ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 10.02.2004 р. N 907/6/15-1316


Про розгляд листа

(Витяг)

     Державна податкова адмiнiстрацiя України щодо порядку пiдтвердження резиденцiї для використання переваг мiжнародного договору повiдомляє.

     При вирiшеннi питань оподаткування доходiв росiйських резидентiв, якi отримуються iз джерел в Українi, необхiдно керуватись положеннями Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про уникнення подвiйного оподаткування доходiв i майна та попередження ухилень вiд сплати податкiв (далi - Угода), чинної з 3 серпня 1999 року.

     Механiзм застосування звiльнення вiд оподаткування доходiв нерезидентiв визначено Порядком звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2001 р. N 470 (далi - Порядок).

     Вiдповiдно до п. 4 Порядку пiдставою для звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв нерезидентiв iз джерелом їх походження з України є подання нерезидентом особi, яка виплачує йому доходи, довiдки (або її нотарiально засвiдченої копiї), яка пiдтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено мiжнародний договiр, а також iнших документiв, якщо це передбачено мiжнародним договором. Довiдка видається компетентним органом вiдповiдної країни, визначеним мiжнародним договором, за формою згiдно з додатком 1 до Порядку або згiдно iз законодавством такої країни.

     Довiдка, яка надається за формою, затвердженою згiдно iз законодавством вiдповiдної країни, повинна бути належним чином легалiзована, перекладена вiдповiдно до законодавства України та обов'язково мiстити таку iнформацiю:

     повну назву або прiзвище нерезидента;

     пiдтвердження, що нерезидент є особою, на яку поширюється дiя положення мiжнародного договору, тобто вiдповiдно до законодавства вiдповiдної країни пiдлягає оподаткуванню в цiй країнi на пiдставi постiйного мiсцеперебування (мiсця проживання) або на iншiй пiдставi;

     назву компетентного органу, прiзвище та пiдпис уповноваженої особи компетентного органу, яка засвiдчує пiдтвердження;

     дату видачi.

     Таким чином, на сьогоднi документом, що дає право резидентам Росiйської Федерацiї на застосування переваг Угоди (крiм довiдки за формою згiдно з додатком 1 до Порядку) при оподаткуваннi їх доходiв в Українi, є довiдка, яка мiстить вищезазначенi данi. Усi iншi документи росiйського резидента не є пiдставою для звiльнення вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України вiдповiдно до Угоди.

Заступник Голови Ю. В. Гриб

"Вiсник податкової служби України", N 33 - 34, вересень, 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.