ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 02.04.2004 р. N 2510/6/15-1316

Про розгляд листа

(Витяг)

     Державна податкова адмiнiстрацiя України щодо порядку оподаткування сплачуваних резиденту Кiпру процентiв за наданим українському резиденту кредитом повiдомляє.

     Будь-якi доходи, отриманi нерезидентом iз джерелом їх походження з України, вiд провадження господарської дiяльностi (у тому числi на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), оподатковуються у порядку i за ставками, визначеними ст. 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" у редакцiї вiд 22.05.97 р. N 283/97-ВР зi змiнами та доповненнями (далi - Закон).

     Вiдповiдно до абзацу "а" п. 13.1 ст. 13 Закону проценти, що сплачуються на користь нерезидента, є доходом, отриманим нерезидентом iз джерелом його походження з України. При виплатi такого доходу утримується податок за ставкою у розмiрi 15 вiдсоткiв вiд суми виплати та за її рахунок, який сплачується до бюджету пiд час такої виплати, якщо iнше не передбачене нормами мiжнародних угод, якi набрали чинностi (п. 13.2 ст. 13 Закону).

     При виплатi процентiв iноземному кредитору - резиденту Кiпру слiд керуватись вiдповiдними положеннями мiжнародного договору, що на сьогоднi дiє в українсько-кiпрських вiдносинах - Угоди мiж Урядом СРСР та Урядом Республiки Кiпр про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна.

     Вiдповiдно до п. 4 Порядку звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2001 р. N 470 (далi - Порядок), пiдставою для звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв нерезидентiв iз джерелом їх походження з України є подання нерезидентом особi, яка виплачує йому доходи, довiдки (або її нотарiально засвiдченої копiї), яка пiдтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено мiжнародний договiр, а також iнших документiв, якщо це передбачено мiжнародним договором. Довiдка видається компетентним органом вiдповiдної країни, визначеним мiжнародним договором, за формою згiдно з додатком 1 до Порядку або згiдно iз законодавством такої країни.

     Довiдка, яка надається за формою, затвердженою згiдно iз законодавством вiдповiдної країни, повинна бути належним чином легалiзована, перекладена вiдповiдно до законодавства України та обов'язково мiстити таку iнформацiю:

     повну назву або прiзвище нерезидента;

     пiдтвердження, що нерезидент є особою, на яку поширюється дiя положення мiжнародного договору, тобто вiдповiдно до законодавства вiдповiдної країни пiдлягає оподаткуванню в цiй країнi на пiдставi постiйного мiсцеперебування (мiсця проживання) або на iншiй пiдставi;

     назву компетентного органу, прiзвище та пiдпис уповноваженої особи компетентного органу, яка засвiдчує пiдтвердження;

     дату видачi.

     Довiдка дiйсна в межах календарного року, в якому вона видана.

     У разi неподання нерезидентом довiдки вiдповiдно до п. 4 Порядку доходи нерезидента iз джерелом їх походження з України пiдлягають оподаткуванню вiдповiдно до законодавства України з питань оподаткування.

Заступник Голови С. I. Лекарь

"Вiсник податкової служби України", N 33 - 34, вересень, 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.