АСОЦIАЦIЯ МИТНИХ БРОКЕРIВ УКРАЇНИ

вiд 24.03.2004 р. N 15/22

 

Першому заступнику Голови Державної митної служби України
Iванюку М. М.


Шановний Михайле Миколайовичу!

     До Асоцiацiї митних брокерiв України надiйшли запити щодо порядку використання митних лiцензiйних складiв та складiв тимчасового зберiгання за рiзних умов вiдправлення, отримання вантажiв та порядку їх оформлення. Просимо надати роз'яснення з наступних питань для iнформування членiв асоцiацiї:

     1. Чи можливе використання СТЗ для консолiдацiї вантажiв, що перемiщуються ТЕО, для подальшого вiдправлення за загальною CMR?

     2. Чи можливе розмiщення на СТЗ консолiдованого вантажу, адресованого, вiдповiдно до загальної CMR, на ТЕО, який має на своєму складi вантажi, призначенi для доставки в iншi митнi органи? Чи можливо при цьому оформлювати попереднє повiдомлення вiд iменi ТЕО i мiсцем прибуття вказувати СТЗ?

     3. Чи можливе використання для розмiщення вантажiв, що надходять на адресу ТЕО СТЗ, з яким укладено угоду на зберiгання? Чи повинна для цього транспортно-експедиторська органiзацiя користуватися режимом найбiльшого сприяння?

     4. На пiдставi яких законодавчих норм МЛС, внесений до перелiку пiдприємств України, що користуються режимом сприяння, зобов'язаний бути стороною зовнiшньоекономiчної угоди задля надання права на спрощений порядок митного контролю та митного оформлення товарiв?

     5. Чи можливе застосування спрощеного порядку митного контролю та митного оформлення товарiв у випадку, якщо власник МЛС, який користується режимом сприяння, за договором зберiгання на МЛС, власник МЛС зобов'язаний виконувати операцiї з приймання товарiв, формування товарних партiй для випуску у вiльний обiг та вiдправлення до митниць призначення?

     6. Чи може бути надане право на спрощений порядок митного контролю та митного оформлення товарiв у випадку, коли i власник МЛС, i пiдприємство є сторонами зовнiшньоекономiчної угоди консигнацiї й користуються режимом сприяння?

     7. Чи iснує необхiднiсть подання листiв-узгоджень у випадку, коли сформована на МЛС партiя товару вiдправляється до митницi призначення iз застосуванням документа контролю доставки ТР80ВН i гарантом доставки є ТЕО, яка користується режимом сприяння, за умови, що дотримано всiх вимог листа ДМСУ вiд 06.05.97 р. N 11/6-3964.

     Чи можливе застосування у такому випадку норм пункту 5.3 наказу ДМСУ N 792 вiд 04.12.99 р., а саме: "При доставцi з МЛС ТЕО в митницю призначення непiдакцизних товарiв застосовується ВТД; лист-узгодження на перевезення вантажу в митницю призначення для проведення митного оформлення та копiї облiкової картки суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - ЗЕД) не вимагаються..."?

     Заздалегiдь вдячнi.

З повагою,
Т. в. о. директора Асоцiацiї
Ю. Чайковський

 

Т. в. о. директора Асоцiацiї митних брокерiв України
Чайковськоиу Ю. А.
Солом'янська пл. 2, кiм. 503,
Київ, 03035 а/с 85
На N 15/22 вiд 24.03.2004


     У Департаментi органiзацiї митного контролю розглянуто лист Асоцiацiї митних брокерiв України вiд 24.03.2004 N 15/22.

     По сутi порушених питань повiдомляємо. Вiдповiдно до статтi 71 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV (далi - Кодекс) "митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України резидентами (крiм громадян), крiм випадкiв перемiщення товарiв i транспортних засобiв через територiю України у режимi транзиту, здiйснюється митними органами, у зонах дiяльностi яких розташованi цi резиденти. У випадках, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України, митне оформлення в iншому митному органi може здiйснюватися за письмовим погодженням мiж цим митним органом i митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдповiдний резидент".

     Згiдно зi статтею 99 Кодексу "товари i транспортнi засоби з моменту пред'явлення митному органу i до їх випуску вiдповiдно до обраного митного режиму можуть перебувати на тимчасовому зберiганнi пiд митним контролем...

     З метою створення сприятливих умов та скорочення часу проведення митного контролю та митного оформлення митним органом може прийматися рiшення про органiзацiю складiв тимчасового зберiгання, що належать транспортно-експедицiйним органiзацiям, якi перемiщують товари i транспортнi засоби через митний кордон України, чи iншим пiдприємствам, зi створенням зони митного контролю в межах таких складiв". Вiдповiдно до статтi 108 Кодексу "до закiнчення строкiв зберiгання товари i транспортнi засоби, що тимчасово зберiгаються пiд митним контролем, повиннi бути:

     1) задекларованi власником або уповноваженою ним особою до обраного митного режиму;

     2) або переданi власником або уповноваженою ним особою для зберiгання вiдповiдному митному органу".

     Ураховуючи вищевикладене, повiдомляємо, що у зв'язку з невизначенiстю в Митному кодексi України окремих моментiв порядку зберiгання товарiв i транспортних засобiв на складах тимчасового зберiгання, зокрема на складах транспортно-експедицiйних органiзацiй, порушенi в листi Асоцiацiї митних брокерiв України питання потребують бiльш ретельного вивчення для подальшої їх реалiзацiї в проектi наказу Держмитслужби "Про затвердження Порядку розмiщення та видачi товарiв i транспортних засобiв зi складiв тимчасового зберiгання".

     Що стосується надання складам тимчасового зберiгання статусу мiсць прибуття, повiдомляємо, що на сьогоднi в Державнiй митнiй службi опрацьовується проект наказу по внесенню змiн i доповнень до наказу Держмитслужби вiд 15.11.99 N 721 "Про визначення Перелiку мiсць прибуття автотранспорту" (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 06.12.99 за N 839/4132), зi змiнами й доповненнями, яким планується врегулювати питання визначення територiй складiв тимчасового зберiгання мiсцями прибуття автотранспорту. Пiсля пiдписання цього наказу та його державної реєстрацiї вимоги наказу будуть доведенi до вiдома особового складу митних органiв та суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi.

     Крiм цього iнформуємо, що з метою реалiзацiї положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.04.99 N 593 "Про сприяння зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi" до Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 31.12.96 N 592 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809, внесенi змiни, якими запроваджено спрощений порядок митного контролю та митного оформлення до товарiв, розмiщуваних на митних лiцензiйних складах.

     Для отримання дозволу на застосування такого спрощеного порядку власник митного лiцензiйного складу (далi - МЛС) повинен бути стороною зовнiшньоекономiчного договору консигнацiї та/або договору про переробку ввезеної давальницької сировини iноземного замовника на митнiй територiї України вiдповiдно до положень Закону України вiд 15.09.95 N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (зi змiнами й доповненнями). Застосування такого спрощеного порядку до товарiв, що розмiщуються на МЛС за договорами зберiгання, не передбачено. При цьому зазначаємо, що згiдно з пунктом 5.3 Порядку митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митнi лiцензiйнi склади транспортних та транспортно-експедицiйних органiзацiй, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 04.12.99 N 792 (зi змiнами i доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.99 за N 902/4195 "при доставцi з МЛС ТЕО в митницю призначення непiдакцизних товарiв застосовується ВТД; лист-узгодження на перевезення вантажу в митницю призначення для проведення митного оформлення та копiї облiкової картки суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi не вимагаються.

     Додатковою пiдставою для надання дозволу на перевезення товарiв iз МЛС ТЕО в митницю призначення є наявнiсть у ПIК ЄАIС вiдомостей про те, що кiнцевий одержувач перебуває на облiку в митницi призначення за мiсцем його державної реєстрацiї".

Заступник начальника Управлiння технологiй митного контролю А. I. Сербайло

"Митний брокер", N 6, червень, 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.