УГОДА

про спiвробiтництво в галузi взаємного визнання результатiв робiт з оцiнки вiдповiдностi мiж Державним комiтетом стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України i Нацiональним Бюро по стандартизацiї Республiки Куба

     Державний комiтет стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України i Нацiональне Бюро по стандартизацiї Республiки Куба, далi "Сторони",

     у розвиток Угоди про спiвробiтництво мiж Державним комiтетом стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України i Нацiональним Бюро по стандартизацiї Республiки Куба, укладеної Сторонами 11.09.1996 р.,

     з метою усунення технiчних бар'єрiв у торговельних вiдносинах, враховуючи взаємну заiнтересованiсть у захистi прав споживачiв i безпецi продукцiї, яка є предметом експорту-iмпорту мiж виробничими та торговельними пiдприємствами України i Республiки Куба,

     керуючись економiчними iнтересами держав обох Сторiн,

     домовились про таке:

Стаття 1

     Сторони здiйснюють спiльну дiяльнiсть у галузi оцiнки вiдповiдностi продукцiї, яка виробляється в Українi та Республiцi Куба i є предметом експорту-iмпорту мiж виробничими та торговельними пiдприємствами цих країн, згiдно з чинними в цих країнах законами, директивами i нормативними документами (далi - нормативно-правовi документи), не порушуючи iнтересiв держав обох Сторiн.

Стаття 2

     Спiвробiтництво в галузi оцiнки вiдповiдностi базується на:

     обмiнi нормативно-правовими документами з питань оцiнки вiдповiдностi, а також регламентуючими правилами i процедурами iмпорту та експорту продукцiї та iнформацiєю про змiни до них,

     взаємодiї в галузi визнання результатiв випробувань i сертифiкатiв вiдповiдностi,

     обмiнi програмами навчання фахiвцiв в галузi випробувань i сертифiкацiї продукцiї.

Стаття 3

     Сторони визначають продукцiю, яка вiдноситься до законодавчо регульованої сфери i є предметом експорту-iмпорту та обмiнюються перелiками такої продукцiї, а також нормативно-правовими документами, якi встановлюють вимоги до цiєї продукцiї.

Стаття 4

     Визнанню в рамках цiєї Угоди можуть пiдлягати результати випробувань продукцiї, зафiксованi в протоколах випробувань i сертифiкати вiдповiдностi продукцiї.

     Визнання результатiв випробувань i сертифiкатiв вiдповiдностi продукцiї здiйснюють уповноваженi Сторонами органи з сертифiкацiї (далi уповноваженi органи).

     Взаємне визнання протоколiв випробувань i сертифiкатiв вiдповiдностi, на пiдставi укладених мiж ними додаткових угод, якi грунтуються на цiй Угодi, здiйснюють:

     в Українi - уповноваженi органи,

     в Республiцi Куба - Нацiональне Бюро по стандартизацiї, яке є єдиним уповноваженим органом, що буде укладати додатковi угоди з українськими уповноваженими органами.

     Виходячи з потреб нацiональної економiки, Українська Сторона один раз на рiк офiцiйно повiдомляє Кубинську Сторону про уповноваженi органи, яким надано право укладати додатковi угоди про порядок визнання протоколiв випробувань i сертифiкатiв вiдповiдностi на окремi види продукцiї, яка належить до регулюваної сфери.

     Компетентнiсть уповноважених органiв має встановлюватися через процедуру акредитацiї на нацiональному рiвнi з урахуванням вимог мiжнародних стандартiв в галузi акредитацiї i, в разi необхiдностi, може пiдлягати перевiрцi iншою Стороною.

     При визнаннi результатiв випробувань продукцiї та сертифiкатiв вiдповiдностi уповноваженi органи керуються нормативно-правовими документами своєї держави.

Стаття 5

     Вiдповiдно до процедури, передбаченої цiєю Угодою, iмпортер зобов'язаний подати до уповноваженого органу країни, що iмпортує, сертифiкат вiдповiдностi, протокол випробувань, який видано уповноваженим органом, що уклав додаткову угоду з вищезазначеним уповноваженим органом, а також нормативно-правовi акти, технiчнi стандарти (англiйською, або iншою мовою за домовленiстю), на вiдповiднiсть яким проводились випробування та в яких визначенi методи випробувань, та, за необхiднiстю, iншi документи i матерiали. Результати випробувань мають бути давнiстю не бiльше 2 рокiв.

     Уповноважений орган здiйснює порiвняльний аналiз вимог, вказаних в отриманих документах, з вимогами, якi дiють в країнi, що iмпортує. За умови їх iдентичностi уповноважений орган видає свiдоцтво про визнання сертифiката вiдповiдностi без проведення випробувань, термiн якого залежить вiд застосованої схеми сертифiкацiї.

     У разi вiдсутностi окремих показникiв безпечностi продукцiї або бiльш жорстких вимог чинного законодавства, уповноважений орган має право проводити додатковi випробування за рахунок заявника (iмпортера).

     За умови позитивних результатiв випробувань, уповноважений орган видає сертифiкат вiдповiдностi на продукцiю-предмет iмпорту, з визначеним термiном дiї, який залежить вiд застосованої схеми (моделi) сертифiкацiї в країнi, що iмпортує i її вiдповiдностi схемам сертифiкацiї країни, що експортує.

Стаття 6

     Роботи з визнання результатiв випробувань продукцiї та сертифiкатiв вiдповiдностi виконуються за замовленнями заявникiв та сплачуються ними на договiрнiй основi.

Стаття 7

     За вiдповiднiсть експортованої/iмпортованої продукцiї вимогам нормативно-правових документiв, зазначених у сертифiкатi вiдповiдностi, вiдповiдальнiсть несе iмпортер цiєї продукцiї, а за достовiрнiсть виданих сертифiкатiв вiдповiдностi - уповноважений орган, який видав сертифiкат.

Стаття 8

     Сторони забезпечують конфiденцiйнiсть документацiї та iнформацiї, отриманої в рамках цiєї Угоди. Ця документацiя та iнформацiя може бути передана третiй сторонi за домовленiстю Сторiн.

Стаття 9

     Спiрнi питання, пов'язанi iз тлумаченням або реалiзацiєю цiєї Угоди, вирiшуються шляхом консультацiй та переговорiв. При цьому Сторони та уповноваженi органи керуються положеннями цiєї Угоди.

Стаття 10

     Ця Угода укладається термiном на 5 рокiв та набуває чинностi вiд дня її пiдписання.

     За попередньою згодою Сторiн до Угоди можуть бути внесенi змiни i доповнення шляхом пiдписання вiдповiдного протоколу, який буде невiд'ємною частиною Угоди вiд дня його пiдписання

     Кожна iз Сторiн може припинити дiю цiєї Угоди, письмово повiдомивши iншу Сторону про свої намiри. Дiя Угоди припиняється через 6 мiсяцiв вiд дня одержання iншою Стороною такого повiдомлення.

     Вчинено в м. Києвi "16" жовтня 2001 року у двох примiрниках, кожний українською, iспанською та росiйською мовами, при цьому всi тексти є автентичними.

     В разi виникнення розбiжностей щодо тлумачення цiєї Угоди перевага надається тексту росiйською мовою.

За Державний комiтет стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України За Нацiональне Бюро по стандартизацiї Республiки Куба
ПЕТРО КАБАН ХУЛIАН ГАРАТЕ ДОМIНГЕС
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.