ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.04.2004 р. N 25/4-41.16/5412-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальнику iнформацiйного забезпечення та митної статистики


Щодо надання роз'яснень

     У зв'язку iз зверненнями митних органiв щодо надання роз'яснень стосовно заповнення гр.28 ВМД при здiйсненнi суб'єктом ЗЕД розрахункiв через рахунки, вiдкритi в iноземних банках на пiдставi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України, та до якого уповноваженого органу повиннi надаватися реєстри таких ВМД, повiдомляємо про наступне.

     На запит Держмитслужби iз зазначеного питання до Нацiонального банку України, як головного органу валютного контролю (з повноваженнями, наданими статтями 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" та статтями 13, 16 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю") вiд НБУ отримано наступнi роз'яснення.

     Вiдповiдно до листа вiд 22.03.04 N 42-3/0/1084-2651, НБУ вважає за доцiльне у таких випадках направляти реєстр ВМД до податкових органiв за мiсцезнаходженням суб'єкта ЗЕД.

     Згiдно з наданими НБУ роз'ясненнями, в разi здiйснення розрахункiв за експортно-iмпортними операцiями через рахунки резидента України в iноземному банку, контроль за термiнами розрахункiв за цими операцiями на уповноваженi банки України не покладено.

     В той же час, вiдповiдно до п.12 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.05.99 N 221, контроль за рухом коштiв на рахунках юридичних осiб - резидентiв України за межами України здiйснюється територiальними управлiннями Нацiонального банку України, з цiєю метою Нацiональний банк України надсилає їм копiї лiцензiй. Зважаючи на викладене, з метою забезпечення виконання цього контролю та вiдповiдно до Указу Президента України "Про невiдкладнi заходи щодо посилення валютного контролю" та Закону України "Про здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", вважаємо за доцiльне, надавати такi реєстри ВМД також до територiального управлiння Нацiонального банку України. Вiдповiднi пропозицiї направлено Держмитслужбою до Нацiонального банку України. Результати розгляду будуть повiдомленi додатково.

     Таким чином, в разi здiйснення розрахункiв за експортно-iмпортними операцiями через рахунки резидента України в iноземному банку на пiдставi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України, реєстри ВМД мають надсилатися до територiального управлiння Нацiонального банку України та податкового органу за мiсцезнаходженням юридичної особи - резидента України.

     Пiд час оформлення ВМД на товари за контрактом, розрахунки за яким здiйснюватимуться через рахунки вiдкритi в iноземних банках, в гр.28 ВМД зазначаються реквiзити та розрахунковi рахунки:

     1. iноземного банку;

     2. територiального управлiння Нацiонального банку України, на який згiдно з iндивiдуальною лiцензiєю НБУ на вiдкриття та використання рахунку в закордонному банку, покладено контроль за рухом коштiв на цьому рахунку.

Заступник Голови Служби М.Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.