав пункти пропуску, через якi здiйснюється iмпорт, експорт, транзит пiдкарантинних матерiалiв, з метою проведення їх перевiрки i запобiгання проникненню карантинних органiзмiв.

СТАТТЯ 8

     При експортi пiдкарантинного матерiалу будуть застосовуватись як пакувальний матерiал тирса, стружка, папiр, пластик та iншi матерiали, якi не можуть бути носiями шкiдливих органiзмiв i не повиннi мiстити грунт, а сiно, солома, полова, листя та iншi рослиннi матерiали не будуть використовуватись з цiєю метою без попередньої згоди Компетентних органiв Сторiн.

     Транспортнi засоби, що використовуються однiєю Стороною для перевезення подкарантинного матерiалу на территорiю держави iншої Сторони, повиннi бути ретельно очищенi, а, у разi необхiдностi, знезараженi.

СТАТТЯ 9

     Компетентнi органи держав Сторiн мають право на повернення експортеру або знезараження пiдкарантинного матерiалу за рахунок його власника у випадку виявлення шкiдливих органiзмiв при фiтосанiтарному контролi у пунктi пропуску країни-iмпортера, а у разi неможливостi повернення чи знезараження матерiалу - на знищення за погодженням з його власником, про що в кожному окремому випадку попередньо iнформувати компетентнi органи Сторiн.

СТАТТЯ 10

     Для вирiшення практичних питань, пов'язаних з виконанням цiєї Угоди, компетентнi органи Сторiн при необхiдностi органiзують спiльнi наради, якi проводяться почергово в обох державах.

     Спiрнi питання, якi виникають при тлумаченнi та застосуваннi цiєї Угоди, вирiшуються шляхом консультацiй та переговорiв за згодою обох Сторiн.

     За взаємною згодою Сторiн до Угоди можуть бути внесенi змiни та доповнення, оформленi у виглядi протоколiв, якi стають невiд'ємною частиною цiєї Угоди.

     Цi протоколи набувають чинностi згiдно з процедурою, що передбачена статтею 12 цiєї Угоди.

СТАТТЯ 11

     Положення цiєї Угоди не стосуються прав i обов'язкiв Сторiн, що випливають iз угод, учасниками яких є Сторони, або пов'язаних з їх членством в мiжнародних органiзацiях з карантину та захисту рослин.

СТАТТЯ 12

     Ця Угода набуває чинностi з дати пiдписання. Ця Угода дiє протягом 5 рокiв. Її дiя автоматично продовжується на наступнi п'ятирiчнi перiоди, якщо жодна з Сторiн не повiдомить письмово iншу Сторону про свої намiри припинити її дiю не пiзнiше, нiж за шiсть мiсяцiв до закiнчення вiдповiдного перiоду.

     Вчинено в м. Улаанбаатар 31 березня 2003 р. у двох примiрниках, кожний українською, монгольською та росiйською мовами, причому всi тексти є автентичними.

     У разi виникнення розбiжностей при тлумаченнi тексту цiєї Угоди переважну силу матиме текст росiйською мовою.

За Кабiнет Мiнiстрiв України За Уряд Монголiї

 

Додаток 1
до Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Монголiї про спiвпробiтництво в галузi карантину рослин

ПЕРЕЛIК
шкiдливих органiзмiв, якi мають карантинне значення в Українi

I. Карантиннi органiзми, вiдсутнi на територiї України

А. Шкiдники рослин

1. Acleris variana Fernand
2. Acleris gloverana Walsingham
3. Agrilus mali Mats.
4. Anaplophora glabripennis
5. Aonidiella aurantii Mask.
6. Bruchidius incarnatus Boh.
7. Callosobruchus analis F.
8. Callosobruchus chinensis L.
9. Callosobruchus maculatus F.
10. Callosobruchus phaseoli Gyll.
11. Carposina niponensis Wisghm.
12. Caryedon gonagra F., / C. Pallidus
13. Ceratitis capitata Wied.
14. Conotrachilus nenaphar Hb.
15. Dacus dorsalis Hend.
16. Dendrolimus sibiricus Chetverikov
17. Diabrotica barberi Smth et Lawrence
18. Diabrotica undecimpunctata howardi Barber
19. Dinoderus bifoveolatus Woll.
20. Epitrix tuberis Gentner.
21. Frankliniella occidentalis Perg.
22. ps subelongatus Motsch.
23. Liriomyza huidobrensis Blanh.
24. Liriomyza trifolii Burgess
25. Lymantria dispar L, asian race
26. Monochamus sp.
неєвропейськi види
M. alternatus Hope
M. carolinensis Olivier
M. marmorator Kirby
M. mutator LeConte
M. nitenis Bates
M. obtusus Casey
M. scutellatus Say
M. titillator Fabricius
27. Numonia pyrivorella Mats.
28. Paralipsa gularis Zeil.
29. Phaenops guttulata Gebl.
30. Pissodes sp.
P.castaneus
P. nemorensis
P. picea
P. piniphilus
P. strobi
P. terminalis
31. Premnotrypes sp.sp.
32. Pseudaulacaspis pentagona Targ.
33. Popillia japonica Newm.
34. Rhagoletis pomonella Walsh.
35. Scolytus moravitzi Sem.
36. Sinoxylon sp.
S. anale
S. conigerum
S. crassum
S. indicum
S. japonicum
S. ruficorne
37. Spodoptera littoralis Boisd.
38. Spodoptera litura F.
39. Trips palmi Kamy.
40. Trogoderma granarium Ev.
41. Xylotrechus altaicus Gebl.
42. Zabrotes subfasciatus Boh.

Б. Хвороби рослин

Грибковi хвороби

1. Atropellis sp.sp.
2. Cercospora kikuchii Mats et Tom. Gard.
3. Didymella ligulicola (K.F. Baker, Dimock & D.H. Davis) von Arx, / Ascochyta chrysantemi F.L. Stevens
4. Ceratocystis fagacearum (Bretz) Hunt.
5. Phialophora cinerescens Wollenweber van Beyma
6. Phoma andina Turkensteen
7. Phoma exigua Desmazieres var. foveata (Foister) Boerema,/ Phoma foveata Foister
8. Phymatotrichum omnivorum (Schear) Duggar
9. Phytophthora fragariae Hickman
10. Phytophtora megasperma Drechsler sp. glycines, / P. Megasperma var. sojae Hildebrand
11. Puccinia horiana P. Hennings
12. Stenocarpella macrospora (Earle) Sutton, / S. Maydis (Berkeley) Sutton, / Diplodia macrospora Earle, / D. Maydis Berkeley Saccardo, / D. zeae (Schwinitz) Leveille
13. Tilletia (Neovossia) indica Mitra (Mund)
14. Thecaphora solani (Thirumulachar & O'Brien) Mordue, / Angiosorus solani (Thirumulachar O'Brien)

Бактерiальнi хвороби

15. Corynebacterium tritici (Hutch) Burkh
16. Erwinia amylovora Burrill Winlsow et al.
17. Erwinia stewartii (Smith) Dye, / Xanthomonas stewartii (Smith) Dowson
18. Pseudomonas caryophylli Burkholder
19. Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.
20. Xanthomonas campestris pv. hyacinthi (Wakker) Dye
21. Xanthomonas campestris pv. citri (Hasse) Vauterin et al.
22. Xanthomonas campestris pv. Oryzae (Ishiyama) Swings et al.
23. Xanthomonas campestris pv. Oryzicola (Fang et al.) Swings et al.
24. Xylella fastidiosa Wells et al.
25. Xylophilus ampelinus (Panagopoulos) Willems et al., / Xanthomonas ampelina Panagopoulos

Вiруснi хвороби

26. Andean potato latent virus
27. Chrysanthemum stund viroid
28. Grapevine flavescence doree phytoplasma
29. Maize dwarf mosaic virus
30. Peach latent mosaic viroid, / Peach mosaic virus (American)
31. Potato jellow dwarf virus
32. Potato vein-jellowing virus
33. Tomato spotted wilt virus

Нематоди

34. Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et. Buhrer.) Nickle
35. Globodera pallida (Stone) Mulvey et Stone
36. Heterodera glycines Ichinohe
37. Meloidogyne chitwoodi Golden et al.
38. Nacobbus aberrans (Thorne) Thorne & Allen
39. Radopholus citrophilus Huettel et al.

В. Бур'яни

1. Ambrosia psilostachya D.C.
2. Ambrosia trifida L.
3. Bidens bipinnata L.
4. Bidens pilosa L.
5. Diodia terres Walt.
6. Euphorbia dentata Minch.
7. Helianthus californicus D.C.
8. Helianthus ciliaris D.C.
9. Iva axillaris Pursh
10. Polygonum pensylvanicum L.
11. Raimania laciniata Rose.
12. Sida spinosa L.
13. Solanum elaeagnifolium Cav
14. Solanum carolinense L.
15. Solanum triflorum Nutt
16. Striga sp.sp.
17. Ypomea hederaseae L. Jacg.
18. Ypomea lacunosa L.

II. Карантиннi органiзми, обмежено розповсюдженi на територiї України

А. Шкiдники рослин

1. Diabrotica virgifera le Conte
2. Grapholitha molesta Busck.
3. Hyphantria cunea Drury.
4. Phthorimaea operculella Zeil.
5. Pseudococcus comstocki Kuw.
6. Quadraspidiotus perniciosus Comst.
7. Viteus vitifolii Fitch.

Б. Хвороби рослин

Грибковi хвороби

1. Mycosphaerella linorum Naumov, / Septoria linicola (Spegazzini) Garassini
2. Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival

Вiруснi хвороби

3. Beet necrotic yellow vein furovirus
4. Plum pox potyvirus, / Sharka virus

Нематоди

5. Globodera rostochiensis (Woll) M. et St.

В. Бур'яни

1. Acroptilon repens L.
2. Ambrosia artemisiifolia L.
3. Cenchrus pauciflorus Benth. (tribuloides L.)
4. Cuscuta sp.sp.
5. Solanum rostratum Dunal.
6. Sorghum halepense L. Pers.

 

Додаток 2
Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Правительством Монголiї про спiвробiтництво в галузi карантину рослин

ПЕРЕЛIК
КАРАНТИННИХ ОРГАНIЗМIВ В МОНГОЛIЇ

1. Хвороби рослин

     1. Synchytrium endobioticum /Shild/ Pervs

     2. Tilletia /Neovossia/ indica Mitra

     3. Tilletia pancicii Bud.

     4. Corynebacterium michiganenses pv.michiganense (Smith)

     5. Erwinia amylovora Burill Winslow et. al

     6. Xantomonas hiacintyi /Wakker/ Doscon

     7. Pseudomonas carophylli Star

     8. Phomopsishelianti Munt-Cvet et. Al

     9. Pseudomonas xanthochlora Stapp

     10. Thecahpora solani Mordue

     11. Pseudomodiophora brassicae Wor

     12. Erwinina sp. carotovora Var/Dye/

     13. Xanthomonas campestric Dows

     14. Monilia fructigena Perc

2. Шкiдники рослин

     1. Phithorimaea operculella Zell

     2. Leptinotarsa decemlineata Say

     3. Grapholitha molesta Busck

     4. Grapholitha inopinata Her

     5. Argilus mali Mats

     6. Callosobruchus chinesis L

     7. Callosobruchus masulatus F

     8. Caulophilus latinasus Say / oryzea Gyll

     9. Sitophilus oryzea L

     10. Bruchus pisorum L

     11. Trogoderma granarium Everts

     12. Ephestia kuhniella Zell

     13. Piodia interpunctella H. G

     14. Pyralis tarinalis L

     15. Acarus siro L

     16. Tyrophagus putrescentia Schrank

     17. Nemapogon granellus L

     18. Tribolium Sp. Sp

     19. Sitophilus zeamays Motsh

     20. Oryzeaphilus surinamensis L

     21. Cryptolestes minitus L

     22. Callosobruchus chinesis L

3. Бур'яни

     1. Ambrozia Sp. Sp

     2. Helianthus ciliaris DC

     3. Helianthus californicus DC/H.Laciniatus G

     4. Solanum elaeagnifolium Cav

     5. Solanum rostratum Dum

     6. Striga Sp.Sp

     7. Cuscuta Sp. Sp

     8. Cenchrus tribuloides/pauciflorus Benth

4. Нематоди

     1. Heterodera rostochiensis Woll, Globodera pallida /Stone/ Behrens, G. rostochiensis /Woll/ Behrens

     2. Meliogyne incognita Kat. et Nite

     3. Ditylenchus Sp. Sp

     4. Bursaphelenchus lignicolus Mamiya / Kiyohara

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.