МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 20.12.96 N 411


Про затвердження Правил технiчної експлуатацiї залiзниць України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 лютого 1997 р. за N 50/1854

Iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу
N 226 вiд 08.06.98
N 386 вiд 23.07.99
N 179 вiд 19.03.2002
N 962 вiд 10.12.2003

     Згiдно з Указом Президента України вiд 27 червня 1996 року N 468/96 "Про Єдиний державний реєстр нормативних актiв" з метою забезпечення безпечного функцiонування залiзничного транспорту України наказую:

     1. Затвердити Правила технiчної експлуатацiї залiзниць України (додаються) та ввести їх в дiю з 1 квiтня 1997 року.

     2. Головному управлiнню безпеки руху та охорони працi (Давидов Л.М.) разом iз Головним управлiнням правового забезпечення дiяльностi транспорту (Логiнова Л.М.) в установленому порядку зареєструвати зазначенi Правила в Мiнiстерствi юстицiї України.

     3. Керiвникам залiзниць України забезпечити виконання вимог Правил технiчної експлуатацiї залiзниць України.

     4. Наказ Мiнтрансу вiд 16 сiчня 1995 року N 27 "Про затвердження Правил технiчної експлуатацiї залiзниць України" вважати таким, що не набрав чинностi.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра Реву В.М.

Мiнiстр П.Данькевич

 

Затверджено
наказом Мiнiстерства транспорту України
вiд 20 грудня 1996 р. N 411

Правила
технiчної експлуатацiї залiзниць України

(У текстi Правил слова "вiддiлка залiзницi" замiнено словами "дирекцiї залiзничних перевезень" згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Вступ

     1. Правила технiчної експлуатацiї залiзниць України (далi - Правила) встановлюють основнi положення та порядок роботи залiзниць i працiвникiв залiзничного транспорту України, основнi розмiри, норми утримання найважливiших споруд, пристроїв та рухомого складу i вимоги, якi ставляться до них, систему органiзацiї руху поїздiв та принципи сигналiзацiї.

     2. Правила технiчної експлуатацiї обов'язковi для усiх пiдроздiлiв та працiвникiв залiзничного транспорту. Виконання Правил технiчної експлуатацiї забезпечує злагодженiсть усiх ланок залiзничного транспорту, чiтку та безперебiйну роботу залiзниць i безпеку руху.

     Правила можуть бути змiненi наказом Мiнiстра транспорту України.

     3. Питання технiчної експлуатацiї залiзниць України регулюються також Iнструкцiєю з сигналiзацiї на залiзницях України та Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи на залiзницях України.

     Усi iнструкцiї, якi регулюють питання технiчної експлуатацiї, проектування та будiвництва залiзниць, споруд, пристроїв i рухомого складу, мають вiдповiдати вимогам цих Правил.

Роздiл 1. Загальнi обов'язки працiвникiв залiзничного транспорту

     1.1 Основними обов'язками працiвникiв залiзничного транспорту є: задоволення потреб щодо перевезень пасажирiв та вантажiв при безумовному забезпеченнi безпеки руху та збереження вантажiв, що перевозяться, ефективне використання технiчних засобiв, дотримання вимог охорони працi та навколишнього природного середовища.

(Пункт 1.1 роздiлу 1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     1.2. Кожний працiвник, пов'язаний з рухом поїздiв, несе в межах своїх обов'язкiв особисту вiдповiдальнiсть за виконання Правил технiчної експлуатацiї, вимог охорони працi й безпеку руху.

     Вiдповiдальнiсть за дотримання Правил працiвниками залiзничного транспорту покладається на керiвникiв вiдповiдних пiдроздiлiв.

     Порушення Правил працiвниками залiзничного транспорту тягне за собою вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством.

     1.3. Кожний працiвник залiзничного транспорту зобов'язаний подавати сигнал зупинки поїзду чи маневруючому составу, а також вживати iнших заходiв для їх зупинки у випадках, якi загрожують життю та здоров'ю людей або безпецi руху. При виявленнi несправностей споруд пристроїв чи пошкодження рухомого складу, якi створюють загрозу безпецi руху, або забруднення навколишнього природного середовища, працiвник повинен негайно вжити заходiв для огородження небезпечного мiсця та усунення несправностi.

(Пункт 1.3 роздiлу 1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     1.4. Працiвники залiзничного транспорту повиннi забезпечувати безпеку пасажирiв, створювати їм необхiдний комфорт, культурно обслуговувати їх на вокзалах, у поїздах, бути ввiчливими й люб'язними у спiлкуваннi з усiма особами, якi користуються послугами залiзничного транспорту, та одночасно вимагати вiд них виконання дiючих на залiзничному транспортi правил.

     1.5. Працiвники залiзничного транспорту повиннi утримувати у належному станi робоче мiсце та довiренi їм технiчнi засоби.

     Працiвники, для яких встановленi форма одягу та знаки розрiзнення, повиннi бути одягненi по формi у вiдповiдностi з Положенням про дисциплiну працiвникiв залiзничного транспорту України.

     Кожний працiвник залiзничного транспорту зобов'язаний дотримуватись вимог стандартiв i метрологiчних норм та правил, правил й iнструкцiй з охорони працi i пожежної безпеки, встановлених для роботи, яка ним виконується.

     Вiдповiдальнiсть за виконання цих Правил та iнструкцiй покладається на виконавцiв та керiвникiв вiдповiдних пiдроздiлiв.

     1.6. Забороняється допускати на локомотиви, у кабiни управлiння моторвагонних поїздiв, спецiального самохiдного рухомого складу та iнших рухомих одиниць, до сигналiв, стрiлок, апаратiв, механiзмiв та iнших пристроїв, якi забезпечують безпеку руху поїздiв, а також у примiщення, звiдки здiйснюється управлiння сигналами та цими пристроями, осiб, якi не мають права доступу до них.

(Абзац перший пункту 1.6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Управляти локомотивами, моторвагонними поїздами, спецiальним самохiдним рухомим складом й iншими рухомими одиницями, сигналами, апаратами, механiзмами й iншими пристроями, пов'язанними iз забезпеченням безпеки руху поїздiв, а також переводити стрiлки мають право тiльки уповноваженi на це працiвники пiд час виконання ними службових обов'язкiв.

(Абзац другий пункту 1.6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Працiвники залiзничного транспорту, якi проходять у встановленому порядку стажування як другi особи, можуть допускатися до управлiння локомотивами, моторвагонними поїздами, спецiальним самохiдним рухомим складом й iншими рухомими одиницями, сигналами, стрiлками, апаратами й механiзмами та iншими пристроями, пов'язаними iз забезпеченням безпеки руху поїздiв, тiльки пiд наглядом i пiд особисту вiдповiдальнiсть працiвникiв, якi безпосередньо обслуговують цi пристрої.

(Абзац третiй пункту 1.6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     1.7. Особи, якi влаштовуються на роботу на залiзничний транспорт на роботу, пов'язану з рухом поїздiв, повиннi пройти професiйне навчання, а працiвники локомотивних бригад i поїзнi диспетчери, крiм того, професiйний вiдбiр, витримати перевiрку i в майбутньому перiодично перевiрятися на знання:

(Абзац перший пункту 1.7 роздiлу 1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     - Правил технiчної експлуатацiї залiзниць України (ПТЕ);

     - Iнструкцiї з сигналiзацiї на залiзницях України (IСИ);

     - Iнструкцiї з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях України (IРП);

     - посадових iнструкцiй та iнших документiв, якi встановлюють обов'язки працiвникiв;

     - правил та iнструкцiй з охорони працi;

     - Положення про дисциплiну працiвникiв залiзничного транспорту України.

     Усi iншi працiвники повиннi знати загальнi обов'язки працiвникiв залiзничного транспорту, передбаченi цими Правилами, Правила та iнструкцiї з охорони працi, посадовi iнструкцiї та iншi документи, якi встановлюють обов'язки працiвникiв.

     Працiвники залiзничного транспорту, на яких у порядку ущiльнення робочого дня або сумiщення професiй покладається виконання додаткових обов'язкiв, пов'язаних з рухом поїздiв, допускаються до цiєї роботи тiльки пiсля перевiрки їх знань вiдповiдних правил та iнструкцiй.

     Перелiк посад i професiй, для заняття яких працiвники пiдлягають перевiрцi, передбаченiй цим пунктом, обсяг знань для кожної посади (професiї), порядок проведення перевiрок при прийняттi на роботу та перiодичних встановлюється Мiнiстерством транспорту України.

(Абзац десятий пункту 1.7 роздiлу 1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     1.8. Особи, якi приймаються на залiзничний транспорт на посади, пов'язанi з рухом поїздiв, повиннi пройти медичний огляд для визначення придатностi їх для виконання вiдповiдної роботи. Надалi перiодичне медичне ообстеження цих працiвникiв проводиться вiдповiдно до порядку, встановленого Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Особи, молодшi 18 рокiв, не допускаються до заняття посад та професiй, передбачених Перелiком важких робiт i робiт iз шкiдливими i небезпечними умовами працi, на яких забороняється застосування працi неповнолiтнiх, затвердженим наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 31 березня 1994 року N 46, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 28 липня 1994 року за N 176/385, безпосередньо пов'язаних з рухом поїздiв.

     1.9. Працiвники залiзничного транспорту повиннi оберiгати майно залiзницi та вантажi, що перевозяться.

     1.10. Не допускається виконання обов'язкiв працiвниками залiзничного транспорту, якi перебувають у станi алкогольного, токсичного або наркотичного сп'янiння. Особи, виявленi у такому станi, негайно усуваються вiд роботи на них накладається дисциплiнарне стягнення.

(Пункт 1.10 роздiлу 1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Споруди та пристрої

Роздiл 2. Загальнi положення. Габарит

     2.1. Споруди та пристрої залiзниць, повиннi утримуватися у справному станi.

     Запобiгання появи несправностей та забезпечення довгострокової служби споруд та пристроїв мають бути головними у роботi осiб, якi вiдповiдають за їх утримання.

     Вiдповiдальнiсть за стан споруд i пристроїв несуть працiвники, якi безпосередньо їх обслуговують, та керiвники пiдприємств, у розпорядженнi яких знаходяться цi споруди та пристрої.

     Вiдповiдно до своїх обов'язкiв кожен з цих працiвникiв на своїй дiлянцi повинен знати правила експлуатацiї та стан споруд i пристроїв, систематично перевiряти їх та забезпечувати високу якiсть утримання, технiчного обслуговування i ремонту.

     2.2. Споруди, пристрої, механiзми та обладнання мають вiдповiдати затвердженiй проектнiй документацiї та технiчним умовам. На основнi споруди, пристрої, механiзми та обладнання мають бути технiчнi паспорти, якi мiстять в собi найважливiшi технiчнi та експлуатацiйнi характеристики.

     Споруди та пристрої залiзниць мають вiдповiдати вимогам, якi забезпечували б пропуск поїздiв з найбiльшими встановленими швидкостями: пасажирських - 140 км/год, рефрижераторних - 120 км/год, вантажних - 90 км/год. На конкретних дiлянках залiзниць вiдповiдно до перелiку, затвердженого Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, встановлюються диференцiйованi швидкостi.

     Додатковi вимоги до споруд та пристроїв на дiлянках, де пасажирськi поїзди рухаються iз швидкiстю бiльше 140 км/год., встановлюються вiдповiдною iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Внесення змiн у конструкцiї споруд та пристроїв допускається тiльки з дозволу тих посадових осiб, якi мають право затверджувати проектну документацiю на цi споруди та пристрої.

     Класифiкацiя, строки перiодичних ремонтiв i норми утримання основних споруд та пристроїв встановлюються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Вказiвки та типовi технологiчнi процеси з технiчного обслуговування, ремонту та утримання споруд i пристроїв затверджуються вiдповiдними управлiннями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     2.3. Заново побудованi та реконструйованi лiнiї, споруди, пристрої та будiвлi повиннi бути прийнятi в постiйну експлуатацiю приймальними комiсiями вiдповiдно до Правил приймання в експлуатацiю закiнченого будiвництва об'єктiв залiзничного транспорту та метрополiтенiв.

     Заново побудованi та реконструйованi споруди i пристрої вводяться в дiю тiльки пiсля затвердження технiчної документацiї, яка встановлює порядок їх роботи, та забезпечує охорону працi й безпеку руху (технiчно-розпорядчi акти, iнструкцiї для роботи), i пiсля перевiрки знання вказаної документацiї працiвниками, якi обслуговують цi споруди та пристрої.

     2.4. Споруди та пристрої загальної мережi залiзниць України i пiд'їзних колiй вiд станцiї примикання до територiї промислових та транспортних пiдприємств мають вiдповiдати вимогам габариту наближення споруд С, встановленого Державним стандартом.

     Споруди та пристрої, якi знаходяться на територiї та мiж територiями заводiв, фабрик, майстерень, депо, рiчкових i морських портiв, шахт, вантажних районiв, баз, складiв, кар'єрiв, лiсових та торфових розробок, електростанцiй та iнших промислових та транспортних пiдприємств (у тому числi системи Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України) мають вiдповiдати вимогам габариту наближення споруд Сн, встановленого Державним стандартом.

     Вимоги габаритiв С i Сн мають бути дотриманi при проектуваннi, будiвництвi, реконструкцiї залiзниць, пiд'їзних колiй, споруд та пристроїв на них, при електрифiкацiї й будiвництвi других колiй, а також усiх споруд i пристроїв, якi експлуатуються i якi ранiше були приведенi до зазначених габаритiв.

     Особливостi застосування габаритiв С i Сн при новому будiвництвi та реконструкцiї залiзниць, споруд i пристроїв, вимоги до iснуючих споруд та пристроїв, побудованих за старими нормами, якi не вiдповiдають вимогам габаритiв С та Сн, порядок перевiрки габаритiв споруд та пристроїв i усунення негабаритних мiсць обумовленi Инструкцией по применению габаритов приближения строений ГОСТ 9238-83.

(Абзац четвертий пункту 2.4 роздiлу 2 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     При плануваннi перебудови iснуючих споруд та пристроїв, якi не вiдповiдають вимогам габаритiв С i Сн, у першу чергу повиннi враховуватись об'єкти, якi не забезпечують транспортування перспективного рухомого складу габаритiв Тпр i Тц, а також завантажених за зональним габаритом вантажiв.

     Забороняється порушувати габарити споруд та пристроїв при проведеннi рiзних ремонтних, будiвельних та iнших робiт.

     2.5. Вiдстань мiж осями колiй на перегонах двоколiйних колiй на прямих дiлянках має бути не менша 4100 мм.

     На триколiйних та чотириколiйних дiлянках вiдстань мiж осями другої i третьої колiї на прямих дiлянках має бути не менша 5000 мм.

     Вiдстань мiж осями сумiжних колiй на станцiях на прямих дiлянках має бути не менша 4800 мм, на другорядних колiях i колiях вантажних районiв - не менша 4500 мм. При розмiщеннi на станцiях головних колiй крайнiми з дозволу начальника залiзницi допускається вiдстань мiж ними 4100 мм. Вiдстань мiж осями колiй, призначених для безпосереднього перевантаження вантажiв з вагона у вагон, може становити 3600 мм.

     Горизонтальнi вiдстанi на кривих дiлянках мiж осями сумiжних колiй i мiж вiссю колiї та габаритом наближення споруд на перегонах i станцiях визначаються Iнструкцiєю iз застосування габаритiв наближення споруд.

     2.6. Навантажений на вiдкритому рухомому складi вантаж (з урахуванням упаковки та закрiплення) повинен розмiщуватися у межах габаритiв навантаження, визначених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Вантажi, якi не можуть бути розмiщенi на вiдкритому рухомому складi в межах габаритiв навантаження, перевозяться згiдно з порядком, встановленим Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Для перевiрки правильностi розмiщення вантажiв у межах зазначеного габариту в мiсцях масового навантаження (на пiд'їзних колiях, у морських i рiчкових портах), на станцiях перевантаження встановлюються габаритнi ворота.

     Розвантаженi та пiдготовленi до навантаження бiля колiї вантажi укладаються i закрiплюються таким чином, щоб габарит наближення споруд не порушувався.

     Вантажi (крiм баласту, розвантаженого для робiт на колiї) при висотi до 1200 мм мають знаходитися вiд зовнiшньої гранi головки крайньої рейки не ближче 2,0 м, а при бiльшiй висотi - не ближче 2,5 м.

Роздiл 3. Споруди та пристрої колiйного господарства

     3.1. Усi елементи залiзничної колiї (земляне полотно, верхня будова та штучнi споруди) за мiцнiстю, стiйкiстю i станом мають забезпечувати безпечний i плавний рух поїздiв iз швидкостями, встановленими на данiй дiлянцi.

     3.2. Розмiщення та технiчне оснащення дистанцiй колiй, колiйних машинних станцiй та iнших пiдприємств колiйного господарства мають забезпечувати виконання необхiдних робiт щодо утримання й ремонту залiзничної колiї, споруд та пристроїв для виконання заданих розмiрiв руху iз встановленими швидкостями.

     3.3. Вимоги до конструкцiй споруд та пристроїв, порядок їх утримання й експлуатацiї, не врахованi в цих Правилах, встановлюються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

План та профiль колiї

     3.4. Залiзнична колiя по вiдношенню до радiусiв кривих, сполучення прямих та кривих, крутостi ухилiв має вiдповiдати затвердженому плану й профiлю лiнiй.

(Пункт 3.4 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     3.5. Станцiї, роз'їзди i обгоннi пункти мають розмiщуватись на горизонтальнiй площадцi. В окремих випадках допускається розмiщення їх на ухилах, що не перевищують 0,0015; у важких умовах допускається збiльшення ухилу, але не бiльш як до 0,0025.

     В особливо важких умовах на роз'їздах та обгонних пунктах поздовжнього або напiвпоздовжнього типу, а з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України - й на промiжних станцiях, на яких не передбачаються маневри i вiдчеплення локомотива чи вагонiв вiд состава, допускаються ухили бiльше 0,0025 у межах станцiї. Допускаються також в особливо важких умовах з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України ухили бiльше 0,0025 при подовженнi приймально-вiдправних колiй на iснуючих станцiях за умови вжиття заходiв проти самовiльного виходу вагонiв або составiв (без локомотивiв).

(Абзац другий пункту 3.5 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Для запобiгання самовiльного виходу вагонiв або составiв (без локомотивiв) на станцiях, роз'їздах i обгонних пунктах заново побудованi та реконструйованi приймально-вiдправнi колiї, на яких передбачається вiдчеплення локомотивiв вiд вагонiв та проведення маневрових операцiй, повиннi мати поздовжнiй профiль з протиухилами в бiк обмежувальних стрiлок та вiдповiдати нормативам на його проектування.

(Абзац третiй пункту 3.5 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     У необхiдних випадках для попередження самовiльного виходу вагонiв на iншi колiї передбачається влаштування запобiжних тупикiв, охоронних стрiлок, скидальних башмакiв або стрiлок.

(Абзац четвертий пункту 3.5 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     В усiх випадках розмiщення станцiй, роз'їздiв обгонних пунктiв на ухилах мають бути забезпеченi умови зрушення з мiсця поїздiв встановленої вагової норми.

     3.6. Станцiї, роз'їзди та обгоннi пункти, а також окремi парки й витяжнi колiї мають розташовуватись на прямих дiлянках. У несприятливих умовах допускається розмiщення їх на кривих радiусом не менше 1500 м. В особливо несприятливих умовах допускається зменшення радiусу кривої до 600 м, а у гiрських умовах - до 500 м.

     3.7. План та профiль головних та станцiйних колiй, а також пiд'їзних колiй, якi належать залiзницi пiдлягають перiодичнiй iнструментальнiй перевiрцi.

     Органiзацiя робiт з iнструментальної перевiрки плану й профiлю колiй, виготовлення вiдповiдної технiчної документацiї, а також складання масштабних та схематичних планiв станцiй покладається на служби колiї залiзниць iз залученням для виконання цих робiт проектних iнститутiв, проектно-наукових та проектно-кошторисних груп, якi мають право на виконання цих робiт.

     Дистанцiї колiй повиннi мати:

     - креслення й описи всiх споруд та пристроїв колiйного господарства, що знаходяться в дистанцiї, а також вiдповiднi стандарти та норми;

     - масштабнi й схематичнi плани станцiй, поздовжнi профiлi усiх головних та станцiйних колiй, сортувальних гiрок, а також пiд'їзних колiй, де обертаються локомотиви залiзницi.

     Поздовжнi профiлi сортувальних гiрок, пiдгiркових та витяжних колiйна сортувальних, дiльничних i вантажних станцiях перевiряються не рiдше одного разу на три роки, на рештi станцiйних колiй профiль перевiряється не рiдше одного разу на 10 рокiв. Пiсля кожної перевiрки у мiсячний термiн данi про стан плану й профiлю колiї продаються службою колiї начальнику служби перевезень. Поздовжнiй профiль головних колiй на перегонах перевiряється в перiод проведення капiтального й середнього ремонту колiй. За результатами перевiрок встановлюються конкретнi строки виконання робiт по виправленню профiлю. Дiлянки, на яких виконується реконструкцiя колiї та iншi роботи, що викликають змiну плану й профiлю, перевiряються виконавцями робiт пiсля їх закiнчення з поданням у дистанцiю колiї, а на станцiях - i начальнику станцiї вiдповiдної документацiї.

     Змiна профiлю й плану колiї на електрифiкованих дiлянках проводиться за узгодженням iз начальником дистанцiї електропостачання.

     При спорудженнi на територiї станцiї нових об'єктiв, розширеннi або перенесеннi iснуючих будь-яка органiзацiя, що виконує такi роботи, повинна негайно передавати начальнику дистанцiї колiї i начальнику станцiї виконавчу документацiю, що визначає прив'язку об'єкта до iснуючого розвитку станцiї.

Земляне полотно, верхня будова колiї та штучнi споруди

     3.8. Ширина земляного полотна зверху на прямих дiлянках колiї має вiдповiдати верхнiй будовi колiї. На iснуючих лiнiях до їх реконструкцiї допускається ширина земляного полотна не менша: на одноколiйних - 5,5 м, двоколiйних - 9,6 м, а в скельових та дренуючих грунтах не менша: на одноколiйних - 5,0 м, двоколiйних - 9,1 м. Мiнiмальна ширина узбiччя земляного полотна зверху має бути 0,4 м з кожного боку колiї.

     На кривих дiлянках радiусом меншим 2000 м земляне полотно розширюється за встановленими нормами.

     Для залiзничних колiй, що будуються, та других колiй ширина земляного полотна зверху має вiдповiдати вимогам Державних будiвельних норм i правил України.

     Брiвка земляного полотна у мiсцях розливу води має бути не менш нiж на 0,5 м вище максимальної висоти накочування хвилi при сильних вiтрах.

     3.9. Ширина колiї на дерев'яних шпалах мiж внутрiшнiми гранями головок рейок на прямих дiлянках i на кривих радiусом 650 м i бiльше - 1520 мм. Ширина колiї на дерев'яних шпалах бiльш крутих кривих повинна бути:

     при радiусi вiд 649 м до 450 м - 1530 мм;

     при радiусi вiд 449 м i менше - 1535 мм.

     Для колiї на залiзобетонних шпалах ширина колiї на прямих i кривих при радiусi 300 м i бiльше - 1520 мм.

     На iснуючих лiнiях з ранiше укладеною колiєю допускається на прямих i кривих дiлянках колiї радiусом бiльше 650 м розмiр ширини колiї - 1524 мм. При цьому на бiльш крутих кривих ширина приймається:

     при радiусi вiд 650 м до 450 м - 1530 мм;

     при радiусi вiд 449 м до 350 м - 1535 мм;

     при радiусi вiд 349 м i менше - 1540 мм.

     Вiдхилення вiд встановлених розмiрiв ширини колiї, якi не потребують усунення на прямих i кривих дiлянках колiї, не повиннi перевищувати по розширенню +8 мм i по звуженню - 4 мм. На дiлянках, де встановленi швидкостi руху 50 км/год i менше, - по розширенню +10 мм, а по звуженню - 4 мм.

     Ширина колiї бiльше 1548 мм i менше 1510 мм не допускається.

     Порядок укладання i експлуатацiї безстикової колiї на залiзобетонних шпалах встановлюється iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     3.10. Верх головок рейок обох ниток колiї на прямих дiлянках має бути на одному рiвнi. Дозволяється на прямих дiлянках колiї утримувати одну рейкову нитку на 6 мм вище другої згiдно з нормами, встановленими вiдповiдною iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Пiдвищення зовнiшньої рейкової нитки на кривих дiлянках колiї в залежностi вiд радiусу кривої та швидкостей руху по нiй встановлюється наказом начальника залiзницi у вiдповiдностi з iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Пiдвищення зовнiшньої рейкової нитки не має перевищувати 150 мм. У необхiдних випадках на кривих дiлянках головної колiї максимальне пiдвищення зовнiшньої рейкової нитки може допускатися з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України й бiльше 150 мм.

     Величини допустимих вiдхилень у рiвнi розмiщення рейкових ниток вiд встановлених норм на прямих та кривих дiлянках колiї встановлюються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     3.11. Перелiк особливо великих i важливих штучних споруд та порядок нагляду за ними, а також порядок нагляду за деформованими або тими, що знаходяться у складних iнженерно-геологiчних умовах, дiлянками земляного полотна встановлюється Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац перший пункту 3.11 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Мости й тунелi за перелiком, затвердженим начальником залiзницi, огороджуються контрольно-габаритними пристроями, обладнуються оповiсною сигналiзацiєю й загороджувальними свiтлофорами.

     Штучнi споруди мають бути оснащенi протипожежними засобами, виходячи iз встановлених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України норм, i в необхiдних випадках мати пристосування для огляду.

     Усi мости класифiкуються за вантажопiдйомнiстю на основi дiючих розрахункових норм та вiдповiдних iнструкцiй Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     3.12. Контроль за станом колiї та споруд на залiзницях мають здiйснювати лабораторiї дефектоскопiї, мостовипробнi, тунелеобстежувальнi, колiєобстежувальнi, габаритообстежувальнi, обстежувальнi водолазнi станцiї, для чого мають застосовуватися колiєвимiрювальнi вагони й вiзки, вагони-дефектоскопи, дефектоскопнi вiзки. Перiодичнiсть перевiрки головних колiй колiєвимiрювальними вагонами встановлюється окремою iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац перший пункту 3.12 роздiлу 3 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Перiодичнiсть перевiрки головних колiй колiєвимiрювальними вагонами встановлюється начальником залiзницi, але не менш нiж два рази на мiсяць по маршруту прямування пасажирських поїздiв зi швидкiстю бiльше 60 км/год.

     Норми утримання колiї шириною 1435 мм, експлуатацiя сумiщеної колiї iз шириною колiї 1520 мм та 1435 мм установлюються за чинними в Українi нормами.

(Абзац третiй пункту 3.12 роздiлу 3 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Рейки та стрiлочнi переводи

     3.13. Рейки та стрiлочнi переводи на головних i станцiйних колiях за потужнiстю й станом мають вiдповiдати умовам експлуатацiї (вантажонапруженостi, осьовим навантаженням i швидкостям руху поїздiв).

     Норми граничного зносу рейок та стрiлочних переводiв встановлюються iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац другий пункту 3.13 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     3.14. Стрiлочнi переводи повиннi мати хрестовини таких марок:

     - на головних та приймально-вiдправних пасажирських колiях - не крутiше 1/11, а перехреснi переводи й поодинокi, якi є продовженням перехресних, - не крутiше 1/9; стрiлочнi переводи, якими пасажирськi поїзди проходять тiльки прямою колiєю переводу, можуть мати хрестовини марки 1/9. Допускається вiдхилення пасажирських поїздiв на бокову колiю стрiлочними переводами марки 1/9, якщо замiна таких переводiв на марку 1/11 викликає перебудову стрiлочних горловин, здiйснити яку на цей час неможливо;

     - на приймально-вiдправних колiях вантажного руху - не крутiше 1/9, а симетричнi - не крутiше 1/6;

     - на iнших колiях - не крутiше 1/8, а симетричнi - не крутiше 1/4,5.

     Перед вiстряками усiх протишерсних стрiлочних переводiв на головних колiях мають укладатися вiдбiйнi бруси.

     Укладення заново стрiлочних переводiв у головнi колiї на кривих дiлянках не допускається.

     У виняткових випадках таке укладання може проводитись тiльки з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Застосування заново перехресних стрiлочних переводiв i глухих пересiчень допускається тiльки з дозволу Головного управлiння колiї Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Централiзованi стрiлки в залежностi вiд клiматичних та iнших умов обладнуються пристроями механiзованої очистки або снiготанення.

     3.15. Забороняється експлуатувати стрiлочнi переводи та глухi пересiчення, в яких допущена хоча б одна iз перелiчених несправностей:

     роз'єднання стрiлочних вiстрякiв та рухомих осердь хрестовин з тягами;

     вiдставання вiстряка вiд рамної рейки, рухомого осердя хрестовини вiд вусовика на 4 мм i бiльше, вимiряне бiля вiстряка й осердя тупої хрестовини проти першої тяги, бiля осердя гострої хрестовини - у вiстрi осердя при замкнутому положеннi стрiлки;

     вищерблення вiстряка або рухомого осердя, при якому створюється небезпека набiгання гребеня, i в усiх випадках вищерблення довжиною:

     на головних колiях - 200 мм i бiльше,

     на приймально-вiдправних колiях - 300 мм i бiльше,

     на iнших станцiйних колiях - 400 мм i бiльше;

     пониження вiстряка проти рамної рейки й рухомого осердя проти вусовика на 2 мм i бiльше, вимiряне в розрiзi, де ширина головки вiстряка або рухомого осердя зверху 50 мм i бiльше;

     вiдстань мiж робочою гранню осердя хрестовини та робочою гранню головки контррейки менша 1472 мм;

     вiдстань мiж робочими гранями головки контррейки й вусовика бiльша 1435 мм;

     злам вiстряка або рамної рейки;

     злам хрестовини (осердя, вусовика або контррейки);

     розрив контррейкового болта в одноболтовому або обох у двоболтовому вкладишi.

     Вiдсутнiсть закладки на нецентралiзованих стрiлках або якщо закладка не забезпечує щiльне прилягання гостряка до рамної рейки проти першої тяги i вiдстань мiж гостряком i рамною рейкою становить 4 мм i бiльше.

(Пункт 3.15 роздiлу 3 доповнено абзацом чотирнадцятим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Вертикальне та бокове зношення рамних рейок, вiстрякiв, вусовикiв та осердя хрестовин i порядок експлуатацiї їх при перевищеннi норм граничного встановлюється iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац п'ятнадцятий пункту 3.15 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002

     3.16. Рейки на головних колiях мають перевiрятися вагоном-дефектоскопом за графiком, затвердженим начальником служби колiї.

     Рейки та стрiлочнi переводи на головних i приймально-вiдправних колiях перевiряються дефектоскопними вiзками за графiком, затвердженим начальником дистанцiї колiї. Порядок пропуску поїздiв по рейках i елементах стрiлочних переводiв, якi мають небезпечнi дефекти (гостродефектнi), до їх замiни встановлюється Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     3.17. Укладання та зняття стрiлочних переводiв i глухих пересiчень на станцiях та перегонах виконуються за наказом начальника залiзницi.

(Абзац перший пункту 3.17 роздiлу 3 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Заново укладенi й перебудованi стрiлочнi переводи та глухi пересiчення на станцiях i стрiлочнi переводи на перегонах приймаються до експлуатацiї комiсiєю, яка призначається начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi) i, як правило, включаються в залежнiсть. Тимчасово не включенi в залежнiсть стрiлочнi переводи можуть бути прийнятi комiсiєю, але при цьому начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi) встановлюється порядок огляду, закрiплення вiстрякiв та перевiрки цих стрiлок.

     3.18. Контрольними стрiлочними замками мають бути обладнанi нецентралiзованi стрiлки:

     розмiщенi на колiях, по яких проводиться приймання i вiдправлення поїздiв, а також охороннi, що ведуть:

     на колiї, видiленi для стоянки вагонiв з небезпечними вантажами класу 1 (вибуховi матерiали вiдповiдно до ГОСТ 19433-88 "Грузы опасные. Классификация и маркировка");

(Абзац третiй пункту 3.18 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     на колiї, призначенi для стоянки вiдбудовних та пожежних поїздiв;

     у запобiжнi й уловлюючi тупики;

     на колiї, видiленi для вiдстою вагонiв-дефектоскопiв, колiєвимiрювальних вагонiв, колiйних машин.

     Стрiлки й рухомi осердя хрестовин (крiм розмiщених на гiркових та сортувальних колiях), у тому числi централiзованi та тi, що мають контрольнi замки, мають бути обладнанi пристосуваннями для можливостi замикання їх навiсними замками. Цi пристосування мають забезпечувати щiльне прилягання вiстряка до рамної рейки, рухомого осердя хрестовини до вусовика.

     3.19. Нецентралiзованi стрiлки мають бути обладнанi стрiлочними покажчиками, якi освiтлюються або не освiтлюються, що вказується в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     Стрiлки, якi включенi до електричної централiзацiї, та стрiлки пiдгiркових горлових сортувальних паркiв покажчиками не обладнуються.

     3.20. Ремонт та поточне утримання стрiлочних переводiв та глухих пересiчень, встановлення, ремонт та утримання стрiлочних покажчикiв, скидних вiстрякiв, башмакоскидачiв, поворотних брусiв, шарнiрно-колiнчастих замикачiв виконуються дистанцiєю колiї. Ремонт та технiчне обслуговування розташованих на цих пристроях засобiв СЦБ проводиться дистанцiєю сигналiзацiї i зв'язку.

Пересiчення, переїзди й примикання залiзниць

     3.21. Пересiчення залiзничних колiй iншими залiзничними колiями, трамвайними, тролейбусними лiнiями, автомобiльними дорогами та мiськими вулицями мають здiйснюватися у вiдповiдностi з вимогами Державних будiвельних норм України та вiдповiдних правил й iнструкцiй Мiнiстерства транспорту України.

     Вiдкриття на дiючих переїздах трамвайного й тролейбусного руху не допускається. Вiдкриття на дiючих переїздах автобусного руху допускається в кожному окремому випадку з дозволу начальника залiзницi i узгодження з ДАI.

     Мiсця пересiчення залiзничних колiй автомобiльними дорогами на одному рiвнi i проїзд пiд штучними спорудами встановлюються начальником залiзницi.

     3.22. Проїзд транспортних засобiв та самохiдних машин, а також прогiн худоби через залiзничнi колiї у невстановлених мiсцях забороняється. Контроль за виконанням цих вимог покладається на працiвникiв дистанцiї колiї, а на станцiях, крiм того, - i на працiвникiв станцiй.

     3.23. Переїзди в залежностi вiд iнтенсивностi руху залiзничного й автомобiльного транспорту подiляються на чотири категорiї. Встановлення категорiйностi, порядок утримання i обслуговування переїздiв визначаються вiдповiдною iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Усi переїзди I й II категорiй, якi розмiщенi на дiлянках, обладнаних поздовжнiми лiнiями електропостачання, або тi, що мають поблизу iншi постiйнi джерела електропостачання, повиннi мати електричне освiтлення, а в необхiдних випадках обладнуватись прожекторними установками для огляду поїздiв, що проходять.

     Безперебiйне електропостачання й зовнiшнє освiтлення переїздiв забезпечується дистанцiями електропостачання.

     3.24. Переїзди пiдроздiляються на регульованi й нерегульованi. В окремих випадках для забезпечення технологiчного процесу роботи пiдприємств у межах роздiльних пунктiв можуть улаштовуватися технологiчнi проїзди.

(Абзац перший пункту 3.24 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     До регульованих належать переїзди, обладнанi пристроями переїзної сигналiзацiї, яка сповiщає водiїв транспортних засобiв про пiдхiд поїзда до переїзду, або тi, що обслуговуються черговим працiвником.

     Переїзди, якi не обладнанi пристроями переїзної сигналiзацiї й не обслуговуються черговим працiвником, належать до нерегульованих.

     Переїзди, якi обслуговуються черговим працiвником, повиннi мати радiозв'язок з машинiстами поїзних локомотивiв, моторвагонного рухомого складу i спецiального самохiдного рухомого складу прямий телефонний зв'язок з найближчою станцiєю чи постом, а на дiлянках, обладнаних диспетчерською централiзацiєю, - з поїзним диспетчером.

(Абзац четвертий пункту 3.24 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Справне утримання й робота переїзної сигналiзацiї, автоматичних шлагбаумiв, телефонного i радiозв'язку забезпечується дистанцiями сигналiзацiї i зв'язку, а брусiв автоматичних шлагбаумiв - дистанцiями колiї.

     3.25. Переїзди повиннi мати типовий настил та пiд'їзди, огородженi стовпчиками або перилами. При пiдходах до переїздiв мають бути попереджувальнi знаки: з боку пiдходу поїздiв - сигнальний знак "С" про подання свистка, а з боку автомобiльної дороги - знаки, передбаченi iнструкцiєю у вiдповiдностi з Правилами дорожнього руху. Перед переїздом, який не обслуговується черговим працiвником, з незадовiльною видимiстю з боку пiдходу поїздiв повинен встановлюватись додатковий сигнальний знак "С". Порядок встановлення знакiв "С" визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     3.26. Рух по переїзду великогабаритних i великовагових транспортних засобiв з вантажем або без вантажу, тихохiдних машин та автопоїздiв допускається в кожному окремому випадку тiльки з дозволу начальника дистанцiї колiї й проводиться пiд наглядом дорожнього майстра або бригадира колiї, а на електрифiкованих дiлянках при висотi вантажу, що перевозиться, бiльше 4,5 м - i в присутностi представника дистанцiї електропостачання.

     3.27. Черговий переїзду повинен забезпечувати безпеку руху поїздiв i транспортних засобiв на переїздi, своєчасно вiдкривати й закривати шлагбаум та подавати встановленi сигнали, наглядати за станом поїздiв, що проїжджають у порядку, визначеному Мiнiстерством транспорту України.

(Абзац перший пункту 3.27 роздiлу 3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     У разi виявлення несправностi, яка загрожує безпецi руху, вiн зобов'язаний вжити заходiв для зупинки поїзда, а якщо вiдсутнiй сигнал, що означає хвiст поїзда, доповiсти про це черговому по станцiї, а на дiлянках, обладнаних диспетчерською централiзацiєю - поїзному диспетчеру.

     3.28. Пересiчення залiзниць лiнiями електропередачi й зв'язку, нафтогазопродуктопроводами, водопроводами й iншими наземними й пiдземними пристроями можуть бути допущенi тiльки з дозволу начальника залiзницi. На таких пересiченнях мають бути передбаченi спецiальнi запобiжнi пристрої або вжитi заходи, що забезпечують безпеку i безперебiйнiсть руху поїздiв. Проекти таких пристроїв обов'язково погоджуються начальником залiзницi.

     3.29. Примикання колiй, що заново будуються, та пiд'їзних колiй до головних колiй на перегонах може бути допущене у виняткових випадках з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Тимчасове укладання та зняття стрiлочних переводiв на перегонах у зв'язку з будiвництвом других колiй, проведенням робiт з реконструкцiї й капiтального ремонту споруд та пристроїв, будiвництвом нових роздiльних пунктiв тощо здiйснюється у кожному окремому випадку з дозволу начальника залiзницi.

     3.30. Пересiчення колiй в одному рiвнi, а також примикання колiй, пiд'їзних i з'єднуючих колiй до головних колiй на перегонах i станцiях повиннi мати запобiжнi тупики або охороннi стрiлки.

     Примикання пiд'їзних та з'єднуючих колiй до приймально-вiдправних й iнших станцiйних колiй для запобiгання мимовiльного виходу рухомого складу на станцiю або перегiн повиннi мати запобiжнi тупики, охороннi стрiлки, скидальнi башмаки або стрiлки.

     Корисна довжина запобiжних тупикiв має бути не меншою 50 м.

     На перегонах, що мають затяжнi спуски, а також на станцiях, що обмежують такi перегони, при необхiдностi будуються уловлюючi тупики за проектами, затвердженими Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Розвiднi мости мають бути огородженi з обох бокiв запобiжними тупиками, скидальними башмаками або стрiлками.

     3.31. Стрiлочнi переводи, якi укладаються на перегонах двоколiйних колiй, мають бути пошерсними для поїздiв, якi рухаються правильною колiєю.

     У виняткових випадках при важких пiдходах примикаючих колiй з дозволу начальника залiзницi може допускатися укладання протишерсних стрiлочних переводiв.

     3.32. Спорудження сплетiнь головних та приймально-вiдправних колiй з утворенням три- або чотириниткової колiї може допускатися тiльки з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Сплетiння на iнших станцiйних колiях встановлюються з дозволу начальника залiзницi.

Колiйнi та сигнальнi знаки

     3.33. Бiля головних колiй встановлюються сигнальнi й колiйнi знаки. Бiля стрiлочних переводiв та в iнших мiсцях з'єднання колiй встановлюються граничнi стовпчики. Для позначення меж залiзничної смуги вiдведення, а також для позначення на поверхнi землi схованих споруд земляного полотна встановлюються особливi знаки.

     Сигнальнi знаки встановлюються з правого боку у напрямку руху, а колiйнi - з правого боку за рахунком кiлометрiв на вiдстанi не менше 3100 мм вiд осi крайньої колiї.

     У виїмках (крiм скельових) та на виходах з них (на довжинi 100 м) колiйнi знаки мають встановлюватись на вiдстанi не менше 5700 мм вiд осi крайньої колiї. На електрифiкованих дiлянках сигнальнi та колiйнi знаки можуть встановлюватись на опорах контактної мережi, крiм тих опор, на яких встановленi свiтлофорнi головки, комплектнi трансформаторнi пiдстанцiї, роз'єднувачi й розрядники контактної мережi.

     Граничнi стовпчики встановлюються посерединi мiж колiями в тому мiсцi, де вiдстань мiж осями колiй, що сходяться, складає 4100 мм. На iснуючих станцiйних колiях, на яких не обертається рухомий склад побудований згiдно з габаритом Т, дозволяється зберiгати вiдстань 3810 мм. На перевантажувальних колiях iз звуженим мiжколiйям граничнi стовпчики встановлюються в тому мiсцi, де ширина мiжколiйя досягає 3600 мм.

     На кривих дiлянках колiї цi вiдстанi мають бути збiльшенi у вiдповiдностi з нормами, встановленими Iнструкцiєю iз застосування габаритiв наближення споруд.

     Сигнальнi колiйнi й особливi знаки мають бути затвердженого Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України типу.

Роздiл 4. Споруди та пристрої локомотивного i вагонного господарств, споруди та пристрої для обслуговування i ремонту спецiального рухомого складу, водопостачання i каналiзацiї. Вiдбудовнi засоби.

(Назва роздiлу 4 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     4.1 Розмiщення i технiчне оснащення локомотивних депо, пунктiв технiчного обслуговування локомотивiв, майстерень, екiпiрувальних пристроїв та iнших споруд i пристроїв локомотивного господарства мають забезпечувати встановленi розмiри руху поїздiв, ефективне використання локомотивiв, якiсний ремонт та технiчне обслуговування, рацiональне використання матерiальних ресурсiв i безпечнi умови працi.

     Розмiщення i технiчне оснащення депо для спецiального рухомого складу, пунктiв технiчного обслуговування, майстерень, екiпiрувальних пристроїв та iнших споруд i пристроїв повиннi забезпечувати якiсний ремонт i технiчне обслуговування спецiального рухомого складу, рацiональне використання матерiальних ресурсiв, безпечнi умови працi, ефективне використання спецiального рухомого складу.

(Пункт 4.1 доповнено абзацом другим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     4.2. Розмiщення i технiчне оснащення вагонних депо i дiльниць, пунктiв технiчного обслуговування вагонiв, промивно-пропарювальних станцiй, контрольних пунктiв технiчного обслуговування вагонiв, пунктiв пiдготовки вагонiв до перевезень, пунктiв передачi вагонiв й iнших споруд та пристроїв вагонного господарства мають забезпечувати встановленi розмiри руху поїздiв, якiсний ремонт i технiчне обслуговування, рацiональне використання матерiальних ресурсiв, безпечнi умови працi.

(Абзац перший пункту 4.2 роздiлу 4 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Ремонтно-екiпiрувальнi депо i пасажирськi технiчнi станцiї повиннi мати необхiдне технологiчне устаткування для якiсної пiдготовки пасажирських вагонiв у рейс.

     4.3. Пристрої водопостачання i водообробки мають забезпечувати безперебiйне постачання водою належної якостi та в необхiднiй кiлькостi локомотивiв, поїздiв, станцiй i пiдприємств залiзничного транспорту, а також задовольняти iншi господарчi, протипожежнi й питнi потреби.

     Каналiзацiйнi споруди мають забезпечувати очищення стiчних вод залiзничних пiдприємств та селищ у вiдповiдностi з санiтарними нормами.

     4.4. У пунктах, встановлених начальником залiзницi, мають бути в постiйнiй готовностi:

     вiдбудовнi поїзди для поновлення нормального руху i лiквiдацiї наслiдкiв зiткнень i сходу з рейок рухомого складу, спецiальнi автомотриси, дрезини i автомобiлi для вiдбудови колiї i пристроїв електропостачання, вагони й автомобiлi ремонтно-вiдбудовних летючок зв'язку, аварiйно-польової команди;

(Абзац другий пункту 4.4 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     пожежнi поїзди i пожежнi команди для запобiгання i гасiння пожеж.

     Забороняється займати рухомим складом колiї постiйної стоянки вiдбудовних i пожежних поїздiв, спецiальнi автомотриси та дрезин, призначених для ведення вiдбудовних робiт.

(Абзац четвертий пункту 4.4 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

Роздiл 5. Споруди i пристрої станцiйного господарства

     5.1. Колiйний розвиток i технiчне оснащення станцiй мають забезпечувати встановленi розмiру руху поїздiв, виконання норм часу на операцiї, якi пов'язанi з прийманням i вiдправленням поїздiв, навантаженням i розвантаженням вантажiв i багажу, обробкою составiв та вагонiв, ефективним використанням технiчних засобiв, безпекою руху поїздiв i безпекою умов працi.

     Будiвлi, платформи та iншi споруди i пристрої для обслуговування пасажирiв повиннi мати архiтектурно-художнiй вигляд, а їх утримання має забезпечувати зручне й безпечне виконання операцiй, пов'язаних з перевезенням пасажирiв. Для проходу на пасажирськi платформи у необхiдних випадках мають бути пiшохiднi тунелi або мости.

(Абзац другий пункту 5.1 роздiлу 5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     При збереженнi переходiв на одному рiвнi на станцiях вони обладнуються пiшохiдними настилами, покажчиками й попереджувальними написами, а при необхiдностi - автоматичною сигналiзацiєю.

     Пасажирськi станцiї обладнуються автоматизованою системою резервування мiсць та продажу квиткiв, системою квитководрукувальних машин i автоматiв, камерами схову самообслуговування, автоматичними покажчиками вiдправлення поїздiв, довiдковими пристроями.

     Пасажирськi пункти зупинки на перегонах повиннi мати пасажирськi платформи з навiсами або павiльйонами, а в залежностi вiд кiлькостi пасажирiв, що обслуговуються, - квитковi каси.

     Вантажнi i холодильнi пристрої мають забезпечувати охорону вантажiв та зручне виконання вантажних операцiй.

     5.2. У службових спорудах та примiщеннях, призначених для працiвникiв, пов'язаних з рухом поїздiв (чергових по станцiях, маневрових диспетчерiв, працiвникiв дистанцiї сигналiзацiї i зв'язку тощо), мають бути забезпеченi необхiднi умови для роботи.

     У службових примiщеннях чергових по станцiях дозволяється встановлювати прилади управлiння i контролю, в тому числi апаратуру автоматизованого робочого мiсця, що безпосередньо вiдноситься до роботи чергового по станцiї, а також пульти централiзованого управлiння освiтленням та дистанцiйного управлiння секцiйними роз'єднувачами i стiйками телемеханiки. Розмiщення iншого обладнання й апаратури допускається у виключних випадках з дозволу начальника дирекцiї залiзничних перевезень (начальника залiзницi).

(Абзац другий пункту 5.2 роздiлу 5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Примiщення для працiвникiв, якi обслуговують пасажирiв, вантажовiдправникiв та вантажоодержувачiв, повиннi мати зручний доступ для швидкого виконання операцiй. Примiщення, призначеннi для обслуговування пасажирiв, категорично забороняється займати для iнших потреб.

     5.3. Пасажирськi i вантажнi платформи, розмiщенi на лiнiях iз змiшаним рухом пасажирських та вантажних поїздiв, на прямих дiлянках мають вiдповiдати таким нормам висоти i вiдстанi вiд осi колiї:

     1100 мм - вiд рiвня верху головок рейок для високих платформ;

     200 мм - вiд рiвня верху головок рейок для низьких платформ;

     1920 мм - вiд осi колiї для високих платформ;

     1745 мм - вiд осi колiї для низьких платформ.

     На кривих дiлянках цi вiдстанi визначаються за нормами, встановленими Iнструкцiєю iз застосування габаритiв наближення споруд.

     У процесi експлуатацiї допускаються змiни вказаних розмiрiв у таких iнтервалах: по висотi до 20 мм - у бiк збiльшення й до 50 мм - у бiк зменшення; по вiдстанi вiд осi колiї до 30 мм - у бiк збiльшення й до 25 мм - у бiк зменшення.

     Висота пасажирських та вантажних платформ, бiльша за встановлену величину, i вiдстань вiд осi колiї, менша встановленого розмiру допускаються Iнструкцiєю iз застосування габаритiв наближення споруд залежно вiд призначення колiй, бiля яких вони розмiщенi, вiд типу рухомого складу, що обертається, i швидкостi руху.

     Високi платформи, що заново будуються й перебудовуються, на станцiях та перегонах повиннi мати конструкцiю, що дозволяє проводити машинiзований ремонт колiй й механiзоване прибирання платформ, а на станцiях, крiм того, двостороннiй огляд i ремонт ходових частин вагонiв та локомотивiв.

     При ремонтi колiї й платформ забороняється змiнювати встановленi вiдстанi вiд рiвня верху головки рейки до верху пасажирських i вантажних платформ, а також вiд осi колiї до краю платформ.

     5.4. Станцiйнi пости, з яких безпосередньо здiйснюється управлiння стрiлками й сигналами, мають розмiщуватися так, щоб було добре видно вiдповiднi стрiлки i колiї.

     Виняток може бути допущений для постiв електричної централiзацiї (крiм гiркових постiв) в залежностi вiд мiсцевих умов станцiй.

     5.5. Примiщення станцiйних постiв централiзацiї i стрiлочних постiв повиннi мати необхiднi сигнальнi прилади, iнвентар, iнструменти i матерiали за нормами, встановленими начальником залiзницi. Стрiлочнi пости, крiм того, обладнуються зовнiшнiми викликаючими пристроями телефонного зв'язку.

     5.6. Сортувальнi гiрки мають бути обладнанi свiтлофорною сигналiзацiєю, радiозв'язком та пристроями двобiчного паркового зв'язку для переговорiв i передачi машинiстам гiркових локомотивiв, бригадам складачiв поїздiв та iншим працiвникам необхiдних вказiвок.

     Сортувальнi гiрки, в залежностi вiд обсягу роботи, обладнуються пристроями механiзацiї i автоматизацiї розпуску вагонiв, гiрковою централiзацiєю стрiлок, гiрковою автоматичною локомотивною сигналiзацiєю i пристроями для передачi й пересилання необхiдних документiв. Усi стрiлки, включенi до гiркової централiзацiї, мають бути обладнанi пристроями механiзованої очистки або снiготанення.

     На станцiях з автоматизованими i механiзованими гiрками повиннi бути майстернi i механiзованi площадки для технiчного обслуговування i ремонту гiркового обладнання.

     5.7. Усi сортувальнi станцiї, а також пасажирськi, дiльничнi i вантажнi станцiї в залежностi вiд обсягу роботи мають бути обладнанi диспетчерським внутрiшньостанцiйним зв'язком, маневровим та iншими видами станцiйного радiозв'язку й пристроями двобiчного паркового зв'язку для передачi вказiвок щодо маневрових перемiщень, а також для переговорiв маневрових диспетчерiв, чергових по станцiях, складачiв поїздiв, машинiстiв маневрових локомотивiв, працiвникiв станцiйних технологiчних центрiв, пунктiв технiчного обслуговування, пунктiв комерцiйного огляду, вантажних районiв та контейнерих площадок i бригад спецiального самохiдного рухомого складу з питань органiзацiї маневрової роботи, технiчного обслуговування й ремонту вагонiв у поїздах.

(Абзац перший пункту 5.7 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Сортувальнi, дiльничнi й вантажнi станцiї в залежностi вiд обсягу роботи, крiм того, обладнуються автоматизованими системами управлiння, засобами зв'язку з iнформацiйно-обчислювальною мережею залiзницi, пристроями для приймання й транспортування перевiзних документiв i централiзованого огородження поїздiв, що пiдлягають огляду i ремонту, а вокзали станцiй - пристроями зв'язку для iнформацiї пасажирiв.

     5.8. На станцiях мають освiтлюватись споруди для обслуговування пасажирiв, колiї i парки прймання i вiдправлення поїздiв, виконання навантажувально-розвантажувальної й маневрової роботи, екiпiрування, технiчного обслуговування i ремонту рухомого складу, територiї вантажних районiв, контейнернi площадки, сортувальнi платформи, вагоннi ваги, а також мiсця, де працiвники зустрiчають поїзди, стрiлочнi переводи, а при необхiдностi й iншi колiї i пункти. Освiтлення має вiдповiдати нормам, встановленим Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, i забезпечувати безпеку руху поїздiв та маневрових перемiщень, безпеку пасажирiв при посадцi у вагони i висадцi з вагонiв, безпечну роботу обслуговуючого персоналу i охорону вантажiв.

     На промiжних станцiях з невеликим обсягом вантажної роботи мають бути пристрої посекцiйного вимкнення зовнiшнього освiтлення навантажувально-розвантажувальних та iнших станцiйних колiй в той час, коли вантажна й маневрова робота на цих колiях не проводиться.

     На пасажирських пунктах зупинки мають освiтлюватись мiсця посадки пасажирiв у вагони та висадки iз вагонiв i примiщення для пасажирiв.

     Зовнiшнє освiтлення не повинно впливати на чiтку видимiсть сигнальних вогнiв i перешкоджати веденню поїзда локомотивною бригадою.

(Абзац четвертий пункту 5.8 роздiлу 5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Роздiл 6. Споруди та пристрої сигналiзацiї, зв'язку i обчислювальної технiки

Сигнали

     6.1. Сигнали служать для забезпечення безпеки руху, а також для чiткої органiзацiї руху поїздiв i маневрової роботи.

     Сигнал є наказом i пiдлягає безумовному виконанню. Працiвники залiзничного транспорту повиннi використовувати усi можливi засоби для виконання вимог сигналу.

     Проїзд заборонного показання свiтлофора забороняється.

(Абзац третiй пункту 6.1 роздiлу 6 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Згаслi сигнальнi вогнi свiтлофорiв (крiм попереджувальних на дiлянках, якi не обладнанi автоматичним блокуванням, загороджувальних та повторювальних), незрозумiле їх показання, а також незрозумiла подача сигналiв iншими сигнальними приладами вимагають зупинки.

     У виняткових, передбачених як особливi, випадках проїзд закритого (з незрозумiлим показанням або згаслого) свiтлофора допускається вiдповiдно до порядку, визначеного цими Правилами й Iнструкцiєю по органiзацiї руху поїздiв i маневрової роботи.

     6.2. У сигналiзацiї, що забезпечує рух поїздiв, застосовуються такi основнi сигнальнi кольори:

     зелений, що дозволяє рух iз встановленою швидкiстю;

     жовтий, що дозволяє рух i вимагає зменшення швидкостi;

     червоний, що вимагає зупинки.

     У сигналiзацiї при маневровiй роботi застосовуються, крiм того, такi кольори:

     мiсячно-бiлий, що дозволяє маневри;

     синiй, що забороняє маневри.

     Забороняється розмiщення декоративних полотнищ, плакатiв та вогнiв червоного, жовтого й зеленого кольорiв, що перешкоджають сприйманню сигналiв i спотворюють сигнальнi показання.

     6.3. На залiзничному транспортi застосовуються тiльки сигнали, затвердженi Мiнiстром транспорту України.

     Типи сигнальних приладiв, що застосовуються, мають бути затвердженi Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України. Колiр сигнального скла та лiнз має вiдповiдати затвердженим стандартам.

     На мережi залiзниць, як постiйнi сигнальнi прилади, застосовуються свiтлофори.

     На дiлянках, де тимчасово до замiни на свiтлофори зберiгаються семафори, порядок їх застосування визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

     6.4. Червонi, жовтi i зеленi сигнальнi вогнi свiтлофорiв вхiдних, попереджувальних, прохiдних, загороджувальних та прикриття на прямих дiлянках колiї мають бути вдень i вночi чiтко розрiзнятися з кабiни управлiння локомотива поїзда, що наближається, на вiдстанi не меншiй нiж 1000 м.

     На кривих дiлянках колiї показання цих свiтлофорiв, а також сигнальних смуг на свiтлофорах мають чiтко розрiзнятися на вiдстанi не меншiй нiж 400 м. У дуже пересiченiй мiсцевостi (гори, глибокi виїмки) допускається видимiсть перелiчених сигналiв на вiдстанi меншiй 400 м, але не меншiй нiж 200 м.

     Показання вихiдних та маршрутних свiтлофорiв головних колiй мають чiтко розрiзнятися на вiдстанi не меншiй 400 м, вихiдних i маршрутних свiтлофорiв бокових колiй, а також запрошувальних сигналiв i маневрових свiтлофорiв - на вiдстанi не меншiй нiж 200 м.

     6.5. Перед усiма вхiдними й прохiдними свiтлофорами та свiтлофорами прикриття мають встановлюватися попереджувальнi свiтлофори. На дiлянках, обладнаних автоблокуванням, кожний прохiдний свiтлофор є попереджувальним по вiдношенню до наступного свiтлофора.

     На дiлянках, де автоматична локомотивна сигналiзацiя застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї i зв'язку, попереджувальнi свiтлофори перед вхiдними свiтлофорами можуть не встановлюватися.

     На лiнiях, обладнаних автоблокуванням з тризначною сигналiзацiєю, вiдстань мiж сумiжними свiтлофорами має бути не меншою нiж гальмова путь, що визначається для даного мiсця за повного службового гальмування та максимальної швидкостi, що реалiзується, але не бiльша як 120 км/год для пасажирських поїздiв i 80 км/год - для вантажних поїздiв i, крiм того, має бути не меншою нiж гальмова путь за екстреного гальмування з урахуванням вiдстанi, яку проходить поїзд за час, необхiдний для дiї пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї й автостопу на гальмову систему поїзда. При цьому на дiлянках, де видимiсть сигналiв менша 400 м, а також на заново обладнаних лiнiях з автоблокуванням, зазначена вiдстань, крiм того, має бути не меншою 1000 м.

(Абзац третiй пункту 6.5 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     На лiнiях, якi ранiше були обладнанi автоблокуванням з тризначною сигналiзацiєю, окремi свiтлофори можуть бути залишенi з дозволу начальника залiзницi на вiдстанi, що менша за необхiдну гальмову путь. На такому свiтлофорi, а також на попереджувальному до нього мають встановлюватися свiтловi покажчики. На станцiях свiтловi покажчики застосовуються, коли вiдстань мiж сумiжними свiтлофорами (вхiдним, маршрутним, вихiдним) головної колiї менша за необхiдну гальмову путь.

     Лiнiї з особливо iнтенсивним рухом примiських поїздiв, де необхiдно мати блок-дiлянки, коротшi мiнiмальної довжини, встановленої для тризначної сигналiзацiї, обладнуються автоблокуванням з чотиризначною сигналiзацiєю.

     На лiнiях, що обладнанi автоблокуванням з тризначною сигналiзацiєю, на яких здiйснюється рух пасажирських поїздiв iз швидкiстю бiльше 120 км/год або вантажних поїздiв iз швидкiстю бiльше 80 км/год, рух їх iз встановленою максимальною швидкiстю дозволяється при зеленому вогнi локомотивного свiтлофора, якщо забезпечується зупинка поїзда перед колiйним свiтлофором iз забороняючим показанням, за умови застосування службового гальмування пiсля змiни зеленого вогню локомотивного свiтлофора на жовтий.

     На дiлянках з напiвавтоматичним блокуванням вiдстань мiж вхiдним, маршрутним, вихiдним свiтлофорами має бути не менше гальмової путi, визначеної для даного мiсця за повного службового гальмування й швидкостi, що максимально реалiзується, а при наявностi колiйних пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї ця вiдстань, крiм того, має бути не меншою гальмової путi при екстреному гальмуваннi з урахуванням вiдстанi, яку проходить поїзд за час, необхiдний для дiї пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї й автостопу на гальмову систему поїзда.

(Абзац сьомий пункту 6.5 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     На дiлянках, не обладнаних автоблокуванням, попереджувальнi свiтлофори встановлюються вiд основних свiтлофорiв на вiдстанi, не меншiй за гальмову путь, визначену для даного мiсця за екстреного гальмування i швидкостi, що максимально реалiзується, а при наявностi на дiлянках наближення колiйних пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї - на вiдстанi не меншiй гальмової путi за екстреного гальмування з врахуванням вiдстанi, яку проходить поїзд за час, необхiдний для впливу пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї i автостопу на гальмову систему поїзда при швидкостi, що максимально реалiзується.

     На дiлянках, де автоматична локомотивна сигналiзацiя застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї i зв'язку, довжина двох сумiжних блок-дiлянок має бути не меншою гальмової путi, визначеної для даного мiсця за екстреного гальмування з врахуванням вiдстанi, що проходить поїзд за час, необхiдний для впливу пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї i автостопу на гальмову систему при швидкостi, що максимально реалiзується.

     6.6. Свiтлофори встановлюються з правого боку в напрямку руху або над вiссю колiї, яка огороджена ними. Загороджувальнi свiтлофори i попереджувальнi до них, що встановлюються на перегонах перед переїздами для поїздiв, що рухаються неправильною колiєю, можуть розмiщуватися з лiвого боку у напрямку руху.

     Свiтлофори встановлюються так, щоб сигнали, якi вони подають, не можна було сприймати з поїзда за сигнали, якi належать до сумiжних колiй.

     Якщо габарити для встановлення свiтлофорiв з правого боку вiдсутнi, то з дозволу начальника залiзницi допускається розмiщувати їх з лiвого боку:

     вхiднi й попереджувальнi до них свiтлофори, якi встановлюються для приймання на станцiю поїздiв, що прямують неправильною колiєю, а також пiдштовхуючих локомотивiв та господарчих поїздiв, якi повертаються з перегону неправильною колiєю;

     вхiднi i прохiднi свiтлофори на двоколiйних i багатоколiйних перегонах, обладнаних автоблокуванням для двостороннього руху по кожнiй колiї;

     вхiднi i прохiднi свiтлофори, що встановлюються тимчасово на перiод будiвництва другої колiї.

     З дозволу начальника залiзницi на окремих станцiях допускається встановлення з лiвого боку гiркових свiтлофорiв, а також маневрових з витяжних i тупикових колiй, де це зумовлюється технологiєю маневрової роботи.

     6.7. Свiтлофори застосовуються, як правило, з сигнальними вогнями, що нормально свiтяться.

     На лiнiях з автоблокуванням допускається на прохiдних свiтлофорах застосування сигнальних вогнiв, що нормально не свiтяться, а засвiчуються при в'їздi поїздiв на блок-дiлянку перед ними.

     6.8. За умови несправностей пристроїв управлiння свiтлофори мають автоматично приймати забороняюче показання, а попереджувальнi свiтлофори - показання, що вiдповiдають забороняючому показанню зв'язаних з ними основних свiтлофорiв.

     6.9. На дiлянках, обладнаних автоблокуванням, нормальним показанням прохiдних свiтлофорiв є дозволяюче, а вхiдних, маршрутних та вихiдних - забороняюче.

     На дiлянках залiзниць, де вхiднi, маршрутнi i вихiднi свiтлофори можуть переводитися на автоматичну дiю для безупинного проходження поїздiв по станцiї, дозволяюче показання є нормальним при переведеннi їх на автоматичну дiю.

     На дiлянках, не обладнаних автоблокуванням, нормальним показанням вхiдних, вихiдних, прохiдних i маршрутних свiтлофорiв є забороняюче.

     Нормальне показання свiтлофорiв прикриття встановлюється начальником залiзницi.

     6.10. Вхiднi свiтлофори повиннi бути встановленi вiд першого вхiдного стрiлочного переводу на вiдстанi не ближче 50 м, рахуючи вiд вiстряка протишерсного або граничного стовпчика пошерсного стрiлочного переводу.

     Вхiднi свiтлофори, ранiше встановленi на вiдстанi менше 50 м, але не ближче 15 м вiд стрiлочного переводу, можуть не переставлятися.

     На електрифiкованих дiлянках вхiднi свiтлофори, а також сигнальнi знаки "Межа станцiї" мають встановлюватися перед повiтряними промiжками (з боку перегону), що вiддiляють контактну мережу перегону вiд контактної мережi станцiй.

     6.11. Вихiднi свiтлофори мають встановлюватися для кожної вiдправної колiї попереду мiсця, призначеного для стоянки локомотива поїзда, що вiдправляється.

     На станцiях при вiдправленнi поїздiв з колiй, що не мають достатньої довжини, коли голова поїзда перебуває за вихiдним свiтлофором, дозволяється на зворотньому боцi його встановлювати повторювальну головку свiтлофора. Перелiк станцiй, на яких необхiдно встановлювати повторювальну головку на вихiдних свiтлофорах, та порядок застосування сигналiв у таких випадках визначаються начальником залiзницi.

     Допускається встановлення групових вихiдних та маршрутних свiтлофорiв для групи колiй, крiм тих, по яких здiйснюється безупинний пропуск поїздiв. Груповi вихiднi та маршрутнi свiтлофори доповнюються маршрутними покажчиками з зазначенням номера колiї, з якої дозволяється вiдправлення поїзда.

     6.12. Прохiднi свiтлофори автоматичного блокування встановлюються на межах мiж блок-дiлянками, а прохiднi свiтлофори напiвавтоматичного блокування - на межах мiжпостових перегонiв.

     На дiлянках, де автоматична локомотивна сигналiзацiя застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї i зв'язку, на межах блок-дiлянок встановлюються сигнальнi знаки "Межа блок-дiлянки".

     На двоколiйних перегонах за умови руху неправильною колiєю за сигналами локомотивного свiтлофора межею блок-дiлянки є свiтлофор автоблокування, встановлений для руху правильною колiєю.

     6.13. На станцiях стрiлки, що належать до маршрутiв приймання та вiдправлення поїздiв, мають бути взаємозалежними з вхiдними, вихiдними й маршрутними свiтлофорами.

     6.14. Стрiлки вiдгалужень вiд головної колiї на перегонах при наявностi пристроїв колiйного блокування або електрожезлової системи зв'язуються з цими пристроями таким чином, щоб вiдкриття найближчого прохiдного або вихiдного свiтлофора чи вилучення жезла було можливим тiльки при нормальному положеннi стрiлки по головнiй колiї.

     6.15. Пересiчення на одному рiвнi та сплетiння колiй, а також розвiднi мости мають огороджуватися свiтлофорами прикриття, встановленими з обох бокiв на вiдстанi не ближче 50 м вiдповiдно вiд граничних стовпчикiв чи початку мосту.

     У мiсцях пересiчення в одному рiвнi та у сплетiннях колiй свiтлофори прикриття повиннi мати такий взаємозв'язок, при якому вiдкриття одного з них було б можливе тiльки при забороняючих показаннях свiтлофорiв ворожих маршрутiв.

     На розвiдних мостах вiдкриття свiтлофорiв прикриття можливе тiльки в разi наведеного положення мосту.

     6.16. На станцiях, розмiщених на дiлянках з автоматичним або напiвавтоматичним блокуванням, де передбачається безупинний пропуск поїздiв по головних та приймально-вiдправних колiях, на вхiдних маршрутних свiтлофорах має застосовуватися сигналiзацiя безупинного пропускання поїздiв цими колiями.

     6.17. Схеми розмiщення свiтлофорiв, а також таблицi взаємозалежностi положення стрiлок та сигнальних показань свiтлофорiв у маршрутах на станцiях затверджуються начальником залiзницi.

     6.18. Мiсця розмiщення постiйних сигналiв визначаються комiсiєю, призначеною начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

Колiйне автоматичне та напiвавтоматичне блокування

     6.19. Перегони, як правило, мають бути обладнанi колiйним блокуванням, а на окремих дiлянках - автоматичною локомотивною сигналiзацiєю, що застосовується як самостiйних засiб сигналiзацiї i зв'язку, при якiй рух поїздiв на перегонi в обох напрямках здiйснюється за сигналами локомотивних свiтлофорiв.

     6.20. Пристрої автоматичного та напiвавтоматичного блокування мають не допускати вiдкриття вихiдного або прохiдного свiтлофора до звiльнення рухомим складом огороджувальної ними блок-дiлянки (мiжстанцiйного або мiжпостового перегону), а також самовiльного закриття свiтлофора в результатi переходу з основного на резервне електропостачання або навпаки.

     6.21. На одноколiйних перегонах, обладнаних автоматичним або напiвавтоматичним блокуванням, пiсля вiдкриття на станцiї вихiдного свiтлофора має бути виключена можливiсть вiдкриття сусiдньою станцiєю вихiдних та прохiдних свiтлофорiв для вiдправлення поїздiв на цей же перегiн у протилежному напрямку.

     Така ж взаємозалежнiсть сигналiв має бути на двоколiйних та багатоколiйних перегонах, обладнаних автоматичним та напiвавтоматичним блокуванням для двостороннього руху по кожнiй колiї.

     На обладнаних автоблокуванням одноколiйних дiлянках з двоколiйними вставками, а також на двоколiйних та багатоколiйних перегонах вантажонапружених дiлянок, де рух за показаннями свiтлофорiв автоблокування здiйснюється в одному напрямку, можуть передбачатися пристрої, що дозволяють у протилежному напрямку (по неправильнiй колiї) забезпечувати рух за сигналами локомотивних свiтлофорiв. Цi пристрої, залежно вiд застосованих технiчних рiшень, дiють постiйно або включаються на перiод виконання ремонтних, будiвельних та вiдбудовних робiт.

     6.22. При автоматичному блокуваннi усi свiтлофори мають автоматично приймати забороняючi показання при входi поїзда на огороджувальнi ними блок-дiлянки, а також в разi порушення цiлiсностi рейкових електричних кiл цих дiлянок.

     6.23. На станцiях, розмiщених на дiлянках, обладнаних колiйним блокуванням, цi пристрої повиннi мати ключi-жезли для господарчих поїздiв, а на станцiях дiлянок з напiвавтоматичним блокуванням, де застосовується пiдштовхування поїздiв з повертанням пiдштовхуючого локомотива, - ключi-жезли i для них.

     На одноколiйних дiлянках, обладнаних автоматичним блокуванням, а також на двоколiйних перегонах з двостороннiм автоблокуванням кожної колiї, на станцiях, де виконується маневрова робота з виходом маневруючого состава за межi станцiї, пристрої автоматичного блокування при необхiдностi доповнюються зв'язаними з ними маневровими свiтлофорами.

     6.24. На станцiях, розмiщених на лiнiях, обладнаних автоматичним i напiвавтоматичним блокуванням, мають бути пристрої, що:

     не допускають вiдкриття вхiдного свiтлофора при маршрутi, встановленому на зайняту колiю;

     забезпечують на апаратi управлiння контроль зайнятостi колiй та стрiлок.

     Вiдсутнiсть зазначених пристроїв для окремих станцiй допускається тiльки з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     При напiвавтоматичному блокуваннi на станцiях можуть бути пристрої, що дозволяють:

     виключення контролю вiльностi стрiлочних iзольованих дiлянок у маршрутi вiдправлення через їх несправнiсть;

     повторне вiдкриття вихiдного свiтлофора, що закрився, якщо поїзд фактично його не пройшов.

     6.25. Автоматичне блокування має доповнюватися автоматичною локомотивною сигналiзацiєю та пристроями диспетчерського контролю, а напiвавтоматичне блокування доповнюється автоматичною локомотивною сигналiзацiєю на дiлянках наближення i головних колiях станцiй з електричною централiзацiєю.

(Пункт 6.25 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     6.26. Пристрої диспетчерського контролю за рухом поїздiв на дiлянках, обладнаних автоблокуванням, мають забезпечувати контроль встановленого напрямку руху, зайнятостi блок-дiлянок, головних та приймально-вiдправних колiй на промiжних станцiях, показань вхiдних та вихiдних свiтлофорiв.

(Пункт 6.26 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Електрична централiзацiя стрiлок та сигналiв

     6.27. Пристрої електричної централiзацiї стрiлок та сигналiв повиннi забезпечувати:

     взаємне замикання стрiлок та свiтлофорiв;

     контроль розрiзу стрiлки з одночасним закриттям свiтлофора, що огороджує даний маршрут;

     контроль положення стрiлок i зайнятостi колiй та стрiлочних секцiй на апаратi управлiння;

     можливiсть маршрутного та роздiльного управлiння стрiлками i свiтлофорами, проведення маневрових перемiщень за показаннями маневрових свiтлофорiв, а при необхiдностi передачу стрiлок на мiсцеве управлiння.

     6.28. Пристрої електричної централiзацiї стрiлок i сигналiв не повиннi допускати:

     вiдкриття вхiдного свiтлофора при маршрутi, встановленому на зайняту колiю;

     переведення стрiлки пiд рухомим складом;

     вiдкриття свiтлофорiв, що вiдповiдають даному маршруту, якщо стрiлки не поставленi в належне положення;

     переведення стрiлки, що входить до маршруту, або вiдкриття свiтлофора ворожого маршруту при вiдкритому свiтлофорi, що огороджує встановлений маршрут.

     6.29. Приводи i замикачi централiзованих стрiлок мають:

     забезпечувати при крайнiх положеннях стрiлок щiльне прилягання притиснутого вiстряка до рамної рейки й рухомого осердя хрестовини до вусовика;

     не допускати замикання вiстрякiв стрiлки або рухомого осердя хрестовини при зазорi мiж притиснутим вiстряком i рамною рейкою або рухомим осердям та вусовиком 4 мм й бiльше;

     вiдводити другий вiстряк вiд рамної рейки на вiдстань не менше 125 мм.

Диспетчерська централiзацiя

     6.30. Пристрої диспетчерської централiзацiї мають забезпечувати:

     управлiння з одного пункту стрiлками i сигналами ряду станцiй та перегонiв;

     контроль на апаратi управлiння за положенням i зайнятiстю стрiлок, перегонiв, колiй на станцiях та прилеглих до них блок-дiлянок, а також повторення показань вхiдних, маршрутних i вихiдних свiтлофорiв;

     можливiсть передачi станцiй на резервне управлiння стрiлками i сигналами з приймання, вiдправлення поїздiв i виконання маневрiв або передачi стрiлок на мiсцеве управлiння для проведення маневрiв;

     виконання вимог, поставлених до електричної централiзацiї, автоматичного блокування й автоматичної локомотивної сигналiзацiї, що застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї i зв'язку.

     Новi системи диспетчерської централiзацiї мають забезпечувати можливiсть змiни напрямку руху поїзним диспетчером при хибнiй зайнятостi блок-дiлянок та автоматичний запис графiка виконаного руху поїздiв.

Автоматична локомотивна сигналiзацiя та автостопи

     6.31. При автоматичнiй локомотивнiй сигналiзацiї локомотивнi свiтлофори мають давати показання, що вiдповiдають показанням колiйних свiтлофорiв, до яких наближається поїзд.

     За умови руху тiльки за показанням локомотивних свiтлофорiв цi свiтлофори мають давати показання в залежностi вiд зайнятостi або вiльностi блок-дiлянок, що лежать попереду.

     Локомотивнi свiтлофори встановлюються у кабiнах управлiння локомотива, моторвагонного поїзда, спецiального самохiдного рухомого складу i подають сигнальнi показання безпосередньо машинiстовi та його помiчниковi або водiю дрезини та його помiчниковi. Установлення локомотивних свiтлофорiв у кабiнах спецiального самохiдного рухомого складу виконується вiдповiдно до планiв, затверджених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац третiй пункту 6.31 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Автоматична локомотивна сигналiзацiя повинна доповнюватися автостопом з пристроями перевiрки пильностi машинiста й контролю швидкостi руху поїзда.

     На станцiях, розмiщених на дiлянках, якi обладнанi автоблокуванням або автоматичною локомотивною сигналiзацiєю, що застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї i зв'язку, головнi колiї, колiї приймання й вiдправлення пасажирських поїздiв, а також приймально-вiдправнi колiї для безупинного пропускання поїздiв, мають бути обладнанi колiйними пристроями автоматичної локомотивної сигналiзацiї.

     Вiдсутнiсть колiйних пристроїв автоматичної локомотивної сигналiзацiї для окремих станцiй допускається тiльки з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     При напiвавтоматичному блокуваннi колiйними пристроями автоматичної локомотивної сигналiзацiї обладнуються дiлянки наближення й головнi колiї станцiй з електричною централiзацiєю.

(Абзац сьомий пункту 6.31 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     6.32. Автостопи мають забезпечувати автоматичну зупинку поїзда перед закритим свiтлофором.

Ключова залежнiсть стрiлок та сигналiв

     6.33. Пристрої ключової залежностi мають забезпечувати взаємне замикання стрiлок та сигналiв за допомогою контрольних замкiв.

     6.34. Стрiлочнi контрольнi замки мають допускати:

     виймання ключа тiльки при замкненiй стрiлцi;

     замикання стрiлки тiльки у положеннi, яке вказане на вийнятому з замка ключi за умови щiльного прилягання вiстряка до рамної рейки;

     неможливiсть замикання стрiлки при зазорi мiж притиснутим вiстряком i рамною рейкою 4 мм i бiльше.

     Забороняється застосування стрiлочних контрольних замкiв однiєї i тiєї ж серiї у межах однiєї станцiї, а на великих станцiях - у межах одного стрiлочного району й сумiжних з ним стрiлочних постiв iнших районiв.

Станцiйне блокування

     6.35. Станцiйне блокування має забезпечувати:

     контроль з боку чергового по станцiї за правильнiстю приготування постами маршрутiв приймання та вiдправлення поїздiв i внутрiшньостанцiйних маршрутiв;

     взаємне замикання стрiлок i сигналiв, що управляються з рiзних постiв.

Пристрої механiзацiї й автоматизацiї сортувальних гiрок

     6.36. Пристрої механiзацiї i автоматизацiї сортувальних гiрок мають забезпечувати безперервне та безперебiйне й безпечне розформування i формування составiв з розрахунковою (проектною) швидкiстю розпуску, при цьому потужнiсть гальмових засобiв на кожнiй гальмовiй позицiї має дозволяти реалiзацiю цiєї швидкостi i забезпечувати безпеку сортування вагонiв.

     На механiзованих сортувальних гiрках стрiлочнi переводи, якими рухаються вагони на сортувальнi колiї, мають бути включенi в гiркову електричну або гiркову автоматичну централiзацiю.

(Абзац другий пункту 6.36 роздiлу 6 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Гiркова централiзацiя має забезпечувати:

     iндивiдуальне управлiння стрiлками;

     електричне замикання всiх пошерсних стрiлок, по яких здiйснюється розпуск состава, а також охоронних, що виключають можливiсть виходу рухомого складу в зону розпуску;

     контроль положення стрiлок i зайнятостi стрiлочних секцiй на пультi управлiння.

     Гiркова централiзацiя не повинна допускати переведення стрiлки пiд рухомим складом.

     Гiркова автоматична централiзацiя, крiм того, має забезпечувати:

     автоматичне управлiння стрiлками розподiльної зони сортувальної гiрки у процесi скочування вiдчепiв у програмному або маршрутному режимах роботи;

     автоматичне повернення стрiлки у положення, що контролюється, до вступу вiдчепу на iзольовану стрiлочну секцiю в разi виникнення в момент переведення перешкоди мiж вiстряком та рамною рейкою;

     можливiсть переходу у процесi розпуску на iндивiдуальне управлiння стрiлками.

     Пристрої автоматизованих сортувальних гiрок, крiм виконання вимог, що ставляться до механiзованих гiрок з гiрковою автоматичною централiзацiєю, мають забезпечувати:

     управлiння i контроль за насуванням i розпуском составiв;

     автоматичне регулювання швидкостi скочування вiдчепiв;

     контроль результатiв розпуску составiв;

     обмiн iнформацiєю з iнформацiйно-плануючою системою сортувальної станцiї.

Автоматична переїзна сигналiзацiя i автоматичнi шлагбауми

     6.37. Автоматична переїзна сигналiзацiя має починати подачу сигналу зупинки в бiк автомобiльної дороги, а автоматичнi шлагбауми - приймати закрите положення за час, необхiдний для завчасного вивiльнення переїзду транспортними засобами до пiдходу поїзда до переїзду.

     Автоматична переїзна сигналiзацiя повинна продовжувати дiяти, а автоматичнi шлагбауми мають залишатися в закритому положеннi до повного звiльнення переїзду поїздом.

Автоматичнi системи сповiщення про наближення поїзда

     6.38. Перегони з автоблокуванням та станцiї з електричною централiзацiєю стрiлок мають обладнуватися автоматичною системою сповiщення працiвникiв, якi виконують роботи на колiях, про наближення поїзда вiдповiдно до планiв, затверджених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

Пристрої автоматичного виявлення перегрiтих букс

     6.39. Пристрої автоматичного виявлення перегрiтих букс у поїздах, якi проходять, мають забезпечувати:

     передавання машинiстовi локомотива i черговому по станцiї, до якої наближається поїзд, iнформацiї про наявнiсть у поїздi перегрiтої букси;

     реєстрацiю переданої iнформацiї на спецiальнiй стрiчцi.

     Порядок розмiщення, експлуатацiї i технiчного обслуговування зазначених пристроїв визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

Пристрої колiйного загородження

     6.40. Пристрої колiйного загородження (скидальнi башмаки або стрiлки) у загороджувальному положеннi не повиннi допускати виходу поїзда чи рухомого складу з колiй, на яких вони встановленi.

     Цi пристрої мають обладнуватися покажчиками колiйного загородження.

Зв'язок

     6.41. На всiх дiлянках має бути поїзний диспетчерський, поїзний мiжстанцiйний, постанцiйний, лiнiйно-колiйний, стрiлочний зв'язок.

     На дiлянках, обладнаних автоблокуванням, диспетчерською централiзацiєю, та на всiх електрифiкованих дiлянках має бути енергодиспетчерський i перегiнний зв'язок.

     Дiлянки з кабельними лiнiями зв'язку повиннi мати службовий зв'язок електромеханiкiв СЦБ i зв'язку.

     Окрiм того, на залiзницях мають бути магiстральний, дорожнiй, квитково-диспетчерський, iнформацiйно-обчислювальний, мiсцевий та iншi види телефонного i телеграфного зв'язку для керування рухом поїздiв, продажем квиткiв i роботою дiльничних пiдроздiлiв.

     6.42. Усi дiлянки повиннi бути обладнанi поїзним радiозв'язком.

     Поїзний радiозв'язок повинен забезпечувати надiйний двостороннiй зв'язок машинiстiв поїзних локомотивiв, спецiального самохiдного рухомого складу: з поїзним диспетчером у межах всiєї диспетчерської дiлянки; з черговими по станцiях, що обмежують перегiн; з машинiстами зустрiчних та тих, що йдуть позаду, локомотивiв, моторвагонних поїздiв, спецiального самохiдного рухомого складу, що знаходяться на одному перегонi; з черговими по переїздах та депо; з керiвниками ремонтних робiт i сигналiстами; зi стрiлками воєнiзованої охорони в поїздах та на об'єктах; з помiчником машинiста при виходi його з кабiни; з начальником (механiком-бригадиром) пасажирського поїзда.

     При збiльшеннi довжини перегонiв понад 15 км внаслiдок закриття станцiй або вiдмiни чергування черговими по станцiях, надалi до введення нових систем поїзного радiозв'язку, дозволяється забезпечувати радiозв'язок машинiстiв поїзних локомотивiв, моторвагонних поїздiв та спецiального самохiдного рухомого складу при проходженнi по перегону з черговим найближчої станцiї при умовi стiйкого радiозв'язку з поїзним диспетчером. Порядок взаємодiї при цьому машинiстiв, поїзного диспетчера i чергових по станцiях, що забезпечують безпеку руху поїздiв, та перелiк таких перегонiв установлюється начальником залiзницi.

     Новi системи поїзного радiозв'язку, що впроваджуються на дiлянках залiзниць з iнтенсивним рухом поїздiв та диспетчерською централiзацiєю, повиннi забезпечувати надiйний двостороннiй зв'язок перелiчених у цьому пунктi працiвникiв, незалежно вiд довжини перегонiв.

     Технiчнi нормативи i правила користування поїзним радiозв'язком установлює Державна адмiнiстрацiя залiзничного транспорту України. Порядок, що забезпечує безпеку руху при несправностi поїзного радiозв'язку встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях України. Обладнання поїзним радiозв'язком спецiального самохiдного рухомого складу виконується вiдповiдно до планiв, затверджених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Пункт 6.42 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     6.43. На станцiях залежно вiд технологiчної потреби мають застосовуватися: станцiйний радiозв'язок, пристрої двостороннього паркового зв'язку i зв'язок для iнформацiї пасажирiв.

     Станцiйний радiозв'язок має забезпечувати двостороннiй радiозв'язок у мережах: маневрового i гiркового радiозв'язку, радiозв'язку станцiйнних технологiчних центрiв, пунктiв технiчного обслуговування вагонiв i локомотивiв, радiозв'язку пунктiв комерцiйного огляду вагонiв, контейнерних майданчикiв, бригад з обслуговування i ремонту технiчних засобiв (СЦБ, зв'язку, колiї, контактної мережi тощо), пiдроздiлiв воєнiзованої охорони.

     Забороняється застосування однакових радiочастот для рiзних маневрових районiв у межах однiєї станцiї. Для кожного маневрового району станцiї та обслуговуючих його локомотивiв видiляється окрема радiочастота.

     Пристрої двостороннього паркового зв'язку мають забезпечувати добру чутнiсть у межах парку. Цi пристрої повиннi мати направлену дiю для зменшення шуму за територiєю залiзницi.

     Пристрої двостороннього паркового зв'язку, що застосовуються для передавання вказiвок про поїзну i маневрову роботу, а також для iнформацiї пасажирiв, мають бути постiйно увiмкненi, забезпечувати безперервну дiю каналiв зв'язку, мати контроль увiмкненого стану.

     6.44. Поїзний мiжстанцiйний зв'язок на прикордонних станцiях, а також пристрої поїзного i станцiйного радiозв'язку на станцiях (вiдповiдно до перелiку, встановленого начальником залiзницi) та диспетчерських дiлянках мають обладнуватися системою документованої реєстрацiї переговорiв.

     Порядок користування системою документованої реєстрацiї переговорiв визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     6.45. Для керування ремонтними роботами на перегонах i станцiях вантажонапружених лiнiй має застосовуватися оперативний зв'язок, призначений для забезпечення надiйного двостороннього зв'язку в межах ремонтних пiдроздiлiв з керiвником робiт, керiвника робiт з машинiстами локомотивiв, машинiстами спецiального самохiдного рухомого складу i черговим апаратом вiдповiдної служби.

(Абзац перший пункт 6.45 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Перелiк дiлянок, обладнаних цим провiдним або радiозв'язком, затверджується начальником залiзницi.

     6.46. Забороняється користуватися поїзним диспетчерським i стрiлочним зв'язком для переговорiв з питань, безвiдносних до руху поїздiв.

     Забороняється увiмкнення до мережi стрiлочного зв'язку iнших телефонiв, крiм виконавчих постiв централiзацiї, стрiлочних постiв та чергового по станцiї.

     У поїзний диспетчерський зв'язок допускається увiмкнення тiльки телефонiв чергових по станцiях, маневрових диспетчерiв, операторiв, чергових локомотивних депо, пiдмiнних пунктiв, енергодиспетчерiв i локомотивних диспетчерiв, чергових iнженерiв дистанцiї сигналiзацiї i зв'язку. На дiлянках з диспетчерською централiзацiєю у поїзний диспетчерський зв'язок допускається з дозволу начальника дирекцiї залiзничних перевезень (начальника залiзницi) увiмкнення телефонiв чергових на переїздах.

     На станцiях, де немає штату чергових працiвникiв служби перевезень або вони передбаченi штатом, але не передбачено їх цiлодобове чергування, дозволяється увiмкнення до поїзного диспетчерського зв'язку телефонiв, встановлених у квартирах начальникiв станцiй, електромеханiкiв i електромонтерiв СЦБ.

     Допускається тимчасово пiдключати до проводiв поїзного диспетчерського зв'язку на перегонах переноснi телефони водiїв дрезин (пiд час вимушених зупинок), начальникiв вiдбудовних i пожежних поїздiв, електромеханiкiв СЦБ i керiвникiв колiйних робiт i робiт по забезпеченню електропостачання.

(Абзац п'ятий пункту 6.46 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     У поїзний мiжстанцiйний зв'язок допускається увiмкнення тiльки телефонiв чергових по станцiях, а на дiлянках з автоблокуванням, крiм того, телефонiв перегонного зв'язку та чергових на переїздах.

Iнформацiйно-обчислювальна система залiзничного транспорту

     6.47. Iнформацiйно-обчислювальна система має забезпечувати можливiсть:

     введення, передавання, оброблення i збереження даних;

     видачi результатiв розрахункiв споживачам у визначенi термiни;

     розв'язання задач планування, оперативного управлiння, облiку, статистики в усiх пiдроздiлах залiзничного транспорту.

     Технiчнi i програмнi засоби мають постiйно пiдтримуватися в працездатному i активному станi, забезпечувати потрiбну надiйнiсть i достовiрнiсть.

     Пiдключення термiнального та iншого обладнання до iнформацiйно-обчислювальної системи залiзничного транспорту має здiйснюватися вiдповiдно до вимог документiв, затверджених Управлiнням обчислювальної технiки Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

Лiнiї СЦБ i зв'язку

     6.48. Вiдстань вiд нижньої точки проводiв повiтряних лiнiй СЦБ i зв'язку до землi при максимальнiй стрiлi провисання має бути не меншою 2,5 м на перегонах, 3,0 м - на станцiях, 5,5 м - на пересiченнях з автомобiльними дорогами (на iснуючих лiнiях до їх перебудови дозволяється зберегти вiдстань 4,5 м).

     При пересiченнях залiзничних колiй вiдстань вiд нижньої точки проводiв повiтряних лiнiй СЦБ i зв'язку до рiвня верху головки рейки має бути не меншою 7,5 м.

     Пересiчення електрифiкованих залiзниць повiтряними лiнiями СЦБ i зв'язку не допускається. Такi пересiчення виконуються пiдземними кабельними вставками.

     6.49. При пошкодженнi лiнiї СЦБ i зв'язку вiдбудова їх має виконуватися у такiй послiдовностi:

     проводи поїзного диспетчерського зв'язку;

     проводи колiйного блокування i диспетчерської централiзацiї енергодиспетчерського зв'язку, електрожезлової системи, поїзного мiжстанцiйного та стрiлочного зв'язку;

(Абзац третiй пункту 6.49 роздiлу 6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     проводи телеуправлiння пристроями енергопостачання;

     проводи магiстрального зв'язку;

     iншi проводи СЦБ i зв'язку.

     6.50. Споруди та пристрої СЦБ та зв'язку мають бути захищенi вiд заважаючого i небезпечного впливу тягового струму, лiнiй електропередачi i грозових розрядiв.

Технiчне обслуговування пристроїв СЦБ та зв'язку

     6.51. Апарати СЦБ, за допомогою яких здiйснюються рiзного роду залежностi, а також апарати поїзного та станцiйного радiозв'язку мають бути замкненi i запломбованi; розкриття їх дозволяється проводити тiльки уповноваженим на це працiвникам служби сигналiзацiї i зв'язку з обов'язковим попереднiм записом у журналi огляду цих пристроїв. За цiлiснiсть пломб на апаратах СЦБ та радiозв'язку вiдповiдають черговi працiвники, якi користуються цими апаратами (черговi по станцiях, оператори поста централiзацiї, черговi стрiлочного поста, машинiсти локомотивiв тощо).

     6.52. Дистанцiї сигналiзацiї та зв'язку повиннi мати креслення й описи наявних на дистанцiї пристроїв СЦБ та зв'язку й iнших пристроїв, що обслуговуються ними, вiдповiднi стандарти i норми. До цих документiв мають своєчасно вноситися усi змiни.

     Типовi рiшення щодо пристроїв СЦБ затверджуються начальником Управлiння автоматики, телемеханiки i зв'язку Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України. Використання нетипових технiчних рiшень у пристроях СЦБ не дозволяється.

     6.53. Тимчасовi змiни залежностей пристроїв СЦБ можуть допускатися тiльки з дозволу начальника дирекцiї залiзничних перевезень (начальника залiзницi) не бiльше як на п'ять дiб, а на бiльший термiн - з дозволу начальника залiзницi.

     6.54. Плановi роботи з переобладнання, перенесення, ремонту, випробування та замiни пристроїв i приладiв СЦБ й iншi плановi роботи, що викликають порушення визначених залежностей або тимчасове припинення їх дiї, мають проводитися згiдно з графiками, затвердженими начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi), що передбачають мiнiмальнi термiни їх виконання. У будь-яких випадках забороняється проводити на станцiях такi роботи без згоди чергового по станцiї i без попереднього запису про це керiвником робiт у Журналi огляду колiй, стрiлочних переводiв, пристроїв СЦБ, зв'язку i контактної мережi. На дiлянках з диспетчерською централiзацiєю аналогiчнi роботи мають проводитися тiльки за згодою поїзного диспетчера.

     При розташуваннi пристроїв на звичайнiй вiдстанi вiд примiщення чергового по станцiї запис про введення пристроїв у дiю, а також запис про тимчасове вимкнення цих пристроїв для виконання непередбачених робiт щодо усунення несправностей може замiнятися реєстрованою в тому ж журналi телефонограмою, переданою черговому по станцiї з наступним особистим пiдписом керiвника робiт у журналi.

     Замiна та вимкнення окремих пристроїв та приладiв СЦБ, коли визначенi залежностi не порушуються, можуть виконуватися за згодою чергового по станцiї (на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю - поїзного диспетчера) без запису в Журналi огляду колiй, стрiлочних переводiв, пристроїв СЦБ, зв'язку i контактної мережi. Перелiк робiт щодо замiни i вимкнення таких пристроїв i приладiв визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Випробування дiючих пристроїв СЦБ в усiх випадках мають вiдбуватися за згодою i пiд наглядом чергового по станцiї, а на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю - за згодою поїзного диспетчера.

     6.55. Освiтлення сигнальних приладiв має забезпечувати чiтку видимiсть показань сигналiв.

     Забезпечення своєчасного i безперебiйного освiтлення покладається:

     свiтлофорiв i маршрутних показчикiв - на начальникiв дистанцiї сигналiзацiї i зв'язку;

     стрiлочних покажчикiв, покажчикiв колiйного загородження i гiдравлiчних колонок на станцiях - на начальникiв станцiй;

     сигнальних приладiв на колiях локомотивного, вагонного, колiйного та iнших господарств - на начальникiв вiдповiдних пiдроздiлiв.

     Електропостачання пристроїв освiтлення сигнальних приладiв на станцiйних колiях забезпечується дистанцiями електропостачання.

     6.56. Працiвники дистанцiй сигналiзацiї i зв'язку зобов'язанi забезпечувати постiйну нормальну видимiсть сигналiв свiтлофорiв i маршрутних показчикiв.

     Видимiсть показань свiтлофорiв має перевiрятися з колiї електромеханiком пiсля кожної замiни свiтлофорних ламп. Видимiсть сигналiв на головних колiях перегонiв i станцiй має перевiрятися з локомотива старшим електромеханiком не рiдше одного разу на мiсяць i начальником дистанцiї сигналiзацiї та зв'язку - не рiдше одного разу на квартал.

     Начальники дистанцiї сигналiзацiї i зв'язку та локомотивного депо або їх заступники не рiдше одного разу на квартал повиннi перевiряти з локомотива роботу автоматичної локомотивної сигналiзацiї i радiозв'язку.

     Дiя автоматичної локомотивної сигналiзацiї i поїзного радiозв'язку перiодично перевiряється вагоном-лабораторiєю iз документованою реєстрацiєю результатiв за графiком, затвердженим начальниками служб сигналiзацiї i зв'язку та локомотивного господарства.

     Результати перевiрки розглядаються спiльно службами сигналiзацiї i зв'язку та локомотивного господарства.

     6.57. Пристрої колiї, СЦБ, електропостачання i рухомий склад, у тому числi спецiальний самохiдний рухомий склад мають забезпечувати постiйну надiйну роботу електричних рейкових кiл.

(Абзац перший пункт 6.57 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Малодiяльнi дiльницi колiй з рейковими колами повиннi перiодично обкатуватись рухомим складом у порядку, що визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Пункт 6.57 роздiлу 6 доповнено абзацом другим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Порядок технiчного обслуговування та норми утримання пристроїв колiї, СЦБ, електропостачання i рухомого складу, у тому числi спецiального самохiдного рухомого складу, що забезпечують безперебiйну роботу електричних рейкових кiл, визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац пункту 6.57 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     6.58. Працiвники, якi користуються пристроями СЦБ, зв'язку та автоматичного виявлення перегрiтих букс, повиннi знати порядок користування ними, i знання їх мають бути перевiренi.

     Начальник дистанцiї сигналiзацiї та зв'язку забезпечує навчання працiвникiв iнших служб, якi користуються пристроями СЦБ, зв'язку та автоматичного виявлення перегрiтих букс.

     Вiдповiдальним за навчання i перiодичну перевiрку знань цих пристроїв є кожний начальник вiдносно своїх пiдлеглих.

Роздiл 7. Споруди та пристрої електропостачання залiзниць

     7.1. Пристрої електропостачання мають забезпечувати надiйне електропостачання:

     електрорухомого складу для руху поїздiв iз встановленими ваговими нормами, швидкостями й iнтервалами мiж ними з дотриманням розмiрiв руху, що вимагаються;

     пристроїв СЦБ, зв'язку i обчислювальної технiки як споживачiв електричної енергiї I категорiї. З дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України до завершення перевлаштування допускається електропостачання цих пристроїв за II категорiєю;

     всiх iнших споживачiв залiзничного транспорту - вiдповiдно до встановленої Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України категорiї.

     За наявностi акумуляторного резерву джерела електропостачання автоматичного i напiвавтоматичного блокування вiн має бути у постiйнiй готовностi та забезпечувати безперебiйну роботу пристроїв СЦБ i переїзної сигналiзацiї протягом не менше 8 год за умови, що живлення не вимикалося у попереднi 36 год.

     Час переходу з основної системи електропостачання автоматичного i напiвавтоматичного блокування на резервну або навпаки має не перевищувати 1,3 с.

     Для забезпечення надiйного електропостачання мають проводитися: перiодичний контроль стану споруд та пристроїв електропостачання, вимiри їх параметрiв вагонами-лабораторiями, приладами дiагностики i здiйснюватися плановi ремонтнi роботи.

     7.2. Рiвень напруги на струмоприймачi електрорухомого складу має бути не меншим 21 кВ при змiнному струмi, 2,7 кВ - при постiйному струмi i не бiльше 29 кВ - при змiнному струмi, та 4 кВ - при постiйному струмi.

     На окремих дiлянках з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України допускається напруга не менша 19 кВ при змiнному струмi i 2,4 кВ - при постiйному струмi.

     Номiнальна напруга змiнного струму на пристроях СЦБ має бути 115, 230 або 380 В.

     Вiдхилення вiд зазначених величин номiнальної напруги допускається в бiк зменшення не бiльше 10%, а в бiк збiльшення - не бiльше 5%.

     7.3. Пристрої електропостачання мають захищатися вiд струмiв короткого замикання, перенапружень та перевантажень вище встановлених норм.

     Металевi пiдземнi споруди (трубопроводи, кабелi тощо), а також металевi i залiзобетоннi мости, шляхопроводи, опори контактної мережi, свiтлофори, гiдроколонки тощо, що розташованi в районi впливу лiнiй, електрифiкованих на постiйному струмi, мають бути захищенi вiд електричної корозiї.

(Абзац другий пункту 7.3 роздiлу 7 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Тяговi пiдстанцiї лiнiй, електрифiкованих на постiйному струмi, а також електрорухомий склад повиннi мати захист вiд проникнення до контактної мережi струмiв, що порушують нормальну дiю пристроїв СЦБ та зв'язку.

     7.4. Висота пiдвiски контактного проводу над рiвнем верху головки рейки має бути на перегонах i станцiях не нижчою 5750 мм.

     У виняткових випадках на iснуючих лiнiях ця вiдстань у межах штучних споруд, розташованих на колiях станцiй, на яких не передбачається стоянка рухомого складу, а також на перегонах з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України може бути зменшена до 5675 мм за електрифiкацiї лiнiй на змiнному струмi i до 5550 мм - на постiйному струмi.

     Висота пiдвiски контактного проводу має не перевищувати 6800 мм.

     7.5. У межах штучних споруд вiдстань вiд струмопровiдних елементiв, струмоприймача i частин контактної мережi, що знаходиться пiд напругою, до заземлених частин споруд i рухомого складу має бути не меншою 200 мм на лiнiях, електрифiкованих на постiйному струмi, i не меншою 350 мм - на змiнному струмi.

     В особливих випадках на iснуючих штучних спорудах з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України може допускатися зменшення вказаних вiдстаней.

     7.6. Вiдстань вiд осi крайньої колiї до внутрiшнього краю опор контактної мережi на перегонах i станцiях має бути не меншою 3100 мм.

     Опори у виїмках мають встановлюватися поза межами кюветiв.

     У виїмках, що надмiру заносяться снiгом (крiм скельових) i на виходах з них (на довжинi 100 м) вiдстань вiд осi крайньої колiї до внутрiшнього краю опор контактної мережi має бути не меншою 5700 мм. Перелiк таких мiсць визначається начальником залiзницi.

     На iснуючих лiнiях до їх реконструкцiї, а також в особливо важких умовах на заново електрифiкованих лiнiях вiдстань вiд осi колiї до внутрiшнього краю опор допускається не меншою: 2450 мм - на станцiях i 2750 мм - на перегонах.

     Усi зазначенi розмiри визначенi для прямих дiлянок колiї. На кривих дiлянках цi вiдстанi мають збiльшуватися згiдно з габаритним розширенням, встановленим для опор контактної мережi.

     Взаємне розташування опор контактної мережi, наземних лiнiй i свiтлофорiв, а також сигнальних знакiв має забезпечувати чiтку видимiсть сигналiв i знакiв.

     7.7. Усi металевi споруди (мости, шляхопроводи, опори), на яких закрiплюються елементи контактної мережi, деталi крiплення контактної мережi на залiзобетонних опорах, залiзобетонних i неметалевих штучних спорудах, а також металевi конструкцiї (гiдроколонки, свiтлофори, елементи мостiв i шляхопроводiв тощо), що стоять окремо i розташованi на вiдстанi, меншiй 5 м вiд частин контактної мережi, що знаходиться пiд напругою, мають бути заземленi або обладнанi пристроями захисного вимкнення при потрапляннi на споруди i конструкцiї високої напруги.

     Заземленню пiдлягають також усi розташованi у зонi впливу контактної мережi змiнного струму металевi споруди, на яких може виникати небезпечна напруга.

     На шляхопроводах i пiшохiдних мостах, розташованих над електрифiкованими лiнiями, встановлюються захиснi щити i суцiльний настил в мiсцях проходу людей для огородження частин контактної мережi, що перебувають пiд напругою.

     7.8. Контактна мережа, лiнiї автоблокування i поздовжнього електропостачання напругою понад 1000 В мають подiлятися на окремi дiлянки (секцiї) за допомогою повiтряних промiжкiв (iзольованих сполучень), нейтральних вставок, секцiйних i врiзних iзоляторiв, роз'єднувачiв.

     Опори контактної мережi або щити, встановленi в межах повiтряних промiжкiв, повиннi мати вiдрiзняюче забарвлення. Мiж цими опорами або щитами забороняється зупинка електрорухомого складу з пiднятими струмоприймачами.

     7.9. Схема живлення i секцiонування контактної мережi, лiнiй автоблокування i поздовжнього електропостачання має затверджуватися начальником залiзницi.

     Викопiровки зi схеми додаються до технiчно-розпорядчого акта станцiї.

     7.10. Перемикання роз'єднувачiв контактної мережi електродепо i екiпiрувальних пристроїв, а також колiй, де оглядається дахове обладнання електрорухомого складу, виконується працiвниками локомотивного депо. Перемикання iнших роз'єднувачiв виконується тiльки за наказом енергодиспетчера.

     Приводи роз'єднувачiв з ручним управлiнням мають бути замкненi на замки.

     Порядок перемикання роз'єднувачiв контактної мережi, а також вимикачiв i роз'єднувачiв лiнiї автоблокування i поздовжнього електропостачання, збереження ключiв вiд замкнених приводiв роз'єднувачiв, що забезпечують безперебiйнiсть електропостачання й безпеку виконання робiт, визначаються начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     Перемикання роз'єднувачiв i вимикачiв проводиться за наказом енергодиспетчера працiвниками iнших служб, якi пройшли навчання та склали iспити у вiдповiднiй комiсiї.

(Абзац четвертий пункту 7.10 роздiлу 7 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     7.11. Вiдстань вiд нижньої точки проводiв повiтряних лiнiй електропередачi з напругою, вищою 1000 В, до поверхнi землi при максимальнiй стрiлi провисання має бути не меншою:

     - на перегонах - 6,0 м;

     - у тому числi у важкодоступних мiсцях - 5,0 м;

     - на пересiченнях з автомобiльними дорогами, станцiях i населених пунктах - 7,0 м.

     На пересiченнях залiзничних колiй вiдстань вiд нижньої точки повiтряних лiнiй електропередачi з напругою бiльше 1000 В до рiвня верху головки рейки неелектрифiкованих колiй повинна бути не меншою 7,5 м. На електрифiкованих лiнiях ця вiдстань до проводiв контактної мережi має встановлюватися, в залежностi вiд рiвня напруги лiнiй, що перетинаються, вiдповiдно до Правил влаштування електроустановок i за технiчними умовами залiзницi.

Роздiл 8. Огляд споруд та пристроїв, їх ремонт

Огляд споруд та пристроїв

     8.1. Огляд споруд, пристроїв i службово-технiчних будiвель здiйснюється працiвниками, якi безпосередньо їх обслуговують, а також начальниками станцiй, депо, дистанцiй чи дiльниць, у пiдпорядкуваннi яких перебувають цi споруди та пристрої, згiдно з порядком i в термiни, визначенi вiдповiдними положеннями й iнструкцiями.

     Головнi та приймально-вiдправнi колiї, стрiлочнi переводи на головних та приймально-вiдправних колiях, крiм того, щомiсячно в першiй декадi повиннi оглядатися комiсiєю пiд головуванням начальника станцiї у складi колiйного майстра та електромеханiка СЦБ.

(Абзац другий пункту 8.1 роздiлу 8 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Результати огляду й заходи, необхiднi для усунення виявлених несправностей, заносяться до спецiального журналу, у якому зазначаються також термiни усунення несправностей i виконання намiчених заходiв.

     8.2. Начальники залiзниць, служб, дирекцiї залiзничних перевезень i керiвники лiнiйних пiдприємств повиннi систематично перевiряти у пiдвiдомчих пiдроздiлах стан господарства, дотримання трудової дисциплiни i вживати необхiдних заходiв, що гарантують утримання усiх споруд та пристроїв у справному станi, виконання технологiї роботи, забезпечення безпеки руху i вимог охорони працi.

     Порядок проведення таких перевiрок з оглядом при цьому споруд, пристроїв, службово-технiчних будiвель i їх перiодичнiсть визначаються начальником залiзницi. Безпосередньо начальником залiзницi огляд має здiйснюватися не рiдше одного разу на рiк, а начальником дирекцiї залiзничних перевезень - двох разiв на рiк.

Ремонт споруд та пристроїв

     8.3. Ремонт споруд та пристроїв має проводитись iз забезпеченням безпеки руху й охорони працi, як правило, без порушення графiка руху поїздiв.

     Для виконання великих за обсягом ремонтних та будiвельних робiт у графiку руху поїздiв мають передбачатися вiкна i враховуватися обмеження швидкостi, зумовленi цими роботами.

     Для виконання робiт з поточного утримання колiї, штучних споруд, контактної мережi i пристроїв СЦБ мають надаватися передбаченi в графiку руху поїздiв технологiчнi вiкна, як правило,

     у свiтлий час доби тривалiстю 1-2 години, а при виконаннi цих робiт комплексами машин, спецiалiзованими бригадами i механiзованими колонами - тривалiстю 3-4 години вiдповiдно до порядку, визначеного начальником залiзницi.

     Ремонт колiї, контактної мережi, пристроїв СЦБ та зв'язку й iнших споруд та пристроїв, що виконується в непередбачений у графiку руху поїздiв перiод, має здiйснюватися, як правило, без закриття перегону.

     Якщо виконання цих робiт викликає необхiднiсть перерви у русi, точний термiн їх початку i закiнчення визначається начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi) разом з керiвником робiт i узгоджується з начальником служби перевезень.

     На час виконання робiт, що спричинять перерву руху, а також для виконання яких за графiком руху передбаченi вiкна, керiвник робiт зобов'язаний налагодити постiйний зв'язок (телефонний або по радiо) з поїзним диспетчером.

     На дiлянках, де вiкна в графiку руху поїздiв передбачаються в темний час доби, керiвник робiт зобов'язаний забезпечити освiтлення мiсця виконання робiт.

     8.4. Для технiчного обслуговування i ремонту пристроїв механiзацiї i автоматизацiї сортувальних гiрок, колiй та iнших споруд i пристроїв на гiрках повиннi надаватися технологiчнi вiкна тривалiстю 0,7-1,5 год згiдно з порядком, передбаченим начальником залiзницi.

     8.5. Будь-якi перешкоди для руху (мiсце, що вимагає зупинки) на перегонi i станцiї, а також мiсце виконання робiт, небезпечне для руху, що вимагає зупинки чи зменшення швидкостi мають бути огородженi сигналами з обох бокiв незалежно вiд того, очiкується поїзд (маневровий состав) чи нi.

     Забороняється:

     розпочинати роботу до огородження сигналами перешкод або мiсця виконання робiт, небезпечних для руху;

     знiмати сигнали, що огороджують перешкоди або мiсце виконання робiт, до усунення перешкоди, повного завершення робiт, перевiрки стану колiї, контактної мережi i дотримування габариту.

     Порядок огородження перешкод i мiсць виконання робiт визначається Iнструкцiєю з сигналiзацiї на залiзницях.

     8.6. Для встановлення й охорони переносних сигналiв, якi огороджують мiсце виконання робiт на колiї, керiвник робiт видiляє сигналiстiв з числа працiвникiв бригади, що склали вiдповiднi iспити. Сигналiсти повиннi мати головнi убори оранжевого кольору, що вiдрiзняються вiд загальноприйнятих для iнших працiвникiв залiзницi.

     В умовах виконання робiт на колiї розгорнутим фронтом, а також на кривих дiлянках малого радiусу, виїмках i iнших мiсцях з поганою видимiстю сигналiв i на дiлянках з iнтенсивним рухом поїздiв керiвник робiт зобов'язаний встановити зв'язок (телефонний чи по радiо) з працiвниками, якi знаходяться бiля сигналiв, що огороджують мiсце робiт. Сигналiсти i керiвники робiт повиннi мати при собi переноснi радiостанцiї. Порядок забезпечення зв'язком мiсць виконання робiт встановлюється начальником залiзницi.

(Абзац другий пункт 8.6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     8.7. На станцiйних колiях забороняється проводити роботи, що вимагають огородження сигналами зупинки або зменшення швидкостi без згоди чергового по станцiї та без попереднього запису керiвником робiт у Журналi огляду колiй, стрiлочних переводiв, пристроїв СЦБ, зв'язку i контактної мережi. На дiлянках обладнаних диспетчерською централiзацiєю, такi роботи мають виконуватися у вказаному порядку, але тiльки з дозволу поїзного диспетчера. При виконаннi таких робiт на контактнiй мережi iз знятою напругою, але без порушення цiлiсностi колiї та штучних споруд, а також за виконання робiт з усуненням несправностей, що виникли несподiвано, запис про початок та закiнчення робiт може замiнятися реєстрованою в цьому Журналi телефонограмою, що передана керiвником робiт черговому по станцiї (на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю - поїзному диспетчеру).

     Введення у дiю пристроїв пiсля закiнчення робiт виконується черговим по станцiї на пiдставi запису керiвника робiт у Журналi огляду колiй, стрiлочних переводiв, пристроїв СЦБ, зв'язку та контактної мережi або зареєстрованої в цьому Журналi телефонограми, що передана черговому по станцiї з подальшим особистим пiдписом керiвника робiт.

     8.8. Закриття перегону для виконання робiт на одноколiйнiй дiлянцi, а на двоколiйнiй або багатоколiйнiй дiлянцi - однiєї чи декiлькох колiй проводиться за дозволом начальника дирекцiї залiзничних перевезень (начальника залiзницi) i за погодженням з начальником служби перевезень, якщо воно не викликає змiни встановлених розмiрiв руху з сусiднiми залiзницями. Якщо таке закриття викликає змiну визначених розмiрiв руху поїздiв на сусiднi залiзницi, воно може бути дозволене начальником залiзницi за погодженням з Головним управлiнням перевезень Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Закриття перегону або колiй, що викликає необхiднiсть пропускання поїздiв в обхiд по iнших дiлянках даної залiзницi або по iнших залiзницях, допускається тiльки у виключних випадках з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     8.9. Про наступне закриття перегону на одноколiйнiй дiлянцi, а на двоколiйнiй i багатоколiйнiй - однiєї або декiлькох колiй начальник дирекцiї залiзничних перевезень, не пiзнiше нiж за добу, повiдомляє вiдповiдних керiвникiв робiт.

     Закриття i вiдкриття перегону або колiй проводиться за наказом поїзного диспетчера перед початком i пiсля закiнчення робiт.

     Забороняється починати роботу до одержання керiвником робiт наказу поїзного диспетчера (у формi письмового повiдомлення, телефонограми чи телеграми) про закриття перегону або колiй, що вiдбулося, i до огородження сигналами мiсця робiт.

     8.10. Вiдкриття перегону або колiй проводиться тiльки пiсля письмового повiдомлення, телефонограми або телеграми начальника дистанцiї колiї чи уповноваженого ним працiвника за посадою, не нижчою дорожнього майстра, про закiнчення колiйних робiт або робiт на штучних спорудах i вiдсутностi перешкод для безперервного i безпечного руху поїздiв незалежно вiд того, яка органiзацiя виконувала цi роботи.

     Вiдновлюється дiя iснуючих пристроїв СЦБ i зв'язку чи електропостачання пiсля одержання повiдомлення вiдповiдно вiд старшого електромеханiка СЦБ i зв'язку або енергодиспетчера.

Рухомий склад та спецiальний рухомий склад

(Назва iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

Роздiл 9. Загальнi вимоги

     9.1. Рухомий склад, а також спецiальний самохiдний рухомий склад має утримуватися в експлуатацiї у справному станi, що забезпечує безперебiйну роботу, безпеку руху, охорону працi i своєчасно проходити планово-попереджувальнi види ремонту i технiчного обслуговування.

(Абзац перший пункту 9.1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Запобiгання появи несправностей i забезпечення встановлених строкiв служби рухомого складу має бути головним у роботi осiб, вiдповiдальних за його технiчне обслуговування i ремонт.

     9.2. Пасажирськi вагони на вiзках ЦМВ можуть рухатися в поїздах iз швидкiстю не бiльшою 120 км/год.

     Додатковi вимоги до рухомого складу, що обертається в пасажирських поїздах iз швидкiстю бiльшою 140 км/год, визначаються вiдповiдною iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     9.3. Типи i основнi характеристики рухомого складу, що заново будується, затверджуються в порядку, встановленому Мiнiстерством транспорту України.

     Технiчне завдання на рухомий склад, що заново будується, затверджується постачальником за узгодженням iз Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, а креслення вузлiв та деталей i технiчнi умови - за погодженням з вiдповiдними головними управлiннями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     9.4. Усi елементи вагонiв за мiцнiстю, стiйкiстю i технiчним станом мають гарантувати безпечний i плавний рух поїздiв з найбiльшими швидкостями, визначеними Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Вагони, що будуються, мають гарантувати безпечний i плавний рух з найбiльшими конструкцiйними швидкостями перспективних локомотивiв, призначених для обслуговування вiдповiдних категорiй поїздiв.

     Вантажнi вагони, що не мають перехiдних площадок, повиннi мати спецiальнi пiднiжки i поручнi.

     9.5. Вносити змiни до конструкцiй основних вузлiв прийнятого до експлуатацiї рухомого складу, а також спецiального самохiдного рухомого складу допускається в установленому порядку.

(Пункт 9.5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)

     9.6. Рухомий склад має вiдповiдати вимогам габариту рухомого складу, встановленого Державним стандартом.

     9.7. Побудований заново рухомий склад, а також спецiальний самохiдний рухомий склад, а також той, що пройшов капiтальний ремонт до введення його в експлуатацiю на залiзницю, має бути випробуваний i прийнятий вiд заводу-постачальника у визначеному Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України порядку. Цистерни, що використовуються для перевезення небезпечних вантажiв, повиннi мати сертифiкати вiдповiдностi згiдно зi статтею 6 Закону України "Про перевезення небезпечних вантажiв".

(Пункт 9.7 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)

     9.8. Кожна одиниця рухомого складу, у тому числi спецiального самохiдного i несамохiдного рухомого складу, повинна мати такi розпiзнавальнi чiткi знаки i написи: Державний герб (на локомотивах i пасажирських вагонах), знак Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України, iнiцiали залiзницi (крiм вагонiв), номер (для пасажирських вагонiв мiстить код залiзницi приписки), табличку заводу-виготовлювача iз зазначенням мiсця будiвництва, дати i мiсця проходження визначених видiв ремонту, маса тари (крiм локомотивiв i спецiального самохiдного рухомого складу). Крiм того, мають бути нанесенi такi написи: на локомотивах, моторвагонному рухомому складi i спецiальному самохiдному рухомому складi - конструкцiйна швидкiсть, серiя, назва депо або iншого пiдприємства приписки, таблички i написи про огляд резервуарiв, контрольних приладiв i котла; на пасажирських вагонах, моторвагонному рухомому складi i спецiальному самохiдному рухомому складi, на якому передбачається доставка робiтникiв до мiсця виконання робiт i у зворотному напрямку - кiлькiсть мiсць; на вантажних вагонах - вантажопiдйомнiсть. На тендерах паровозiв мають бути позначенi серiя, номер та iнiцiали залiзниць приписки.

(Абзац перший пункту 9.8 роздiлу 9 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Iншi знаки й написи на рухомому складi й самохiдному спецiальному рухомому складi наносяться у порядку, встановленому Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Пункт 9.8 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     9.9. На кожний локомотив, вагон, одиницю моторвагонного i спецiального рухомого складу має вестись технiчний паспорт (формуляр), що мiстить найважливiшi технiчнi i експлуатацiйнi характеристики.

(Пункт 9.9 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     9.10. Локомотиви i моторвагонний рухомий склад, а також спецiальний самохiдний рухомий склад, мають бути обладнанi радiостанцiями, швидкостемiрами iз реєстрацiєю показань, визначених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, автоматичною локомотивною сигналiзацiєю, а також обладнуватися iншими пристроями безпеки вiдповiдно до визначених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України перелiку i порядку. Обладнання спецiального самохiдного рухомого складу, що вже працює на залiзницях України, радiостанцiями, швидкостемiрами, автоматичною локомотивною сигналiзацiєю та iншими пристроями безпеки виконується вiдповiдно до планiв, затверджених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац перший пункту 9.10 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Пасажирськi електровози повиннi бути обладнанi пристроями для подачi напруги у високовольтну мережу пасажирських вагонiв та пристроями контролю обриву гальмової магiстралi поїзда, а вантажнi локомотиви - пристроями контролю обриву гальмової магiстралi поїзда.

(Абзац другий пункту 9.10 роздiлу 9 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Кожний пульт управлiння пасажирським локомотивом, локомотивом, що обслуговується одним машинiстом та моторвагонним поїздом мусить мати пристрiй автоматичної зупинки на випадок раптової втрати машинiстом здатностi вести поїзд.

(Абзац третiй пункту 9.10 роздiлу 9 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Маневровi локомотиви мають обладнуватися пристроями для вiдчеплення їх вiд вагонiв з кабiни машинiста, а локомотиви, що обслуговуються одним машинiстом, крiм того, другим пультом управлiння сигнальними лампами з обох сторiн на зовнiшньому боцi кабiни для сигналiзацiї про мiсцезнаходження машинiста та дзеркалами заднього виду.

(Абзац четвертий пункту 9.10 роздiлу 9 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Поїзнi локомотиви, якi обслуговуються одним машинiстом, повиннi мати додатковi пристрої безпеки руху, визначенi Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Пункт 9.10 роздiлу 9 доповнено абзацом п'ятим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     9.11. Технiчнi вимоги до спецiального рухомого складу та змiнних рухомих одиниць, а також порядок їх технiчного обслуговування, ремонту i експлуатацiї визначаються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     9.12. Локомотиви i вагони, що належать iншим вiдомствам, пiдприємствам та органiзацiям i виходять на колiї загальної мережi залiзниць, мають вiдповiдати вимогам цих Правил. Порядок обертання такого рухомого складу на колiях загальної мережi залiзниць визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, а порядок виходу локомотивiв на станцiю примикання - начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

Роздiл 10. Колiснi пари

     10.1. Кожна колiсна пара має вiдповiдати вимогам Iнструкцiї з обстеження, ремонту i формування колiсних пар рухомого складу i мати на осi виразно поставленi знаки про час i мiсце формування i повного огляду колiсної пари, а також тавро про приймання її при формуваннi.

(Абзац перший пункту 10.1 роздiлу 10 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Знаки i тавро ставляться в мiсцях, передбачених правилами маркування.

     Колiснi пари у визначеному порядку мають пiдлягати огляду пiд рухомим складом, звичайному i повному оглядам, а при пiдкочуваннi реєструватися у вiдповiдних журналах чи паспортах.

     10.2. Вiдстань мiж внутрiшнiми гранями колiс у ненавантаженої колiсної пари має бути 1440 мм. Вiдхилення у бiк збiльшення i зменшення допускається до 3 мм. У локомотивiв i вагонiв, а також спецiального самохiдного рухомого складу, що обертаються в поїздах iз швидкiстю бiльше 120 км/год до 140 км/год, вiдхилення допускаються в бiк збiльшення не бiльше 3 мм i в бiк зменшення - до 1 мм, за швидкостей до 120 км/год вiдхилення допускаються в бiк збiльшення i зменшення не бiльше 3 мм.

(Пункт 10.2 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)

     10.3. Забороняється випускати в експлуатацiю i допускати до руху в поїздах рухомий склад, включаючи спецiальний рухомий склад, з трiщиною в будь-якiй частинi осi колiсної пари чи трiщиною в ободi, диску i ступицi колеса, за наявностi гострокiнцевого накату на дiлянцi сполучення пiдрiзаної частини гребеня колiсної пари з його вершиною, а також при таких зношеннях i пошкодженнях колiсних пар, якi порушують нормальну взаємодiю колiї та рухомого складу:

(Абзац перший пункту 10.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)

     а) за швидкостей руху понад 120 км/год до 140 км/год:

     прокат по колу катання у локомотивiв, моторвагонного рухомого складу, пасажирських вагонiв - бiльше 5 мм;

     товщина гребеня понад 33 мм або менша 28 мм у локомотивiв при вимiрюваннi на вiдстанi 20 мм вiд вершини гребеня при висотi гребеня 30 мм, а у рухомого складу з висотою гребеня 28 мм - при вимiрюваннi на вiдстанi 18 мм вiд вершини гребеня;

     при рiзницi товщини гребенiв однiєї колiсної пари бiльше 4 мм;

(Пiдпункт "а" пункту 10.3 роздiлу 10 доповнено абзацом четвертим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     б) за швидкостей руху до 120 км/год:

     прокат по колу катання у локомотивiв, а також у моторвагонного рухомого складу та пасажирських вагонiв у поїздах далекого сполучення - бiльше 7 мм, у моторвагонного "i спецiального самохiдного рухомого складу i пасажирських вагонiв у поїздах мiсцевого i примiського сполучень - бiльше 8 мм, у вагонiв рефрижераторного парку та вантажних вагонiв - бiльше 9 мм;

(Абзац шостий пункту 10.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     товщина гребеня понад 33 мм або менша 25 мм у локомотивiв при вимiрюваннi на вiдстанi 20 мм вiд вершини гребеня при висотi гребеня 30 мм, а у рухомого складу з висотою гребеня 28 мм - при вимiрюваннi на вiдстанi 18 мм вiд вершини гребеня;

     при рiзницi товщини гребенiв однiєї колiсної пари бiльше 4 мм;

(Пiдпункт "б" пункту 10.3 роздiлу 10 доповнено абзацом четвертим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     в) вертикальний пiдрiз гребеня висотою понад 18 мм, що вимiрюється спецiальним шаблоном;

     г) повзун (вибоїна) на поверхнi катання у локомотивiв, моторвагонного i спецiального рухомого складу, а також у тендерiв паровозiв i вагонiв з роликовими буксовими пiдшипниками - понад 1 мм, а у тендерiв i вагонiв з пiдшипниками ковзання - понад 2 мм.

(Абзац дев'ятий пункту 10.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Якщо на шляху прямування у вагона, крiм моторного вагона моторвагонного рухомого складу або тендера з роликовими буксовими пiдшипниками, виявлено повзун (вибоїну) глибиною понад 1 мм, але не бiльше 2 мм, дозволяється довести такий вагон (тендер) без вiдчеплення вiд поїзда (пасажирський iз швидкiстю не бiльшою 100 км/год, вантажний - не бiльшою 70 км/год) до найближчого пункту технiчного обслуговування, що має засоби для замiни колiсних пар.

     При величинi повзуна у вагонiв, крiм моторного вагона моторвагонного рухомого складу, вiд 2 до 6 мм, у локомотива i моторного вагона моторвагонного рухомого складу, а також спецiального самохiдного рухомого складу - вiд 1 до 2 мм допускається рух поїзда до найближчої станцiї iз швидкiстю 15 км/год, а при величинi повзуна вiдповiдно бiльше 6 до 12 мм i бiльше 2 до 4 мм - iз швидкiстю 10 км/год, де колiсна пара має бути замiнена. При повзунi - понад 12 мм у вагона i тендера, понад 4 мм - у локомотива i моторного вагона моторвагонного рухомого складу дозволяється рух iз швидкiстю 10 км/год за умови виключення можливостi обертання колiсної пари. Локомотив у цьому випадку має бути вiдчеплений вiд поїзда, гальмiвнi цилiндри i тяговий електродвигун (група електродвигунiв) пошкодженої колiсної пари - вимкненi.

(Абзац одинадцятий пункту 10.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)

     Коли вантажнi вагони додаються до пасажирських поїздiв, норми утримання колiсних пар мають вiдповiдати нормам, що встановленi для пасажирських поїздiв.

Роздiл 11. Гальмове обладнання i автозчiпний пристрiй

     11.1. Рухомий склад, в тому числi спецiальний самохiдний рухомий склад має бути обладнаний автоматичними гальмами, а пасажирськi вагони i локомотиви, крiм того, електропневматичними гальмами.

(Абзац перший пункту 11.1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Автоматичнi гальма рухомого складу, в тому числi спецiального самохiдного рухомого складу мають утримуватися у визначених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України нормах i мати керованiсть i надiйнiсть дiї у рiзних умовах експлуатацiї, забезпечувати плавнiсть гальмування, а також зупинку поїзда за роз'єднання або розриву повiтропровiдної магiстралi та за умови вiдкриття стоп-крана (крана екстреного гальмування).

(Абзац другий пункту 11.1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Автоматичнi i електропневматичнi гальма рухомого складу, в тому числi спецiального самохiдного рухомого складу мають забезпечувати гальмове натиснення, що гарантує зупинку поїзда за екстреного гальмування на вiдстанi не бiльшiй гальмової путi, визначеної згiдно з розрахунками, затвердженими Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац третiй пункту 11.1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     11.2. Автоматичнi гальма мають забезпечувати можливiсть застосування рiзних режимiв гальмування залежно вiд завантаженостi вагонiв, довжини состава i профiлю колiї.

     Стоп-крани в пасажирських вагонах i моторвагонному рухомому складi встановлюються в тамбурах, всерединi вагонiв, i пломбуються.

     У спецiальному самохiдному рухомому складi при потребi встановлюються стоп-крани або iншi пристрої для екстреного гальмування.

(Пункт 11.2 доповнено абзацом третiм згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     11.3. Локомотиви, пасажирськi вагони i моторвагонний i спецiальний самохiдний рухомий склад обладнуються ручними гальмами. Частина вантажних вагонiв за нормами Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України обладнується перехiдною площадкою зi стоп-краном та ручним гальмом.

(Абзац перший пункту 11.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)
(Абзац другий пункту 11.3 роздiлу 11 виключено на пiдставi Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Ручнi гальма рухомого складу, у тому числi спецiального самохiдного рухомого складу мають утримуватися вiдповiдно до встановлених норм i забезпечувати розрахункове гальмове натиснення, яке визначене Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац пункту 11.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     11.4. Усi частини важелевої гальмової передачi, роз'єднання або пошкодження яких може викликати вихiд iз габариту чи падiння на колiю, мають забезпечуватися запобiжними пристроями.

     11.5. Рухомий склад, у тому числi спецiальний рухомий склад має бути обладнаний автозчепом.

(Абзац перший пункту 11.5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Висота осi автозчепа над рiвнем верху головок рейок має бути:

     у локомотивiв, пасажирських та вантажних порожнiх вагонiв - не бiльшою 1080 мм, у спецiального рухомого складу в порожньому станi не бiльше 1080 мм, у завантаженому - не менше 980 мм;

(Абзац третiй пункту 11.5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     у локомотивiв i пасажирських вагонiв з людьми - не меншою 980 мм;

     у вантажних вагонiв (навантажених) - не меншою 950 мм;

     Для рухомого складу, що випускається з ремонту, висота осi автозчепа над рiвнем верху головок рейок визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України i має забезпечувати дотримання зазначених норм в експлуатацiї (за найбiльших зношувань i навантажень).

     Рiзниця у висотi мiж поздовжнiми осями автозчепiв допускається не бiльшою:

     у вантажному поїздi - 100 мм;

     мiж локомотивом i першим навантаженим вагоном вантажного поїзда - 110 мм, мiж локомотивом i рухомими одиницями спецiального рухомого складу - 100 мм;

(Абзац дев'ятий пункту 11.5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     в пасажирському поїздi, що рухається iз швидкiстю до 120 км/год - 70 мм;

     те ж саме, iз швидкiстю 121-140 км/год - 50 мм;

     мiж локомотивом i першим вагоном пасажирського поїзда - 100 мм.

     Автозчеп пасажирських вагонiв, довгобазних вантажних вагонiв (восьмивiсних суцiльнометалевих, двоярусних платформ для перевезення автомобiлiв, платформ для перевезення лiсу в хлистах, платформ-контейнеровозiв, цистерн для перевезення небезпечних вантажiв та iнших), вантажопiдiймальних кранiв та їх пiдстрiлових платформ, пасажирських локомотивiв, електро- i дизель-поїздiв повинен мати обмежувачi вертикальних перемiщень.

(Абзац тринадцятий пункту 11.5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     11.6. Вiдповiдальним за технiчний стан автозчепних пристроїв i правильне зчеплення вагонiв у составi поїзда є оглядач вагонiв, який виконував технiчне обслуговування состава поїзда перед вiдправленням.

     Вiдповiдальним за правильне зчеплення вагонiв у поїздi на станцiях, де вiдсутнi оглядачi вагонiв, а також при маневровiй роботi є керiвник маневрiв.

     За правильне зчеплення локомотива або спецiального самохiдного рухомого складу, що використовується в якостi локомотива, вiдповiдно з першим вагоном поїзда або другим спецiальним рухомим складом вiдповiдальним є машинiст локомотива або спецiального самохiдного рухомого складу, що використовується в якостi локомотива. Вiдчеплення поїзного локомотива вiд состава i причеплення до состава (в тому числi роз'єднання, з'єднання i пiдвiшування гальмових рукавiв, вiдкриття i закриття кiнцевих кранiв) повиннi проводитись працiвниками локомотивної бригади.

(Абзац третiй пункту 11.6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Вiдчеплення поїзного локомотива вiд пасажирського состава, обладнаного електричним опаленням, проводиться працiвником локомотивної бригади тiльки пiсля роз'єднання поїзним електромеханiком високовольтних мiжвагонних електричних з'єднань. Роз'єднання електричних кiл опалення проводиться пiсля опущення струмоприймача.

Роздiл 12. Технiчне обслуговування i ремонт рухомого складу, в тому числi спецiального самохiдного рухомого складу.

(Назва роздiлу 12 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     12.1. Забороняється випускати в експлуатацiю i допускати до руху в поїздах рухомий склад, у тому числi спецiальний рухомий склад, що має несправностi, якi загрожують безпецi руху, порушують охорону працi, а також ставити в поїзди вантажнi вагони, стан яких не забезпечує збереження вантажiв, що перевозяться.

(Абзац перший пункту 12.1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Не допускається включати до поїздiв пасажирськi вагони з несправними електропневматичними гальмами, опаленням, електрообладнанням, пристроями контролю нагрiвання букс (СКНБ), вентиляцiєю, радiозв'язком та iншими несправностями, що порушують нормальнi умови перевезення пасажирiв, а також пасажирськi вагони з радiокупе (штабнi) з несправним радiозв'язком УКХ-дiапазона начальника (механiка-бригадира) пасажирського поїзда з машинiстом.

(Абзац другий пункту 12.1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Вагони, що ставляться у пасажирськi поїзди з електроопаленням, повиннi бути обладнанi системою автоматичного управлiння електроопаленням.

(Пункт 12.1 доповнено абзацом третiм згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Вимоги до технiчного стану рухомого складу, порядок його технiчного обслуговування i ремонту, а також вiдправлення його на заводи та депо для ремонту визначаються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     12.2. Система технiчного обслуговування та ремонту рухомого складу, норми мiжремонтних пробiгiв, порядок постановки в ремонт встановлюються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Технiчнi вказiвки i типовi технологiчнi процеси з технiчного обслуговування та ремонту рухомого складу затверджуються вiдповiдними головними управлiннями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац другий пункту 12.2 роздiлу 12 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     12.3. Вiдповiдальнiсть за якiсть виконаного технiчного обслуговування i ремонту та безпеку руху рухомого складу несуть керiвники i майстри заводiв, депо, в тому числi депо для спецiального рухомого складу, колiйних машинних станцiй, дистанцiй, майстерень i пунктiв технiчного обслуговування, а також працiвники, якi безпосередньо здiйснюють технiчне обслуговування та ремонт.

(Пункт 12.3 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

Технiчне обслуговування i ремонт локомотивiв, моторвагонного та спецiального самохiдного рухомого складу

(Назва пiдроздiлу другого роздiлу 12 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     12.4. Технiчний стан локомотивiв, моторвагонного i спецiального самохiдного рухомого складу має систематично перевiрятися пiд час технiчного обслуговування локомотивними бригадами або бригадами спецiального самохiдного рухомого складу, комплексними i спецiалiзованими бригадами в пунктах технiчного обслуговування i в основних депо, колiйних машинних станцiях та депо для спецiального рухомого складу, обладнаних сучасними дiагностичними засобами, а також перiодично контролюватися керiвництвом депо, вiддiлка, держпiдприємства, регiонального представництва залiзницi, служби локомотивного господарства або служби, якiй належить спецiальний самохiдний рухомий склад, i ревiзорським апаратом.

(Абзац перший пункту 12.4 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Пiд час технiчного обслуговування перевiряється:

     стан та зношенiсть обладнання, вузлiв та деталей i їх вiдповiднiсть встановленим розмiрам;

     справнiсть дiї пристроїв безпеки, гальмового обладнання та автозчiпного пристрою, контрольних i сигнальних пристроїв, електричних кiл.

     Забороняється випускати в експлуатацiю локомотиви, моторвагонний та спецiальний самохiдний рухомий склад, у яких є хоча б одна з таких несправностей:

(Абзац п'ятий пункту 12.4 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     несправнiсть приладу для подання звукового сигналу;

     несправнiсть пневматичного, електропневматичного, ручного гальма чи компресора;

     несправнiсть або вiдключення хоча б одного тягового електродвигуна, несправнiсть приводу перемiщення;

(Абзац восьмий пункту 12.4 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     несправнiсть вентилятора холодильника дизеля, тягового електродвигуна або випрямляючої установки;

     несправнiсть автостопу, автоматичної локомотивної сигналiзацiї або пристрою перевiрки пильностi машинiста;

     несправнiсть швидкостемiра та реєструючого пристрою;

     несправнiсть пристроїв поїзного радiозв'язку, у тому числi з начальником (механiком-бригадиром) пасажирського поїзда, а також i маневрового радiозв'язку;

     несправнiсть автозчiпних пристроїв;

     несправнiсть системи подачi пiску;

     несправнiсть прожектора, буферного лiхтаря, освiтлення, контрольного чи вимiрювального приладу, акумуляторної батареї та пристроїв її пiдзарядки;

(Абзац п'ятнадцятий пункту 12.4 роздiлу 12 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     трiщина в хомутi, ресорнiй пiдвiсцi або корiнному листi ресори, злам ресорного листа;

     трiщина в корпусi букси;

     несправнiсть буксового або моторно-осьового пiдшипника;

     вiдсутнiсть або несправнiсть передбаченого конструкцiєю пристрою запобiгання вiд падiння деталей на колiю;

     трiщина або злам хоча б одного зуба тягової зубчастої передачi;

     несправнiсть кожуха зубчастої передачi, що спричиняє витiкання мастила;

     несправнiсть захисного блокування високовольтної камери чи iнших захисних блокувань, огорож;

     вiдсутнiсть блокуючих ключiв чи несправнiсть блокування пульту керування;

     несправнiсть струмоприймача;

     несправнiсть засобiв пожежогасiння;

     несправнiсть пристроїв захисту вiд струмiв короткого замикання, перевантаження та перенапруження, аварiйної зупинки дизеля;

     поява стуку, стороннього шуму в дизелi;

     несправнiсть приладу живлення, запобiжного клапана, водопоказуючого приладу, протiкання контрольної пробки вогневої коробки котла паровоза;

(Абзац двадцять восьмий пункту 12.4 роздiлу 12 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     вiдсутнiсть захисних кожухiв електрообладнання;

     12.5. Локомотиви, моторвагонний рухомий склад та спецiальний рухомий склад двiчi на рiк (весною та восени) повиннi комiсiйно оглядатися вiдповiдно до порядку, затвердженого наказом Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Пункт 12.5 в редакцiї Наказiв Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)

     12.6. Локомотивнi пристрої безпеки та поїзного радiозв'язку мають перiодично оглядатися у контрольному пунктi з перевiркою дiї та регулюванням цих пристроїв.

     Такi контрольнi пункти мають бути в основних депо та депо для спецiального рухомого складу, а при потребi - в пунктах технiчного обслуговування й обертання локомотивiв та спецiального самохiдного рухомого складу.

(Абзац другий пункту 12.6 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     12.7. Встановленi на локомотивах та моторвагонному рухомому складi, а також на спецiальному самохiдному рухомому складi манометри та запобiжнi клапани, мають бути запломбованi, а контрольнi пробки на котлах паровозiв мати тавро. На електровозах i тепловозах мають бути запломбованi також апарати й прилади, що реєструють витрати електроенергiї та пального.

(Абзац перший пункту 12.7 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Пристрої електричного захисту, засоби пожежогасiння, пожежна сигналiзацiя та автоматика на електровозах, тепловозах i моторвагонному рухомому складi, манометри, запобiжнi клапани, повiтрянi резервуари на локомотивах i моторвагонному рухомому складi та паровi котли на локомотивах пiдлягають випробуванню та огляду у визначенi термiни.

     12.8. Склад локомотивних бригад i порядок обслуговування ними локомотивiв i моторвагонних поїздiв встановлюються начальником залiзницi залежно вiд типу локомотивiв i моторвагонних поїздiв, а також вiд мiсцевих умов на основi затверджених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України систем обслуговування. Склад бригади спецiального самохiдного рухомого складу встановлюється в залежностi вiд його типу i призначення при умовi видiлення працiвникiв для керування даним спецiальним самохiдним рухомим складом i обслуговування його у транспортному режимi.

(Абзац перший пункту 12.8 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     При електричнiй i тепловознiй тязi однiєю локомотивною бригадою можуть обслуговуватися декiлька локомотивiв чи постiйно з'єднаних секцiй, що управляються з однiєї кабiни.

     Обслуговування моторвагонного поїзда, поїзних електровозiв, тепловозiв одним машинiстом може проводитися з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України, а маневрових - з дозволу начальника залiзницi.

     Обслуговування одним машинiстом моторвагонного поїзда, а також поїзного локомотива допускається тiльки за наявностi пристроїв автоматичної зупинки на випадок раптової втрати машинiстом здатностi до ведення поїзда.

     Порядок обслуговування локомотивiв одним машинiстом, який забезпечує безпеку руху, встановлюється начальником залiзницi залежно вiд мiсцевих умов.

     12.9. Забороняється залишати на деповських колiях i колiях пiдприємств у робочому станi локомотиви, моторвагонний i спецiальний самохiдний рухомий склад без нагляду працiвника, який знає правила їх обслуговування i вмiє їх зупинити, а на iнших станцiйних колiях - без машинiста чи його помiчника.

(Пункт 12.9 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     12.10. На кожному паровозi, що працює на твердому паливi, мають бути справнi iскровловлюваючi або iскрогаснi прилади.

Технiчне обслуговування та ремонт вагонiв

     12.11. Технiчне обслуговування без вiдчеплення та з вiдчепленням i ремонт вагонiв проводиться в пунктах технiчного обслуговування, у вагонних депо i на заводах.

(Абзац перший пункту 12.11 роздiлу 12 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Пiд час технiчного обслуговування перевiряється:

     стан та зношенiсть вузлiв та деталей i їх вiдповiднiсть визначеним розмiрам;

     справнiсть дiї гальмового обладнання i автозчiпного пристрою;

     стан i справнiсть ходових частин (вiзкiв);

     справнiсть кузовiв i котлiв цистерн, що гарантує збереження вантажiв, якi перевозяться;

     справнiсть перехiдних площадок, спецiальних пiднiжок i поручнiв;

     наявнiсть i справнiсть пристроїв, що запобiгають падiнню на колiю деталей та обладнання рухомого складу.

     Сумарний зазор мiж ковзунами з обох сторiн вiзка у всiх типiв 4-вiсних вагонiв, включно хопер-дозатори типу ЦНИИ-ДВЗ, повинен бути не бiльше 20 мм та не менш 4 мм, окрiм хоперiв ЦНИИ-2, ЦНИИ-3, думпкарiв ВС-50, у яких зазор повинен бути не бiльше 12 мм та не менш 6 мм, а у думпкарiв ВС-80, ВС-82, ВС-85 - не бiльше 20 мм i не менш 12 мм.

     Зазори мiж ковзунами з'єднуючої та шкворневої балок з обох сторiн кiнця восьмивiсної цистерни у сумi повиннi бути не бiльше 15 мм та не менше 4 мм.

(Абзац десятий пункту 12.11 роздiлу 12 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Забороняється подача пiд навантаження вантажiв i посадку людей несправних вагонiв i без подання їх до технiчного обслуговування. Про визнання їх придатними має бути зроблений запис у спецiальному журналi.

     Порожнi вагони, що подаються пiд навантаження на станцiї, де немає пунктiв технiчного обслуговування, а також навантаженi вагони, якi планується використовувати на таких станцiях пiд здвоєнi операцiї, мають бути оглянутi, а в необхiдних випадках i вiдремонтованi у найближчому пунктi технiчного обслуговування, що розмiщується перед станцiєю навантаження.

     Порядок подання вагонiв до технiчного обслуговування i повiдомлення про їх придатнiсть визначається начальником залiзницi.

     12.12. На станцiях формування i розформування, пiд час прямування - на станцiях, передбачених графiком руху поїздiв, кожний вагон поїзда має пройти технiчне обслуговування, а в разi виявлення несправностi - вiдремонтований. На цих станцiях органiзується безвiдчiпний ремонт вагонiв.

     На станцiях де немає пунктiв технiчного обслуговування, кожний вагон перед причепленням до поїзда має бути оглянутий i пiдготовлений для прямування до найближчої станцiї, що має пункт технiчного обслуговування.

     Порядок пред'явлення поїздiв до технiчного обслуговування i повiдомлення про їх придатнiсть, а також порядок огляду i ремонту вагонiв перед причепленням до поїзда на станцiях, де немає пунктiв технiчного обслуговування, визначаються начальником залiзницi.

     12.13. Працiвники пунктiв технiчного обслуговування мають своєчасно, вiдповiдно до технологiчного процесу i графiка руху поїздiв, проводити технiчне обслуговування та ремонт вагонiв.

     Вiдповiдальнiсть за безпеку руху i проходження вагонiв без вiдчеплення вiд поїздiв у межах гарантiйної дiлянки несуть працiвники зазначених пунктiв. Гарантiйнi дiлянки для вантажних поїздiв установлюються: у межах однiєї залiзницi - начальником залiзницi, у межах двох i бiльше залiзниць - Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац другий пункту 12.13 роздiлу 12 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Органiзацiя руху поїздiв

Роздiл 13. Графiк руху поїздiв

     13.1. Основою органiзацiї руху поїздiв є графiк руху, який об'єднує дiяльнiсть усiх пiдроздiлiв i вiдображає план експлуатацiйної роботи залiзниць. Графiк руху поїздiв - непорушний закон для працiвникiв залiзничного транспорту, виконання якого є одним з найважливiших якiсних показникiв роботи залiзниць. Графiк руху поїздiв затверджується Генеральним директором Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України або його першим заступником.

     Дотримання графiка руху поїздiв i попередження його порушень має бути головним для всiх працiвникiв, пов'язаних з органiзацiєю руху поїздiв.

     Рух поїздiв за графiком забезпечується правильною органiзацiєю i виконанням технологiчного процесу роботи станцiй, депо, тягових пiдстанцiй, пунктiв технiчного обслуговування та iнших пiдроздiлiв залiзниць, пов'язаних з рухом поїздiв.

     Порушення графiка руху поїздiв не допускається. У виняткових випадках, коли внаслiдок вiдмови технiчних засобiв або стихiйного лиха вiдбувається порушення графiка руху поїздiв, працiвники всiх служб зобов'язанi вживати оперативних заходiв для введення у графiк пасажирських та вантажних поїздiв, що запiзнюються, i забезпечувати їх безпечне проходження.

     13.2. Графiк руху поїздiв має забезпечувати:

     задоволення потреб у перевезеннi пасажирiв i вантажiв;

     безпеку руху поїздiв;

     найефективнiше використання пропускної i провiзної спроможностi дiлянок та переробної спроможностi станцiй;

     рацiональне використання рухомого складу;

     дотримання встановленої тривалостi безперервної роботи локомотивних бригад;

     можливiсть виконання робiт з поточного утримання та ремонту колiї, споруд, пристроїв СЦБ, зв'язку й електропостачання за безумовного дотримання вимог охорони працi.

     13.3. Призначення та вiдмiна поїздiв здiйснюються:

     а) пасажирських далекого, мiсцевого i примiського сполучень, поштово-багажних i вантажно-пасажирських, що прямують у межах двох i бiльше залiзниць, - Генеральним директором Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України або його заступником, а в межах однiєї залiзницi - начальником залiзницi.

     Начальнику залiзницi надається право призначати i вiдмiняти примiськi поїзди, що курсують у межах залiзницi;

(Абзац третiй пункту 13.3 роздiлу 13 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     б) вiйськових, людських та прискорених вантажних поїздiв, що прямують у межах двох або бiльше залiзниць, - вiдповiдно до порядку, встановленого Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, а в межах однiєї залiзницi - начальником залiзницi;

     в) вiдбудовних та пожежних поїздiв, снiгоочисникiв, локомотивiв без вагонiв, спецiального самохiдного рухомого складу, господарчих та iнших поїздiв, не передбачених графiком руху, - поїзним диспетчером.

     Призначення кожного поїзда, не передбаченого графiком руху, оголошується поїзним диспетчером iз зазначенням порядку руху поїзда.

(Пiдпункт "в" пункту 13.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     13.4. Кожному поїзду надається номер, що встановлюється графiком руху. Поїздам одного напрямку надаються парнi номери, а поїздам зворотнього напрямку - непарнi.

     Крiм номера, кожному вантажному поїзду на станцiї формування надається iндекс, що не змiнюється до станцiї розформування.

     Поїздам, що не передбаченi графiком руху, номери надаються при їх призначеннi.

     13.5. Поїзди розподiляються на:

     А. Позачерговi - вiдбудовнi, пожежнi, снiгоочисники, локомотиви без вагонiв, спецiальний самохiдний рухомий склад, призначенi для вiдновлення нормального руху i для гасiння пожежi.

(Пiдпункт "А" пункту 13.5 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Б. Черговi - в порядку прiоритетностi:

     1) пасажирськi швидкiснi;

     2) пасажирськi швидкi;

     3) пасажирськi всiх iнших найменувань;

     4) поштово-багажнi, вiйськовi, вантажно-пасажирськi, людськi та прискоренi вантажнi поїзди;

     5) вантажнi (наскрiзнi, дiльничнi, збiрнi, вивiзнi, передавальнi), господарчi поїзди i локомотиви без вагонiв.

     В. Поїзди, що призначаються з особливих вимог, черговiсть яких встановлюється при призначеннi.

     13.6. Рух поїздiв здiйснюється за київським часом в 24-годинному обчисленнi.

     У службових примiщеннях, у парках колiй станцiй, на пасажирських платформах i в примiщеннях для пасажирiв мають бути встановленi годинники. Встановлення, ремонт та утримання настiнних i зовнiшнiх електричних годинникiв, що знаходяться в мiсцях роботи осiб, пов'язаних з рухом поїздiв та обслуговуванням пасажирiв, покладаються на працiвникiв служби сигналiзацiї та зв'язку.

Роздiл 14. Роздiльнi пункти

     14.1. Рух поїздiв здiйснюється iз розмежуванням їх роздiльними пунктами.

     Роздiльними пунктами є станцiї, роз'їзди, обгiннi пункти та колiйнi пости, прохiднi свiтлофори автоблокування, а також межi блок-дiлянок за автоматичної локомотивної сигналiзацiї, що застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї та зв'язку.

     14.2. Межами станцiї є:

     на одноколiйних дiлянках - вхiднi свiтлофори;

     на двоколiйних дiлянках по кожнiй окремiй головнiй колiї з одного боку - вхiдний свiтлофор, а з другого - сигнальний знак "Межа станцiї", встановлений на вiдстанi не меншiй нiж 50 м за останнiм вихiдним стрiлочним переводом.

     На двоколiйних дiлянках, обладнаних двостороннiм автоблокуванням, а також, де встановленi вхiднi свiтлофори для приймання поїздiв по неправильнiй колiї, межею станцiї по кожнiй окремiй головнiй колiї є вхiднi свiтлофори.

     14.3. Кожний роздiльний пункт, допомiжний пост i пасажирський зупинний пункт повинен мати назву або номер. Назва має розмiщуватися на пасажирськiй будiвлi (будiвлi поста) з фасаду, з обох сторiн пiдходу поїзда, а при необхiдностi також на кiнцях пасажирських платформ.

     На пасажирських зупинних пунктах, розмiщених на дiлянках з iнтенсивним рухом примiських поїздiв, назва пункту, крiм того, має вказуватись у декiлькох мiсцях вздовж пасажирської платформи.

     14.4. Залiзничнi колiї дiляться на головнi на перегонах, станцiйнi (в тому числi головнi на станцiях) i спецiального призначення.

     Всi колiї в межах станцiйної територiї, за винятком тих, що переданi у пiдпорядкування iншим службам та органiзацiям, перебувають в розпорядженнi начальника станцiї.

     14.5. На станцiях кожна колiя, стрiлочний перевiд, станцiйний пост централiзацiї та стрiлочний пост, а на перегонах кожна головна колiя повинна мати номер.

     Забороняється встановлювати однаковi номери колiям, стрiлочним переводам i постам у межах однiєї станцiї. На станцiях, що мають окремi парки, не допускається встановлювати однаковi номери колiй у межах одного парку.

     Порядок нумерацiї колiй i стрiлочних переводiв встановлюється Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

Роздiл 15. Органiзацiя технiчної роботи станцiї

Загальнi вимоги

     15.1. Порядок використання технiчних засобiв станцiї визначається технiчно-розпорядчим актом, що регламентує безпечне i безперешкодне приймання, вiдправлення та проходження поїздiв через станцiю, безпеку внутрiшньостанцiйної маневрової роботи i дотримання вимог технiки безпеки.

(Абзац перший пункту 15.1 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Порядок, що встановлюється технiчно-розпорядчим актом, є обов'язковим для працiвникiв усiх служб.

     15.2. Технiчно-розпорядчий акт станцiї складається начальником станцiї на пiдставi iнструкцiї Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України й у повнiй вiдповiдностi з цими Правилами, Iнструкцiєю з сигналiзацiї та Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях.

     Технiчно-розпорядчий акт станцiї перевiряється помiчником начальника (спецiалiстом) вiддiлу перевезень з безпеки руху i затверджується:

(Абзац другий пункту 15.2 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     для станцiй сортувальних i пасажирських, а також вантажних та дiльничних позакласних i 1-го класу - начальником служби перевезень залiзницi i, крiм того, для зазначених станцiй погоджується керiвниками локомотивних та вагонних депо, дистанцiй колiї, сигналiзацiї та зв'язку, електропостачання;

     для решти станцiй - начальником вiддiлу перевезень дирекцiї залiзничних перевезень (начальником служби перевезень залiзницi).

     До технiчно-розпорядчого акта додаються масштабний або схематичний план станцiї, необхiднi документи та iнструкцiї.

     Витяги з технiчно-розпорядчого акта, а для чергового по станцiї копiї, засвiдченi начальником станцiї, мають знаходитися в примiщеннях чергового по станцiї, маневрового диспетчера, чергових паркiв та сортувальних гiрок, виконавчих постiв централiзацiї, стрiлочних постiв, чергового локомотивного депо та оглядачiв вагонiв. Витяги мають мiстити данi, необхiднi для вiдповiдних працiвникiв.

     Форма технiчно-розпорядчого акта та iнструкцiя з його складання розробляються та затверджуються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

Експлуатацiя стрiлочних переводiв

     15.3. Стрiлки, розташованi на головних та приймально-вiдправних колiях, а також охороннi мають перебувати у нормальному положеннi.

     Нормальним положенням стрiлок є:

     вхiдних на головних колiях станцiй одноколiйних лiнiй - напрямок з кожного кiнця станцiї на рiзнi колiї;

     вхiдних на головних колiях станцiй двоколiйних лiнiй - напрямок на вiдповiднi головнi колiї;

     усiх iнших на головних колiях перегонiв та станцiй, за винятком стрiлок, що ведуть до запобiжного та вловлюючого тупикiв, - напрямок на вiдповiднi головнi колiї;

     тих, що ведуть до запобiжних та вловлюючих тупикiв, - напрямок до цих же тупикiв.

     На станцiях малодiяльних лiнiй, де обслуговування двох стрiлочних постiв виконується одним черговим стрiлочного поста, а також, де в штатному розкладi не передбаченi працiвники господарства служби перевезень, нормальне положення вхiдних стрiлок на головних колiях одноколiйних лiнiй встановлюється начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     Нормальне положення стрiлок визначається знаком плюс у таблицях взаємозалежностi положення стрiлок i сигнальних показань свiтлофорiв у маршрутах. Крiм того, для станцiй з нецентралiзованими стрiлками нормальне їх положення визначається в технiчно-розпорядчому актi станцiї та витягах з нього. У необхiдних випадках начальником станцiї встановлюється нормальне положення нецентралiзованих стрiлок, що не включенi в залежнiсть вiд сигналiв та маршрутiв i ведуть до станцiйних колiй, визначених для стоянки вiдбудовних та пожежних поїздiв, вагонiв з небезпечними вантажами класу I (вибуховi матерiали) тощо.

(Абзац восьмий пункту 15.3 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     Установлене нормальне положення позначається на станинах стрiлок i на кожухах приводiв стрiлок електричної централiзацiї.

     Стрiлки в iнше положення можуть переводитися за умов:

     приготування маршрутiв для приймання та вiдправлення поїздiв;

     маневрової роботи;

     зайнятостi колiй рухомим складом;

     необхiдностi огородження мiсць перешкод та виконання робiт на станцiйних колiях;

     очищення, перевiрки та ремонту стрiлок.

     На станцiях з електричною централiзацiєю встановлення стрiлок у нормальне положення необов'язкове за винятком стрiлок, що ведуть до запобiжних та вловлюючих тупикiв, скидальних стрiлок, що мають встановлюватися в нормальне положення пристроями автоматичного повернення, а при їх вiдсутностi - черговим по станцiї.

     15.4. Стрiлочний перевiд, укладений на перегонi, приписується до однiєї з сусiднiх станцiй або бiля мiсця вiдгалуження влаштовується пост.

     Порядок технiчного обслуговування, освiтлення, охорони цих стрiлочних переводiв, а також порядок зберiгання ключiв вiд стрiлок встановлюється начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi) i вiдображається в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     15.5. Кожний пост управлiння стрiлками i сигналами має перебувати у пiдпорядкуваннi тiльки одного працiвника, який є вiдповiдальним за переведення стрiлок, що знаходяться в його пiдпорядкуваннi, i сигналiв, а також за безпеку руху: станцiйний пост централiзацiї - у пiдпорядкуваннi чергового по станцiї, виконавчий - оператора поста централiзацiї, стрiлочний пост - чергового стрiлочного поста, пост централiзацiї механiзованої та автоматизованої сортувальної гiрки - чергового гiрки або оператора.

     На станцiях дозволяється обслуговувати два стрiлочних пости одному черговому стрiлочного поста, а окремi стрiлки i пости - безпосередньо черговому по станцiї. Перелiк таких станцiй визначається начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi). Порядок обслуговування таких стрiлок i постiв визначається технiчно-розпорядчим актом станцiї.

     На станцiях, що розмiщенi на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю, вiдповiдальним за переведення стрiлок i управлiння сигналами є поїзний диспетчер.

     15.6. Для контролю за роботою чергових стрiлочного поста на станцiях у залежностi вiд колiйного розвитку, характеру та обсягiв маневрової роботи призначаються старшi черговi стрiлочного поста. На станцiях, перелiк яких встановлюється начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi), старшi черговi стрiлочного поста можуть призначатися безпосередньо для обслуговування поста або одночасно для обслуговування поста i контролю за роботою iнших чергових стрiлочних постiв, якi розташованi в стрiлочному районi. На центральнi пости диспетчерської централiзацiї та станцiйнi пости централiзацiї на станцiях, крiм поїзних диспетчерiв або чергових по станцiях, можуть призначатись оператори поста централiзацiї.

     15.7. Перед прийманням та вiдправленням поїзда мають замикатися стрiлки, що безпосередньо належать до маршруту приймання та вiдправлення, а також охороннi.

     Переведення централiзованих стрiлок у разi пiдготування маршруту для приймання та вiдправлення поїздiв виконується черговим по станцiї або за його вказiвкою оператором поста централiзацiї. Переведення та замикання нецентралiзованих стрiлок у разi готування маршруту для приймання та вiдправлення поїздiв виконується черговим стрiлочного поста, старшим черговим стрiлочного поста або черговим по станцiї при обслуговуваннi ним стрiлок.

     15.8. Ключi вiд замкнених в маршрутах приймання та вiдправлення поїздiв нецентралiзованих стрiлок, що не обладнанi ключовою залежнiстю, мають зберiгатись у чергового по станцiї або у старшого чергового стрiлочного поста, а обладнаних - у виконавчому апаратi стрiлочного поста або в розпорядчому апаратi чергового по станцiї.

     Ключi вiд замкнених стрiлок, що не обладнанi ключовою залежнiстю, на перегонах, а також на приймально-вiдправних колiях промiжних станцiй, за умов зайнятостi цих колiй составами (без локомотивiв) або окремими вагонами, мають зберiгатися у чергового по станцiї. Порядок зберiгання ключiв вiд iнших найвiдповiдальнiших стрiлок (що ведуть на колiї, якi видiленi для стоянки вагонiв з небезпечними вантажами класу I (вибуховi матерiали), вiдбудовних та пожежних поїздiв, стрiлок-з'їжджень мiж головними колiями, вловлюючих тупикiв тощо) i перелiк цих стрiлок по кожнiй станцiї встановлюється у технiчно-розпорядчому актi станцiї.

(Абзац другий пункту 15.8 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.9. Переведення стрiлок пiд час маневрових перемiщень виконується сигналiстами або черговими стрiлочного поста за розпорядженням особи, яка керує маневрами.

     У разi маневрових перемiщень на станцiях з електричною централiзацiєю переведення стрiлок здiйснюється черговим по станцiї або оператором поста централiзацiї. У випадку передачi стрiлок з центрального на мiсцеве управлiння, а також за виконання маневрiв на нецентралiзованих стрiлках, що не обслуговуються черговими стрiлочного поста, допускається переведення стрiлок працiвниками локомотивних бригад, складачами поїздiв, кондукторами, черговими паркiв, черговими по станцiях, начальником станцiї, приймальниками-здавальниками вантажiв та багажу, працiвниками локомотивного, вагонного депо та iншими. Перелiк станцiй з зазначенням номерiв таких стрiлок, а також працiвникiв, яким дозволяється їх переведення при виконаннi маневрiв, i порядок переведення стрiлок встановлюються начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

(Абзац другий пункту 15.9 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     До переведення централiзованої стрiлки працiвник, який її обслуговує, повинен вiдповiдно до порядку, що встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи, переконатися в тому, що стрiлочний перевiд не зайнятий рухомим складом.

     15.10. За необхiдностi виконання ремонтних робiт на стрiлочному переводi, сигналiст або черговий стрiлочного поста (старший черговий стрiлочного поста) може допустити до виконання ремонту працiвникiв дистанцiї колiї або дистанцiї сигналiзацiї та зв'язку тiльки за дозволом чергового по станцiї.

     Пiсля закiнчення ремонту сигналiст, черговий стрiлочного поста (старший черговий стрiлочного поста) зобов'язанi переконатися в можливостi безпечного руху через стрiлочний перевiд i доповiсти про це черговому по станцiї.

     15.11. Стрiлочнi переводи на станцiйних колiях, в тому числi стрiлочнi переводи на примиканнi колiй, що передаються у пiдпорядкування iнших служб та органiзацiй, перебувають в розпорядженнi начальника станцiї.

     Стрiлочнi переводи на колiях iнших служб та установ перебувають в розпорядженнi начальникiв вiдповiдних пiдроздiлiв залiзниць та установ.

     Начальники станцiй i вiдповiдних пiдроздiлiв повиннi забезпечити утримання стрiлочних переводiв, що знаходяться в їх розпорядженнi, у чистому та справному станi, а також чистоту, справнiсть дiї та добре освiтлення стрiлочних покажчикiв.

     15.12. Контроль технiчного стану, закрiплення та замiна окремих гвинтiв як на централiзованих, так i на нецентралiзованих стрiлочних переводах здiйснюється працiвниками дистанцiї колiї.

     Чищення та змащування здiйснюється:

     нецентралiзованих стрiлочних переводiв - черговими стрiлочних постiв, якi їх обслуговують;

     централiзованих стрiлочних переводiв - працiвниками дистанцiї колiї.

     Порядок чищення та змащування стрiлочних переводiв, що не перебувають у вiданнi чергових стрiлочних постiв, визначається начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

(Пункт 15.12 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Проведення маневрiв

     15.13. Маневри на станцiйних колiях мають здiйснюватися за розпорядженням тiльки одного з працiвникiв - чергового по станцiї, маневрового диспетчера, чергового сортувальної гiрки або парку, а на дiлянках, що обладнанi диспетчерською централiзацiєю, - поїзного диспетчера. Розподiл обов'язкiв по розпорядженню маневрами визначається в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     15.14. Основним засобом передачi вказiвок у маневровiй роботi має бути радiозв'язок, а в необхiдних випадках - пристрої двостороннього паркового зв'язку.

     Подання сигналiв у маневровiй роботi дозволяється ручними сигнальними приладами.

     15.15. Забороняється машинiсту локомотива, спецiального самохiдного рухомого складу, якi виконують маневри, приводити в рух локомотив або спецiальний самохiдний рухомий склад без отримання вказiвки керiвника маневрiв особисто, через радiозв'язок, пристрої двостороннього паркового зв'язку або сигналу, що подається ручними сигнальними приладами. Крiм вказiвки або сигналу керiвника маневрiв, до виїзду на стрiлки централiзованих маневрових маршрутiв машинiст повинен переконатися в наявностi показання маневрового свiтлофора, що дозволяє рух, а на нецентралiзованi стрiлки - одержати вiд чергового стрiлочного поста сигнал або повiдомлення (особисто, через радiозв'язок, пристрої двостороннього паркового зв'язку) про готовнiсть стрiлок до маневрових перемiщень. За вiдсутностi маневрових свiтлофорiв перед виїздом на централiзованi стрiлки машинiст повинен отримати повiдомлення про готовнiсть стрiлок для маневрових перемiщень вiд чергового по станцiї (особисто, через радiозв'язок, пристрої двостороннього паркового зв'язку або передане через керiвника маневрiв).

(Абзац перший пункту 15.15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     На станцiях з електричною централiзацiєю стрiлок i сигналiв у випадках передачi стрiлок з центрального на мiсцеве управлiння виїзд на стрiлки дозволяється за вказiвкою або сигналом працiвника, на якого покладено переведення цих стрiлок.

     Основнi положення використання пристроїв радiозв'язку та двостороннього паркового зв'язку за умови маневрової роботи передбачаються Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

     15.16. Маневри здiйснюються зi швидкiстю не бiльше як:

     60 км/год - за умови прямування вiльними колiями окремих локомотивiв i локомотивiв з вагонами, що причепленi позаду, з включеними та випробуваними автогальмами;

     40 км/год - за умови руху локомотива з вагонами, що причепленi позаду, а також при слiдуваннi одиночного спецiального самохiдного рухомого складу або з причепленими до нього позаду вагонами, по вiльних колiях;

(Абзац третiй пункту 15.16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     25 км/год - за умови руху вагонами вперед по вiльних колiях, а також вiдбудовних i пожежних поїздiв;

     15 км/год - за умови руху з вагонами, що зайнятi людьми, а також з негабаритними вантажами бокової та нижньої негабаритностi 4-го, 5-го та 6-го ступенiв;

     5 км/год - за умови маневрiв поштовхами, у разi прямування одного вiдчепу вагонiв до iншого в пiдгiрковому парку;

     3 км/год - за умови пiдходу локомотива або спецiального самохiдного рухомого складу (з вагонами або без них) до вагонiв, а також у разi пiдходу до iнших вiдчепiв з вантажами окремих категорiй.

(Абзац сьомий пункту 15.16 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Швидкiсть пересування рухомого складу на вагонних вагах залежно вiд конструкцiї ваг визначається в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     Швидкiсть розпуску вагонiв на сортувальних гiрках за умов рiзних сигналiв гiркових свiтлофорiв, а також умови, що забезпечують безпеку руху та збереження рухомого складу, визначаються начальником залiзницi залежно вiд технiчного обладнання гiрок та мiсцевих умов.

     Маневри поштовхами та розпуск з сортувальної гiрки вагонiв з вантажами окремих категорiй, зазначених у "Правилах перевозок грузов" i "Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам", якi тимчасово дiють вiдповiдно до наказу Мiнiстерства транспорту України вiд 08.05.98 N 174, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.05.98 за N 346/2786, згiдно з Правилами перевезення вантажiв, рефрижераторних вагонiв та секцiй, мають виконуватися з особливою обережнiстю вiдповiдно до порядку, що визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

(Абзац десятий пункту 15.16 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.17. Маневри на головних колiях або з перетинанням їх, а також з виходом за вихiднi стрiлки можуть допускатися у кожному випадку тiльки з дозволу чергового по станцiї за умови закритих вiдповiдних вхiдних свiтлофорiв, що вiдгороджують вхiд на колiї та стрiлки, на яких виконуються маневри.

     Забороняються маневри з виходом состава за межi станцiї на перегiн на одноколiйних i на неправильнiй колiї на двоколiйних дiлянках без наказу поїзного диспетчера i усної згоди чергового по сусiднiй станцiї та без встановленого дозволу, що видається машинiсту. Маневри з виходом состава за межi станцiї правильною колiєю на двоколiйних дiлянках дозволяються за згодою поїзного диспетчера за усним дозволом чергового по станцiї.

(Абзац другий пункту 15.17 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     На станцiях, де на щоглi вхiдного свiтлофора в бiк осi станцiї є спецiальний маневровий свiтлофор, вихiд маневруючого состава за межi станцiї виконується за його сигналом.

     15.18. Маневри на станцiйних колiях, розташованих на ухилах, де створюється небезпека виходу рухомого складу на перегiн, виконуються з постановкою локомотива з боку ухилу з ввiмкненням i випробуванням автогальм вагонiв. За неможливостi постановки локомотива з боку ухилу маневри на таких колiях мають виконуватися шляхом осаджування, автогальма вагонiв мають бути включенi та випробуванi. Порядок виконання маневрiв, який забезпечує безпеку руху на станцiях, що мають такi колiї, встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи i зазначається в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     15.19. На станцiях, що мають гiрковi пристрої для сортування вагонiв, маневри виконуються вiдповiдно до iнструкцiй, що затвердженi начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     Забороняється виконувати маневри поштовхами i розпускати з гiрки:

     вагони, що зайнятi людьми, крiм вагонiв з провiдниками (командами), якi супроводжують вантажi;

     вагони з вантажами окремих категорiй, зазначених у "Правилах перевозок грузов" i "Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам;

(Абзац четвертий пункту 15.19 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     платформи та пiввагони, що завантаженi вантажами бокової та нижньої негабаритностi 4-го, 5-го, 6-го ступенiв i вантажами з верхньою негабаритнiстю 3-го ступеня, завантаженi транспортери;

     локомотиви в недiючому станi, моторвагонний рухомий склад, состави рефрижераторних поїздiв, пасажирськi вагони, крани на залiзничному ходу;

     вагони i спецiальний рухомий склад, що мають трафарет "З гiрки не спускати";

     вагони з несправностями, що загрожують безпецi руху.

(Пункт 15.19 роздiлу 15 доповнено абзацом восьмим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Зазначений рухомий склад може прямувати через сортувальну гiрку тiльки з маневровим локомотивом.

     15.20. Забороняється пропускати через сортувальнi гiрки:

     завантаженi та порожнi транспортери, що мають 12 i бiльше осей, завантаженi транспортери зчiпного типу вантажопiдйомнiстю 120 т за наявностi в зчепi однiєї чи двох промiжних платформ, а також рухомий склад, що має трафарет "Через гiрку не пропускати".

     15.21. Рухомий склад на станцiйних колiях має розмiщуватися в межах, що позначенi граничними стовпчиками.

     Состави поїздiв, що стоять на станцiйних колiях без локомотива, локомотиви та моторвагонний рухомий склад у неробочому станi, а також вагони i спецiальний рухомий склад мають бути надiйно закрiпленi вiд виходу гальмовими башмаками, ручними гальмами або iншими засобами закрiплення що визначаються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац другий пункту 15.21 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Порядок закрiплення вагонiв i составiв визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи i зазначається в технiчно-розпорядчому актi станцiї з врахуванням мiсцевих умов.

     У вагонiв, що стоять на станцiї й не зайнятi пiд вантажними операцiями, а також не знаходяться пiд очищенням, дезинфекцiєю та в ремонтi, дверi мають бути замкненi.

     15.22. Вагони з вантажами окремих категорiй, зазначених у "Правилах перевозок грузов" i "Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам", при виконаннi маневрiв повиннi мати вiдповiдне прикриття вiд паровоза, що працює на твердому паливi, з вагонiв з безпечними вантажами або з порожнiх вагонiв.

(Абзац перший пункту 15.22 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     Вагони з небезпечними вантажами класу I (вибуховi матерiали) та цистерни зi зрiдженими газами за умов їх стоянки на станцiї поза поїздами, за винятком тих, що знаходяться з метою накопичення на колiях сортувальних паркiв, мають розмiщуватися на особливих колiях. Такi вагони мають бути зчепленi, надiйно закрiпленi вiд виходу i огородженi переносними сигналами зупинки.

(Абзац другий пункту 15.22 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     Стрiлки, що ведуть на колiї стоянки таких вагонiв, установлюються в положення, що унеможливлює заїзд на цю колiю.

     При перебуваннi вагонiв з небезпечними вантажами класу I (вибуховi матерiали) та цистерн зi зрiдженими газами пiд накопиченням на колiях сортувальних паркiв, слiд вжити особливих запобiжних заходiв, що встановленi "Правилами перевозок грузов", "Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам" та Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях України, затвердженою наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 08.07.95 N 260.

(Абзац четвертий пункту 15.22 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.23. Рухом локомотива, що виконує маневри, повинен керувати тiльки один працiвник - керiвник маневрiв, який вiдповiдає за правильне їх виконання.

     Керiвник маневрiв зобов'язаний:

     довести план маневрової роботи до локомотивної бригади;

     точно та своєчасно виконувати завдання щодо маневрової роботи;

     забезпечувати правильне розташування та узгодженiсть дiй усiх працiвникiв, якi беруть участь у виконаннi маневрiв, на основi ознайомлення їх з планом та способами виконання майбутньої маневрової роботи;

     формувати поїзди в точнiй вiдповiдностi з вимогами цих Правил i вiдповiдних iнструкцiй та вказiвок Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України;

     органiзувати маневрову роботу так, щоб були забезпеченi безпека руху, особиста безпека працiвникiв, якi зайнятi на маневрах, збереження рухомого складу та вантажу. Маневри з вагонами, що зайнятi людьми, негабаритними та небезпечними вантажами класу I (вибуховi матерiали), виконувати з особливою обережнiстю.

(Абзац пункту 15.23 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     На станцiях в залежностi вiд колiйного розвитку, характеру та обсягу маневрової роботи колiї розподiляються на маневровi райони.

     На промiжних станцiях маневрова робота може виконуватися пiд керiвництвом головного кондуктора, роз'їзного складача або працiвника, який виконує їх обов'язки.

     Маневровими перемiщеннями локомотива, що не обслуговується складальною бригадою або головним кондуктором, керує працiвник, який має право очолювати здiйснення маневрiв у цьому районi, або, за його вказiвкою, сигналiст (черговий стрiлочного поста). Маневровi перемiщення спецiального самохiдного рухомого складу по станцiйних колiях проводяться у вiдповiдностi з Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях України. Швидкiсть перемiщення самохiдного рухомого складу з причепленими до них вагонами або платформами, а також кiлькiсть їх, установлюється у вiдповiдностi з вимогами iнструкцiї з його експлуатацiї.

(Абзац десятий пункту 15.23 iз змiнами, внесеними згiдно iз Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     15.24. Локомотивна бригада в разi виконання маневрiв зобов'язана:

     точно та вчасно виконувати завдання на маневрову роботу;

     уважно стежити за сигналами, що подаються, точно та вчасно виконувати сигнали та вказiвки про перемiщення;

     уважно стежити за людьми, якi знаходяться на колiях, положенням стрiлок та розмiщенням рухомого складу;

     забезпечувати безпеку виконання маневрiв та збереження рухомого складу.

     15.25. Локомотивнi бригади, якi працюють зi збiрними, вивiзними та передавальними поїздами, а також видiленi для проведення маневрової роботи кондуктори та складальнi бригади повиннi знати порядок маневрової роботи на станцiї, що зазначений в технiчно-розпорядчому актi. Порядок ознайомлення локомотивних та складальних бригад i кондукторiв з умовами маневрової роботи, зазначеними у технiчно-розпорядчому актi станцiй, визначається начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

Формування поїздiв

     15.26. Поїзди мають формуватися вiдповiдно до цих Правил, графiку руху та плану формування поїздiв. Норми ваги й довжини вантажних поїздiв за напрямками i за кожною дiлянкою визначається графiком руху та планом формування поїздiв i мають вiдповiдати типу локомотива, профiлю колiї на дiлянках обертання поїздiв та кориснiй довжинi приймально-вiдправних колiй на станцiях цих дiлянок, а на електрифiкованих дiлянках - умовам електропостачання.

     Порядок формування та пропускання довгосоставних поїздiв, великовагових, з'єднаних поїздiв, а також вантажних поїздiв пiдвищеної ваги й довжини визначається начальником залiзницi вiдповiдно до iнструкцiї Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Норми ваги i довжини пасажирських поїздiв далекого i мiсцевого сполучення i порядок розмiщення вагонiв у них зазначаються в книжках розкладу руху поїздiв.

     Порядок причеплення до пасажирських поїздiв вагонiв понад норми i прямування довгосоставних пасажирських поїздiв встановлюється Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Вага та довжина поїздiв визначаються згiдно з таблицями, що затвердженi Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України. Цi таблицi вмiщуються в книжках розкладу руху поїздiв.

     15.27. Забороняється ставити в поїзди:

     вагони несправнi, що загрожують безпецi руху та стан яких не забезпечує збереження вантажiв, що перевозяться;

     вагони, що завантаженi понад їх вантажопiдйомнiсть;

     платформи та пiввагони, що завантаженi з порушенням технiчних умов навантаження та крiплення вантажу на вiдкритому рухомому складi;

     вагони, що мають ресори, якi прогнулися, що спричиняє перекiс кузова або удари рами i кузова вагона об ходову частину, а також вагони з несправною покрiвлею, що створює небезпеку вiдриву її листiв;

     вагони, що мали сходи з рейок або були в поїздi, який потрапив у катастрофу, до їх огляду та визнання придатними для руху;

(Абзац шостий пункту 15.27 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     вагони, що не мають трафарету про виконання встановлених видiв ремонту, за винятком вагонiв, якi прямують за особливими документами (як вантаж на своїх осях);

     власнi вагони пiдприємств та органiзацiй, що не мають права виходу на колiї Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України;

     фiтинговi платформи, що завантаженi великотоннажними контейнерами, у разi вiдсутностi або знаходження в неробочому станi хоча б одного фiтингового упора;

     платформи, транспортери та пiввагони з негабаритним вантажем, якщо не буде особливих вказiвок про рух цих вагонiв;

     платформи з незакритими бортами, за винятком випадкiв, передбачених спецiальними iнструкцiями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України, вагони з незакрiпленими бункерами, цистерни, хопери, зерновози, цементовози та подiбний рухомий склад з вiдкритими кришками завантажувально-вивантажувальних верхнiх i нижнiх пристроїв;

     пiввагони з вiдчиненими дверима i люками або люками, зачиненими на одну закидку запiрного механiзму;

     порожнi критi вагони з вiдчиненими й незамкненими на дверну закидку дверима, з незнятими реквiзитами крiплення, що виходять за межi габариту, вагони для перевезення нафтобiтуму з неочищеними вiд бiтуму колiсними парами по колу катання.

     15.28. Допускається причiплювати до пасажирських поїздiв далекого i мiсцевого сполучень несуцiльнометалевi вагони службово-технiчного призначення.

     У всiх пасажирських поїздах у першому та останньому вагонах крайнi торцевi дверi мають бути замкненi, а перехiднi площадки закрiпленi в пiднятому станi.

     15.29. Забороняється ставити в пасажирськi та поштово-багажнi поїзди:

     вагони з небезпечними вантажами;

     вагони з закiнченими термiнами перiодичного ремонту або з закiнченими термiнами єдиної технiчної ревiзiї.

     Як виняток у пасажирськi поїзди (крiм швидкiсних i швидких) можуть бути поставленi, з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту при прямуваннi поїзда в межах двох i бiльше залiзниць або з дозволу начальника залiзницi - в межах однiєї залiзницi, вантажнi вагони:

     чотирьохвiснi критi;

     цистерни для перевезення молока;

     автономнi рефрижераторнi;

     для перевезення живої риби.

     При цьому до пасажирського поїзда дальнього сполучення допускається причеплювати не бiльше одного вантажного вагона або двухвагонної секцiї для перевезення живої риби, до поїзда мiсцевого або примiського сполучення - не бiльше трьох вагонiв.

     У поштово-багажнi поїзди допускається, з дозволу Головного пасажирського управлiння Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту, ставити вантажнi вагони, що вказанi в цьому пунктi, для причеплення до пасажирських поїздiв, а також спецiалiзованi вагони: термоси, рефрижераторнi п'ятивагоннi секцiї та окремi вагони рефрижераторних секцiй, критi чотирьохвiснi для легковагих вантажiв i суцiльнометалевi (ЦМГВ) у кiлькостi не бiльше шести вагонiв. Допускається поставлення, при потребi, у поштово-багажнi поїзди й iнших вантажних вагонiв з дозволу та у вiдповiдностi з порядком, встановленим Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту. Допускається на окремих дiлянках з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України причiплювати до електропоїздiв та дизель-поїздiв не бiльше одного пасажирського або критого вантажного вагона.

     Конструкцiя й технiчний стан причiпних вантажних вагонiв та крiплення в них вантажiв мають вiдповiдати вимогам надiйностi i забезпечувати безпечний рух пасажирського i поштово-багажного поїздiв.

     Швидкiсть руху пасажирських i поштово-багажних поїздiв, до яких включено рухомий склад iнших конструкцiй та типiв, не повинна перевищувати швидкiсть руху, встановлену для цього рухомого складу.

(Пункт 15.29 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.30. Розмiщення вагонiв у поштово-багажних поїздах проводиться в порядку, визначеному для пасажирських поїздiв, а у вантажно-пасажирських - у порядку, визначеному для вантажних поїздiв.

     15.31. Забороняється ставити у вантажно-пасажирськi поїзди вагони з небезпечними вантажами, а також порожнi цистерни з-пiд зрiджених газiв. Як виняток, на малодiяльних дiльницях, де жоднi iншi поїзди, крiм вантажно-пасажирських, не обертаються, може допускатися поставлення до них вагонiв з небезпечними вантажами (за винятком вагонiв з небезпечними вантажами класу I (вибуховi матерiали) з дозволу начальника залiзницi та вiдповiдно до визначеного ним порядку.

(Пункт 15.31 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.32. Формування вантажних поїздiв здiйснюється без добирання вагонiв за кiлькiстю осей i вагою.

     При формуваннi великовагових i довгосоставних поїздiв легковаговi i порожнi вагони повиннi ставитись в останню третину поїзда.

(Абзац другий пункту 15.32 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002, iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 962 вiд 10.12.2003)

     Формування поїздiв, що будуть перетинати гiрськi перевали, визначається начальником залiзницi.

     У збiрних поїздах вагони добираються групами за станцiями призначення, а збiрно-роздавальнi вагони ставляться однiєю групою.

     Моторвагонний рухомий склад в разi проходження в ремонт чи з ремонту ставиться у хвiст вантажного поїзда однiєю групою.

     Вагони з небезпечними вантажами ставляться у вантажнi поїзди у вiдповiдностi з умовами перевезень, встановленими "Правилами перевозок грузов " i "Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам".

(Пункт 15.32 роздiлу 15 доповнено абзацом шостим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.33. Пасажирськi та вантажнi вагони, що зайнятi людьми, крiм службових i з провiдниками (командами), якi супроводжують вантажi, ставляться у вантажнi поїзди однiєю групою i повиннi мати прикриття вiд локомотива, вiдкритого рухомого складу з рейками, балками, колодами й iншими подiбними вантажами, що можуть зрушитись вiд рiзких поштовхiв та зупинок, i з хвоста поїзда не менше одного вагона.

     Порядок перевезення людей у вантажних поїздах визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     15.34. Забороняється ставити в людськi поїзди вагони з небезпечними вантажами, а також порожнi цистерни з-пiд зрiджених газiв.

     Порядок поставки вагонiв з небезпечними вантажами у вiйськовi людськi поїзди визначається "Правилами перевозок опасных грузов по железным дорогам" i спецiальними положеннями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Пункт 15.34 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     15.35. При постановцi у вантажнi поїзди вагонiв, що зайнятi людьми, а також вагонiв з вантажами окремих категорiй, що вимагають особливої обережностi, вони повиннi мати вiдповiдне прикриття. Розмiщення у вантажних поїздах вказаних вагонiв виконується у вiдповiдностi з порядком, встановленим Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях України, затвердженою наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 08.07.95 N 260, вiдповiдно до "Правил перевозок грузов", "Правил перевозок опасных грузов по железным дорогам" та iнших нормативних актiв, що дiють на залiзницях України.

(Пункт 15.35 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98, iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     15.36. Порядок розмiщення та прямування у поїздах вагонiв з негабаритними вантажами i спецiального рухомого складу визначається iнструкцiями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     15.37. У господарчих поїздах, якi прямують з роботою на перегонi, для проїзду кондукторiв та керiвникiв робiт мають ставитися вагони з перехiдними площадками згiдно з порядком, що визначений начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

Порядок включення гальм у поїзда

     15.38. У залежностi вiд технiчного оснащення рухомого складу, в тому числi спецiального рухомого складу, гальмовими засобами Державна адмiнiстрацiя залiзничного транспорту України визначає:

(Абзац перший пункту 15.38 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     єдине найменше гальмове натиснення на кожнi 100 т ваги для вантажних i пасажирських поїздiв та найбiльший провiдний спуск, на якому допускається рух поїздiв iз встановленими максимальними швидкостями;

     залежнiсть мiж швидкiстю руху, величиною ухилу, гальмовим натисненням та гальмовою путтю;

     розрахунковi норми натиснення гальмових колодок на осi рухомого складу, в тому числi спецiального рухомого складу, норми забезпечення поїздiв ручними гальмами та iншi данi, потрiбнi для виконання гальмових розрахункiв.

(Абзац четвертий пункту 15.38 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Визначенi норми та данi помiщаються у книжках розкладу руху поїздiв i вiдповiдних iнструкцiях Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац п'ятий пункту 15.38 iз змiнами внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     15.39. Швидкостi руху поїздiв на дiлянках, що визначенi у графiку, узгоджуються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України i оголошуються наказом начальника залiзницi.

     15.40. У пасажирських поїздах до автогальмової мережi мають включатися всi вагони з автогальмами пасажирського типу, а у вантажних i господарчих поїздах - усi вагони i спецiальний рухомий склад з автогальмами вантажного типу.

(Абзац перший пункту 15.40 iз змiнами внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Пасажирськi поїзди мають експлуатуватися на електропневматичному гальмуваннi. При включеннi у пасажирськi поїзди вагонiв габариту РIЦ дозволяється прямування цих поїздiв на пневматичному гальмуваннi згiдно з порядком, що визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     У всiх поїздах автогальма всiх локомотивiв та тендерiв паровозiв (окрiм тендерiв, що прямують у непрацюючому станi й не мають порожнього режиму гальмування), а також спецiального самохiдного рухомого складу мають включатися до автогальмової мережi.

(Абзац третiй пункту 15.40 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Порядок сумiсного включення вагонiв з автогальмами пасажирського i вантажного типу в автогальмову мережу в усiх поїздах, а також порядок включення повiтророзподiльникiв вагонiв, локомотивiв i спецiального самохiдного рухомого складу на вiдповiдний режим гальмування визначаються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац четвертий пункту 15.40 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     У вантажнi i господарчi поїзди поїзди може ставитися рухомий склад, що не має гальм, але не бiльше 8 осей у однiй групi, а в хвостi поїзда перед останнiми двома вагонами - не бiльше 4 осей. Останнi два вагони мусять мати справно дiючi ввiмкненi автогальма.

(Абзац п'ятий пункту 15.40 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     15.41. Випробування автогальм у поїздах здiйснюється:

     Повне з перевiркою стану гальмової магiстралi та дiї гальм у всiх вагонiв:

     на станцiях формування перед вiдправленням поїзда;

     пiсля змiни локомотива та в разi причеплення його при змiнi напрямку руху поїзда, на станцiях, якi роздiляють сумiжнi гарантiйнi дiлянки прямування вантажних поїздiв при технiчному обслуговуваннi состава без змiни локомотива;

(Абзац четвертий пункту 15.41 роздiлу 15 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     перед видачею моторвагонного поїзда з депо чи пiсля вiдстою його без бригади на станцiї;

     на станцiях, що передують перегонам iз затяжними спусками; перед затяжними спусками 0,018 та крутiшими повне випробування проводиться з десятихвилинною витримкою у загальмованому станi. Перелiк таких станцiй визначається начальником залiзницi.

(Абзац шостий пункту 15.41 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Повне випробування електропневматичних гальм проводиться на станцiях формування та обертання пасажирських поїздiв вiд стацiонарних пристроїв чи поїзного локомотива.

     Скорочене випробування з перевiркою стану гальмової магiстралi за дiєю гальм у двох хвостових вагонах:

     пiсля причеплення поїзного локомотива до состава, якщо попередньо на станцiї було виконане повне випробування автогальм вiд компресорної установки чи локомотива;

     пiсля змiни кабiни управлiння моторвагонного поїзда та пiсля змiни локомотивних бригад, коли локомотив вiд поїзда не вiдчiплюється;

     щоразу пiсля роз'єднання рукавiв у составi поїзда, перекриття кiнцевого крана у составi пiсля з'єднання рукавiв внаслiдок причеплення рухомого складу (в останньому випадку з перевiркою дiї гальм на кожному вагонi, що причiплюється);

     у пасажирських поїздах пiсля стоянки поїзда бiльше 20 хвилин,

     у разi падiння тиску в головних резервуарах нижче зарядного тиску гальмiвної магiстралi, пiсля змiни кабiни управлiння чи пiсля передачi управлiння машинiсту другого локомотива на перегонi пiсля зупинки поїзда в зв'язку з неможливiстю подальшого управлiння рухом поїзда з головної кабiни;

(Абзац дванадцятий пункту 15.41 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     у вантажних поїздах, якщо пiд час стоянки поїзда вiдбулося самовiльне спрацювання автогальм чи змiна щiльностi гальмової магiстралi бiльше нiж на 20% вiд тiєї, що зазначається у довiдцi форми ВУ-45;

     у вантажних поїздах пiсля їх стоянки бiльше 30 хвилин.

     Скорочене випробування електропневматичних гальм проводиться у пунктах змiни локомотива, локомотивних бригад та пiд час причеплення вагонiв з перевiркою дiї гальм кожного вагона, що був причеплений.

(Абзац п'ятнадцятий пункту 15.41 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Пiсля виконання повного чи скороченого випробування гальм, окрiм того, на шляху прямування має виконуватися перевiрка дiї гальм у порядку, що визначений вiдповiдною iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     Порядок включення в автогальмову мережу вагонiв у поїздах пiдвищеної ваги та довжини i з'єднаннях, спецiального рухомого складу у складi вантажних i господарчих поїздiв, а також випробування автогальм у таких поїздах визначається вiдповiдними iнструкцiями Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Пункт 15.41 доповнено абзацом сiмнадцятим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     15.42. Пiсля повного випробування автогальм у поїздi оглядач вагонiв вручає машинiсту ведучого локомотива довiдку форми ВУ-45 про забезпечення поїзда гальмами та справнiсть їх дiї. У довiдцi на поїзд зазначається номер хвостового вагона, того, бiля якого зустрiлися оглядачi, та час її видачi.

(Абзац перший пункту 15.42 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Про кожне повне випробування автогальм у моторвагонних поїздах робиться запис у журналi його технiчного стану.

     Пiсля кожного скороченого випробування автогальм оглядач вагонiв, а там, де ця посада не передбачена, черговий по станцiї, головний кондуктор чи складач поїздiв робить вiдмiтку про скорочене випробування автогальм (включаючи вiдмiтку про змiни состава, що сталися) у довiдцi форми ВУ-45, яку має машинiст.

     У випадку, якщо у скороченому випробуваннi автогальм не спрацюють гальма хоча б одного з двох хвостових вагонiв, працiвник, якому доручено випробування автогальм, зобов'язаний вжити заходiв, щоб не допустити вiдправлення поїзда.

(Абзац четвертий пункту 15.42 роздiлу 15 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     На станцiях, де посада оглядача вагонiв не передбачена, до перевiрки дiї автогальм у пасажирських поїздах залучаються провiдники вагонiв, а у вантажних - працiвники, яких навчили виконувати операцiї з випробування автогальм (перелiк посад визначається начальником залiзницi).

(Абзац шостий пункт 15.42 виключено на пiдставi Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Порядок спiльних дiй локомотивної бригади та провiдникiв вагонiв пасажирських поїздiв пiсля зупинки тривалiстю понад 20 хвилин на перегонах i непередбачених розкладом зупиночних пунктах, порядок включення в автогальмову мережу вагонiв у поїздах пiдвищеної ваги i довжини, а також з'єднаних та порядок випробування автогальм у таких поїздах визначаються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Порядок спiльних дiй локомотивної бригади та провiдникiв вагонiв пасажирського поїзда пiсля зупинки тривалiстю понад 20 хвилин на перегонах i непередбачених розкладом зупиночних пунктах, порядок включення в автогальмову мережу вагонiв у поїздах пiдвищеної маси i довжини, а також з'єднаних та порядок випробування автогальм у таких поїздах визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Пункт 15.42 роздiлу 15 доповнено абзацом згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     15.43. Для перевiрки (з розшифровкою швидкостемiрних стрiчок) режимiв управлiння гальмами у поїздах мають застосовуватися гальмовипробувальнi вагони. Порядок перевiрки визначається: для вантажних та мiсцевих пасажирських поїздiв - начальником залiзницi, пасажирських поїздiв далекого сполучення - Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

Спорядження та обслуговування поїздiв

     15.44. Пасажирськi, поштово-багажнi, вантажно-пасажирськi, вiйськовi та людськi поїзди забезпечуються протипожежними засобами, засобами для надання першої медичної допомоги.

     Состави пасажирських поїздiв обладнуються радiостанцiями для зв'язку начальника (механiка-бригадира) з машинiстом поїзда.

(Абзац другий пункту 15.44 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Норми та порядок забезпечення поїздiв зазначеними засобами затверджуються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     15.45. Локомотиви мають бути забезпеченi двома переносними радiостанцiями, засобами пожежогасiння, необхiдними сигнальними пристроями, iнструментами та iншим iнвентарем згiдно з нормами, що затвердженi Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац перший пункту 15.45 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     У випадку обладнання локомотива дводiапазонною або тридiапазонною радiостанцiєю достатньо мати на локомотивi одну переносну радiостанцiю.

(Абзац другий пункту 15.45 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Локомотиви та моторвагоннi поїзди, крiм того, мають бути забезпеченi чотирма гальмовими башмаками на випадок необхiдностi закрiплення состава на перегонi.

     На дiлянках з ухилом, крутiшим 0,012, порядок закрiплення состава вантажного та вантажно-пасажирського поїзда на перегонi у випадку псування автогальм визначається начальником залiзницi.

     Спецiальний самохiдний рухомий склад повинен бути забезпечений приладами, пристроями та iнвентарем у вiдповiдностi з перелiком та нормами, що встановленi Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Пункт 15.45 доповнено абзацом п'ятим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     15.46. Поїзд обслуговується локомотивною бригадою або бригадою для керування спецiальним самохiдним рухомим складом у транспортному режимi. Пасажирський поїзд, крiм того, обслуговується провiдниками вагонiв та iншими працiвниками вiдповiдно до вказiвок Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац перший пункту 15.46 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     На поїзди, з якими проводять маневровi роботи на промiжних станцiях, для керiвництва цими роботами згiдно з вказiвкою начальника дирекцiї залiзничних перевезень (начальника залiзницi) може призначатися головний кондуктор (складач поїздiв) чи кондукторська (складальна) бригада. Керiвництво перемiщенням господарчих поїздiв на перегонi здiйснюється керiвником робiт чи особою, яку вiн уповноважив. Обов'язки цих працiвникiв визначаються Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи.

     Для вiдпочинку локомотивних бригад та кондукторiв у пунктах обертання мають бути спецiальнi примiщення.

Постановка локомотивiв у поїзди

     15.47. Дiючi електровози та тепловози ставляться у головi поїзда та управляються машинiстом з передньої кабiни. Тепловози, що мають одну кабiну управлiння, та паровози ставляться у головi поїзда для руху переднiм ходом.

     У поїздах, що прямують з двома чи трьома дiючими локомотивами по всiй дiлянцi обертання, у головi поїзда ставиться локомотив, що має бiльш потужнi компресори (пароповiтрянi насоси). Порядок постановки дiючих локомотивiв у поїздах пiдвищеної ваги та довжини, а також причеплення до поїздiв дiючих локомотивiв, якi прямують на частину дiлянки, та умови їх обертання, що забезпечують безпеку руху, встановлюються начальником залiзницi.

     Для маневрових перемiщень локомотивiв з двома та бiльше кабiнами управлiння чи тих, що працюють за системою багатьох одиниць, начальник залiзницi залежно вiд мiсцевих умов визначає порядок управлiння локомотивом, що гарантує безпеку руху та людей.

     Локомотиви, що зайнятi на поїзнiй роботi, i спецiальний самохiдний рухомий склад мають експлуатуватися у межах дiлянок обертання. У виняткових випадках пропуск локомотивiв i спецiального самохiдного рухомого складу на незакрiпленi дiлянки дозволяється лише з дозволу Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац четвертий пункту 15.47 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     15.48. Рух заднiм ходом локомотивiв i спецiального самохiдного рухомого складу, що мають одну кабiну управлiння, допускається тiльки:

(Абзац перший пункту 15.48 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     в поїздах господарчих, вiдбудовних, пожежних, передавальних i вивiзних;

     в разi прямування на пiд'їзних та з'єднувальних колiях;

     в разi виконання маневрiв;

     в разi прямування другим локомотивом в умовах подвiйної тяги;

     в разi вiдправлення поїзда iз станцiй, де немає пристроїв для повороту локомотива;

     в разi повернення з поїздом назад на станцiю вiдправлення пiсля пiдштовхування;

     в разi пiдштовхування поїздiв з одного пункту в обидва напрямки, а також в разi пiдштовхування поїздiв у межах станцiй;

     в разi виведення поїзда з перегону допомiжним локомотивом;

     в разi прямування без вагонiв.

     15.49. Локомотиви i спецiальний самохiдний рухомий склад, що вiдправляються в недiючому станi, мають бути пiдготовленi до постановки у поїзд та включатися до них згiдно з iнструкцiєю Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

(Абзац перший пункту 15.49 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Недiючi локомотиви можуть ставитися слiдом за ведучим локомотивом пiд час прямування двома чи бiльше залiзницями у кiлькостi, що визначена Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, а у межах однiєї залiзницi - начальником залiзницi.

Роздiл 16. Рух поїздiв

Загальнi вимоги

     16.1. Рухом поїздiв на дiлянцi повинен керувати тiльки один працiвник - поїзний диспетчер, який вiдповiдає за виконання графiка руху поїздiв на дiлянцi, яку вiн обслуговує.

     Накази поїзного диспетчера пiдлягають безумовному виконанню працiвниками, якi безпосередньо зв'язанi з рухом поїздiв на цiй дiлянцi.

     Забороняється давати оперативнi накази з руху поїздiв на дiлянцi поза поїзним диспетчером.

     16.2. Кожна станцiя та колiйний пост у частинi керування рухом поїздiв i кожний поїзд мають знаходитися одночасно в розпорядженнi тiльки одного працiвника: станцiя - чергового по станцiї, а на дiлянках, обладнаних диспетчерською централiзацiєю, - поїзного диспетчера; пост - чергового поста, поїзд - машинiста ведучого локомотива (моторвагонного поїзда,спецiального самохiдного рухомого складу).

(Абзац перший пункту 16.2 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     На станцiях в залежностi вiд колiйного розвитку може бути декiлька чергових по станцiї, постiв чи паркiв, кожний з яких одноосiбно розпоряджається рухом поїздiв у межах свого району роботи. Розмежування районiв управлiння на таких станцiях i коло обов'язкiв, пов'язаних з рухом поїздiв, кожного чергового по станцiї, поста чи парку зазначаються у технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     На станцiях машинiст ведучого локомотива (моторвагонного поїзда, спецiального самохiдного рухомого складу) i всi iншi працiвники, якi обслуговують поїзд, пiдкоряються наказам чергового по станцiї, а на станцiях дiлянок, обладнаних диспетчерською централiзацiєю, - поїзного диспетчера.

(Абзац третiй пункту 16.2 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     16.3. Кожний пасажирський, поштово-багажний, вантажно-пасажирський i людський поїзд має прийматися, як правило, на призначену колiю, а вантажнi поїзди - на визначенi групи колiй.

     Поїзди, що не мають зупинки на станцiї, мають пропускатися, як правило, головними колiями.

     Порядок використання колiй для приймання i вiдправлення поїздiв має бути вказаний в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     16.4. Черговий по станцiї зобов'язаний забезпечити наявнiсть вiльних колiй для своєчасного приймання поїздiв. За будь-яку не зумовлену необхiднiстю затримку поїзда бiля закритого вхiдного сигналу черговий по станцiї несе вiдповiдальнiсть.

     Забороняється займати приймально-вiдправнi колiї окремими вагонами або групами вагонiв, вiдчеплених вiд поїздiв, що проходять, i призначеними для подачi пiд навантаження, вивантаження, ремонт та iншi операцiї.

     На промiжних станцiях тимчасове зайняття приймально-вiдправних колiй окремими вагонами чи групами вагонiв може бути допущене тiльки з дозволу поїзного диспетчера.

     Забороняється займати вловлюючi тупики будь-яким рухомим складом, а запобiжнi тупики - пасажирськими i вантажними вагонами, що зайнятi людьми, вантажними вагонами з небезпечними вантажами.

(Абзац четвертий пункту 16.4 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98)

     16.5. Начальник станцiї зобов'язаний контролювати роботу чергових по станцiї, операторiв постiв централiзацiї, сигналiстiв та чергових стрiлочних постiв по виконанню операцiй, пов'язаних з прийманням та вiдправленням поїздiв i проведенням маневрiв, особливо в умовах порушення нормальної роботи пристроїв СЦБ. Начальник станцiї повинен так органiзувати роботу чергових по станцiї, щоб за безумовного забезпечення безпеки руху не допускалися затримки поїздiв.

     Примiщення чергового по станцiї має бути iзольованим. Правом входу до примiщення чергового по станцiї користуються тiльки начальник станцiї, особи, якi безпосередньо працюють чи виконують свої службовi обов'язки разом з черговим по станцiї, i працiвники, що контролюють дiї чергового по станцiї та справнiсть приладiв управлiння.

     На станцiях, де не передбаченi в штатi працiвники служби перевезень, операцiї з приймання i вiдправлення поїздiв, проведення маневрiв, технiчного обслуговування стрiлочних переводiв, обслуговування пасажирiв, приймання i видачi вантажiв виконуються працiвниками iнших служб за порядком, який визначається начальником залiзницi.

Приймання поїздiв

     16.6. Приймання поїздiв на станцiю має проводитись на вiльнi колiї, якi призначенi для цього технiчно-розпорядчим актом станцiї, i тiльки при вiдкритому вхiдному свiтлофорi, а пасажирських поїздiв, крiм того, на колiї, обладнанi колiйними пристроями автоматичної локомотивної сигналiзацiї.

     Порядок забезпечення безпеки руху пасажирських поїздiв при прийманнi на колiї, не обладнанi цими пристроями, визначається начальником залiзницi.

     На окремих станцiях при довжинi колiї, що достатня для установки двох моторвагонних поїздiв, дозволяється роздiляти колiю маршрутним свiтлофором на двi частини, на якi можуть прийматися цi поїзди.

     При зайняттi моторвагонним поїздом частини колiї за маршрутним свiтлофором, що роздiляє колiю приймання, другий моторвагонний поїзд приймається на вiльну частину до цього свiтлофора за спецiальним сигналом на вхiдному (маршрутному) свiтлофорi. Показання вхiдного (маршрутного) свiтлофора мусять залежати вiд показань маршрутного свiтлофора, що роздiляє колiю приймання.

     Одночасне приймання двох моторвагонних поїздiв з протилежних напрямкiв на таку колiю забороняється.

     Перелiк станцiй, на яких допускається приймання моторвагонних поїздiв на окремi частини колiї, i порядок, що забезпечує безпеку пасажирiв i безпеку руху поїздiв, визначається начальником залiзницi.

     Визначений для цих станцiй порядок приймання моторвагонних поїздiв дозволяється також використовувати, приймаючи на станцiю поодинокi локомотиви та дрезини незнiмного типу.

     Для приймання на станцiю пiдштовхуючих локомотивiв та локомотивiв, що йдуть у розмiщене на станцiї депо, чи локомотивiв, що йдуть iз депо пiд состави поїздiв, можуть встановлюватися певнi частини колiй. Станцiї та порядок приймання, що забезпечує безпеку руху, визначаються начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     У необхiдних випадках допускається приймання вiдбудовних та пожежних поїздiв, допомiжних локомотивiв, локомотивiв без вагонiв, снiгоочисникiв, спецiального самохiдного рухомого складу, а також господарчих поїздiв (пiд час виконання робiт iз закриттям перегону) на вiльнi частини станцiйних колiй. Порядок приймання цих поїздiв, що забезпечує безпеку руху, визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

(Абзац дев'ятий пункту 16.6 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     16.7. Черговому по станцiї забороняється вiдкривати вхiдний свiтлофор, не впевнившись в тому, що маршрут для приймання поїзда готовий, стрiлки замкненi, колiя приймання вiльна i маневри на стрiлках маршруту приймання припиненi.

     Вхiдний свiтлофор має вiдкриватися черговим по станцiї особисто або за його наказом оператором поста централiзацiї. На дiлянках, обладнаних диспетчерською централiзацiєю, вхiдний свiтлофор вiдкривається поїзним диспетчером.

     Вхiдний свiтлофор має закриватися автоматично пiсля проходу його першою колiсною парою поїзда, що прибуває, а на станцiях, що не мають електричних рейкових кiл, - черговим по станцiї, оператором поста централiзацiї чи черговим стрiлочного поста пiсля проходження свiтлофора усiм составом поїзда, що прибуває.

     16.8. Приймання поїзда на станцiю при забороняючому показаннi або погаслих основних вогнях вхiдного свiтлофора може бути здiйснено за запрошувальним сигналом, за спецiальним дозволом чергового по станцiї тiльки у виключних випадках i у вiдповiдностi з порядком, передбаченим Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

(Абзац перший пункту 16.8 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Швидкiсть руху поїзда пiд час приймання на станцiю за запрошувальним сигналом або за спецiальним дозволом чергового по станцiї має бути не бiльшою 20 км/год, при цьому машинiст зобов'язаний вести поїзд з особливою пильнiстю i готовнiстю негайно зупинитись, якщо зустрiнеться перешкода для подальшого руху.

     16.9. Черговий по станцiї, а на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю - поїзний диспетчер перед прийманням поїзда зобов'язаний:

     пересвiдчитися у тому, що колiя вiльна для приймання поїзда;

     припинити маневри з виходом на колiю i маршрут приймання поїзда;

     приготувати маршрут приймання поїзда;

     вiдкрити вхiдний свiтлофор;

     у непередбачених ситуацiях викликати машинiста поїзда, що прибуває, по радiозв'язку i повiдомити його про готовнiсть маршруту приймання i показаннях вхiдного, маршрутного та вихiдного свiтлофорiв.

(Пункт 16.9 роздiлу 16 доповнено абзацом шостим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Порядок дiї чергових по станцiях i поїзних диспетчерiв з виконання операцiй, пов'язаних з прийманням поїзда визначається Iнструкiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

     16.10. Одночасне приймання на станцiю поїздiв протилежних напрямкiв забороняється, якщо пiдхiд до станцiї хоча б з одного боку розмiщений на затяжному спуску i при цьому маршрут приймання поїзда з боку, протилежного цьому спуску, не iзольований вiд маршруту приймання iншого поїзда (запобiжним тупиком або взаємним розмiщенням колiй).

     На промiжних станцiях двоколiйних i багатоколiйних лiнiй одночасне приймання поїздiв протилежних напрямкiв, крiм того, забороняється, коли продовження маршруту приймання поїзда, що прямує з боку колiї, де протягом гальмової путi спуск крутiше 0,006, перетинає маршрут приймання пасажирського, поштово-багажного, вантажно-пасажирського чи людського поїзда.

     На станцiях, де не допускається одночасне приймання поїздiв, у випадку одночасного пiдходу першим приймається поїзд, для якого умови зупинки бiля закритого вхiдного сигналу або зрушення з мiсця менш сприятливi.

     16.11. Поїзд, що прибуває на станцiю має бути зупинений мiж вхiдним сигналом i граничним стовпчиком колiї приймання, а там, де немає вихiдного сигналу, - мiж граничними стовпчиками.

     Якщо хвiст поїзда залишиться за граничним стовпчиком, сигналiст або черговий стрiлочного поста зобов'язаний негайно доповiсти про це черговому по станцiї, який вживає заходiв для розмiщення поїзда в межах корисної довжини колiї приймання.

     На станцiях з електричною централiзацiєю стрiлок контроль за розмiщенням поїзда в межах корисної довжини колiї приймання здiйснює черговий по станцiї, а на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю - поїзний диспетчер за показаннями контрольних приладiв.

     Якщо поїзд неможливо розмiстити в межах корисної довжини колiї приймання, черговий по станцiї зобов'язаний вжити заходiв, що забезпечують безпеку перемiщення рухомого складу на сумiжних колiях.

     16.12. Черговий по станцiї зустрiчає кожний прибулий поїзд, стежить за його станом, наявнiстю i правильним показанням поїзних сигналiв.

     На станцiях, де колiї приймання поїздiв вiддаленi або де за мiсцевими умовами черговий по станцiї не може зустрiчати поїзд, їх повиннi зустрiчати сигналiсти або черговi стрiлочного поста.

     Про прибуття поїзда на станцiю в повному складi черговий по станцiї переконується з доповiдi сигналiста, чергового стрiлочного поста або особисто, а на станцiях з централiзацiєю стрiлок (на дiлянках, не обладнаних автоматичним блокуванням) - ще й з доповiдi iнших працiвникiв, призначених начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     Пiсля прибуття на станцiю пасажирського, поштово-багажного, людського або вантажно-пасажирського поїзда черговий по станцiї, а на дiлянках, обладнаних диспетчерською сигналiзацiєю, - поїзний диспетчер вживає необхiдних заходiв, спрямованих на забезпечення безпеки руху цих поїздiв, передбачених в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     На дiлянках з диспетчерською централiзацiєю, де немає чергових по станцiї, а на станцiях, розмiщених на дiлянках з автоматичним блокуванням, де черговий по станцiї за мiсцевими умовами не може зустрiчати поїзд i немає iнших працiвникiв (сигналiстiв, чергових стрiлочного поста), прибуття поїздiв контролюється за показаннями приладiв управлiння, крiм того прибуття на станцiю поїзда в повному складi має контролюватися машинiстом поїзного локомотива за показаннями приладiв, що характеризують цiлiснiсть гальмової магiстралi.

     Перелiк станцiй, де черговi по станцiї можуть не зустрiчати поїзди, i умови забезпечення безпеки руху пiд час приймання поїздiв встановлюються начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     16.13. Час фактичного прибуття або проходження кожного поїзда та його номер черговий по станцiї зобов'язаний занести до журналу руху поїздiв i негайно сповiстити чергового сусiдньої станцiї, що вiдправила поїзд, чергового по станцiї, на яку поїзд був вiдправлений та поїзного диспетчера i, крiм того, забезпечити передачу вiдповiдної iнформацiї в автоматизовану систему управлiння.

(Абзац перший пункту 16.13 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     На дiлянках з iнтенсивним рухом порядок передачi вiдомостей про прибуття та вiдправлення поїздiв встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

Вiдправлення поїздiв

     16.14. Черговому по станцiї забороняється вiдправляти поїзди на одноколiйних i по неправильнiй колiї на двоколiйних дiлянках без згоди чергового по станцiї, на яку вiдправляється поїзд. На одноколiйних дiлянках, обладнаних автоблокуванням, поїзди вiдправляються за вказiвкою поїзного диспетчера без попередньої згоди чергового сусiдньої станцiї пiсля звiльнення першої блок-дiлянки.

     На двоколiйних дiлянках вiдправлення поїздiв проводиться за вказiвкою чергового по станцiї, з якої поїзди вiдправляються правильною колiєю, пiсля одержання повiдомлення про прибуття ранiше вiдправленого поїзда, а при автоблокуваннi - пiсля звiльнення першої блок-дiлянки. Попередня згода чергового по станцiї, на яку вiдправляється поїзд, не вимагається.

     На обладнаних диспетчерською централiзацiєю дiлянках, вiдправлення поїздiв проводиться тiльки за вказiвкою поїзного диспетчера.

     Вiдправлення зi станцiї спецiального самохiдного рухомого складу, що не обладнаний у вiдповiдностi з пунктом 9.10 цих Правил пристроями безпеки, дозволяється за вказiвкою поїзного диспетчера за умови вiльних двох або бiльше блок-дiльниць.

(Пункт 16.14 доповнено абзацом четвертим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Порядок вiдправлення господарчих поїздiв i спецiального самохiдного рухомого складу зi станцiй, що обмежують перегiн, проходження їх по цьому перегону до мiсця виконання робiт, який забезпечує безпеку руху, встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи на залiзницях України.

(Пункт 16.14 доповнено абзацом п'ятим згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     16.15. Черговий по станцiї, а на дiлянках з диспетчерською централiзацiєю - поїзний диспетчер перед вiдправленням поїзда зобов'язаний:

     упевнитися у тому, що перегiн вiльний, а за автоматичного блокування - вiльна перша блок-дiлянка;

     припинити маневри з виходом на маршрут вiдправлення поїзда;

     приготувати маршрут вiдправлення;

     вiдкрити вихiдний свiтлофор або надати машинiсту iнший дозвiл на зайняття перегону.

     Порядок дiй чергових по станцiї i поїзних диспетчерiв з виконанню операцiй, що забезпечують вiдправлення поїзда, визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

(Абзац шостий пункту 16.15 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     16.16. Забороняється вiдправлення поїзда на перегiн без дозволу чергового по станцiї.

     Дозволом на зайняття перегону для машинiста поїзда, що вiдправляється є дозволяюче показання вихiдного свiтлофора, а при його несправностi або вiдправленнi поїзда з колiй, де немає вихiдних свiтлофорiв, - письмовий дозвiл визначеної форми, наказ чергового по станцiї, переданий по радiозв'язку, або жезл.

     Машинiсту пасажирського та поштово-багажного поїзда забороняється вiдправлятися iз станцiї ранiше часу, визначеного розкладом, а також проїжджати без зупинки станцiю, де за розкладом передбачена зупинка для посадки i висадки пасажирiв.

     На роздiльних пунктах, де зупинка пасажирського або поштово-багажного поїзда передбачена для виконання технологiчних операцiй (схрещення, обгiн) i не призначена для посадки, висадки пасажирiв та навантаження, розвантаження багажу та пошти, за вказiвкою поїзного диспетчера, що передається машинiсту й черговому по станцiї, вона може бути скорочена чи скасована.

     У службових розкладах з руху поїздiв такi зупинки позначаються особливим знаком, а в афiшах та розкладах, що видаються для пасажирiв, цi зупинки не показуються.

     16.17. Черговому по станцiї, а на дiлянках, обладнаних диспетчерською централiзацiєю, поїзному диспетчеру забороняється вiдкривати вихiдний свiтлофор або давати iнший дозвiл на зайняття перегону, не переконавшись у тому, що маршрут для вiдправлення поїзда готовий, стрiлки замкненi, маневри на стрiлках маршруту вiдправлення припиненi, технiчне обслуговування та комерцiйний огляд состава закiнченi. При вiдправленнi поїздiв iз станцiй їх формування, станцiй, де до состава поїзда проводилось причеплення i вiдчеплення вагонiв, або станцiй, де передбачена замiна сигнальних дискiв, що позначають хвiст поїзда, черговий по станцiї перед вiдкриттям вихiдного свiтлофора або видачею машинiсту локомотива, спецiального самохiдного рухомого складу дозволу на зайняття перегону повинен також переконатися в наявностi поїзного сигналу на останньому вагонi.

(Абзац перший пункту 16.17 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Вхiдний свiтлофор має вiдкриватися черговим по станцiї особисто або, за його вказiвкою, оператором поста централiзацiї. На обладнаних диспетчерською централiзацiєю дiлянках вихiдний свiтлофор вiдкривається поїзним диспетчером.

     У випадку порушення графiка руху поїздiв черговий по станцiї перед вiдкриттям вихiдного свiтлофора поїзду, що прямує за пасажирським, поштово-багажним, людським або вантажно-пасажирським, повiдомляє машинiста, що вiн прямує за пасажирським поїздом.

     Вихiдний свiтлофор має закриватися автоматично пiсля проходження його першою колiсною парою поїзда, що вiдправляється, а на станцiях, що не мають електричних рейкових кiл, - черговим по станцiї, оператором поста централiзацiї або черговим стрiлочного поста пiсля проходження свiтлофора усiм составом поїзда, що вiдправляється.

     16.18. За вiдправлення поїзда iз станцiйних колiй при забороняючому показаннi вихiдного свiтлофора, а також з колiй, що не мають вихiдних свiтлофорiв, машинiсту ведучого локомотива, спецiального самохiдного рухомого складу при наявностi дозволу на зайняття перегону забороняється приводити в рух поїзд без вказiвки чергового по станцiї, переданої по радiозв'язку, або сигналу вiдправлення, який подається черговим по станцiї чи за його вказiвкою черговим поста, парку, оператором поста централiзацiї, черговим стрiлочного поста, сигналiстом або головним кондуктором (складачем поїзда). Порядок подавання сигналу вiдправлення визначається начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

(Абзац перший пункту 16.18 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Перед тим, як рушити, машинiст ведучого локомотива i спецiального самохiдного рухомого складу i його помiчник повиннi перевiрити, чи не подаються з поїзда або працiвниками станцiї сигнали зупинки.

(Абзац другий пункту 16.18 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Провiдники вагонiв пасажирського поїзда в разi наявностi перешкоди до безпечного прямування повиннi негайно вжити заходiв до його зупинки.

     У випадку зупинки на перегонi пасажирського поїзда (крiм моторвагонного) iз застосуванням стоп-крана чи внаслiдок самовiльного гальмування провiдники повиннi оглянути вагони, якi вони обслуговують i за необхiдностi негайно подати сигнал зупинки в бiк локомотива. Якщо моторвагонний поїзд зупинився на перегонi, помiчник машинiста зобов'язаний з'ясувати причину й доповiсти машинiсту. В iнших поїздах до такої зупинки помiчник машинiста повинен оглянути поїзд, з'ясувати, чи в повному вiн складi за номером останнього вагона, та перевiрити наявнiсть поїзного сигналу на цьому вагонi.

(Абзац четвертий пункту 16.18 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Рух пасажирського поїзда вiдновлюється пiсля зняття сигналiв зупинки всiма провiдниками вагонiв, а iнших поїздiв - за доповiддю помiчника машинiста.

     Порядок приведення поїзда в рух на перегонi в iнших випадках зупинки, не передбачених графiком руху (для посадки чи висадки людей, навантаження або розвантаження вантажiв), встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

     16.19. Дозвiл на зайняття перегону там, де немає вихiдних сигналiв, а також у випадках вiдправлення поїзда при забороняючому показаннi вихiдного сигналу вручається машинiсту ведучого локомотива, спецiального самохiдного рухомого складу черговим по станцiї особисто або через одного iз працiвникiв локомотивної бригади цього поїзду, чергового поста, парку, оператора, чергового стрiлочного поста, сигналiста або головного кондуктора (складача поїздiв).

(Абзац перший пункту 16.19 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Машинiст зобов'язаний упевнитися в правильностi одержаного дозволу на зайняття перегону.

     Порядок вручення машинiстам локомотивiв дозволiв на зайняття перегону, що забезпечує безпеку руху, вказується в технiчно-розпорядчому актi станцiї.

     16.20. Одночасне вiдправлення та приймання на станцiю поїзда, що проходить в тому ж напрямку, забороняється, якщо пiдхiд до станцiї з боку поїзда, що приймається, розмiщений на затяжному спуску i при цьому маршрут поїзда, що приймається, не iзольований вiд маршруту поїзда, що вiдправляється (запобiжним тупиком або взаємним розмiщенням приймально-вiдправних колiй).

(Пункт 16.20 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     16.21. Черговий по станцiї проводжає кожний поїзд, що вiдправляється або проходить без зупинки станцiю, стежить за його станом, наявнiстю i правильним показанням поїзних сигналiв.

     Про вiдправлення поїзда в повному складi черговий по станцiї упевнюється з доповiдi сигналiста, чергового стрiлочного поста або особисто.

     На станцiях, де колiї вiдправлення поїздiв вiддаленi або де за мiсцевими умовами черговий по станцiї не може проводжати поїзди, їх повиннi проводжати працiвники згiдно з вимогами технiчно-розпорядчого акта станцiї.

(Абзац третiй пункту 16.21 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     На дiлянках з диспетчерською централiзацiєю, де немає чергових по станцiї, i на станцiях, що мають електричну iзоляцiю колiй i стрiлок, де черговий по станцiї за мiсцевими умовами не може проводжати поїзди i немає iнших працiвникiв (сигналiстiв, чергових стрiлочного поста), вiдправлення поїздiв контролюється за показаннями приладiв управлiння.

     Перелiк станцiй, де черговi по станцiї можуть не проводжати поїзди, i умови забезпечення безпеки руху при вiдправленнi поїздiв визначаються начальником дирекцiї залiзничних перевезень (начальником залiзницi).

     Працiвник, який проводжає поїзд, зобов'язаний упевнитися, що поїзд пройшов у повному порядку.

     У випадку виявлення в поїздi несправностi, що загрожує безпецi руху, а також при проходженнi поїзда без встановлених поїзних сигналiв працiвник, який проводжає поїзд, зобов'язаний вжити заходiв до його зупинки.

     16.22. Вiдповiдальнiсть за правильнiсть формування поїзда несуть працiвники станцiї.

     Працiвники станцiї перед вiдправленням поїзда повиннi в точнiй вiдповiдностi з технологiчним процесом роботи станцiї, технiчно-розпорядчим актом, графiком руху i планом формування поїздiв перевiрити правильнiсть формування поїзда, правильнiсть i мiцнiсть крiплення вантажiв на вiдкритому рухомому складi, переконатися, що збереження вантажiв повнiстю забезпечено, поїзд має встановленi сигнали i забезпечений необхiдним поїзним iнвентарем.

     Технiчне обслуговування поїзних сигнальних приладiв, що позначають хвiст вантажних та вантажно-пасажирських поїздiв, навiшування сигнальних приладiв на цi поїзди i їх знiмання покладаються на працiвникiв пунктiв технiчного обслуговування вагонiв.

     Порядок перевiрки поїзда i вiдповiдальнiсть працiвникiв станцiї в залежностi вiд мiсцевих умов встановлюються начальником залiзницi.

     16.23. На всi вантажнi i вантажно-пасажирськi поїзди на станцiях формування перед вiдправленням поїзда машинiсту ведучого локомотива видається натурний лист визначеної Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України форми та перевiзнi документи в запечатаному виглядi. Забороняється вiдправляти поїзди, в складi яких є вагони без перевiзних документiв.

     На поїзди, у яких є головний кондуктор (складач поїздiв), натурний лист i перевiзнi документи видаються йому. В такому випадку головний кондуктор (складач поїздiв) зобов'язаний ознайомити машинiста, як того вимагає натурний лист, зi складом поїзда, що вiдправляється.

     У разi причеплення та вiдчеплення вагонiв на шляху прямування до натурного листа поїзда працiвниками станцiї повиннi вноситися вiдповiднi змiни.

     На всi пасажирськi (крiм моторвагонних) i поштово-багажнi поїзди натурний лист поїзда вручається начальнику (механiку-бригадиру) пасажирського поїзда та машинiсту локомотива.

(Абзац четвертий пункту 16.23 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     16.24. Час фактичного вiдправлення чи проходження кожного поїзда, його номер, а за необхiдностi й iншi данi, що характеризують состав поїзда, черговий по станцiї зобов'язаний занести до журналу руху поїздiв i негайно сповiстити черговому сусiдньої станцiї, на яку вiдправлений поїзд, та поїзному диспетчеру. Крiм того, черговий по станцiї повинен забезпечити передачу необхiдних даних про поїзд в автоматизовану систему управлiння.

Засоби сигналiзацiї та зв'язку в умовах руху поїздiв

     16.25. Основними засобами сигналiзацiї та зв'язку пiд час руху поїздiв є автоматичне та напiвавтоматичне колiйне блокування.

     У разi органiзацiї двостороннього руху на двоколiйних i багатоколiйних перегонах, обладнаних автоблокуванням в одному напрямку, рух поїздiв у протилежному напрямку (по неправильнiй колiї) може здiйснюватися за сигналами локомотивних свiтлофорiв.

     На окремих дiлянках може застосовуватися як самостiйний засiб сигналiзацiї та зв'язку автоматична локомотивна сигналiзацiя.

     На малодiяльних дiлянках i пiд'їзних колiях як засiб зв'язку пiд час руху поїздiв допускається застосовувати електрожезлову систему i телефон.

     За виняткових умов за наказом Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України допускається вiдправляти поїзди з розмежуванням часом.

     На кожнiй колiї мiжстанцiйного перегону одночасно може дiяти один засiб сигналiзацiї та зв'язку.

     Порядок органiзацiї руху поїздiв у разi автоматичної локомотивної сигналiзацiї, що застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї та зв'язку, за умови прямування за сигналами локомотивних свiтлофорiв, у разi застосування електрожезлової системи та телефонних засобiв зв'язку, а також порядок вiдправлення поїздiв з розмежуванням часом встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

     16.26. На окремих малодiяльних дiлянках i пiд'їзних колiях рух поїздiв допускається:

     за наказами поїзного диспетчера, що передаються безпосередньо машинiсту ведучого локомотива поїзним радiозв'язком;

     за допомогою одного жезла;

     за допомогою одного локомотива.

     Перелiк дiлянок та пiд'їзних колiй i порядок органiзацiї руху поїздiв з цими засобами зв'язку встановлюється начальником залiзницi.

     16.27. За автоматичного блокування:

     а) дозволом на зайняття поїздом блок-дiлянки служить дозволяюче показання вихiдного або прохiдного свiтлофора;

     б) як виняток на прохiдних свiтлофорах (крiм тих, що знаходяться перед вхiдними свiтлофорами), розмiщених на затяжних пiдйомах, допускається в кожному окремому випадку з дозволу начальника залiзницi установлення умовно-дозволяючого сигналу - щита з вiдбивним знаком у виглядi букви Т.

     Наявнiсть цього сигналу служить дозволом вантажному поїзду на проходження червоного вогню свiтлофора без зупинки.

     В цьому разi машинiст повинен вести поїзд так, щоб проїжджати свiтлофор з червоним вогнем iз швидкiстю, не бiльшою 20 км/год, з особливою пильнiстю i готовнiстю негайно зупинити його, якщо зустрiнеться перешкода для подальшого руху;

     в) пiсля зупинки поїзда перед прохiдним свiтлофором з червоним вогнем, а також з незрозумiлим показанням чи погаслим, якщо машинiст бачить або знає, що наступна блок-дiлянка зайнята поїздом, йому забороняється продовжувати рух до тих пiр, поки блок-дiлянка не звiльниться. Якщо машинiст не знає про знаходження на наступнiй блок-дiлянцi поїзда, вiн повинен пiсля зупинки вiдпустити автогальма i, якщо за цей час на свiтлофорi не з'явиться дозволяючий вогонь, вести поїзд до наступного свiтлофора iз швидкiстю, не бiльшою 20 км/год, з особливою пильнiстю i готовнiстю негайно зупинитися, якщо зустрiнеться перешкода для подальшого руху.

     Якщо наступний прохiдний свiтлофор буде в такому ж станi, рух поїзда пiсля зупинки триває в тому ж порядку.

     Якщо пiсля проходження у визначеному порядку прохiдного свiтлофора з забороняючим показанням на локомотивному свiтлофорi з'явиться дозволяюче показання, машинiст може проїжджати, керуючись показаннями локомотивного свiтлофора, але iз швидкiстю не бiльше 40 км/год до наступного свiтлофора.

     За наявностi дозволяючого вогню на локомотивному свiтлофорi прохiднi свiтлофори з погаслим вогнем дозволяється проїжджати без зупинки, керуючись показанням локомотивного свiтлофора.

     16.28. За напiвавтоматичного блокування:

     дозволом на зайняття поїздом перегону служить дозволяюче показання вихiдного або прохiдного свiтлофора;

     на одноколiйних дiлянках для вiдкриття вихiдного свiтлофора необхiдно попередньо одержати по блок-апарату вiд чергового сусiдньої станцiї, на яку вiдправляється поїзд, блокувальний сигнал узгодження або перемкнути блок-систему на вiдповiдний напрямок руху.

     16.29. За автоматичної локомотивної сигналiзацiї, що застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї та зв'язку:

     дозволом на зайняття першої блок-дiлянки служить дозволяюче показання вихiдного свiтлофора;

     дозволом на зайняття наступної блок-дiлянки служить дозволяюче показання локомотивного свiтлофора.

     Пiд час перерви дiї усiх засобiв сигналiзацiї та зв'язку рух поїздiв здiйснюється на одноколiйних дiлянках за допомогою письмових повiдомлень, а на двоколiйних - з розмежуванням часом, необхiдним для проходження поїздом перегону мiж станцiями.

     Порядок органiзацiї руху поїздiв пiд час перерви дiї всiх засобiв сигналiзацiї та зв'язку встановлюється Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи.

Порядок руху поїздiв

     16.30. Максимально допустимi на мережi залiзниць України швидкостi руху пасажирських i вантажних поїздiв залежно вiд конструкцiї колiї та типiв рухомого складу встановлюються Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Швидкостi руху поїздiв на перегонах i станцiях установлюються начальником залiзницi i передбачаються графiком руху поїздiв. При цьому швидкiсть руху пасажирських i вантажних поїздiв на боковi колiї по стрiлочних переводах iз рейок типу Р 65 i Р 50 iз хрестовинами марки 1/11 має бути не бiльшою 40 км/год.; стрiлочних переводах марки 1/9 - пасажирських поїздiв - не бiльшою 25 км/год., вантажних - не бiльшою 40 км/год.; симетричних стрiлочних переводах iз хрестовинами марки 1/11 - пасажирських i вантажних - не бiльшою 70 км/год., з хрестовинами марки 1/9 - не бiльшою 50 км/год., з хрестовинами марки 1/6 - вантажних поїздiв - не бiльшою 25 км/год.; стрiлочних переводах iз хрестовинами марки 1/18 - не бiльшою 80 км/год.; стрiлочних переводах iз рейок типу Р 43 з хрестовинами марок 1/9 i 1/11 - не бiльшою 25 км/год.

(Абзац другий пункту 16.30 роздiлу 16 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Швидкiсть руху поїздiв стрiлочними переводами, що укладенi на залiзобетонних брусах, визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

     Швидкiсть проходження свiтлофорiв з одним жовтим (немиготливим) вогнем не повинна перевищувати 60 км/год. для пасажирських поїздiв та 50 км/год. для вантажних поїздiв.

(Абзац четвертий пункту 16.30 роздiлу 16 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     Свiтлофор з одним жовтим (немигаючим) вогнем, розмiщеним на дiлянцi, обладнаний автоблокуванням, на вiдстанi, меншiй гальмової путi вiд наступного свiтлофора, а на дiлянцi, не обладнанiй автоблокуванням, розмiщений вiд основного сигналу на вiдстанi, меншiй гальмової путi при повному службовому гальмуваннi, дозволяється проїжджати iз швидкiстю, не бiльшою встановленої начальником залiзницi.

     Швидкiсть руху поїзда вагонами вперед допускається не бiльшою 25 км/год; для господарчих поїздiв за наявностi радiозв'язку на локомотивi i спецiальному самохiдному рухомому складi в залежностi вiд конструкцiї спецiального самохiдного рухомого складу, вiдбудовних i пожежних поїздiв - не бiльше 40 км/год. Швидкiсть проходження снiгоочисникiв визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України.

(Абзац шостий пункту 16.30 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Пiд час приймання на тупиковi станцiйнi колiї швидкiсть руху поїзда на початку колiї приймання має бути не бiльшою 25 км/год.

     Швидкiсть руху моторвагонного поїзда пiд час приймання на вiльну дiлянку колiї, коли наступна дiлянка цiєї колiї зайнята iншим моторвагонним поїздом, допускається не бiльшою 20 км/год.

     Швидкiсть руху на дiлянцi, де вимагається зменшення швидкостi, має вiдповiдати зазначенiй у попередженнi або наказi начальника залiзницi, а за вiдсутностi цих вказiвок - не бiльшою 25 км/год.

     16.31. Якщо у разi проходження поїздiв необхiдно забезпечити особливу пильнiсть локомотивних бригад i попередити їх про виконання робiт, на поїзди видаються письмовi попередження.

     Попередження видаються:

     при несправностi колiї, пристроїв контактної мережi, переїзної сигналiзацiї, штучних та iнших споруд, а також при виконаннi ремонтних i будiвельних робiт, що вимагають зменшення швидкостi або зупинки в дорозi;

     на випадок введення в дiю нових засобiв сигналiзацiї та зв'язку, а також при включеннi нових, перемiщеннi або вiдмiнi iснуючих свiтлофорiв i через їх несправнiсть, коли свiтлофор неможливо привести в закрите положення;

     якщо несправнi колiйнi пристрої автоматичної локомотивної сигналiзацiї;

     при вiдправленнi поїзда з вантажами, що виходять за межi габаритiв навантаження, коли пiд час проходження цього поїзда необхiдно знижувати швидкiсть або дотримуватися особливих умов;

     за умови роботи на двоколiйному перегонi снiгоочисника, баластера, рейкоукладача, пiдйомного крана, щебнеочисної та iнших машин;

     за умови введення в поїзд рухомого складу, який не може рухатися зi швидкiстю, що визначена для даної дiлянки;

     за умови роботи знiмних рухомих одиниць, а також у разi перевезення на колiйних вагончиках важких вантажiв;

     в усiх iнших випадках, коли вимагається зменшення швидкостi або зупинка поїзда в дорозi, а також коли необхiдно попередити локомотивнi бригади про особливi умови проходження поїзда.

     Видача попереджень на поїзди проводиться вiдповiдно до порядку, встановленого Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

     16.32. На двоколiйних перегонах кожна головна колiя, як правило, служить для руху поїздiв в одному визначеному напрямку.

     На багатоколiйних лiнiях порядок руху по кожнiй головнiй колiї в межах двох i бiльше залiзниць визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, а в межах однiєї залiзницi - начальником залiзницi.

     Порядок органiзацiї руху поїздiв на дiлянках iз три- або чотиринитковою колiєю (при переплетеннi колiй) визначається начальником залiзницi.

     16.33. Для регулювання руху поїздiв за наказом поїзного диспетчера може застосовуватися вiдправлення поїздiв по неправильнiй колiї.

     Вiдправлення пасажирських поїздiв по неправильнiй колiї допускається лише як виняток у кожному окремому випадку за наказом чергового дирекцiї залiзничних перевезень.

     Заходи щодо забезпечення безпеки руху за умов проходження поїздiв по неправильнiй колiї визначаються Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи.

     16.34. За необхiдностi може застосовуватися з'єднання поїздiв i проходження їх з'єднаними з дiючими локомотивами в головi кожного з цих поїздiв.

     Органiзацiя руху таких поїздiв визначається начальником залiзницi вiдповiдно до iнструкцiї Державної адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України.

     16.35. Проходження поїздiв вагонами уперед допускається:

     за умови руху на пiд'їзнi колiї та назад;

     за умови руху господарчих, вiдбудовних та пожежних поїздiв.

     У головi такого поїзда ставиться вагон з перехiдною площадкою, спрямованою у напрямку руху, на якiй має перебувати працiвник, зобов'язаний стежити за вiльнiстю колiї, i у випадку загрози безпецi руху чи життю людей вживати заходiв до зупинки поїзда. За вiдсутностi вагона з перехiдною площадкою ставиться вагон iз справними пiднiжками.

(Абзац четвертий пункту 16.35 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

Порядок водiння поїздiв машинiстами локомотивiв, моторвагонних поїздiв i спецiального самохiдного рухомого складу

(Назва пiдроздiлу шостого роздiлу 16 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     16.36. Машинiст зобов'язаний:

     добре знати конструкцiю локомотива (моторвагонного поїзда, спецiального самохiдного рухомого складу), профiль обслуговуючих дiлянок, розмiщення на них постiйних сигналiв, сигнальних покажчикiв та знакiв i їх призначення, мати розклад руху поїздiв;

(Абзац другий пункту 16.36 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     при прийманнi локомотива (моторвагонного поїзда) переконатися у його справностi, звернувши особливу увагу на дiю гальм, пiсочниць та радiозв'язку, а за записами в журналi технiчного стану локомотива переконатися у справнiй дiї автоматичної локомотивної сигналiзацiї та пристроїв безпеки, перевiрити наявнiсть сигнального приладдя, протипожежних засобiв та гальмових башмакiв.

(Абзац третiй пункту 16.36 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99, в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     16.37. Пiсля причеплення локомотива до складу поїзда, або спецiального самохiдного рухомого складу до господарчого поїзда, машинiст зобов'язаний:

(Абзац перший пункту 16.37 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     переконатися в правильностi зчеплення локомотива, спецiального самохiдного рухомого складу з першим вагоном состава та з'єднання повiтряних рукавiв, а також у вiдкриваннi кiнцевих кранiв мiж ними;

(Абзац другий пункту 16.37 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     зарядити гальмову магiстраль стисненим повiтрям, переконатися в тому, що падiння тиску не перевищує визначених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України норм i випробувати автогальма;

     одержати довiдку про забезпечення поїзда гальмами, звiрити вказаний в нiй номер хвостового вагона вантажного поїзда з натурним листом i переконатися у вiдповiдностi гальмового натиску в поїздi визначеним нормам;

     ознайомитися за натурним листом iз складом вантажного та вантажно-пасажирського поїздiв - наявнiстю вагонiв, зайнятих людьми, вантажами окремих категорiй, зазначених у "Правилах перевозок грузов", затверджених на п'ятому засiданнi Ради з залiзничного транспорту держав - учасниць Спiвдружностi 20.10.92 i "Правилах перевозок опасных грузов по железным дорогам", затверджених на п'ятнадцятому засiданнi Ради з залiзничного транспорту держав - учасниць Спiвдружностi 05.04.96, а також вiдкритого рухомого складу.

(Абзац п'ятий пункту 16.37 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     Якщо локомотив оснащений радiостанцiєю з iндивiдуальним викликом, довiдатися про наданий номер поїзда на пультi управлiння радiостанцiєю.

     Пiсля причеплення локомотива до состава пасажирського поїзда з електроопаленням вагонiв машинiст зобов'язаний опустити струмоприймач для ввiмкнення електромеханiком високовольтних мiжвагонних електричних з'єднувачiв.

     Перед вiдправленням машинiст ведучого локомотива, моторвагонного поїзда, спецiального самохiдного рухомого складу зобов'язаний ввiмкнути прилади безпеки та радiозв'язок.

(Абзац восьмий пункту 16.37 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     16.38. Пiд час ведення поїзда машинiст та його помiчник зобов'язанi:

     забезпечити безпечний рух поїзда з точним дотриманням графiка руху;

     стежити за вiльнiстю колiї, сигналами, сигнальними покажчиками та знаками, виконувати їх вимоги i повторювати один одному всi сигнали, що подаються свiтлофорами, сигнали зупинки та зменшення швидкостi, що подаються з колiї i поїзда;

     стежити за станом i цiлiснiстю поїзда, а на електрифiкованих дiлянках, крiм того, i за станом контактної мережi;

     спостерiгати за показаннями приладiв, що контролюють безперебiйнiсть та безпеку роботи локомотива i спецiального самохiдного рухомого складу.

(Абзац п'ятий пункту 16.38 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     забезпечувати рацiональне використання потужностi локомотива за умови економної витрати електроенергiї i палива;

     при входi на станцiю та проходженнi по станцiйним колiям подавати встановленi сигнали, стежити за правильнiстю маршруту, за вiльнiстю колiї та сигналами, що подаються працiвниками станцiї, а також за рухом поїздiв та маневровими перемiщеннями на сумiжних колiях, негайно вживати заходiв до зупинки в разi загрози безпецi руху чи для запобiгання наїзду на людей.

     Пiсля зупинки поїзда на станцiї, якщо в ньому виявленi якi-небудь несправностi, машинiст зобов'язаний негайно доповiсти про це черговому по станцiї, а на дiлянках обладнаних диспетчерською централiзацiєю, - поїзному диспетчеру.

     За необхiдностi зупинки на станцiї машинiст зобов'язаний зупинити поїзд, не проїжджаючи вихiдний свiтлофор (у разi його вiдсутностi - граничний стовпчик) колiї приймання. За цих обставин локомотив вантажного поїзда має бути зупинений бiля вихiдного сигналу (в разi його вiдсутностi - бiля граничного стовпчика). Не доїжджаючи до них, машинiст може зупинити поїзд тiльки тодi, коли переконається через чергового по станцiї за поїзним радiозв'язком, що весь состав встановлений в межах довжини колiї приймання.

     У випадках виявлення на шляху прямування несправностей свiтлофорiв автоблокування, пошкоджень колiї, контактної мережi та iнших споруд i пристроїв, несправностей у поїздах, що прямують сумiжними колiями, машинiст зобов'язаний повiдомити про це чергового найближчої станцiї чи поїзного диспетчера. За наявностi поїзного радiозв'язку повiдомлення про цi пошкодження машинiст повинен передати за допомогою радiозв'язку черговому найближчої станцiї або поїзному диспетчеру, а за необхiдностi й машинiсту поїзда, що рухається сумiжною колiєю.

(Абзац десятий пункту 16.38 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     16.39. Пiд час ведення поїзда машинiст повинен:

     мати гальмовi пристрої завжди готовими до дiї, перевiряти їх на шляху прямування, не допускати падiння тиску в головному резервуарi та в магiстралi нижче норм, затверджених Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України;

     у разi забороняючих показань постiйних сигналiв, показань сигналiв зменшення швидкостi та iнших сигналiв, що вимагають зниження швидкостi, застосовуючи службове гальмування, зупиняти поїзд, не проїжджаючи сигналу зупинки, а сигнал зменшення швидкостi пройти iз швидкiстю, не бiльшою встановленої для цього сигналу;

     проїжджати сигнальний знак, що огороджує нейтральну вставку, iз швидкiстю, що забезпечує проходження без зупинки нейтральної вставки;

     в разi несподiваної подачi сигналу зупинки або раптового виникнення перешкоди негайно застосувати пристрої екстреного гальмування для зупинки поїзда;

     в разi сильних туманiв, злив та снiговiїв вести поїзд з особливою пильнiстю i в необхiдних випадках знижувати швидкiсть для того, щоб була забезпечена безпека руху.

     16.40. На шляху прямування машинiсту забороняється:

     перевищувати швидкостi, встановленi цими Правилами, наказом начальника залiзницi, а також виданими попередженнями та показаннями сигналiв;

     вiдволiкатися вiд керування локомотивом, моторвагонним поїздом, спецiальним самохiдним рухомим складом, його обслуговування та стеження за сигналами i станом колiї;

(Абзац третiй пункту 16.40 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     вимикати справно дiючi пристрої безпеки або втручатися у їх роботу;

     вiдправлятися на перегiн при вiдмовi на локомотивi тягового обладнання, яке забезпечує ведення поїзда, та неспроможностi усунення причини вiдмови.

     16.41. Рухом поїзда управляє машинiст ведучого локомотива. Машинiсти iнших, у тому числi пiдштовхуючого, локомотивiв зобов'язанi виконувати всi вказiвки та сигнали машинiста ведучого локомотива i повторювати їх.

     Порядок роботи пiдштовхуючих локомотивiв визначається iнструкцiями, затвердженими начальником залiзницi.

     16.42. Забороняється проїзд у робочiй кабiнi локомотива осiб, якi не входять до складу локомотивної бригади, за винятком кондукторiв (складальної бригади), а також посадових осiб, якi мають дозвiл, що видається вiдповiдно до порядку, який визначається Державною адмiнiстрацiєю залiзничного транспорту України, але не бiльше двох осiб одночасно.

Порядок дiї за вимушеної зупинки поїзда на перегонi

     16.43. У разi вимушеної зупинки поїзда на перегонi машинiст зобов'язаний:

     зупинити поїзд за можливiстю на майданчику i прямiй дiлянцi колiї, якщо не вимагається екстреної зупинки;

     привести в дiю автогальма поїзда i допомiжне гальмо локомотива, на спецiальному самохiдному рухомому складi автогальма, а при наявностi управлiння i допомiжне гальмо;

(Абзац третiй пункту 16.43 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     негайно оголосити через радiозв'язок про зупинку машинiстам локомотивiв i моторвагонних поїздiв, що прямують на перегонi, i черговим по станцiях в межах перегону, якi повиннi негайно доповiсти про це поїзному диспетчеру, а машинiст спецiального самохiдного рухомого складу керiвнику робiт в господарському поїздi, а також повiдомити начальника (механiка-бригадира) пасажирського поїзда по радiозв'язку УКХ-дiапазону або iншим засобом у випадках виходу iз ладу пристроїв радiозв'язку;

(Абзац четвертий пункту 16.43 в редакцiї Наказу Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     якщо зупинка не пов'язана iз затримкою поїзда бiля свiтлофора з забороняючим показанням, з'ясувати її причини i можливiсть подальшого руху;

     якщо рух поїзда не може бути вiдновлений протягом 20 i бiльше хвилин i немає можливостi утримувати поїзд на мiсцi на автогальмах, привести в дiю ручне гальмо локомотива спецiального самохiдного рухомого складу i подати сигнал для приведення в дiю ручних гальм, якi є у составi поїзда (провiдниками пасажирських вагонiв, кондукторами, керiвниками робiт в господарчому поїздi). У поїздах, де таких працiвникiв немає, помiчник машинiста повинен пiдкласти пiд колеса вагонiв гальмовi башмаки, що знаходяться на локомотивi, а якщо їх не вистачає, крiм того, привести в дiю ручнi гальма вагонiв у кiлькостi та у вiдповiдностi з порядком, визначеним начальником залiзницi;

(Абзац шостий пункту 16.43 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 386 вiд 23.07.99)

     додатково сповiстити через поїзний радiозв'язок чергового по станцiї або поїзного диспетчера про причини зупинки та необхiднi заходи з лiквiдацiї перешкод для руху, що виникли. У разi пошкодження поїзного радiозв'язку повiдомлення черговому по станцiї чи поїзному диспетчеру передається з найближчого пункту, що має телефонний зв'язок (через помiчника машинiста, кондуктора, провiдника пасажирського вагона, керiвника робiт в господарчому поїздi);

     разом з усiма працiвниками, що обслуговують поїзд, вживати заходiв до усунення перешкоди для руху, а в необхiдних випадках забезпечити огородження поїзда та сумiжної колiї.

     16.44. Огородження поїзда, що зупинився на перегонi, проводиться:

     пасажирського - за вимогою вiдбудовного i пожежного поїздiв, а також допомiжного локомотива - негайно пiсля виклику;

(Абзац другий пункту 16.44 роздiлу 16 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Мiнтрансу N 179 вiд 19.03.2002)

     якщо поїзд був вiдправлений пiд час перерви дiї всiх установлених засобiв сигналiзацiї та зв'язку - негайно пiсля зупинки поїзда.

     В усiх випадках негайно має бути огороджене мiсце перешкоди для руху поїздiв на сумiжнiй колiї двоколiйного чи багатоколiйного перегону i, в першу чергу, з боку поїзда, що очiкується.

     Порядок огородження визначається Iнструкцiєю з сигналiзацiї на залiзницях, а порядок дiї працiвникiв - Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи.

     16.45. На дiлянках, обладнаних автоблокуванням, при зупинцi на перегонi пасажирського поїзда провiдник останнього пасажирського вагона зобов'язаний перевiрити видимiсть поїзних сигналiв, уважно наглядати за перегоном i у випадках появи поїзда, що рухається слiдом, вжити заходiв до його зупинки.

     16.46. Якщо поїзд зупинився на пiдйомi i в хвостi немає пiдштовхуючого локомотива, машинiст за необхiдностi може осадити поїзд на бiльш легкий профiль того ж перегону.

     На цей випадок попереду поїзда, що осаджується, повинен знаходитися працiвник локомотивної бригади, головний кондуктор чи керiвник робiт господарчого поїзда. Швидкiсть осаджування поїзда має бути не бiльшою 5 км/год.

     Осаджування не допускається:

     пасажирських поїздiв;

     на перегонах, обладнаних автоблокуванням чи автоматичною локомотивною сигналiзацiєю;

     пiд час туману, заметiлi та iнших несприятливих умов, коли сигнали важко розпiзнаються;

     якщо поїзд, що зупинився, був вiдправлений пiд час перерви дiї всiх установлених засобiв сигналiзацiї та зв'язку.

     У разi зупинки на пiдйомi поїзда, вага якого перевищує норму за умовами зрушення з мiсця на даному пiдйомi та осаджування якого забороняється, машинiст повинен негайно викликати допомiжний локомотив.

     Перелiк таких мiсць i вагових норм визначається наказом начальника залiзницi.

     16.47. Поїзд, що знаходиться на перегонi, може бути повернений до межi станцiї вiдправлення за наказом поїзного диспетчера, а прийнятий на станцiю - за наказом чергового по станцiї.

     Порядок повернення визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи.

     16.48. Якщо поїзд не може самостiйно рухатися пiсля зупинки, вiн виводиться з перегону допомiжним локомотивом вiдповiдно до порядку, визначеного Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи. У цiй Iнструкцiї визначається i порядок дiї локомотивних бригад на випадок розриву поїзда.

     На дiлянках, обладнаних автоблокуванням i поїзним радiозв'язком, для подання допомоги поїзду, що зупинився на перегонi, може бути використаний локомотив вантажного поїзда, що рухається слiдом за ним, у виняткових випадках дозволяється проводити пiдштовхування поїздом нормальної ваги та довжини, що рухається слiдом за ним.

     При вимушенiй зупинцi на перегонi моторвагонного поїзда i неможливостi його подальшого самостiйного руху дозволяється причеплювати до нього моторвагонний поїзд, який рухається слiдом, для виведення здвоєним составом на станцiю.

     16.49. Якщо викликано вiдбудовний чи пожежний поїзд, а також допомiжний локомотив, то поїзд, що зупинився, не може починати рухатися, поки не прибуде викликана допомога або не буде наданий вiдповiдний дозвiл на рух.

     Порядок виклику, призначення та руху вiдбудовних чи пожежних поїздiв i допомiжних локомотивiв, а також порядок з'єднання на перегонi двох моторвагонних поїздiв та їх подальшого руху визначаються Iнструкцiєю з руху поїздiв i маневрової роботи.

Рух знiмних рухомих одиниць

     16.50. Рух знiмних рухомих одиниць проводиться без видачi поїзних документiв на право зайняття перегону. На перегонах, що мають тунелi чи великi мости, а також складнi умови плану i профiлю, порядок руху знiмних одиниць визначається начальником залiзницi. Рух знiмних одиниць не повинен порушувати рух поїздiв за розкладом.

     Всi знiмнi рухомi одиницi повиннi мати осi з електричною iзоляцiєю.

     Порядок руху знiмних рухомих одиниць визначається Iнструкцiєю з руху поїздiв та маневрової роботи.

Термiни, що застосовуються в правилах технiчної експлуатацiї залiзниць України

     Автоматична локомотивна сигналiзацiя як самостiйний засiб сигналiзацiї та зв'язку (АЛСО) - система, за якої рух поїздiв на перегонi здiйснюється за сигналами локомотивних свiтлофорiв, а роздiльними пунктами є позначенi межi блок-дiлянок.

     Блок-дiлянка. Частина мiжстанцiйного перегону за умови автоблокування або автоматичної локомотивної сигналiзацiї, що застосовується як самостiйний засiб сигналiзацiї та зв'язку, обмежена прохiдними свiтлофорами (межами блок-дiлянок) або прохiдним свiтлофором (межею блок-дiлянки) i станцiєю.

     Бокова колiя. Колiя, рухаючись по якiй, рухомий склад вiдхиляється стрiлочним переводом.

     Бригада спецiального рухомого складу. Працiвники, що призначенi для керування i обслуговування спецiального рухомого складу. Для керування спецiальним самохiдним рухомим складом призначається бригада - машинiст i помiчник машинiста або водiй i помiчник водiя дрезини (згiдно з iнструкцiєю з експлуатацiї вiдповiдної машини).

     Вагони вантажнi. Вагони, призначенi для перевезення вантажiв. До них належать критi вагони, пiввагони, платформи, цистерни, спецiалiзованi вагони для перевезення вантажiв: вагони бункерного типу, термоси, рефрижераторнi вагони, у т.ч. АРВ, зерновози, транспортери, контейнеровози, а також спецiальнi вагони вантажного типу.

     Вагони пасажирськi. Вагони, призначенi для перевезення пасажирiв. До цих вагонiв належать також поштовi, багажнi, вагони-ресторани, службово-технiчнi (службовi, клуби, санiтарнi, випробувальнi та вимiрювальнi, лабораторiї та iншi спецiальнi вагони пасажирського типу).

     Ведення поїзда з особливою пильнiстю. Постiйна, пiдвищена увага локомотивної бригади до умов руху поїзда.

     Вловлюючий тупик. Тупикова колiя, призначена для зупинки поїзда, що втратив управлiння, або частини поїзда пiд час руху на затяжному спуску.

     Вiкно. Час, протягом якого зупиняється рух поїздiв на перегонi, окремих колiях перегону або станцiї для проведення ремонтно-будiвельних робiт.

     Допомiжний пост. Пост на перегонi, що не має колiйного розвитку та призначений тiльки для обслуговування пункту примикання пiд'їзної колiї (для поїздiв, що проїжджають по всьому перегону, роздiльним пунктом бути не може).

     Габарит навантаження. Граничний поперечний (перпендикулярний до осi колiї) контур, в якому, не виходячи назовнi, має розмiщуватися вантаж (iз врахуванням упаковування та крiплення) на вiдкритому рухомому складi за знаходження його на прямiй горизонтальнiй колiї.

     Габарит рухомого складу. Граничний поперечний (перпендикулярний до осi колiї) контур, в якому, не виходячи назовнi, повинен розмiщуватися як навантажений, так i порожнiй рухомий склад, встановлений на прямiй горизонтальнiй колiї.

     Габарит наближення будiвель. Граничний поперечний (перпендикулярний до осi колiї) контур, всередину якого не повиннi заходити нiякi частини споруд та пристроїв.

     Виняток можуть становити лише пристрої, призначенi для безпосередньої взаємодiї їх iз рухомим складом (вагоннi уповiльнювачi в робочому станi, контактнi проводи з деталями крiплення, поворотна частина колонки при набираннi води тощо).

     Гальмування екстрене. Гальмування, що застосовується для негайної зупинки поїзда шляхом екстреної розрядки магiстралi та реалiзацiї максимальної гальмової сили.

     Гальмування службове. Гальмування ступенями визначеної величини для плавного зниження швидкостi чи зупинки поїзда у заздалегiдь передбаченому мiсцi.

     Гальмова путь. Вiдстань, яку проходить поїзд за час вiд моменту переводу ручки крана машинiста або крана екстреного гальмування в гальмове положення до повної зупинки. Гальмовi путi розрiзняються в залежностi вiд виду гальмування (службове, повне службове та екстрене).

     Головнi колiї. Колiї перегонiв, а також колiї станцiй, що є безпосереднiм продовженням колiй сумiжних перегонiв i, як правило, не мають вiдхилень на стрiлочних переводах.

     Дiльниця гарантiйна. Частина залiзничної мережi, обмежена пунктами технiчного обслуговування поїздiв, де працiвники пунктiв технiчного обслуговування несуть вiдповiдальнiсть за безпечне прямування вагонiв без вiдчеплення вiд поїздiв.

     Дiльниця обертання локомотивiв. Частина залiзничної мережi, обмежена пунктами обертання локомотивiв.

     Дiльниця колiйного блокування. Частина залiзничної мережi, обладнана пристроями автоблокування або напiвавтоматичного блокування.

     Залiзнично-будiвельнi машини. Один з видiв спецiального рухомого складу, що має один або декiлька робочих органiв, якi виконують роботи з будiвництва, з усiх видiв ремонту, утримання й технiчного обслуговування споруд i пристроїв залiзниць.

     Запобiжний тупик. Тупикова колiя, призначена для запобiгання виходу рухомого складу на маршрути проходження поїздiв.

     Знiмнi рухомi одиницi. Знiмнi дрезини, ремонтнi вишки на електрифiкованих дiлянках, колiйнi вагончики, колiєвимiрювальнi, дефектоскопнi та iншi вiзки i рухомi одиницi, що можуть бути знятi з колiї вручну працiвниками, якi їх обслуговують.

     Iндекс вантажного поїзда. Спецiальний код, що складається iз 10 цифр, якi присвоюються всiм вантажним поїздам на станцiї їх формування. Першi чотири цифри - єдина сiткова розмiтка (ЄСР) станцiї формування поїзда, наступнi двi - порядковий номер состава, сформованого на цiй станцiї, а останнi чотири - (ЄСР) станцiї призначення поїзда.

     Iнтенсивний рух поїздiв. Розмiри руху пасажирських та вантажних поїздiв (у сумi) за графiком на двоколiйних дiлянках бiльше 50 пар i одноколiйних - бiльше 24 пар на добу.

     Керiвник маневрiв. Працiвник, котрий безпосередньо керує дiями всiх осiб, якi беруть участь у маневрах, без вказiвки котрого машинiст локомотива, який проводить маневри, не має права приводити локомотив у рух.

     Керiвник робiт. Вiдповiдальна особа, на котру покладене керiвництво роботами на експлуатованих залiзничних колiях, спорудах та пристроях.

     Контактна мережа. Сукупнiсть проводiв, конструкцiй та обладнання, що забезпечують передачу електричної енергiї вiд тягових пiдстанцiй до струмоприймачiв електрорухомого складу.

     Колiйний знак. Постiйний покажчик профiлю та протяжностi залiзничних лiнiй.

     Колiйний пост. Роздiльний пункт на залiзничних лiнiях, що не має колiйного розвитку (блок-пост у разi напiвавтоматичного блокування, пост примикання на одноколiйному перегонi з двоколiйною вставкою, передвузловий пост i т.i.).

     Колiї спецiального призначення. Запобiжнi та вловлюючi тупики та пiд'їзнi колiї на перегонах i станцiях.

     Локомотиви. Електровози, тепловози, газотурбовози та паровози.

     Локомотивна бригада. Працiвники, якi призначенi для обслуговування локомотивiв, а також моторвагонних поїздiв.

     Малодiяльнi дiлянки. Дiлянки з розмiрами руху пасажирських i вантажних поїздiв (у сумi) за графiком не бiльше 8 пар на добу.

     Маневровий состав. Група вагонiв, зчеплених мiж собою та з локомотивом, що проводить маневри.

     Мiжпостовий перегiн. Перегiн, обмежений колiйними постами або колiйним постом i станцiєю.

     Мiжстанцiйний перегiн. Перегiн, обмежений станцiями, роз'їздами та обгiнними пунктами.

     Моторвагонний рухомий склад. Моторнi та причiпнi вагони, iз яких формуються моторвагоннi поїзди (електропоїзди, дизель-поїзди i автомотриси).

     Нейтральна вставка. Дiлянка контактної пiдвiски мiж двома повiтряними промiжками (iзолюючими сполученнями), на яких нормально вiдсутня напруга. Нейтральна вставка виконується так, що за проходження струмоприймачiв електрорухомого складу забезпечується електрична iзоляцiя дiлянок, якi сполучаються.

     Обгiнний пункт. Роздiльний пункт на двоколiйних лiнiях, що мають колiйний розвиток, який допускає обгiн поїздiв i в необхiдних випадках - переведення поїзда з головної колiї на iншу.

     Особливо iнтенсивний рух поїздiв. Розмiри руху пасажирських та вантажних поїздiв (у сумi) за графiком на двоколiйних дiлянках бiльше 100 пар i на одноколiйних - бiльше 48 пар на добу.

     Особливi колiйнi знаки. Межi залiзничної смуги вiдведення, покажчик номера стрiлки, знак осi пасажирської будiвлi, знаки на лiнiйних колiйних будiвлях, репери початку i кiнця кругових кривих, а також початку, середини та кiнця перехiдних кривих, прихованих споруд земляного полотна, найвищого горизонту вод i максимальної висоти хвилi.

     Охоронна стрiлка. Стрiлка, встановлена за приготування маршруту приймання або вiдправлення поїзда в положення, що виключає можливiсть виходу рухомого складу на пiдготовлений маршрут.

     Пасажирський зупинний пункт. Пункт на перегонi, що не має колiйного розвитку i призначений виключно для посадки та висадки пасажирiв (роздiльним пунктом не є).

     Перегiн. Частина залiзничної лiнiї, обмежена сумiжними станцiями, роз'їздами, обгiнними пунктами або колiйними постами.

     Переїзд. Мiсце перехрещення залiзниць на одному рiвнi з автомобiльними дорогами або трамвайними колiями.

     Пiдштовхуючий локомотив. Локомотив, призначений для допомоги ведучому локомотиву на окремих перегонах або частинi перегону (у хвостi поїзда).

     Пiд'їзна колiя. Колiя, призначена для обслуговування окремих пiдприємств, органiзацiй, установ (заводiв, фабрик, шахт, кар'єрiв, лiсоторфорозробок, електричних станцiй, тягових пiдстанцiй тощо), зв'язана iз загальною мережею залiзниць безперервною рейковою колiєю i належить залiзницi чи пiдприємству, органiзацiї, установi.

     Повiтряний промiжок (iзолююче сполучення).

     Поєднання сумiжних частин контактної мережi з електричною iзоляцiєю (струмоподiл). Iзолююче поєднання виконується так, що за проходження струмоприймача електрорухомого складу сумiжнi дiлянки електрично поєднуються.

     Поїзд. Сформований i зчеплений состав вагонiв з одним або декiлькома дiючими локомотивами чи моторними вагонами, що мають встановленi сигнали. Локомотиви без вагонiв, моторнi вагони та спецiальний самохiдний рухомий склад, що вiдправляються на перегiн, вважаються поїздом.

     Поїзд вантажно-пасажирський. Формується на малодiяльних дiлянках iз вантажних та пасажирських вагонiв, якi призначенi для перевезення вантажiв та пасажирiв.

     Поїзд вантажний довгосоставний. Вантажний поїзд, довжина якого (в умовних вагонах) перевищує максимальну норму, встановлену графiком руху на дiлянцi проходження цього поїзда.

     Поїзд вантажний пiдвищеної ваги. Вантажний поїзд вагою бiльше 6 тисяч тонн з одним або декiлькома дiючими локомотивами в головi состава, в головi та хвостi, в головi та останнiй третинi состава.

     Поїзд вантажний пiдвищеної довжини. Вантажний поїзд, довжина якого 350 осей i бiльше.

     Поїзд вантажний з'єднаний. Поїзд, складений з двох i бiльше зчеплених мiж собою вантажних поїздiв з дiючими локомотивами в головi кожного поїзда.

     Поїзд вантажний великоваговий. Вантажний поїзд, вага якого для вiдповiдних серiй локомотивiв на 100 т i бiльше перевищує визначену графiком руху вагову норму на дiлянцi проходження цього поїзда.

     Поїзд господарчий. Поїзд, що сформований з дiючого локомотива або спецiального самохiдного рухомого складу, який використовується як локомотив; вагонiв, що видiленi для спецiальних i технiчних потреб залiзниць; спецiального самохiдного i несамохiдного рухомого складу, призначеного для виконання робiт з утримання, обслуговування й ремонту споруд i пристроїв залiзниць.

     Поїзд людський. Вантажний поїзд, у якому знаходиться 10 i бiльше вагонiв, зайнятих людьми.

     Поїзд пасажирський. Поїзд для перевезення пасажирiв, багажу й пошти, сформований з пасажирських вагонiв. За видами сполучення пасажирськi поїзди розподiляються на далекi, що рухаються на вiдстань бiльше 700 км, мiсцевi - до 700 км та примiськi - до 150 км.

     Поїзд пасажирський довгосоставний. Пасажирський поїзд, довжина якого перевищує довжину, встановлену схемою формування даного поїзда.

     Поїзд пасажирський пiдвищеної довжини. Пасажирський поїзд, що має в своєму складi 20 i бiльше вагонiв.

     Поїзд пасажирський з'єднаний. Поїзд, що складається з двох пасажирських поїздiв, зчеплених мiж собою, з дiючими локомотивами в головi кожного поїзда.

     Поїзд поштово-багажний. Формується з пасажирських i вантажних вагонiв, якi призначенi для перевезення пошти, багажу й вантажобагажу, а також окремих пасажирських вагонiв для перевезення пасажирiв, що причiплюються тiльки на дiльницях, де не обертаються пасажирськi поїзди.

     Поїзнi сигнали. Сигнали, що застосовуються для означення поїздiв, локомотивiв та iнших рухомих одиниць.

     Прикордонна станцiя. Станцiя, що розташована перед кордоном iз сумiжною державою. Наступною за цiєю станцiєю є станцiя сумiжної держави.

     Прикордонна передавальна станцiя. Остання перед сумiжною державою дiльнична чи сортувальна станцiя, яка призначена для виконання операцiй з технiчного й комерцiйного огляду вагонiв, що передаються в сумiжну державу, а також для виконання операцiй з перевiзними документами.

     Роздiльний пункт. Пункт, що роздiляє залiзничну лiнiю на перегони чи блок-дiлянки.

     Роз'їзд. Роздiльний пункт на одноколiйних лiнiях, що мають колiйний розвиток, призначений для схрещення й обгону поїздiв.

     Рефрижераторний поїзд. Поїзд, сформований з рефрижераторних вагонiв.

     Рухомий склад. Локомотиви, вагони i моторвагонний рухомий склад.

     Сигнал. Умовний видимий чи звуковий знак, за допомогою якого подається певний наказ.

     Сигнальний знак. Умовний видимий знак, за допомогою якого подається наказ або вказiвка певнiй категорiї працiвникiв.

     До сигнальних знакiв вiдносяться граничнi стовпчики, знаки, що означають межi станцiї, подачi свистка, вiдключення i включення струму тощо.

     Спецiальний рухомий склад. Незнiмнi рухомi одиницi на залiзничному ходу - снiгоочисники, снiгоприбиральнi та щебнеочиснi машини, баластери, колiєукладачi, вантажнопiдйомнi крани, дрезини тощо.

     Спецiальний рухомий склад. Незнiмнi рухомi одиницi на залiзничному ходу:

     спецiальний самохiдний рухомий склад - мотовози, дрезини, спецiальнi автомотриси для перевезення матерiалiв, потрiбних для виконання робiт, або доставки працiвникiв пiдприємств до мiсця робiт, залiзнично-будiвельнi машини, що мають автономний двигун з тяговим приводом у транспортному режимi;

     спецiальний несамохiдний рухомий склад залiзнично-будiвельнi машини без тягового приводу в транспортному режимi, причепи та iнший спецiальний рухомий склад, призначений для виконання робiт з утримання, обслуговування й ремонту споруд i пристроїв залiзниць, що включенi до господарчого поїзду.

     Спуск затяжний. Спуск за умови наступної крутостi i довжини:

Крутiсть        Довжина
вiд 0,008 до 0,010 8 км i бiльше
бiльше 0,010 до 0,014 6 км i бiльше
бiльше 0,014 до 0,017 5 км i бiльше
бiльше 0,017 до 0,020 4 км i бiльше
бiльше 0,020 i крутiший 2 км i бiльше

     Спуск керiвний. Найбiльш крутий спук (з врахуванням опiрностi кривих) довжиною, не меншою гальмової путi.

     Станцiя. Роздiльний пункт з колiйним розвитком, що дозволяє проводити операцiї з приймання, вiдправлення, схрещення й обгону поїздiв, операцiї з приймання, видачi вантажiв та обслуговування пасажирiв, а за умови розвинених колiйних пристроїв - маневрову роботу з розформування та формування поїздiв i технiчнi операцiї з поїздами.

Примiтка.

У текстi Правил за всiх випадкiв, коли йдеться про роздiльнi пункти, що мають колiйний розвиток або обслуговуються черговими працiвниками (станцiя, роз'їзд, обгiнний пункт, колiйний пост), застосованi загальнi термiни "Станцiя" або "Черговий по станцiї" за винятком мiсць, де за характером вимог необхiдно зазначити точно, про якi саме роздiльнi пункти йдеться.

     Станцiйний пост централiзацiї. Пост на станцiї, у якому зосереджується управлiння групою централiзованих стрiлок i сигналiв.

     Станцiйнi колiї. Колiї у межах станцiй - головнi, приймально-вiдправнi, сортувальнi, вантажно-вивантажувальнi, витяжнi, деповськi (локомотивного та вагонного господарства), з'єднувальнi (що з'єднують окремi парки на станцiї, що ведуть до контейнерних пунктiв, паливних складiв, баз, сортувальних платформ, до пунктiв очищення, промивки, дезинфекцiї вагонiв, ремонту рухомого складу та виконання iнших операцiй), а також iншi колiї, призначення яких визначається операцiями, що проводяться на них.

     Стрiлка. Частина стрiлочного переводу, що складається з рамних рейок, вiстрякiв та перевiдного механiзму. В разi наявностi хрестовин з рухомим осердям у поняття стрiлки входить i хрестовина.

     Стрiлка нецентралiзована. Стрiлка, вiстряки якої переводяться вручну за допомогою перевiдного механiзму безпосередньо бiля стрiлки.

     Стрiлка централiзована. Стрiлка, вiстряки якої (за наявностi хрестовини з рухомим осердям i осердя) переводяться спецiальними пристроями, що управляються з одного центрального пункту.

     Стрiлочний перевiд. Пристрiй, що служить для переведення рухомого складу з однiєї колiї на iншу. Стрiлочнi переводи складаються iз стрiлок, хрестовин i сполучних колiй мiж ними. Хрестовини можуть бути з нерухомим або рухомим осердям.

     Стрiлочний пост. Один або декiлька стрiлочних переводiв нецентралiзованого управлiння, що обслуговуються одним черговим стрiлочного поста.

     Стрiлочний район. Група сумiжних стрiлочних постiв, що перебувають пiд контролем одного старшого чергового стрiлочного поста.

     Черговий по станцiї. Змiнний помiчник начальника станцiї, який одноособово розпоряджається прийманням, вiдправленням i пропусканням поїздiв, а також iншими перемiщеннями рухомого складу на головних та приймально-вiдправних колiях станцiї (а де немає маневрового диспетчера - i на iнших колiях).

     Ухил. Елемент поздовжнього профiлю залiзничної колiї, що має нахил до горизонтальної лiнiї. Ухил для поїзда, що рухається вiд нижчої точки до вищої, називається пiдйомом, а назад - спуском.

(Роздiл iз змiнами, внесеними згiдно з Наказами Мiнтрансу N 226 вiд 08.06.98, N 386 вiд 23.07.99, N 179 вiд 19.03.2002)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.