МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

вiд 30.03.2005 р. N 83-24/217


Про обов'язковiсть печатки на договорi з нерезидентом

     Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України розглянуло Ваш запит <...> щодо надання роз'яснень з питань оформлення зовнiшньоекономiчних договорiв i повiдомляє наступне.

     Вiдповiдно до частини першої статтi 181 Господарського кодексу України вiд 16.01.2003 р. N 436-IV господарський договiр за загальним правилом викладається у формi єдиного документа, пiдписаного сторонами та скрiпленого печатками. Допускається укладення господарських договорiв у спрощений спосiб, тобто шляхом обмiну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом пiдтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спецiальнi вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорiв.

     Частиною другою пункту 2 статтi 207 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 р. N 435-IV встановлено, що правочин, який вчиняє юридична особа, пiдписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довiренiстю, законом або iншими актами цивiльного законодавства, та скрiплюється печаткою.

     Статтею 6 Закону України вiд 16.04.91 р. N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" визначено, що форма зовнiшньоекономiчної угоди визначається правом мiсця її укладання. Угода, яку укладено за кордоном, не може бути визнана недiйсною внаслiдок недодержання форми, якщо додержано вимог законiв України.

     Таким чином, законодавством України не встановлено чiткої вимоги щодо обов'язковостi вiдтиску печатки юридичної особи - нерезидента на зовнiшньоекономiчному договорi, який укладається за кордоном, якщо така вимога не передбачена правом мiсця його укладання.

     Одночасно повiдомляємо, що листи та роз'яснення Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України не мають нормативно-правового характеру.

Заступник Мiнiстра Д. Бiлокуров

"Бухгалтер", N 17, травень, 2005 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.