ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 18.06.2004 р. N 16/16-2368-ЕП

 

Заступнику начальника Київської регiональної митницi
Ю. М. Двораку


Про надання iнформацiї

Шановний Юрiю Миколайовичу!

     На лист вiд 03.06.2004 N 25/23-7366 щодо зменшення строку тимчасового ввезення (вивезення) транспортних засобiв громадянами на пiдставi вiзи, реєстрацiї в органах МВС України, Державної прикордонної служби тощо повiдомляємо.

     Вiдповiдно до вимог статтi 208 Митного кодексу України (далi - МКУ) загальний строк тимчасового ввезення (вивезення) товарiв становить один рiк з дня ввезення на митну територiю України (вивезення з митної територiї України).

     З урахуванням мети ввезення (вивезення) товарiв та iнших обставин строк, зазначений у частинi першiй цiєї статтi, може бути продовжений вiдповiдним митним органом.

     Статтею 205 МКУ встановлено, що перемiщення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення) передбачає:

     1) подання митному органу документiв на такi товари з обгрунтуванням пiдстав їх тимчасового ввезення на митну територiю України (вивезення за межi митної територiї України);

     2) надання митному органу, що здiйснює митне оформлення товарiв, якi тимчасово ввозяться (вивозяться), зобов'язання про їх зворотне вивезення (ввезення) у строки, що обумовленi метою тимчасового ввезення (вивезення), але не перевищують строкiв, встановлених цим Кодексом;

     3) подання митному органу, що здiйснює митне оформлення товарiв, якi тимчасово ввозяться (вивозяться), дозволу вiдповiдного компетентного органу на тимчасове ввезення (вивезення) товарiв, якщо отримання такого дозволу передбачено законом.

     Ураховуючи викладене, обмеження посадовими особами митних органiв термiну тимчасового ввезення (вивезення) менше одного року є вимогою, що порушує права й свободи громадян-нерезидентiв, суперечить чинному законодавству України, а отже й тягне вiдповiдальнiсть згiдно з законодавством.

З повагою,
Заступник начальника Управлiння технологiй митного контролю
А. I. Сербайло
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.