ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.04.05 N 25/3-14-34/4247-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про порядок перемiщення товарiв у митному режимi тимчасового ввезення

     Порядок перемiщення через митний кордон України товарiв i транспортних засобiв, митне регулювання, пов'язане з встановленням та справлянням податкiв i зборiв, процедури митного контролю та оформлення, у тому числi застосування митних режимiв, визначає Митний кодекс України вiд 11.07.02 N 92-IV.

     Застосування митного режиму тимчасового ввезення визначено положеннями глави 34 цього Кодексу.

     З приєднанням України до Конвенцiї про тимчасове ввезення (Закон України вiд 24.03.04 N 1661-IV) питання застосування митного режиму тимчасового ввезення також регулюються i на засадах, визначених цiєю Конвенцiєю та Додатками до неї.

     Вiдповiдно до положень статтi 2 глави II "Сфера дiї Конвенцiї" кожна iз Договiрних Сторiн зобов'язується надавати згоду на тимчасове ввезення товарiв, зазначених у Додатках до цiєї Конвенцiї. Режим тимчасового ввезення надається з загальним умовним звiльненням вiд ввiзного мита i податкiв та без застосування ввiзних обмежень чи заборон економiчного характеру.

     Тимчасове ввезення, вiдповiдно до статтi 1 глави I "Загальнi положення" цiєї Конвенцiї, це - митний режим, який дозволяє приймати на митну територiю певнi товари, умовно звiльненi вiд ввiзного мита i податкiв, без застосування заборон чи обмежень економiчного характеру на ввезення; такi товари, мають ввозитися з визначеною метою i призначатися для подальшого вивезення у встановлений термiн, та не пiддаватися змiнам, за винятком нормального зниження їхньої вартостi (амортизацiї) внаслiдок їхнього використання.

     Для цiлей цiєї Конвенцiї термiн "ввiзне мито i податки" означає "ввiзне мито та всi iншi збори, податки, нарахування та iншi платежi, якi стягуються пiд час ввезення товарiв (у тому числi транспортних засобiв), за винятком платежiв та зборiв, розмiр яких не перевищує приблизної вартостi наданих послуг".

     Вiдповiдно до положень законодавчих актiв України з питань оподаткування такими ввiзним митом i податками в Українi є податок на додану вартiсть, акцизний збiр та ввiзне мито.

     Згiдно зi статтею 19 Закону України "Про мiжнароднi договори України" вiд 29.06.04 N 1906-IV чиннi мiжнароднi договори України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, є частиною нацiонального законодавства i застосовуються у порядку, передбаченому для норм нацiонального законодавства. Якщо мiжнародним договором України, який набрав чинностi в установленому порядку, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi у вiдповiдному актi законодавства України, то застосовуються правила мiжнародного договору.

     Аналогiчнi правовi норми закладено i в положеннях таких законiв з питань оподаткування як Закон України "Про систему оподаткування" вiд 25.06.91 N 1251-ХII (стаття 19), Закон України "Про Єдиний митний тариф" вiд 05.02.92 N 2097-ХII (стаття 26) та Закон України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР (пункт 11.4 статтi 11).

     З урахуванням вищевикладеного звертаємо Вашу увагу на необхiднiсть неухильного дотримання митними органами норм вищезазначених актiв законодавства України при перемiщеннi товарiв у митному режимi тимчасового ввезення.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.