ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 30 листопада 2004 року N 683


Щодо затвердження Податкового роз'яснення щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартiсть здiйснення операцiй з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митнiй територiї України нерезидентами

(Витяг)

     У зв'язку з численними запитами органiв державної податкової служби i суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють операцiї з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митнiй територiї України нерезидентами, та прийняттям постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 серпня 2004 року N 1099 "Про заборону ввезення на митну територiю України спирту етилового неденатурованого українського походження та реалiзацiї готової продукцiї за операцiями з давальницькою сировиною", вiдповiдно до наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 12 квiтня 2003 року N 176 "Про затвердження Порядку надання роз'яснень окремих положень податкового законодавства", який зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 23 квiтня 2003 року за N 326/7647, а також керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi", наказую:

     1. Затвердити Податкове роз'яснення щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартiсть здiйснення операцiй з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митнiй територiї України нерезидентами, що додається.

Голова Ф. О. Ярошенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 30 листопада 2004 р. N 683

ПОДАТКОВЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ
щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартiсть здiйснення операцiй з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митнiй територiї України нерезидентами

     Згiдно iз Законом України вiд 15 вересня 1995 року N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" давальницькою сировиною вважаються сировина, матерiали, напiвфабрикати, комплектуючi вироби, енергоносiї, закупленi iноземним замовником за iноземну валюту в Українi для використання у виробленнi готової продукцiї. Давальницька сировина не може бути придбана iноземним замовником на митнiй територiї України за нацiональну валюту України або отримана ним в результатi проведення iнших операцiй, у тому числi товарообмiнних. Право власностi на давальницьку сировину на кожному етапi її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцiю належить замовнику.

     Кабiнетом Мiнiстрiв України 25 серпня 2004 року прийнято постанову N 1099 "Про заборону ввезення на митну територiю України спирту етилового неденатурованого українського походження та реалiзацiї готової продукцiї за операцiями з давальницькою сировиною" (далi - постанова КМ України), яка набрала чинностi з дня опублiкування, а саме з 28 серпня 2004 року.

     Абзацами другим та третiм пункту 1 постанови КМ України заборонено ввезення на митну територiю України як давальницької сировини спирту етилового неденатурованого українського походження за кодами згiдно з УКТ ЗЕД 2207 10 00 00, 2208 90 91 10, 2208 90 99 10 та реалiзацiю на митнiй територiї України продукцiї, виготовленої з давальницької сировини, - спирту етилового неденатурованого за вказаними кодами згiдно з УКТ ЗЕД, що закуповується iноземними замовниками на митнiй територiї України.

     Вiдповiдно до абзацу четвертого п. 1 постанови КМ України дозволено операцiї з реалiзацiї на митнiй територiї України лише тiєї продукцiї, яка виготовлена iз зазначеної сировини, закупленої iноземними замовниками на митнiй територiї України до набрання чинностi цiєю постановою КМ України, тобто до 28 серпня 2004 року.

     Згiдно з постановою КМ України втратило чиннiсть розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 червня 1999 року N 580-р (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 25, ст. 1188), яким було встановлено використання схеми, за якою спирт етиловий, що реалiзується спиртовими заводами Мiнагропрому України нерезидентам без сплати податку на додану вартiсть i акцизного збору (за умови надходження валютних коштiв вiд нерезидентiв), переробляється цими спиртовими заводами на давальницьких умовах на iншi види продукцiї, крiм алкогольних напоїв.

     Законом України вiд 22 травня 2003 року N 849-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв" внесено змiни до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 грудня 1992 року N 18-92 "Про акцизний збiр", вiдповiдно до якої починаючи з 1 сiчня 2004 року акцизний збiр не справляється з пiдакцизних товарiв, що були вивезенi (експортованi) платником акцизного збору за межi митної територiї України.

     Товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України в разi, коли їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою митною вантажною декларацiєю, а саме: оригiналом п'ятого аркуша ("Примiрник для декларанта") вантажної митної декларацiї форми МД-2 (МД-3), що є її складовою частиною, виданого митним органом пiд час здiйснення митного оформлення експорту пiдакцизної продукцiї, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчиняється напис про фактичне вивезення експортованої пiдакцизної продукцiї за межi митної територiї України, який засвiдчується пiдписом вiдповiдальної посадової особи i гербовою печаткою митного органу. Такий напис вчиняється митним органом, що здiйснював митне оформлення експорту пiдакцизної продукцiї, лише пiсля одержання вiд митного органу, розташованого на митному кордонi України, через який здiйснювалося вивезення пiдакцизної продукцiї, офiцiйного повiдомлення про фактичне вивезення цiєї продукцiї за межi митної територiї України у повному обсязi.

     Таким чином, виробник спирту має право скористатися пiльгою по сплатi акцизного збору лише за умови фактичного вивезення своєї продукцiї (спирту етилового) за межi митної територiї України, що пiдтверджується належним чином оформленою ВМД. Вiдповiдно до пiдпункту 3.1.1 пункту 3.1 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть є операцiї платникiв податку з поставки товарiв (робiт, послуг) на митнiй територiї України, в тому числi операцiї з оплати вартостi послуг за договорами оренди (лiзингу) та операцiї з передачi права власностi на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованостi заставодавця.

     Таким чином, операцiя з продажу товарiв (робiт, послуг), якi в подальшому вiдносяться до категорiї давальницької сировини, для продавця таких товарiв (робiт, послуг) є об'єктом оподаткування.

     Згiдно з Законом України вiд 16 квiтня 1991 року N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" експорт (експорт товарiв) - це продаж товарiв українськими суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi iноземним суб'єктам господарської дiяльностi (у тому числi з оплатою в негрошовiй формi) з вивезенням або без вивезення цих товарiв через митний кордон України, включаючи реекспорт товарiв.

     Вiдповiдно до пiдпункту 6.2.1 пункту 6.2 статтi 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть" податок на додану вартiсть за нульовою ставкою обчислюється щодо операцiй з поставки товарiв, якi були вивезенi (експортованi) платником податку за межi митної територiї України. При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межi митної територiї України в разi, якщо їх вивезення (експортування) засвiдчене належно оформленою митною вантажною декларацiєю, що пiдтверджує факт вивезення (експортування) товарiв за межi митної територiї України, оформленою вiдповiдно до митного законодавства, або за актом (iншим документом), який засвiдчує передання права власностi на роботи (послуги), призначенi для їх споживання за межами митної територiї України.

     Тобто реалiзацiя спирту спиртзаводами за валюту нерезидентам без вивезення його для переробки на територiї України на iншу спиртовмiсну продукцiю оподатковується податком на додану вартiсть за ставкою 20 вiдсоткiв та акцизним збором за ставкою 16 грн. за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.

"Вiсник податкової служби України", N 46, грудень 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.