ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 30.09.2004 р. N 18948/7/11-2117

 

Державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мм. Києвi та Севастополi


Щодо змiн, внесених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.08.2004 N 1082

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.09.2004 N 38855/0/1-04 щодо надання роз'яснення технологiчним паркам та своїм структурним пiдроздiлам на мiсцях стосовно змiн, внесених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.08.2004 N 1082 "Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України та визнання такою, що втратила чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 грудня 2001 р. N 1691", Державна податкова адмiнiстрацiя України роз'яснює наступне.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.08.2004 N 1082 "Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України та визнання такою, що втратила чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 грудня 2001 р. N 1691" внесено вiдповiднi змiни до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.05.96 N 549 "Про затвердження Положення про порядок створення i функцiонування технопаркiв та iнновацiйних структур iнших типiв", вiд 17.12.99 N 2311 "Про нормативно-правовi акти щодо забезпечення реалiзацiї Закону України "Про спецiальний режим iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв", вiд 26.06.2000 N 1018 "Про вiдкриття спецiальних рахункiв технологiчними парками i затвердження порядку зарахування сум податкiв на спецiальнi рахунки та їх використання технологiчним парком" та вiд 14.04.2004 N 501 "Про порядок розгляду та схвалення (затвердження) нових iнновацiйних проектiв у технологiчних парках та внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 грудня 1999 р. N 2311".

     В зазначенi нормативнi документи внесено принципово новi норми, а також змiни, що стосуються визначення окремих понять.

     Так, у Положеннi про порядок створення i функцiонування технопаркiв та iнновацiйних структур iнших типiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.05.96 N 549, виключено фiзичних осiб як таких, що можуть стати учасниками технологiчних паркiв, тобто укладати договiр про спiльну дiяльнiсть без об'єднання вкладiв можуть тiльки юридичнi особи.

     У Положеннi про порядок розгляду та затвердження прiоритетних напрямiв дiяльностi технологiчного парку, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.99 N 2311, визначено, що прiоритетнi напрями дiяльностi технопаркiв розглядає президiя Нацiональної академiї наук та затверджує Мiнiстерство освiти i науки України (у попереднiй редакцiї була вимога щодо погодження напрямiв дiяльностi з Агентством з питань спецiальних (вiльних) економiчних зон).

     Крiм того, згiдно з новою редакцiєю цього Положення змiнилися деякi вимоги до оформлення документiв, що подаються до Мiнiстерства освiти i науки України технологiчним парком, який має намiр реалiзувати проект, а саме:

     проект технологiчного парку, який подається на розгляд до Мiнiстерства освiти i науки України з метою його державної реєстрацiї, повинен бути пiдписаний вiдповiдальною особою керiвного органу технологiчного парку та керiвниками учасникiв технологiчного парку - безпосереднiми виконавцями проекту i засвiдчений печаткою, у двох примiрниках, аркушi якого прошито та пронумеровано;

     укладається договiр про спiльну дiяльнiсть без створення юридичної особи та без об'єднання вкладiв учасникiв технологiчного парку;

     надається копiя перелiку прiоритетних напрямiв дiяльностi технологiчного парку, затверджених Мiнiстерством освiти i науки України (а не Нацiональною академiєю наук України, як було в попереднiй редакцiї).

     Також згiдно з новою редакцiєю цього Положення Мiнiстерство освiти i науки України реєструє надходження документiв вiд технологiчного парку та здiйснює науково-технiчну експертизу поданого проекту протягом не бiльш як 25 днiв з моменту його реєстрацiї.

     У разi отримання позитивного висновку експертизи Мiнiстерство освiти i науки України надсилає документи на погодження до Державної податкової адмiнiстрацiї України, Держмитслужби України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Мiнiстерства фiнансiв України та у разi потреби до iнших центральних органiв виконавчої влади.

     Зменшився термiн розгляду документiв, поданих до Мiнiстерства освiти i науки України, з 45 до 35 днiв. Тепер Комiсiя з органiзацiї дiяльностi технологiчних паркiв та iнновацiйних структур iнших типiв розглядає поданi Мiнiстерством освiти i науки України документи та у 35-денний термiн приймає рiшення про державну реєстрацiю або вмотивовану вiдмову в державнiй реєстрацiї проекту технологiчного парку. У разi прийняття позитивного рiшення Комiсiя доручає Мiнiстерству освiти i науки України оформити державну реєстрацiю проекту i видати керiвному органу технопарку свiдоцтво про реєстрацiю проекту, яке має бути пiдписане головою Комiсiї. Зазначене свiдоцтво видається на строк реалiзацiї проекту, але не бiльше, нiж на п'ять рокiв.

     Згiдно з новою редакцiєю Положення про порядок розгляду та затвердження прiоритетних напрямiв дiяльностi технологiчного парку, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.99 N 2311, свiдоцтво про реєстрацiю проекту є пiдставою для запровадження спецiального режиму iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi вiдповiдно до вимог Закону України вiд 16.07.99 N 991-XIV "Про спецiальний режим iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв" та вiдкриття спецiальних рахункiв. Також вiдповiдно до змiн, внесених до Положення, пiльги, передбаченi вказаним Законом, надаються технологiчному парку, починаючи з дати державної реєстрацiї проекту технологiчного парку.

     Крiм цього, Положенням встановлено, що звiльнення вiд оподаткування проводиться за умови подання учасником, що виконує проект технологiчного парку за мiсцем його знаходження, до органу державної податкової служби та митного органу нотарiально посвiдчених копiй договору про спiльну дiяльнiсть, свiдоцтва про державну реєстрацiю проекту технологiчного парку та перелiку прiоритетних напрямiв дiяльностi технологiчного парку, затвердженого Мiнiстерством освiти i науки України.

     Слiд звернути увагу на те, що у вiдповiдностi до вимог пункту 60 статтi 80 Закону України вiд 27.11.2003 N 1344-IV "Про Державний бюджет України на 2004 рiк" пункт 11 Положення про порядок розгляду та затвердження прiоритетних напрямiв дiяльностi технологiчного парку, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.99 N 2311, доповнено нормою, згiдно з якою у 2004 роцi до проектiв технологiчних паркiв, якi затверджено пiсля 1 липня цього року, особливостi справляння податку на додану вартiсть та ввiзного мита, встановленi Законом України вiд 16.07.99 N 991-XIV "Про спецiальний режим iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв", не застосовуються у разi ввезення на митну територiю України обладнання, аналогiчного тому, що виробляється вiтчизняними пiдприємствами, а також у разi ввезення сировини та комплектуючих.

     При цьому Положенням встановлено, що Мiнiстерство промислової полiтики України i Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України за результатами експертизи проектiв технологiчних паркiв повиннi надавати Мiнiстерству освiти i науки України обґрунтованi висновки щодо виробництва вiтчизняними пiдприємствами обладнання, аналогiчного тому, яке пропонується iмпортувати, в розрiзi окремих видiв усiєї номенклатури.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.08.2004 N 1082 "Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України та визнання такою, що утратила чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 грудня 2001 р. N 1691" в частинi внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.06.2000 N 1018 "Про вiдкриття спецiальних рахункiв технологiчними парками i затвердження порядку зарахування сум податкiв на спецiальнi рахунки та їх використання технологiчним парком" встановлено норму, згiдно з якою учасники технологiчних паркiв, дочiрнi та спiльнi пiдприємства перераховують на вiдкритi ними в установах банкiв спецiальнi рахунки суми податкiв на додану вартiсть та з прибутку, нарахованих у зв'язку з виконанням проектiв технологiчних паркiв, у встановленi Законом України вiд 21.12.2000 N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетними та державними цiльовими фондами" термiни.

     Зазначене слiд мати на увазi при проведеннi документальних перевiрок технологiчних паркiв, їх учасникiв, дочiрнiх та спiльних пiдприємств з питань дотримання вимог законодавства щодо правомiрностi застосування спецiального режиму оподаткування.

     Враховуючи вищевикладене, Державна податкова адмiнiстрацiя України зобов'язує довести вищенаведену iнформацiю до вiдома пiдпорядкованих органiв державної податкової служби та платникiв податкiв, якi здiйснюють свою дiяльнiсть вiдповiдно до Закону України вiд 16.07.99 N 991-XIV "Про спецiальний режим iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв".

Заступник Голови ДПА України О. Воссiн

"Податковий, банкiвський, митний КОНСУЛЬТАНТ",
N 42, 25 жовтня 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.