МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 14 червня 2004 року N 495


Про внесення доповнення до Правил сертифiкацiї типу авiацiйної технiки

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 червня 2004 р. за N 786/9385


     Вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.10.97 N 1095 "Про сертифiкацiю авiацiйної технiки та її компонентiв", з метою вдосконалення нацiональної системи сертифiкацiї авiацiйної технiки та приведення її у вiдповiднiсть до мiжнародних стандартiв наказую:

     1. Унести доповнення до Правил сертифiкацiї типу авiацiйної технiки (Авiацiйнi правила України, частина 21 "Процедури сертифiкацiї авiацiйної технiки", роздiли A, B, C, D, E), затверджених наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 03.11.2000 N 611 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 28.12.2000 за N 959/5180, що додається.

     2. Державному департаменту авiацiйного транспорту (Максимов В. О.):

     2.1. Забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     2.2. Довести зазначений наказ до вiдома керiвникiв структурних пiдроздiлiв Укравiатрансу, пiдприємств, навчальних закладiв цивiльної авiацiї, що входять до сфери управлiння Мiнтрансу й Укравiатрансу.

     2.3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра Корнiєнка В. В.

Мiнiстр Г. Кiрпа
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра промислової полiтики України В. П. Казаков
Заступник Голови Державного комiтету України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики С. Т. Черепков
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Ю. Авксентьєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства транспорту України
вiд 14 червня 2004 р. N 495
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 червня 2004 р. за N 786/9385

ДОПОВНЕННЯ
до Правил сертифiкацiї типу авiацiйної технiки (Авiацiйнi правила України, частина 21 "Процедури сертифiкацiї авiацiйної технiки", роздiли A, B, C, D, E)

Роздiл E 1. ДОДАТКОВI СЕРТИФIКАТИ ТИПУ

ЗАСТОСУВАННЯ

     У цьому роздiлi викладаються процедури схвалення головних змiн типової конструкцiї авiацiйної технiки без видачi нової редакцiї Сертифiката типу.

     Цi процедури застосовуються також для схвалення головних змiн типової конструкцiї комплектуючого виробу категорiї А без видачi нової редакцiї Свiдоцтва про придатнiсть виробу або Схвального листа.

     У роздiлi E 1 пiд термiном "Сертифiкат типу" розумiється Сертифiкат типу або Свiдоцтво про придатнiсть виробу, або Схвальний лист, пiд термiном "Додатковий Сертифiкат типу" розумiється Додатковий Сертифiкат типу або Додаткове Свiдоцтво про придатнiсть виробу, або Додаток до Схвального листа.

Глава 15. ЗАЯВКА НА ДОДАТКОВИЙ СЕРТИФIКАТ ТИПУ

     15.1. Заявка на Додатковий Сертифiкат типу

     15.1.1. Заявки на схвалення змiн типової конструкцiї та видачу Додаткового Сертифiката типу приймаються Укравiатрансом вiд органiзацiї, яка є Утримувачем Сертифiката типу або яка вiдповiдає вимогам, що застосовуються до органiзацiї Розробника, за винятком тих випадкiв, коли конструкцiя досить проста. У цьому разi Укравiатранс з урахуванням технiчного рiвня органiзацiї Заявника може встановити вiдповiднiсть вимогам цього роздiлу за спрощеною альтернативною процедурою, що схвалюється Укравiатрансом у кожному окремому випадку.

     Заявник, який не є Утримувачем Сертифiката типу, повинен надати Укравiатрансу доказ того, що вiн має iнформацiю, яка достатня для внесення головної змiни в типову конструкцiю виробу та здатностi надалi забезпечити пiдтримання льотної придатностi виробу з унесеною в типову конструкцiю змiною.

     У разi, якщо Заявник на отримання Додаткового Сертифiката типу не може довести Укравiатрансу достатнiсть наявної iнформацiї для внесення головної змiни в типову конструкцiю виробу та здатнiсть надалi забезпечити пiдтримання льотної придатностi виробу з унесеною в типову конструкцiю змiною, то для прийняття заявки необхiдна наявнiсть Договору мiж Заявником та Утримувачем основного Сертифiката типу про розподiл прав та обов'язкiв щодо внесення головної змiни.

     15.1.2. Класифiкацiя модифiкацiй типової конструкцiї на головнi i другоряднi виконується Заявником i схвалюється Укравiатрансом вiдповiдно до процедур, викладених у роздiлi D цих Правил.

     15.1.3. Будь-яка юридична особа, що бажає внести в типову конструкцiю виробу авiацiйної технiки головну змiну, звертається в Укравiатранс iз заявкою на одержання Додаткового Сертифiката типу з урахуванням положень пiдпункту 15.1.1.

     15.1.4. Заявка на Додатковий Сертифiкат типу повинна супроводжуватися:

     технiчним описом головної змiни типової конструкцiї виробу та експлуатацiйною документацiєю, яка стосується змiни;

     застосовуваними вимогами льотної придатностi;

     планом додаткових сертифiкацiйних робiт, що необхiдно провести для встановлення вiдповiдностi застосовуваним вимогам льотної придатностi;

     повiдомленням, яким Заявник, що не є Утримувачем Сертифiката типу, повiдомляє Утримувача Сертифiката типу про подання заявки на Додатковий Сертифiкат типу.

     15.2. Застосовуванi вимоги льотної придатностi

     15.2.1. На вибiр Заявника типова конструкцiя виробу з унесеною головною змiною повинна вiдповiдати:

     вимогам сертифiкацiйного (квалiфiкацiйного) базису, що зазначений у Сертифiкатi типу на даний вирiб авiацiйної технiки, або

     вимогам норм льотної придатностi, що є чинними на момент подання заявки на Додатковий Сертифiкат типу i стосуються головної змiни, що вноситься, а також будь-яким поправкам, якi Укравiатранс вважатиме безпосередньо пов'язаними з цiєю змiною.

     15.2.2. За необхiдностi Заявник може запропонувати для виробу з унесеною головною змiною Спецiальнi технiчнi умови (пункт 3.4).

     15.2.3. Застосовуванi вимоги льотної придатностi схвалюються Укравiатрансом.

     15.2.4. Другоряднi змiни типової конструкцiї частини виробу, якi виконуються Утримувачем Додаткового Сертифiката типу, схвалюються вiдповiдно до процедур, викладених у роздiлi D цих Правил. Другоряднi змiни типової конструкцiї виробу, якi виконуються юридичною особою, що не є Утримувачем Сертифiката типу або Додаткового Сертифiката типу, оформляються вiдповiдно до процедур, що визначаються Укравiатрансом.

     15.2.5. Схвалення головних змiн частини типової конструкцiї виробу, на яку виданий Додатковий Сертифiкат типу, за винятком випадкiв, коли Утримувачем Додаткового Сертифiката типу є Утримувач Сертифiката типу, провадиться згiдно з цим роздiлом з оформленням окремого Додаткового Сертифiката типу.

Глава 16. ДОДАТКОВI СЕРТИФIКАЦIЙНI РОБОТИ. ВИДАЧА ДОДАТКОВОГО СЕРТИФIКАТА ТИПУ. ОБОВ'ЯЗКИ УТРИМУВАЧА ДОДАТКОВОГО СЕРТИФIКАТА ТИПУ ТА ЕКСПЛУАТАНТА

     16.1. Додатковi сертифiкацiйнi роботи

     16.1.1. Додатковi сертифiкацiйнi роботи проводяться за програмами, що розробленi Заявником i схваленi Укравiатрансом.

     16.1.2. Додатковi сертифiкацiйнi роботи проводяться з метою встановлення вiдповiдностi виробу з унесеною до його типової конструкцiї головною змiною застосованим вимогам льотної придатностi (пункт 15.2).

     16.1.3. Додатковi сертифiкацiйнi роботи проводяться в один етап Заявником пiд контролем та за участю Укравiатрансу або уповноважених ним осiб i органiзацiй (за їх згодою).

     16.1.4. За результатами додаткових сертифiкацiйних робiт оформляється i затверджується Заявником за участю уповноважених Укравiатрансом осiб i органiзацiй акт Додаткових сертифiкацiйних робiт. До зазначеного акта додаються:

     затвердженi Заявником Доповнення до експлуатацiйної документацiї виробу, що забезпечують його експлуатацiю з унесеною до його типової конструкцiї головною змiною;

     затверджена Заявником таблиця вiдповiдностi виробу з унесеною до його типової конструкцiї головною змiною вимогам сертифiкацiйного базису (пiдпункт 15.2.1).

     Акт Додаткових сертифiкацiйних робiт пiдлягає схваленню Укравiатрансом. Доповнення до експлуатацiйної документацiї пiдлягають схваленню i введенню в дiю Укравiатрансом.

     16.2. Видача Додаткового Сертифiката типу

     16.2.1. Укравiатранс видає Заявнику Додатковий Сертифiкат типу на пiдставi схвалених i введених у дiю документiв, зазначених у пiдпунктi 16.1.4, якщо Укравiатранс установив, що Заявник, який не є Утримувачем Сертифiката типу, вiдповiдає вимогам, що застосовуються до органiзацiї Розробника, або вимогам альтернативної процедури, яка схвалена Укравiатрансом (пiдпункт 15.1.1).

     16.3. Змiст Додаткового Сертифiката типу

     16.3.1. Додатковий Сертифiкат типу засвiдчує вiдповiднiсть виробу авiацiйної технiки з унесеною до його типової конструкцiї головною змiною застосованим вимогам льотної придатностi (пункт 15.2).

     16.3.2. Додатковий Сертифiкат типу мiстить iнформацiю про типову конструкцiю виробу з унесеною головною змiною та iншою iнформацiєю, що передбачена пiдпунктом 4.9.2 цих Правил.

     16.4. Дiя Додаткового Сертифiката типу

     Дiя, призупинення дiї та анулювання Додаткового Сертифiката типу визначаються процедурами, що викладенi в пунктi 4.10 цих Правил.

     16.5. Передача Додаткового Сертифiката типу

     16.5.1. Утримувач Додаткового Сертифiката типу може передати його iншiй юридичнiй особi або правонаступнику, якщо:

     Укравiатранс схвалює передачу Додаткового Сертифiката типу за умови визнання вiдповiдностi iншої юридичної особи або правонаступника вимогам Розробника авiацiйної технiки того виду, на який виданий Додатковий Сертифiкат типу;

     до Укравiатрансу надана спiльна заява Утримувача Додаткового Сертифiката типу та iншої юридичної особи або правонаступника про передачу правонаступнику документiв i матерiалiв, необхiдних для реалiзацiї прав i обов'язкiв Утримувача Додаткового Сертифiката типу.

     16.6. Головнi змiни типової конструкцiї виробу iмпортованої авiацiйної технiки, для якого виданий Додатковий Сертифiкат типу

     16.6.1. Схвалення головної змiни виробу авiацiйної технiки, який iмпортується в Україну i для якого компетентним органом держави Розробника виданий Додатковий Сертифiкат типу, а також проведена видача Укравiатрансом Додаткового Сертифiката типу на iмпортований вирiб виконуються вiдповiдно до процедур, що викладенi в пунктi 4.7 i в цьому роздiлi Правил.

     16.7. Обов'язки Утримувача Додаткового Сертифiката типу

     16.7.1. Утримувач Додаткового Сертифiката типу зобов'язаний забезпечити можливiсть перевiрки Додаткового Сертифiката типу на вимогу Укравiатрансу.

     16.7.2. Утримувач Додаткового Сертифiката типу повинен забезпечити пiдтримку льотної придатностi виробу з унесеною до його типової конструкцiї головною змiною i безперервнiсть дiї Додаткового Сертифiката типу вiдповiдно до процедур, якi викладенi в пiдпунктах 6.2.3 i 6.2.4 цих Правил.

     16.8. Обов'язки Експлуатанта виробу авiацiйної технiки, для якого виданий Додатковий Сертифiкат типу

     16.8.1. Експлуатант, що здiйснює експлуатацiю виробу з реалiзованою головною змiною i для якого Укравiатрансом виданий Додатковий Сертифiкат типу, повинен дотримуватися вимог пiдпунктiв 6.3.1 i 6.3.2 цих Правил.

     Iнформацiя вiдповiдно до вимог пiдпункту 6.3.1 цих Правил надається Експлуатантом Утримувачу Додаткового Сертифiката типу.

Т. в. о. директора Державного департаменту авiацiйного транспорту Ю. Кордянiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.