ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.03.2005 р. N 25/2-9-16/2807-ЕП

 

Т.в.о. заступника Голови Служби - начальнику Київської регiональної митницi
Соболю I.М.


     Розглянувши лист Київської регiональної митницi вiд 01.03.05 N 25/1.2-16/2610 щодо митного оформлення спецiальних автомобiлiв, ввезених в Україну для внутрiшнiх потреб МВС України вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.03 N 1990 "Про митне оформлення спецiальних автомобiлiв для потреб Мiнiстерства внутрiшнiх справ", зi змiнами та доповненнями, (далi - транспортнi засоби) по сутi порушених питань повiдомляємо.

     1. Оскiльки транспортнi засоби, про якi йдеться, були оформленi Київською регiональною митницею в митному режимi "iмпорт", їх переоформлення на нових власникiв зi складанням нової ВМД чинним законодавством не передбачено.

     2. Вищевказаною постановою Кабiнету Мiнiстрiв України було передбачено надання пiльг в оподаткуваннi транспортних засобiв для потреб МВС України. Оскiльки цi транспортнi засоби реалiзуються iншим, нiж правоохороннi, установам рiзних форм власностi, вважаємо, що вiдчуження транспортних засобiв має бути здiйснено з нарахуванням вiдповiдних податкiв i зборiв, передбачених законодавством при iмпортi автомобiлiв суб'єктами пiдприємницької дiяльностi. При цьому слiд зазначити, що стягнення податкiв i зборiв при реалiзацiї на територiї України транспортних засобiв, ввезених в Україну без оподаткування, передбачено пунктом 2 Прикiнцевих положень Закону України вiд 07.12.2000 N 2134-III Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо регулювання ринку автомобiлiв в Українi".

     У разi донарахування податкiв i зборiв необхiдно застосовувати положення листа Держмитслужби вiд 16.03.03 N 15/15-3008-ЕП.

     При цьому, якщо данi про суму ПДВ по прийнятим у сплату податковим векселям включено до податкових декларацiй за вiдповiднi звiтнi перiоди (пiдтверджується ДПА), ПДВ не нараховується, а стягується лише пеня. У разi, якщо данi про суму ПДВ по прийнятим у сплату податковим векселям не включено до податкових декларацiй за вiдповiднi звiтнi перiоди, ПДВ нараховується в повному обсязi, а пеня сплачується за весь час з моменту митного оформлення транспортних засобiв.

     3. Згiдно з статтею 43 Митного кодексу України товари i транспортнi засоби перебувають пiд митним контролем з моменту його початку i до закiнчення згiдно з заявленим митним режимом.

     Оскiльки вказанi транспортнi засоби розмiщенi у вiдповiдний митний режим, пiд митним контролем вони не знаходяться. При цьому, у разi донарахування митних платежiв, внесення змiн до ВМД має бути здiйснено вiдповiдно до пункту 1.4 роздiлу 1 "Загальнi положення" Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307, зi змiнами та доповненнями.

Перший заступник Голови Служби М.М.Салагор
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.