ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 11.02.2005 р. N 2674/7/23-5318

 

Державнiй податковiй адмiнiстрацiї в Черкаськiй областi


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист Державної податкової адмiнiстрацiї в Черкаськiй областi ... щодо правомiрностi застосування норм Закону України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України" при здiйсненнi операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах та повiдомляє наступне.

     Статтею 2 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiд 15.09.95 N 327/95-ВР, у редакцiї Закону України вiд 04.10.2004 N 2761-III, передбачено, що давальницька сировина, що ввозиться на митну територiю України iноземним замовником, обкладається ввiзним митом за ставками Єдиного митного тарифу України, податками та зборами, що справляються при ввезеннi товарiв вiдповiдно до законодавства.

     При цьому, сплата ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця.

     Пiдставою для митного оформлення давальницької сировини, що ввозиться на митну територiю України, є подання українським виконавцем митному органу копiї векселя (письмового зобов'язання), авiзованого (взятого на облiк) органом державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця, та копiї зовнiшньоекономiчного контракту на переробку давальницької сировини.

     З 1 сiчня 2005 року набрав чинностi Закону України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України" вiд 24.06.2004 N 1877-IV (далi - Закон).

     Згiдно з пунктом 5 статтi 18 цього Закону норми Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" не поширюються на товари, якi пiдпадають пiд визначення 1 - 24 груп УКТ ЗЕД.

     Разом з тим, пунктом 2.15 статтi 2 Закону України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України" встановлено, що норми цього Закону не поширюються на пiдакцизнi товари.

     Крiм того, згiдно з пунктом 8 статтi 18 цього Закону норми iнших нормативно-правових актiв дiють у частинах, якi не суперечать нормам цього Закону.

     Враховуючи зазначене, Державна податкова адмiнiстрацiя України вважає, що з 1 сiчня 2005 року митне оформлення товарiв, якi пiдпадають пiд визначення 1 - 24 груп УКТ ЗЕД, повинно здiйснюватись з урахуванням пункту 2.15 статтi 2 та пункту 5 статтi 18 Закону України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України".

     Стосовно давальницької сировини, яка пiдпадає пiд визначення 1 - 24 груп УКТ ЗЕД та не є пiдакцизним товаром, що фактично ввезена на митну територiю України до набрання чинностi Законом України "Про державну пiдтримку сiльського господарства України" та щодо якої українським виконавцем було видано органу державної податкової за мiсцем знаходження виконавця простий або простий авальований вексель, зазначаємо наступне.

     За загальновизнаним принципом права закони та iншi нормативно-правовi акти не мають зворотної дiї в часi. Цей принцип закрiплений у частинi першiй статтi 58 Конституцiї України, за якою дiю нормативно-правового акта в часi треба розумiти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинностi i припиняється з втратою ним чинностi, тобто до подiї, факту застосовується той закон або iнший нормативно-правовий акт, пiд час дiї якого вони настали або мали мiсце (абзац другий пункту 2 мотивувальної частини Рiшення Конституцiйного Суду України вiд 09.02.99 р. N 1-рп/99 у справi за конституцiйним зверненням Нацiонального банку України щодо офiцiйного тлумачення положення частини першої статтi 58 Конституцiї України (справа про зворотну дiю в часi законiв та iнших нормативно-правових актiв).

     Враховуючи викладене, митне оформлення давальницької сировини, яка була фактично ввезена на митну територiю України до 1 сiчня 2005 року та при ввезеннi якої видано простий вексель або простий авальований вексель, має здiйснюватись вiдповiдно до норм Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     При цьому зазначаємо, що така ж позицiя викладена у листi Мiнiстерства юстицiї України вiд 02.02.2005 N 20-35-23.

Заступник Голови С. I. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.