МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

вiд 19.09.2003 р. N 83-22/604


     У вiдповiдь на лист щодо нумерацiї та наявностi печатки юридичної особи на зовнiшньоекономiчному контрактi повiдомляємо таке.

     Наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 6 вересня 2001 року N 201 затверджено Положення про форму зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), яке застосовується при укладаннi договорiв купiвлi-продажу товарiв (надання послуг, виконання робiт) та товарообмiнних договорiв мiж українськими суб'єктами пiдприємницької дiяльностi та iноземними суб'єктами пiдприємницької дiяльностi незалежно вiд форм власностi та видiв дiяльностi. Вiдповiдно до зазначеного Положення до умов, якi повиннi бути передбаченi в договорi (контрактi), вiдносяться: назва, номер договору (контракту), дата та мiсце його укладення. Чинним законодавством не визначено порядок нумерацiї договорiв, що укладаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi. Наказом Головного архiвного управлiння при Кабiнетi Мiнiстрiв України вiд 20 липня 1998 року N 41 визначено тiльки Перелiк типових документiв, що створюються в дiяльностi органiв державної влади та мiсцевого самоврядування, iнших установ, органiзацiй i пiдприємств, iз зазначенням термiнiв зберiгання документiв. Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 жовтня 1997 р. N 1153 затверджено Примiрну iнструкцiю з дiловодства у мiнiстерствах, iнших центральних органах виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих органах виконавчої влади. Таким чином, можна зробити висновок, що нумерацiя договорiв, що укладаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, здiйснюється на їх власний розсуд.

     Вiдповiдно до статтi 154 Цивiльного кодексу України договiр може бути укладений як шляхом складання одного документа, пiдписаного сторонами, так i шляхом обмiну листами, телеграмами, телефонограмами тощо, пiдписаними стороною, яка їх надсилає. Таким чином, вiдсутнiсть вiдтиску печатки пiдприємства, установи, органiзацiї на скрiпленiй пiдписом угодi не є порушенням форми угоди, якщо iнше не передбачено законом, зокрема, статтею 66 Цивiльного кодексу. Прямо та у виключнiй формi анi Цивiльним кодексом України, анi Законом України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" не встановлено обов'язковiсть вiдтиску печатки юридичної особи на зовнiшньоекономiчному договорi.

Перший заступник Мiнiстра економiки та з питань європейської iнтеграцiї України В. Вощевський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.