УГОДА

про спiвробiтництво в галузi взаємного визнання результатiв робiт з оцiнки вiдповiдностi мiж Державним комiтетом стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України i Управлiнням з технiчної стандартизацiї, метрологiї i державних випробувань Чеської Республiки

     Державний комiтет стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України та Управлiння з технiчної стандартизацiї, метрологiї i державних випробувань Чеської Республiки (далi "Сторони"),

     з метою усунення технiчних бар'єрiв у зовнiшньоторговельних вiдносинах,

     враховуючи взаємну заiнтересованiсть у забезпеченнi захисту прав споживачiв i безпецi продукцiї, що взаємно постачається,

     усвiдомлюючи прагнення Сторiн до гармонiзацiї своїх нацiональних систем оцiнки вiдповiдностi, в тому числi сертифiкацiї продукцiї на основi директив Ради Європейських Спiвтовариств, мiжнародних i європейських стандартiв i рекомендацiй та прагнення до взаємовигiдного спiвробiтництва у сферi оцiнки вiдповiдностi,

     домовились про таке.

Стаття 1

     Спiвробiтництво мiж Сторонами у сферi оцiнки вiдповiдностi продукцiї, яка виготовляється та взаємопостачається здiйснюється згiдно з нацiональним законодавством держав кожної iз Сторiн.

Стаття 2

     Спiвробiтництво Сторiн ґрунтується на взаємному визнаннi процедур оцiнки вiдповiдностi в законодавчо регульованiй сферi з урахуванням:

     гармонiзацiї нацiональних систем оцiнки вiдповiдностi в рамках системи, яка застосовується в Європейських Спiвтовариствах,

     застосування узгоджених процедур взаємного визнання результатiв випробувань i сертифiкатiв вiдповiдностi,

     взаємного обмiну iнформацiєю щодо законiв, нормативно-правових актiв, технiчних регламентiв та пов'язаних з ними стандартiв у сферi оцiнки вiдповiдностi i змiн до них.

Стаття 3

     Сторони взаємно iнформують одна одну про групи продукцiї, якi вiдносяться до законодавчо регульованої сфери та пiдлягають оцiнцi вiдповiдностi в випробувальних та сертифiкацiйних органiзацiях.

Стаття 4

     Взаємному визнанню мають пiдлягати як зафiксованi в протоколах результати випробувань так i сертифiкати вiдповiдностi продукцiї.

     Визнання результатiв випробувань продукцiї i сертифiкатiв вiдповiдностi продукцiї в рамках цiєї Угоди вiдноситься до продукцiї, яка виготовляється в Українi i в Чеськiй Республiцi.

     Визнання результатiв випробувань продукцiї здiйснюватимуть уповноваженi Сторонами випробувальнi лабораторiї i органiзацiї з сертифiкацiї:

     органи з сертифiкацiї в Українi (далi "уповноваженi органи");

     авторизованi особи в Чеськiй Республiцi (далi "уповноваженi суб'єкти")

     на основi укладених ними додаткових угод, якi ґрунтуються на цiй Угодi.

     Визнання сертифiкатiв вiдповiдностi продукцiї здiйснюватимуть:

     уповноваженi органи з сертифiкацiї в Українi,

     Чеська Сторона цiєї Угоди в Чеськiй Республiцi.

     Сторони один раз на рiк повiдомляють одна одну про уповноваженi ними органи, якi мають право укладати додатковi угоди про порядок визнання протоколiв i сертифiкатiв вiдповiдностi продукцiї.

     Компетентнiсть уповноважених органiв i уповноважених суб'єктiв має встановлюватися через процедуру акредитацiї на нацiональному рiвнi з урахуванням вимог мiжнародних та європейських норм з акредитацiї. В разi необхiдностi i на основi взаємної згоди, цi органи або суб'єкти можуть пiдлягати перевiрцi щодо компетентностi iншою Стороною.

     При взаємному визнаннi результатiв випробувань продукцiї та сертифiкатiв вiдповiдностi Сторони, уповноваженi органи i уповноваженi суб'єкти керуються нацiональним законодавством своїх держав.

Стаття 5

     Вiдповiдно до процедури, яка передбачена цiєю Угодою, iмпортер подає до уповноваженого органу або уповноваженого суб'єкту держави, яка iмпортує, сертифiкат вiдповiдностi i протокол випробувань, який видано уповноваженим суб'єктом або уповноваженим органом, якi уклали додаткову угоду, а також нормативно-правовi акти, технiчнi регламенти i стандарти (англiйською мовою, або iншою мовою за взаємним погодженням) на вiдповiднiсть яким проводились випробування i в яких визначенi методи випробувань, i, за необхiднiстю, iншi документи i матерiали. Результати випробувань мають бути давнiстю не бiльше 3 рокiв та оформленi вiдповiдно до вимог норм EN 45001 або ISO 17025.

     Уповноважений орган або уповноважений суб'єкт порiвнює отриманi результати випробувань i документи з вимогами, якi дiють в державi, яка iмпортує. За умови вiдповiдностi цих вимог та пiдтвердження в протоколi результатiв випробувань без проведення подальших випробувань:

     уповноваженим органом видається свiдоцтво про визнання сертифiката вiдповiдностi;

     уповноваженим суб'єктом видається документ, який засвiдчує про виконання вимог, на пiдставi якого Чеська Сторона видає документ про визнання сертифiката вiдповiдностi.

     У разi вiдсутностi в протоколах випробувань окремих показникiв безпечностi продукцiї або бiльш жорстких вимог оцiнки вiдповiдностi нацiонального законодавства держави, яка iмпортує, уповноважений орган або уповноважений суб'єкт має право проводити необхiднi додатковi випробування за замовленням i за рахунок iмпортера.

     За умови позитивних результатiв випробувань уповноважений орган або уповноважений суб'єкт видає на даний вид продукцiї сертифiкат вiдповiдностi або iнший необхiдний для даного виду продукцiї документ, який передбачений нацiональним законодавством держав Сторiн.

     Термiн дiї зазначених документiв залежить вiд застосованої при оцiнцi вiдповiдностi схеми (процедури).

Стаття 6

     Роботи з визнання результатiв випробувань продукцiї та сертифiкатiв вiдповiдностi виконуються за замовленням та сплачуються за рахунок iмпортера на договiрнiй основi.

Стаття 7

     Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть сертифiката вiдповiдностi i документа про визнання сертифiката вiдповiдностi несуть органiзацiї, якi видали цi документи згiдно з нацiональним законодавством держав Сторiн.

Стаття 8

     Сторони мають право проводити вибiрковий контроль iмпортованої продукцiї, на яку поширюється дiя цiєї Угоди згiдно з нацiональним законодавством держав.

     В разi виявлення в продукцiї недолiкiв, якi роблять її використання небезпечним для життя i здоров'я населення, майна або навколишнього середовища, Сторони вживають заходiв згiдно з нацiональним законодавством своїх держав.

     Про виявленi недолiки i вжитi заходи невiдкладно iнформується iнша Сторона.

Стаття 9

     Сторони забезпечують конфiденцiйнiсть документацiї та iншої iнформацiї, отриманої в результатi виконання робiт в рамках цiєї Угоди, яка може поставити пiд загрозу iнтереси Сторiн. Документацiя та iнформацiя можуть бути переданi третiй сторонi виключно за домовленiстю Сторiн.

Стаття 10

     Спiрнi питання, пов'язанi iз тлумаченням або застосуванням цiєї Угоди, вирiшуються шляхом консультацiй та переговорiв. При цьому Сторони, уповноваженi органи i уповноваженi суб'єкти керуються положеннями цiєї Угоди.

Стаття 11

     Ця Угода укладається термiном на 5 рокiв та набуває чинностi вiд дня її пiдписання.

     Пiсля набуття цiєю Угодою чинностi припиняється дiя Угоди мiж Державним комiтетом України по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї та Управлiнням з технiчної стандартизацiї, метрологiї та державних випробувань Чеської Республiки про взаємне визнання результатiв оцiнки вiдповiдностi, вiд 4 грудня 1996 року.

     За попередньою згодою Сторiн до Угоди можуть бути внесенi змiни i доповнення шляхом пiдписання вiдповiдного протоколу, який буде невiд'ємною частиною Угоди вiд дня його пiдписання.

     Кожна iз Сторiн може денонсувати цю Угоду, письмово повiдомивши iншу Сторону про свої намiри. Дiя Угоди припиняється через 6 мiсяцiв вiд дня одержання iншою Стороною такого повiдомлення.

     Учинено в м. Києвi 16.11.2001 року у двох примiрниках, кожний українською, чеською та росiйською мовами, при цьому всi тексти є автентичними.

     У разi виникнення розбiжностей щодо тлумачення положень цiєї Угоди перевага надається тексту росiйською мовою.

За Державний комiтет стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України За Управлiння з технiчної стандартизацiї, метрологiї i державних випробуваннях Чеської Республiки
П. Кабан А. Шафаржик-Пштросз
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.