МIНIСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 16 вересня 2004 року N 454


Щодо реалiзацiї Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом

     З метою удосконалення порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом наказую:

     1. Затвердити постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом у складi:

1. Федяєв А. Г. - голова комiсiї, заступник Мiнiстра
2. Грановський В. К. - заступник голови комiсiї, директор Департаменту металургiйної промисловостi
3. Федорець В. П. - секретар комiсiї, головний спецiалiст Департаменту металургiйної промисловостi

Члени комiсiї

4. Петровський Ю. О. - директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв
5. Абросiмов М. I. - заступник директора Департаменту металургiйної промисловостi
6. Катунiн В. М. - начальник управлiння кольорових та дорогоцiнних металiв
7. Бурлаченко С. Г. - заступник начальника юридичного управлiння
8. Гулевич А. I. - радник Мiнiстра
9. Власюк В. С. - директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза"
10. Кулiченко В. А. - президент Української асоцiацiї вторинних металiв (за згодою)
11. Голубченко А. К. - президент Української асоцiацiї пiдприємств чорної металургiї (за згодою)
12. Катiн А. В. - спiвробiтник Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (за згодою)
13. представник Служби безпеки України - за згодою
14. представник Державної митної служби України - за згодою.

     2. Затвердити Положення про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом (додаток N 1).

     3. Затвердити скоригований баланс утворення i споживання металобрухту чорних металiв на 2004 рiк (додаток N 2).

     4. Наказ Мiнпромполiтики України вiд 12.06.2002 N 273 "Щодо реалiзацiї порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" iз змiнами та доповненнями вiд 23.01.2003 N 23, вiд 30.04.2003 N 174, вiд 21.11.2003 N 484, вiд 06.02.2004 N 59 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Мiнiстр О. Л. Неустроєв

 

Додаток N 1
до наказу Мiнпромполiтики України
вiд 16 вересня 2004 р. N 454

ПОЛОЖЕННЯ
про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом

1. Загальнi положення

     1.1. Постiйно дiюча комiсiя з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом (далi - комiсiя), - є постiйно дiючим органом Мiнiстерства промислової полiтики України (далi - Мiнпромполiтики України), що проводить роботу по розгляду та наданню погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

     1.2. Основною метою комiсiї є забезпечення виконання вимог чинного законодавства щодо вивозу за межi держави стратегiчно важливої сировини - вiдходiв брухту чорних металiв.

     1.3. Основними задачами комiсiї є:

     - сприяти забезпеченню металобрухтом пiдприємств металургiйної галузi згiдно з балансом утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - попередження зловживань при проведеннi експортних операцiй суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     - запобiгання необґрунтованого надання переваг та вигод окремим юридичним особам на шкоду державi та iнтересам iнших суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     1.2. Комiсiя в своїй роботi керується Законами України, Указами та Розпорядженнями Президента України, постановами та розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України, постановами колегiї Мiнпромполiтики України, наказом Мiнпромполiтики України вiд 29.03.2002 N 144 "Про затвердження Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом", що зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 26.04.2002 за N 400/6688, та Положенням про комiсiю.

2. Права та обов'язки комiсiї

     2.1. Комiсiя зобов'язана:

     - розглядати документи та приймати рiшення щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом згiдно з Порядком погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом на пiдставi аналiзу наданих документiв та участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - вiдмовляти суб'єкту в наданнi погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом у випадках, якщо поданий комплект документiв неповний, неоформлений належним чином, мiстить недостовiрну iнформацiю або при недостатнiй участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi.

     2.2. Комiсiя має право:

     - у разi необхiдностi залучати фахiвцiв центрального апарату Мiнiстерства, пiдлеглих об'єднань i пiдприємств, асоцiацiй для аналiзу поданих комплектiв документiв та перевiрцi достовiрностi iнформацiї, що мiститься у поданих для отримання погодження документiв;

     - доручати окремим членам комiсiї пiдготовку необхiдних матерiалiв для розгляду на засiданнi комiсiї;

     - розглядати та вносити пропозицiї щодо проектiв нормативних та розпорядчих документiв стосовно операцiй з металобрухтом;

     - вiдмiняти рiшення комiсiї по наданих погодженнях зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) в разi невиконання суб'єктом пiдприємництва своїх зобов'язань по дотриманню умов затвердженого Мiнпромполiтики України балансу утворення та споживання металобрухту.

3. Вiдповiдальнiсть голови та членiв комiсiї:

     3.1. Голова комiсiї несе вiдповiдальнiсть за проведення засiдань та дотримання умов Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

     3.2. Заступник голови комiсiї несе вiдповiдальнiсть за органiзацiю роботи комiсiї згiдно з даним Положенням.

     3.3. Члени комiсiї - директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв Мiнпромполiтики України та представник ДП "Укрпромзовнiшекспертиза" - вiдповiдають за надання комiсiї iнформацiї щодо кон'юнктури внутрiшнього та зовнiшнього ринкiв металобрухту.

     3.4. Член комiсiї - представник Держмитслужби вiдповiдає за надання комiсiї iнформацiї про фактичнi обсяги експорту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi брухту чорних металiв (згiдно з розпорядженням КМ України вiд 13.12.99 N 1395-р).

     3.5. Заступник голови комiсiї та заступник Департаменту металургiйної промисловостi Мiнпромполiтики України, члени комiсiї - "Українська асоцiацiя вторинних металiв" i "Українська асоцiацiя пiдприємств чорної металургiї" - вiдповiдають за своєчасне формування балансiв технологiчних потреб металобрухту та надання комiсiї iнформацiї щодо фактичних поставок металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на пiдприємства металургiйної галузi України.

     3.6. Члени комiсiї - начальник управлiння дорогоцiнних та кольорових металiв Мiнпромполiтики України та представник МВС України вiдповiдають за своєчасне надання комiсiї iнформацiї щодо порушень суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi лiцензiйних умов дiяльностi по заготiвлi та переробцi металобрухту.

     3.7. Член комiсiї - представник СБУ вiдповiдає за надання комiсiї iнформацiї щодо зловживань суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi при проведеннi експортних операцiй.

     3.8. Член комiсiї - заступник начальника юридичного управлiння Мiнпромполiтики України вiдповiдає за дотримання комiсiєю норм чинного законодавства при прийняттi рiшень.

     3.9. Член комiсiї - радник Мiнiстра вiдповiдає за своєчасне iнформування Мiнiстра по прийнятим рiшенням комiсiї.

     3.10. Секретар комiсiї контролює проходження поданих на узгодження суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi документiв, веде протоколи засiдання комiсiї та вiдповiдає за своєчасне надання суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi рiшень комiсiї щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

4. Порядок органiзацiї роботи комiсiї:

     4.1. Комiсiя має право проводити засiдання та приймати рiшення при наявностi на засiданнi бiльш нiж 50 % її складу.

     4.2. Членам комiсiї за 2 робочi днi до проведення засiдання повiдомляється час i мiсце проведення засiдання та питання, якi виносяться на порядок денний.

     4.3. Вiдсутнiсть на засiданнi членiв комiсiї можлива лише з поважних причин (вiдрядження, вiдпустка, перебування на лiкарняному та iнше).

     4.4. Документи щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi направляються Департаменту металургiйної промисловостi, який перевiряє їх комплектнiсть, проводить попереднiй аналiз поданих документiв (з урахуванням iнформацiї Української асоцiацiї вторинних металiв щодо вiдповiдностi заявленого суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi обсягу експорту його виробничим можливостям та фактичним результатам роботи на внутрiшньому i зовнiшньому ринках) i вносити їх на розгляд комiсiї.

     Для отримання погодження суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi України - резидент, що є стороною вiдповiдального зовнiшньоекономiчного контракту (договору), має подати до Мiнпромполiтики України такi документи:

     лист-звернення щодо отримання погодження (за довiльною формою);

     завiрену копiю контракту (договору) з нерезидентами (якщо текст контракту викладений iноземною мовою, заявник додає письмовий переклад документа українською мовою, завiрений установою, яка має право на здiйснення офiцiйних перекладiв);

     завiрену копiю лiцензiї на заготiвлю, переробку металобрухту чорних металiв;

     завiрену копiю "документа", уповноваженого "згiдно з чинним законодавством України органом щодо визначення якостi та вiдповiдностi згiдно з ДСТУ 4121-2002 "Метали чорнi вториннi", визначення кодiв товарiв згiдно з УКТ ЗЕД та походженням товару (документ видає Торгово-промислова палата України або регiональнi пiдроздiли ТПП);

     оригiнал висновку щодо вiдповiдностi цiнових умов зовнiшньоекономiчного контракту (договору) кон'юнктурi ринку, виданий спецiалiзованою експертною установою (документ видають державнi пiдприємства "Укрпромзовнiшекспертиза" або "Держзовнiшiнформ");

     iнформацiю стосовно участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi.

     4.5. Комiсiя на своєму засiданнi приймає рiшення стосовно надання або вiдмови у наданнi погодження зовнiшньоекономiчного контракту на здiйснення операцiй з металобрухтом. Рiшення комiсiї оформляється протоколом.

     4.6. У разi виявлення при розглядi документiв пiдстав для вiдмови у погодженнi зовнiшньоекономiчного контракту заявнику направляється лист з обґрунтуванням мотивiв вiдмови у погодженнi. Заявник має право доопрацювати документи згiдно з п. 3 Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом, затвердженого наказом Мiнпромполiтики України вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї 26.04.2002 за N 400/6688, та знову подати їх на розгляд комiсiї.

     4.7. На пiдставi позитивного рiшення комiсiї, кожному заявниковi надсилається лист-погодження. Лист-погодження зовнiшньоекономiчного контракту на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом дiйсний протягом календарного року. Пiсля закiнчення термiну дiї листа-погодження суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi має право звернутися до Мiнпромполiтики України щодо надання погодження на експорт металобрухту в обсязi, який залишився нереалiзований по даному контракту.

     4.8. Листи-погодження, або вiдмови в погодженнi має право пiдписувати Голова постiйно дiючої комiсiї з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

Заступник Мiнiстра промислової полiтики України А. Г. Федяєв

 

Додаток N 2
до наказу Мiнпромполiтики України
вiд 16 вересня 2004 р. N 454

Скоригований баланс утворення i споживання металобрухту чорних металiв на 2004 рiк

тис. тонн

  Фактичний розподiл за 7 мiсяцiв 2004 року Плановий розподiл на серпень - грудень 2004 року Плановий розподiл на 2004 рiк
Загальний обсяг заготiвлi металобрухту 5078,9 3627,8 8706,7
Постачання на внутрiшнiй ринок 3726,0 2944,1 6670,1
Постачання на експорт 1352,9 683,7 2036,6
  
Заступник Мiнiстра
А. Г. Федяєв
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.