ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ
Комiтет з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi

вiд 24.05.2004 р. N 06-10/10-641


     До Комiтету ВРУ з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi листом ДПАУ вiд 30.01.2004 р. N 25/2/15-2410 направлено копiю вiдповiдi, надiсланої на запит державного пiдприємства (лист ДПАУ вiд 30.01.2004 р. N 648/6/15-2415-26) щодо застосування норм Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" при визначеннi об'єкта оподаткування податком на додану вартiсть при здiйсненнi операцiй з ввезення товарiв на митну територiю України та продажу таких товарiв (вивезення) за межi митної територiї України.

     За наслiдками розгляду вказаного листа Комiтет вважає за необхiдне повiдомити таке.

     Виходячи з iнформацiї, викладеної у запитi державного пiдприємства, за договором консигнацiї, укладеним з нерезидентом (консигнантом), пiдприємством України (консигнатором) ввезено на митну територiю України товар (лiтак - власнiсть нерезидента) з метою подальшого його вивезення за межi митної територiї України (продажу iншому нерезиденту). У 2002 роцi при ввезеннi зазначеного товару на митну територiю України консигнатором було сплачено податок на додану вартiсть згiдно з ввiзною митною декларацiєю. У 2003 роцi було здiйснено продаж (вивезення) за межi митної територiї України зазначеного товару iншому нерезиденту вiдповiдно до укладеного договору купiвлi-продажу з таким нерезидентом (покупцем). Право власностi на вказаний товар до консигнатора не передавалось, а перейшло вiд одного нерезидента (консигнанта) до iншого (покупця). При продажу (вивезеннi) товару за межi митної територiї України консигнатором податок на додану вартiсть було обчислено за нульовою ставкою.

     Комiтет вважає, що при здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України за договорами консигнацiї у платника податку (у випадку, що розглядається, - консигнатора) згiдно з нормами статтi 7 (пп. 7.3.6 п. 7.3) Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон) виникають зобов'язання щодо сплати податку на додану вартiсть на загальних пiдставах. Датою виникнення таких податкових зобов'язань є дата оформлення ввiзної митної декларацiї iз зазначенням у нiй суми податку, що пiдлягає сплатi. При цьому датою виникнення права платника податку на податковий кредит вiдповiдно до статтi 7 (пп. 7.5.2 п. 7.5) Закону є дата сплати податку на додану вартiсть згiдно з нормами статтi 7 (пп. 7.3.6 п. 7.3) Закону.

     При здiйсненнi операцiй iз ввезення товарiв на митну територiю України, зокрема, за договорами консигнацiї, за якими не передбачається передача прав власностi на товари, необхiдно звернути увагу, що операцiї за такими договорами не належать до операцiй з продажу товарiв (п. 1.4 ст. 1 Закону), тому на зазначенi операцiї не поширюються норми пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону в частинi визначення права платника податку на податковий кредит з податку на додану вартiсть за умови вiднесення вартостi придбаних товарiв до складу валових витрат такого платника податку.

     При операцiях продажу платником податку товару, який було вивезено за межi митної територiї України згiдно з договором купiвлi-продажу з нерезидентом (покупцем), вiдповiдно до статтi 6 (п. 6.2) Закону податок на додану вартiсть обчислюється за нульовою ставкою.

     Враховуючи викладене, за умови дотримання норм чинного законодавства щодо юридичного i документального оформлення наведених операцiй та виконання положень укладених сторонами договорiв, Комiтет ВРУ з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi вiдповiдно до вказаних норм Закону вважає правомiрним вiднесення пiдприємством України (консигнатором за договором консигнацiї) до податкового кредиту сум податку на додану вартiсть, сплачених ним згiдно з ввiзною митною декларацiєю при здiйсненнi операцiй iз ввезення (iмпорту) товарiв на митну територiю України за договорами консигнацiї, якщо у подальшому цим пiдприємством України такий товар продано та вивезено за межi митної територiї України згiдно з договором купiвлi-продажу з нерезидентом (покупцем).

Голова Комiтету С. Буряк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.