ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.06.2004р. N 25/2-9-17/7911-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про митне оформлення давальницької сировини в режим переробки на митнiй територiї України

     Вiдповiдно до роз'яснень Мiнiстерства юстицiї України вiд 07.05.2004 N 20-36-74 повiдомляємо.

     Статтею 229 Митного кодексу України встановлено, що переробка на митнiй територiї України - це митний режим, вiдповiдно до якого ввезенi на митну територiю України товари, що походять з iнших країн, пiддаються у встановленому законодавством порядку переробцi без застосування до них заходiв нетарифного регулювання, за умови вивезення за межi митної територiї України продуктiв переробки вiдповiдно до митного режиму експорту.

     Вiдповiдно до статтi 232 цього Кодексу строк переробки товарiв на митнiй територiї України обчислюється починаючи з дня завершення митного оформлення митним органом товарiв, що ввозяться для переробки.

     Строк переробки товарiв на митнiй територiї України встановлюється митним органом пiд час надання дозволу пiдприємству-резиденту виходячи з тривалостi процесу переробки товарiв та розпорядження продукцiєю їх переробки, але, як правило, не може бути бiльшим нiж 90 днiв.

     Виходячи з технологiчних особливостей переробки Кабiнет Мiнiстрiв України за поданням вiдповiдного мiнiстерства або iншого центрального органу виконавчої влади може встановлювати iншi строки переробки товарiв, нiж тi, що зазначенi у частинi другiй цiєї статтi.

     Разом з цим, вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" пiд операцiєю з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах розумiється сировина, матерiали, напiвфабрикати, комплектуючi вироби, енергоносiї, ввезенi на митну територiю України iноземним замовником (чи закупленi iноземним замовником за iноземну валюту в Українi) або вивезенi за її межi українським замовником для використання у виробленнi готової продукцiї. Давальницька сировина не може бути придбана iноземним замовником на митнiй територiї України за нацiональну валюту України або отримана ним в результатi проведення iнших операцiй, у тому числi товарообмiнних. Право власностi на давальницьку сировину на кожному етапi її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцiю належить замовнику.

     Згiдно з статтею 2 цього Закону давальницька сировина, що ввозиться на митну територiю України iноземним замовником, обкладається ввiзним митом за ставками Єдиного митного тарифу України, податками та зборами, що справляються при ввезеннi товарiв вiдповiдно до законодавства.

     Сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем шляхом видачi простого векселя органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як на 90 календарних днiв з моменту оформлення ввiзної вантажної митної декларацiї. Сума, зазначена у векселi, визначається у валютi контракту на здiйснення операцiй з давальницькою сировиною.

     Виходячи з технологiчних особливостей виробництва Кабiнет Мiнiстрiв України за поданням вiдповiдного мiнiстерства або iншого центрального органу виконавчої влади може встановлювати iншi строки виконання окремих видiв операцiй з давальницькою сировиною.

     Вiдповiднi органи державної податкової служби можуть давати дозвiл на вiдстрочення оплати векселiв або погашення письмових зобов'язань окремим суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах на умовах податкового кредиту, до настання строку фактичного вiдвантаження готової продукцiї iноземному замовнику. За користування кредитом суб'єкт пiдприємницької дiяльностi вносить до бюджету, до якого вiн сплачує податок на прибуток пiдприємств, щомiсячну плату виходячи з облiкової ставки Нацiонального банку України вiд суми, визначеної у векселi. Розмiр облiкової ставки визначається на останнiй день перiоду, за який сплачується зазначена плата.

     Враховуючи наведене, встановлення iнших строкiв переробки товарiв на митнiй територiї та виконання окремих видiв операцiй з давальницькою сировиною, визначених вiдповiдними законодавчими актами, вiднесено до повноважень Кабiнету Мiнiстрiв України.

     В свою чергу вiдповiднi органи державної податкової служби мають право на надання дозволу на вiдстрочення оплати векселiв або погашення письмових зобов'язань окремим суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах на умовах податкового кредиту.

     У зв'язку з викладеним, Державна митна служба вiдкликає листи вiд 05.04.99 N 11/2-3763 та вiд 15.04.98 N 11/1-3689.

Перший заступник Голови Служби М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.