УГОДА

про спiвробiтництво в галузi взаємного визнання результатiв робiт з сертифiкацiї мiж Комiтетом України з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї i Нацiональним центром з стандартизацiї i метрологiї Монголiї

     Комiтет України з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї i Нацiональний центр з стандартизацiї i метрологiї Монголiї, далi "Сторони",

     з метою усунення технiчних бар'єрiв у торгiвлi мiж Україною та Монголiєю,

     враховуючи взаємну зацiкавленiсть у захистi прав споживачiв i в забезпеченнi якостi та безпеки продукцiї, яка є предметом експорту-iмпорту мiж Україною i Монголiєю,

     керуючись економiчними iнтересами України i Монголiї,

     домовились про таке:

Стаття 1

     Сторони здiйснюють спiльну дiяльнiсть з метою забезпечення якостi та безпеки продукцiї, яка є предметом експорту-iмпорту мiж Україною та Монголiєю, вiдповiдно до стандартiв, технiчних документiв та законодавчих актiв, не ушкоджуючи iнтересiв обох Сторiн.

Стаття 2

     Спiвробiтництво Сторiн базується на взаємному визнаннi Української державної системи сертифiкацiї продукцiї (Система сертифiкацiї УкрСЕПРО) та Нацiональної системи сертифiкацiї Монголiї та буде здiйснюватись на пiдставi додаткових угод, протоколiв i програм, якi передбачатимуть:

     прагнення до гармонiзацiї нацiональних систем сертифiкацiї з мiжнародними нормами i рекомендацiями;

     акредитацiю органiв з сертифiкацiї та випробувальних лабораторiй України у Нацiональнiй системi сертифiкацiї Монголiї;

     акредитацiю органiв з сертифiкацiї та випробувальних лабораторiй Монголiї в Системi сертифiкацiї УкрСЕПРО;

     навчання i атестацiю аудиторiв;

     обмiн стандартами та iншими технiчними документами, а також законодавчими актами, якi встановлюють вимоги до продукцiї, що взаємно постачається, та iнформацiєю про змiни до них.

Стаття 3

     Для забезпечення взаємної роботи з сертифiкацiї продукцiї та систем забезпечення якостi Сторони своєчасно повiдомляють одна одну в порядку, взаємно погодженому Сторонами, про чиннi в їхнiх країнах перелiки продукцiї, яка пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї, а також перелiки випробувальних лабораторiй, якi акредитованi в нацiональних системах сертифiкацiї.

     Змiни i доповнення до зазначених перелiкiв вносяться на пiдставi письмового повiдомлення Сторiн.

Стаття 4

     Випробування, що стають пiдставою для видачi українських сертифiкатiв на продукцiю пiдприємств Монголiї, можуть проводитись в органах з сертифiкацiї та випробувальних лабораторiях Монголiї, акредитованих в Системi сертифiкацiї УкрСЕПРО, а випробування, що стають пiдставою для видачi монгольських сертифiкатiв на продукцiю пiдприємств України - в органах з сертифiкацiї та випробувальних лабораторiях України, якi акредитованi у Нацiональнiй системi сертифiкацiї Монголiї.

Стаття 5

     Сторони визнають без додаткових процедур результати випробувань продукцiї, якi проведенi випробувальними лабораторiями, акредитованими в мiжнародних системах сертифiкацiї, членами яких є обидвi Сторони, або акредитованими iншою Стороною згiдно з чинними процедурами Нацiональної системи сертифiкацiї.

Стаття 6

     Усi витрати на вiдрядження експертiв з акредитацiї випробувальних лабораторiй i органiв з сертифiкацiї здiйснюються за рахунок органiзацiй, якi подали заявку на акредитацiю.

Стаття 7

     Роботи з сертифiкацiї виконуються за заявками клiєнтiв i сплачуються на договiрнiй основi.

Стаття 8

     За вiдповiднiсть продукцiї, яка реалiзується, вимогам стандартiв, iнших технiчних документiв i законодавчих актiв, зазначених в сертифiкатi вiдповiдностi, вiдповiдальнiсть несе виробник (експортер) цiєї продукцiї.

Стаття 9

     Виконання положень цiєї угоди не торкається прав i обов'язкiв Сторiн, якi випливають з iнших мiжнародних договорiв.

Стаття 10

     Сторони забезпечують конфiденцiйнiсть документацiї та iнформацiї, яка отримана в межах цiєї Угоди. Ця iнформацiя може бути передана третiй сторонi тiльки з письмового дозволу Сторони, що її надала.

Стаття 11

     Спiрнi питання, пов'язанi iз тлумаченням або виконанням цiєї Угоди, вирiшуватимуться шляхом проведення переговорiв мiж Сторонами. При цьому Сторони керуватимуться положеннями цiєї Угоди та нормами мiжнародного права.

Стаття 12

     Ця Угода укладається строком на 5 рокiв i набуває чинностi вiд дня її пiдписання.

     Кожна iз Сторiн може денонсувати цю Угоду, письмово повiдомивши iншу Сторону про свої намiри.

     Дiя Угоди припиняється через 6 мiсяцiв вiд дня одержання iншою Стороною такого повiдомлення.

     Ця Угода пiдписана в Пекiнi "22" жовтня 1999 року i складена у двох дiйсних примiрниках, кожний українською, монгольською та англiйською мовами, причому всi тексти є автентичними.

     В разi виникнення розбiжностей в тлумаченнi, перевага надається тексту англiйською мовою.

За Комiтет України з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї За Нацiональний центр з стандартизацiї i метрологiї Монголiї
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.