ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28 лютого 2005 р. N 10-22/0806-ЕП

 

Начальникам регiональних митницьта митниць


Про окремi питання квалiфiкацiї порушень митних правил при перемiщеннi громадянами транспортних засобiв

     До Держмитслужби надходять запити, зокрема, Глухiвської, Кiровоградської митниць, щодо можливої квалiфiкацiї дiй громадян-резидентiв та нерезидентiв у випадках

     1. виявлення фактiв користування громадянами-резидентами транспортними засобами, тимчасово ввезеними громадянами-нерезидентами;

     2. перемiщення громадянами-нерезидентами транспортних засобiв на пiдставi документiв, що пiдтверджують право користування цими транспортними засобами, термiн дiї яких закiнчився, або якi не легалiзовано в консульських установах України за кордоном.

     У зв'язку з викладеними питаннями роз'яснюємо наступне.

     1. Вiдповiдно до ст. 11 Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" тимчасово ввезенi громадянами-нерезидентами транспортнi засоби не можуть бути переданi у володiння або користування iншим особам.

     Тому у випадку виявлення факту користування громадянином-резидентом транспортним засобом, тимчасово ввезеним громадянином-нерезидентом, розгляду пiдлягає питання про наявнiсть в дiях останнього складу порушення митних правил, передбаченого ст. 336 Митного кодексу України.

     При складаннi протоколу про порушення митних правил за вiдсутностi правопорушника врахуванню пiдлягають положення пункту 6.2.4 Методичних рекомендацiй щодо провадження у справах про порушення митних правил, затверджених наказом Держмитслужби вiд 30.12.04 N 936.

     2. У випадках виявлення фактiв перемiщення громадянами-нерезидентами транспортних засобiв на пiдставi документiв, що пiдтверджують право користування цими транспортними засобами, термiн дiї яких закiнчився, або якi не легалiзовано в консульських установах України за кордоном, слiд враховувати наступне.

     Документи, термiн дiї яких закiнчився, не є пiдробленими, отриманими незаконним шляхом, не мiстять неправдивих вiдомостей i тому не вiдносяться до категорiї документiв, подання яких митному органу як пiдставу для перемiщення товарiв чи транспортних засобiв тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену ст. 352 Митного кодексу України.

     Слiд враховувати, що вiдповiдно до п. 18 Правил митного оформлення транспортних засобiв, номерних вузлiв та агрегатiв, що перемiщуються через митний кордон України, затверджених наказом Держмитслужби України вiд 25.06.99 N 393, механiчнi транспортнi засоби, на якi вiдсутнi документи, що пiдтверджують правомiрнiсть володiння або користування ними, не пiдлягають пропуску на митну територiю України.

     Необхiдностi легалiзацiї документiв, що пiдтверджують право користування транспортними засобами, в консульських установах України за кордоном для громадян-нерезидентiв законодавством України не передбачено.

     Таким чином у викладених випадках пiдстави для висновкiв про вчинення порушень митних правил вiдсутнi.

Заступник директора Департаменту боротьби з митними правопорушеннями I.С.Бриндальський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.