ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 29.07.2004 р. N 14289/7/15-2417-15


     ДПАУ розглянула лист щодо можливостi видачi податкового векселя в оплату ПДВ при митному оформленнi лiтака, що ввозиться на умовах оперативної оренди, i повiдомляє.

     Згiдно з п. 11.5 ст. 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" платники податку при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю простий вексель на суму податкового зобов'язання (далi - податковий вексель), один примiрник якого залишається в органi митного контролю, другий надсилається органом митного контролю на адресу органу ДПС за мiсцем реєстрацiї платника податку, а третiй надається платнику податку.

     Сума, зазначена у податковому векселi, включається до суми податкових зобов'язань платника податку у податковому перiодi, на який припадає тридцятий календарний день з дня надання такого векселя органу митного контролю. При цьому податковий вексель вважається погашеним, а сума податку, визначеного у векселi, окремо до бюджету не сплачується та враховується у розрахунках податкових зобов'язань за результатами податкового перiоду, в якому вексель погашено. КМУ має право визначати бiльш довгi строки погашення податкового векселя для окремих видiв дiяльностi, якi мають сезонний характер або здiйснюються з використанням довгострокових договорiв.

     Розпорядженням КМУ вiд 23.04.2001 р. N 140-р "Про митне оформлення лiтакiв, якi тимчасово ввозяться на митну територiю України" ДМСУ дозволено здiйснювати митне оформлення лiтакiв та авiацiйного майна до них, якi ввозяться на митну територiю України виключно вiтчизняними авiакомпанiями для власних потреб на умовах оперативної оренди (лiзингу), вiдповiдно до режиму тимчасового ввезення i пiд зобов'язання про зворотне вивезення з наданням податкового векселя на суму ПДВ з термiном погашення 360 днiв, але не пiзнiше нiж 31 грудня вiдповiдного року.

     У зв'язку з введенням в дiю з 01.01.2004 р. нового Митного кодексу України та внесенням змiн до порядку застосування митних режимiв при ввезеннi товарiв на митну територiю України, КМУ з метою забезпечення дiяльностi авiакомпанiй прийняв рiшення (доручення КМУ вiд 27.12.2003 р. N 83274) продовжити використання в роботi розпорядження КМУ вiд 23.04.2001 р. N 140-р "Про митне оформлення лiтакiв, якi тимчасово ввозяться на митну територiю України".

     КМУ також встановлюється порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв. Такий порядок затверджено постановою КМУ вiд 01.10.97 р. N 1104 "Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення векселiв, якi видаються на суму податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України".

     Пунктом 4 даного Порядку встановлено низку умов, виконання яких дає платникам ПДВ право видати податковий вексель в оплату ПДВ при розмитненнi товарiв i предметiв, ввезених (пересланих) на митну територiю України, однiєю з яких є вимога щодо наявностi у платника податку права на вiдшкодування ПДВ з бюджету за результатами попереднього звiтного перiоду, тобто суми ПДВ, задекларованої до вiдшкодування з бюджету таким платником податку. Результатами перевiрок таке право платника або пiдтверджується, або визнається неправомiрнiсть включення сум податку до складу податкового кредиту чи заниження ним сум податкових зобов'язань.

     Органом ДПС за мiсцем реєстрацiї платника податку надається Довiдка про стан експортного (бюджетного) вiдшкодування з податку на додану вартiсть (типова форма Довiдки визначена листом ДПА України вiд 06.06.2002 р. N 9060/7/15-0115). Зважаючи на викладене, до Довiдки повинна включатися сума ПДВ, вказана платником у податковiй звiтностi самостiйно i вiдображена в картцi особового рахунку, незалежно вiд проведення перевiрок цiєї суми.

Заступник Голови В. Копилов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.