ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 18.03.2005 р. N 2298/6/12-0116,
N 4899/7/12-0116

 

ТОВ "..."
Державнiй податковiй адмiнiстрацiї у м. Києвi


Про розгляд листа

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист ТОВ "..." ... стосовно виплати процентiв за договором позики згаданим українським резидентом банку-резиденту Латвiйської Республiки вiдповiдно до чинного законодавства та Конвенцiї мiж Урядом України i Урядом Латвiйської Республiки про уникнення подвiйного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податкiв на доход i на майно i повiдомляє.

     Конвенцiя мiж Урядом України i Урядом Латвiйської Республiки про уникнення подвiйного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податкiв на доход i на майно набула чинностi 21.11.96 року.

     Вiдповiдно до пункту 1 статтi 11 Конвенцiї проценти, що виникають в однiй Договiрнiй Державi i сплачуються резиденту другої Договiрної Держави, можуть оподатковуватись у цiй другiй Державi.

     Зазначений пункт не визначає виключного права оподаткування на користь країни резиденцiї отримувача доходу та вiдповiдно не надає платнику податку нi права вибору сплати податку (Україна або Латвiя), нi виключного права оподаткування на користь країни резиденцiї.

     Згiдно з пунктом 2 статтi 11 Конвенцiї однак такi проценти можуть також оподатковуватись у тiй Договiрнiй Державi, в якiй вони виникають, i вiдповiдно до законодавства цiєї Держави, але якщо одержувач фактично має право на проценти, податок, що стягується, не повинен перевищувати 10 процентiв вiд загальної суми процентiв.

     Це означає, що пункт 2 цiєї статтi надає право оподаткування країнi джерела процентiв, тобто країнi, резидентом якої є компанiя, що сплачує проценти у разi, якщо її законодавство передбачає оподаткування такого виду доходу (пiдпункт "а" пункту 13.1 статтi 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств"). Однак право оподаткування роялтi обмежено ставкою 10 вiдсоткiв замiсть 15 вiдсоткiв (пункт 13.2 статтi 13 Закону).

     Враховуючи вищевикладене, проценти, що сплачуються юридичною особою, резидентом України, банку - резиденту Латвiї, - повиннi оподатковуватись в Українi за ставкою 10 вiдсоткiв вiдповiдно до пункту 2 статтi 11 Конвенцiї.

     Водночас слiд враховувати, що пiдставою для використання переваг вiдповiдно до мiжнародного договору є подання нерезидентом особi, яка виплачує йому доходи, довiдки (або її нотарiально засвiдченої копiї), яка пiдтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено мiжнародний договiр, а також iнших документiв, якщо це передбачено мiжнародним договором (пункт 4 Порядку звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2001 N 470).

     Право пiдтверджувати мiсце перебування резидентiв Латвiйської Республiки надано начальнику (заступнику начальника) районної податкової iнспекцiї за мiсцем їх реєстрацiї у якостi платникiв податкiв.

     Вiдповiдно до Договору мiж Україною i Латвiйською Республiкою про правову допомогу та правовi вiдносини у цивiльних, сiмейних та кримiнальних справах вiд 23.05.95 року документи податкових установ Латвiйської Республiки мають прийматися в Українi без будь-якого додаткового засвiдчення (без консульської легалiзацiї та апостиля).

Заступник Голови С. I. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.