КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Київ

вiд 22 квiтня 2005 р. N 117-р


Про затвердження заходiв щодо виконання у 2005 роцi Плану дiй Україна - ЄС

     1. Затвердити заходи щодо виконання у 2005 роцi Плану дiй Україна - ЄС (далi - заходи), що додаються.

     2. Визнати таким, що втратило чиннiсть, розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 серпня 2003 р. N 540 "Про заходи щодо використання Україною нових можливостей розширення Європейського Союзу та запобiгання його можливим негативним наслiдкам для України".

     3. Органам виконавчої влади забезпечити виконання заходiв за рахунок коштiв, передбачених на 2005 рiк у вiдповiдних бюджетах на зазначенi цiлi, а також коштiв з iнших джерел, не заборонених законодавством.

     4. Центральним органам виконавчої влади, вiдповiдальним за виконання заходiв, забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проектiв законiв, розроблення яких передбачено заходами.

     5. Вiдповiдальним за виконання заходiв подати до 24 травня 2005 р. Українськiй частинi Комiтету з питань спiвробiтництва мiж Україною та Європейськими Спiвтовариствами (Європейським Союзом) i вiдповiдним українським частинам пiдкомiтетiв, а далi щокварталу до 5 числа мiсяця, що настає за звiтним перiодом, подавати iнформацiю про стан виконання заходiв.

     6. Українським частинам пiдкомiтетiв проводити вiдповiдно до компетенцiї постiйний монiторинг стану виконання заходiв i до 31 травня 2005 р., а далi щокварталу до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним перiодом, iнформувати Українську частину Комiтету з питань спiвробiтництва мiж Україною та Європейськими Спiвтовариствами (Європейським Союзом) про його результати.

     7. Українськiй частинi Комiтету з питань спiвробiтництва мiж Україною та Європейськими Спiвтовариствами (Європейським Союзом) забезпечити розгляд результатiв монiторингу i до 30 сiчня 2006 р. поiнформувати Кабiнет Мiнiстрiв України про виконану у 2005 роцi роботу.

     8. Органам виконавчої влади, залученим до виконання заходiв, забезпечити регулярне iнформування громадськостi про хiд реалiзацiї Плану дiй Україна - ЄС.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 52

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 квiтня 2005 р. N 117-р

ЗАХОДИ
щодо виконання у 2005 роцi Плану дiй Україна - ЄС

Змiст Плану дiй Україна - ЄС Змiст заходу Вiдповiдальнi за виконання Строк виконання Проекти та/або програми технiчної допомоги з боку ЄС, держав - членiв ЄС, iнших донорiв для пiдтримки реалiзацiї Плану дiй Україна - ЄС (iз зазначенням суми коштiв)
2.1. Полiтичний дiалог та реформування
Демократiя, верховенство права, права людини та основнi свободи (координатор - Мiн'юст)
1. Посилення стабiльностi та ефективностi iнституцiй, що забезпечують демократiю та верховенство права
1. Забезпечити демократичне проведення президентських (2004 р.) та парламентських (2006 р.) виборiв вiдповiдно до стандартiв Органiзацiї безпеки i спiвробiтництва в Європi (ОБСЄ), рекомендацiй ОБСЄ та Бюро демократичних iнститутiв i прав людини (БДIПЛ), включаючи тi, що стосуються засобiв масової iнформацiї за результатами пiдсумкової доповiдi мiжнародної мiсiї спостерiгачiв на президентських виборах в Українi 2004 року:

провести засiдання за круглим столом з розроблення рекомендацiй щодо усунення недолiкiв у процесi пiдготовки i проведення наступних виборiв в Українi, залучивши до його роботи представникiв Бюро демократичних iнститутiв i прав людини (БДIПЛ), Органiзацiї безпеки i спiвробiтництва в Європi (ОБСЄ),
Центрвиборчкому, Комiтету виборцiв України, Венецiанської комiсiї, полiтичних партiй, громадських органiзацiй

провести аналiз зауважень i рекомендацiй та за їх результатами пiдготувати вiдповiднi проекти рiшень

Центрвиборчком (за згодою)
МЗС
червень Сприяння органiзацiї виборiв в Українi (США)

Участь громадян у виборах в Українi (США)

Просвiта та мобiлiзацiя молодi на виборах Президента України

Iнiцiатива передвиборного навчання виборцiв, якi голосують вперше (Фундацiя прав людини)

Кожен голос має значення (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 52 тис. євро

Прозорiсть виборчої компанiї i президентських виборiв в Збройних Силах України

Пiдтримка виборчого процесу (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 590 тис. євро

запросити мiжнародних спостерiгачiв вiд ОБСЄ, Ради Європи (РЄ), Європейського Союзу (ЄС), iнших впливових мiжнародних органiзацiй та iнституцiй для нагляду за проведенням у 2006 роцi парламентських виборiв в Українi Центрвиборчком (за згодою)
МЗС
 
забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про парламентську опозицiю в Українi" Мiн'юст протягом року
передати на експертизу Венецiанськiй комiсiї Закон України "Про вибори народних депутатiв України" вiд 25 березня 2004 р., який набере чинностi з 1 вересня 2005 р. - " - - " -
2. Забезпечити, щоб будь-якi подальшi законодавчi реформи проводилися вiдповiдно до мiжнародних стандартiв

Продовжити адмiнiстративну реформу та посилювати мiсцеве самоврядування шляхом запровадження вiдповiдного законодавства згiдно iз стандартами, що мiстяться в Європейськiй хартiї мiсцевого самоврядування

розробити проект Закону України "Про нормативно-правовi акти" Мiн'юст червень Сприяння регiональному розвитку в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 3,8 млн. євро

Програма "Забезпечення верховенства права" Мiжнародного фонду "Вiдродження"

забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проектiв Законiв України:    
Про внесення змiн до Конституцiї України (щодо удосконалення системи мiсцевого самоврядування) Вiце-прем'єр-мiнiстр України (питання адмiнiстративної та адмiнiстративно-територiальної реформи)
Мiн'юст
протягом року
Про мiсцеве самоврядування в Українi - " - - " -
розробити проект Адмiнiстративно-процедурного кодексу України Мiн'юст - " -
розробити проекти Законiв України    
Про Кабiнет Мiнiстрiв України Вiце-прем'єр-мiнiстр України (питання адмiнiстративної та адмiнiстративно-територiальної реформи)
Мiн'юст
жовтень
Про мiнiстерства та iншi центральнi органи виконавчої влади Вiце-прем'єр-мiнiстр України (питання адмiнiстративної та адмiнiстративно-територiальної реформи)
Мiн'юст
у мiсячний строк пiсля набрання чинностi Законом України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України"
Про територiальний устрiй України Мiн'юст протягом року
Про мiсцевi державнi адмiнiстрацiї (нова редакцiя) - " - - " -
удосконалити законодавство у сферi реєстрацiї фiзичних осiб та провести реформування служби громадянства та реєстрацiї фiзичних осiб - " - - " -
2. Подальше проведення судової та правової реформ для забезпечення незалежностi судової влади та змiцнення її адмiнiстративної дiєздатностi, а також забезпечення неупередженостi та ефективностi дiй прокуратури
3. Забезпечити реалiзацiю нещодавнiх змiн до Цивiльного, Кримiнального кодексiв та Кодексу про адмiнiстративнi правопорушення, а також вiдповiдних процесуальних кодексiв на основi європейських стандартiв розробити проект Закону України "Про правову допомогу" Мiн'юст протягом року Нiдерландська програма технiчної допомоги "МАТРА"

Програма "Забезпечення верховенства права" Мiжнародного фонду "Вiдродження"

Реформування арбiтражних судiв i пiдтримка Судової адмiнiстрацiї України (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 2,5 млн. євро

4. Продовжити реформування системи прокуратури згiдно з вiдповiдним Планом дiй Ради Європи (за пiдтримки Спiльної програми ЄК та Ради Європи)

Звернути увагу на повiдомленi недолiки у роботi правоохоронних органiв та прокуратури

забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про прокуратуру" (нова редакцiя) з урахуванням необхiдностi вилучення питань щодо виконання функцiй загального нагляду i досудового слiдства Мiн'юст
Генеральна прокуратура України (за згодою)
протягом року  
передати на експертизу Венецiанськiй комiсiї Закон України "Про внесення змiн до Конституцiї України" вiд 8 грудня 2004 р. N 2222 Мiн'юст - " -
розробити пропозицiї щодо запровадження ефективного механiзму громадського контролю за дiяльнiстю правоохоронних органiв Мiн'юст
МВС
Генеральна прокуратура України (за згодою)
вересень
5. Завершити та втiлити у життя реформу судової системи з метою забезпечення незалежностi, неупередженостi та ефективностi судової влади забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проектiв:

Кодексу адмiнiстративного судочинства України

Кримiнально-процесуального кодексу України (нова редакцiя)

Господарського процесуального кодексу України

Мiн'юст протягом року Пiдвищення ефективностi судової системи (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро
Реформування арбiтражних судiв i пiдтримка Судової адмiнiстрацiї України (ЄС Тасiс НПД 2000) - 2,5 млн. євро

Програма "Забезпечення верховенства права" Мiжнародного фонду "Вiдродження"

розробити проекти:    
Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про судоустрiй України" з метою приведення його положень у вiдповiднiсть з Конституцiєю України Мiн'юст
Державна судова адмiнiстрацiя
червень
Кодексу про адмiнiстративнi проступки Верховний Суд України (за згодою)
Мiн'юст
протягом року
нормативно-правового акта визначення механiзму доступу до судових рiшень Мiн'юст
Державна судова адмiнiстрацiя
- " -
забезпечити створення апеляцiйних адмiнiстративних судiв та формування їх складу Вищий адмiнiстративний суд (за згодою)
Державна судова адмiнiстрацiя
протягом року
забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про адвокатуру" (щодо створення професiйної спiлки адвокатiв) Мiн'юст - " -
6. Ефективно виконувати рiшення Європейського Суду з прав людини

Посилити навчання суддiв, прокурорiв та iнших посадових осiб, задiяних у сферi судочинства, державного управлiння, мiлiцiї та виправних закладiв, зокрема щодо захисту прав людини (за пiдтримки Спiльної програми ЄК та Ради Європи)

розробити проект Закону України "Про виконання рiшень Європейського Суду з прав людини" (нова редакцiя) - " - - " - Українсько-швейцарський проект "Пiдтримка реформування юстицiї в Українi"

Програма "Забезпечення верховенства права" Мiжнародного фонду "Вiдродження"

Реформування арбiтражних судiв i пiдтримка Судової адмiнiстрацiї України (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 2,5 млн. євро

Пiдвищення ефективностi судової системи (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро

забезпечити виконання Спiльної програми спiвробiтництва мiж Європейською Комiсiєю (ЄК) та Радою Європи для змiцнення демократичної стабiльностi в Українi МЗС
Мiн'юст разом iз заiнтересованими органами влади
- " -
удосконалити навчальний процес Академiї суддiв України Державна судова адмiнiстрацiя - " -
розробити навчальний курс з прав людини Мiн'юст
МОН

Державна судова адмiнiстрацiя
Академiя судiв України

протягом року
3. Забезпечення ефективностi боротьби з корупцiєю
7. Приєднатися до Групи держав Ради Європи проти корупцiї (GRECO) та виконати вiдповiднi рекомендацiї, у тому числi щодо перегляду Нацiональної програми боротьби з корупцiєю розробити проекти Законiв України:     Сприяння ефективному державному управлiнню через протидiю та профiлактику проявiв корупцiї (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
Про ратифiкацiю Кримiнальної конвенцiї про боротьбу з корупцiєю

Про ратифiкацiю додаткового протоколу до Кримiнальної конвенцiї про боротьбу з корупцiєю

Про ратифiкацiю Конвенцiї ООН про боротьбу з корупцiєю

Мiн'юст
МЗС
- " -
Про основи запобiгання та протидiї корупцiї в Українi

Про вiдповiдальнiсть юридичних осiб за корупцiйнi правопорушення

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вiдповiдальностi за корупцiйнi дiї

Мiн'юст - " -
розробити проекти:    
Указу Президента України щодо призначення представника України у Групi держав Ради Європи проти корупцiї (GRECO) Мiн'юст
МЗС
протягом року
Програми "Чистi руки" (щодо формування загальнодержавної антикорупцiйної полiтики) Мiн'юст - " -
8. Сприяти прозоростi та пiдзвiтностi органiв державного управлiння, зокрема шляхом реформування iнституту державної служби на основi європейських стандартiв розробити проект Закону України "Про державну службу" (нова редакцiя) Вiце-прем'єр-мiнiстр України (питання адмiнiстративної та адмiнiстративно-територiальної реформи)
Головдержслужба
Мiн'юст
- " - Сприяння ефективному державному управлiнню шляхом протидiї та профiлактики проявiв корупцiї (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
розробити проект Кодексу честi державного службовця Головдержслужба
СБУ
МВС
- " -
забезпечити проведення оцiнки деяких секторiв державного управлiння за базовими показниками SIGMA/OECD Головдержслужба протягом року
4. Забезпечення поваги до прав та основних свобод людини вiдповiдно до мiжнародних та європейських стандартiв
9. Сприяти дотриманню та забезпеченню виконання основних конвенцiй та вiдповiдних факультативних протоколiв ООН i Ради Європи (в тому числi пiдписання i ратифiкацiя CCPR-OP2-DP, CAT - Declar.Art.21, Declar.Art.22, CAT-OP, MWC, 1951 CSR, 1967 CSR-Prot. та CEDAW-OP i CRC-OP-AC) здiйснити заходи щодо укладення:

Конвенцiї про захист осiб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних

Додаткового протоколу до Конвенцiї про захист осiб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних

Протоколу N 14 до Конвенцiї про захист прав людини та основних свобод, що доповнює контрольну систему Конвенцiї

Європейської конвенцiї про вiдшкодування збиткiв жертвам насильницьких злочинiв

Мiн'юст - " - Права людини в дiї (ПРООН)- 2,83 млн. доларiв США

Доброчеснiсть на практицi (ПРООН) - 23851 долар США

5. Забезпечення розвитку громадянського суспiльства
10. Забезпечити дотримання права на свободу об'єднань та залучення громадян до процедури прийняття рiшень, у тому числi через органiзацiї громадянського суспiльства розробити проекти законiв України:     Пiдтримка розвитку неурядових органiзацiй (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 1,5 млн. євро

Демократизацiя України: програма малих проектiв (Великобританiя)
Спiвпраця державних установ з громадськими органiзацiями в процесi формування та реалiзацiї аграрної полiтики (ЄС, Тасiс - IВРР) - 0,5 млн. євро

Змiцнення засад громадянського суспiльства (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро

Про внесення змiн до Закону України Про об'єднання громадян Мiн'юст червень
Про свободу совiстi та релiгiйнi органiзацiї протягом року
Про звернення громадян - " -
розробити проект Концепцiї взаємодiї держави з громадянським суспiльством - " -
6. Забезпечення поваги до свободи засобiв масової iнформацiї та висловлювань
11. Надалi покращувати та посилювати законодавчi та адмiнiстративнi умови для свободи засобiв масової iнформацiї, беручи до уваги вiдповiднi рекомендацiї Ради Європи.
Забезпечити ефективне дотримання принципу свободи засобiв масової iнформацiї, у тому числi прав журналiстiв
забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про телебачення i радiомовлення" Держкомтелерадiо протягом року Медiаконсультацiї для академiї української преси (Нiмеччина) - 110 тис. євро

Змiцнення незалежних засобiв масової iнформацiї в Українi (США)

Центр медiареформ - Україна (Великобританiя)

розробити проекти Законiв України:    
Про захист професiйної дiяльностi журналiстiв Держкомтелерадiо
Мiн'юст
червень
Про iнформацiю (нова редакцiя) - " - - " -
розробити проекти:    
Концепцiї роздержавлення засобiв масової iнформацiї з урахуванням необхiдностi дотримання прав та забезпечення соцiальних гарантiй працiвникiв iнформацiйної сфери Держкомтелерадiо серпень
Концепцiї створення, дiяльностi та перспектив розвитку системи громадського мовлення Держкомтелерадiо
Мiн'юст
жовтень
7. Забезпечення поваги до прав осiб, якi належать до нацiональних меншин
12. Продовжити дiяльнiсть, спрямовану на створення вiдповiдної законодавчої бази i дiєвий захист прав осiб, що належать до нацiональних меншин на основi європейських стандартiв.
Продовжити тiсну спiвпрацю мiж державними органами та представниками нацiональних меншин
розробити проекти Законiв України:      
Про внесення змiн до Закону України
Про нацiональнi меншини в Українi
Держкомнацмiграцiї червень
Про Концепцiю державної етнонацiональної полiтики України - " - вересень
8. Запобiгання неналежному поводженню з людьми та застосуванню тортур
13. Подальше удосконалення законодавчої бази та практики у сферi утримання пiд вартою, зокрема досудового утримання пiд вартою, з метою ефективного вирiшення проблеми незаконного утримання пiд вартою, умов перебування пiд вартою та неналежного поводження з затриманими з боку правоохоронцiв, у тому числi шляхом забезпечення навчання. Виконання рекомендацiй Європейського комiтету щодо запобiгання тортурам (СРТ) здiйснити заходи щодо укладення Факультативного протоколу до Конвенцiї проти катувань та iнших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гiднiсть, видiв поводження i покарання Мiн'юст протягом року Українсько-швейцарський проект "Пiдтримка реформування юстицiї в Українi"
забезпечити передачу кримiнально-виконавчої системи до сфери вiдання Мiн'юсту Мiн'юст
МВС
- " -
розробити проект Стратегiї розвитку кримiнально-виконавчої системи Мiн'юст протягом року
9. Забезпечення рiвноправностi
14. Продовжити докладати зусиль для забезпечення рiвностi чоловiкiв i жiнок у суспiльному та економiчному життi забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про забезпечення рiвних прав жiнок i чоловiкiв та рiвних можливостей їх реалiзацiї" Мiнiстерство у справах молодi та спорту - " - Програма рiвних можливостей (ПРООН) - 100 тис. доларiв США
розробити проект Концепцiї Нацiонального плану дiй iз забезпечення рiвних прав та можливостей жiнок i чоловiкiв у суспiльствi на перiод до 2015 року - " - - " -
10. Забезпечення поваги до прав дитини
15. Впроваджувати рекомендацiї Комiтету ООН з прав дитини вiд 2002 року. Забезпечити повне виконання стандартiв ювенальної юстицiї згiдно з вiдповiдними мiжнародними стандартами. Обмiнюватися iнформацiєю щодо результатiв iмплементацiї в ЄС та Українi Конвенцiй ООН i Гаазьких Конвенцiй про захист прав дитини проводити регулярний обмiн iнформацiєю з ЄС про результати iмплементацiї Конвенцiї про права дитини та стан роботи з приєднання України до Гаазької Конвенцiї щодо цивiльно-правових аспектiв мiжнародного викрадення дiтей 1980 року та Гаазької Конвенцiї про захист дiтей i спiвробiтництво в галузi мiжнародного усиновлення 1993 року Мiнiстерство у справах молодi та спорту протягом року Деiнституцiоналiзацiя дiтей та сприяння їх сiмейнiй iнтеграцiї (ЄС, Тасiс-IВРР НПД 2002) - 190749 євро

Розроблення комплексних заходiв з надання соцiальної допомоги незахищеним сiм'ям i дiтям (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 1,6 млн. євро

11. Забезпечення поваги до прав профспiлок та основних стандартiв працi
16. Продовжити докладати зусилля з метою забезпечення прав профспiлок та основних стандартiв у сферi працi на основi європейських стандартiв та вiдповiдно до конвенцiй МОП забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України Трудового кодексу України Мiнпрацi - " -  
12. Забезпечення мiжнародного правосуддя
17. Посилити спiвробiтництво з метою сприяння мiжнародному правосуддю та запобiгання уникненню вiдповiдальностi, у тому числi через подальшу пiдтримку Мiжнародного кримiнального суду (МКС) та запровадження консультативного механiзму щодо дiяльностi та функцiонування МКС

Започаткувати тiсне спiвробiтництво з метою розроблення вiдповiдних законопроектiв, необхiдних для ратифiкацiї Римського Статуту

Пiдписати та ратифiкувати Угоду про привiлеї та iмунiтети МКС

Пiдтримувати спiвробiтництво у рамках Спецiальної робочої групи з питань розкриття злочинiв агресiї та iнших спецiальних груп

пiдготувати пропозицiї щодо ратифiкацiї Римського статуту Мiжнародного кримiнального суду (МКС), в тому числi щодо внесення у зв'язку з цим змiн до Конституцiї України Мiн'юст протягом року Мiжнародне спiвробiтництво з судовими та правоохоронними органами у кримiнальних справах (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 1,5 млн. євро
здiйснити заходи щодо укладення Угоди про привiлеї та iмунiтети МКС - " - - " -
започаткувати спiвробiтництво у рамках Спецiальної робочої групи з питань розкриття злочинiв агресiї та iнших спецiальних груп Мiн'юст
СБУ
- " -
Регiональнi та мiжнароднi питання, спiвробiтництво у сферi зовнiшньої та безпекової полiтики, нерозповсюдження зброї масового знищення та роззброєння, попередження конфлiктiв та врегулювання кризових ситуацiй (координатор - МЗС)
13. Подальше посилення та зосередження полiтичного дiалогу i спiвробiтництва на питаннях зовнiшньої та безпекової полiтики
18. Удосконалити методи роботи у визначених форматах ведення полiтичного дiалогу, у тому числi за допомогою бiльш сконцентрованих та зорiєнтованих на результат програм.
Вивчити можливiсть поглиблення спiвпрацi у сферi зовнiшньої та безпекової полiтики, включаючи Європейську полiтику безпеки та оборони з особливою увагою до вирiшення питань, пов'язаних з регiональною стабiльнiстю та посиленим спiвробiтництвом у сферi врегулювання криз та нерозповсюдження
провести консультацiї з ЄС щодо удосконалення методiв роботи в рамках Спiльної зовнiшньої та безпекової полiтики та Європейської полiтики безпеки та оборони МЗС
Мiноборони
МВС
МНС
СБУ
протягом року Пiдтримка виконання Плану дiй Україна - ЄС (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
провести консультацiї з полiтичним пiдроздiлом ЄС з метою посилення зовнiшньополiтичної спiвпрацi мiж Україною та ЄС МЗС протягом року
19. Спiвпрацювати з ЄС щодо забезпечення бiльш ефективної роботи багатостороннiх iнституцiй та конвенцiй з метою посилення глобального управлiння, координацiї у боротьбi з загрозами у сферi безпеки та вирiшення пов'язаних з цим проблем розвитку
Продовжити дiалог щодо iмплементацiї Європейської стратегiї безпеки
Розвивати можливостi для поглиблених консультацiй мiж Україною i ЄС щодо врегулювання кризових ситуацiй
провести консультацiї з ЄС щодо посилення ролi ООН та пiдвищення ефективностi її дiяльностi - " - вересень  
провести консультацiї з ЄК та державами - членами ЄС щодо механiзмiв та порядку спiвробiтництва у рамках iнiцiативи Великої вiсiмки "Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матерiалiв масового знищення" МЗС
СБУ
протягом року
iнiцiювати щоквартальне проведення консультацiй у форматi Трiйка Полiтикобезпекового комiтету ЄС - Україна на рiвнi Послiв держав - членiв Трiйки МЗС - " -
14. Посилення спiвробiтництва з регiональних та мiжнародних питань, попередження конфлiктiв i врегулювання кризових ситуацiй
20. Україну запрошуватимуть приєднуватися до позицiї ЄС з регiональних та мiжнародних питань на вибiрковiй основi провести консультацiї з ЄК, розробити порядок приєднання України до заяв та позицiй вiд iменi ЄС з регiональних та мiжнародних проблем - " - - " -  
21. Україна продовжуватиме докладати конструктивнi зусилля як посередник у процесi врегулювання Приднiстровського конфлiкту у Молдовi з метою його вирiшення
Подальше залучення Євросоюзу до пiдтримки ОБСЄ та посередникiв, у тому числi України, у процесi врегулювання конфлiкту у Приднiстров'ї з метою його ефективного врегулювання.
Активне залучення до проведення та практичної реалiзацiї результатiв тристороннiх експертних консультацiй за участю України, Молдови та Європейської Комiсiї. ЄС готовий до активiзацiї спiвпрацi з Україною щодо врегулювання приднiстровського конфлiкту в Молдовi. Україна буде розвивати спiвробiтництво з Молдовою щодо прикордонних питань на усiй протяжностi українсько-молдовського кордону, включаючи ефективний обмiн iнформацiєю щодо потокiв товарiв i людей, якi перетинають спiльний кордон
продовжити проведення тристороннiх експертних консультацiй України, Молдови та ЄС з питань врегулювання Приднiстровського конфлiкту МЗС
Держмитслужба
Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
протягом року Пiдтримка у здiйсненнi прикордонного контролю вздовж приднiстровської дiлянки кордону з Молдовою (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
впровадити механiзм регулярного обмiну з ЄС iнформацiєю щодо проблеми Приднiстров'я - " -
органiзувати проведення робочої зустрiчi експертiв з питань погодження Типової технологiчної схеми (спiльного контролю) пропуску через україно-молдовський державний кордон осiб, транспортних засобiв та iншого майна Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
Держмитслужба
квiтень
здiйснити заходи щодо укладення Протоколу мiж Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України та Департаментом прикордонних вiйськ Республiки Молдова про спiвробiтництво оперативних органiв Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
МЗС
червень
розглянути з Молдовською Стороною питання щодо створення консультацiйного пункту на українсько-молдовському державному кордонi - " - липень
органiзувати поїздку мiсiї ЄС на прикордонну дiлянку українсько-молдовського кордону з метою ознайомлення з дiяльнiстю Української Сторони щодо належного забезпечення транзиту товарiв з Молдови через приднiстровську дiлянку її кордону з Україною Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
Держмитслужба
МЗС
протягом року
здiйснити заходи щодо вiзиту експертiв ЄС до України з метою вивчення можливостей запровадження ефективної системи обмiну iнформацiєю про перемiщення вантажiв i товарiв через приднiстровську дiлянку українсько-молдовського державного кордону МЗС
Держмитслужба
Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
червень
продовжити процес демаркацiї українсько-молдовського кордону iз залученням фiнансової допомоги ЄС - " - протягом року
спiвпрацювати з Молдовою з питань здiйснення спiльного контролю у погоджених мiж Сторонами пунктах пропуску Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
Держмитслужба
МЗС
- " -
22. Подальше нарощування позитивного досвiду участi України у полiцейськiй мiсiї Євросоюзу в Боснiї та Герцеговинi та у полiцейськiй мiсiї ЄС у колишнiй Югославськiй Республiцi Македонiї.
Спiльно визначити можливостi участi України у подальших операцiях у рамках Європейської полiтики безпеки i оборони
опрацювати з ЄС питання:

збiльшення присутностi українських фахiвцiв-iнструкторiв у центрах пiдготовки нацiональних сил полiцiї в Боснiї та Герцеговинi i Македонiї

залучення українських спецiалiстiв до громадських ресурсiв ЄС для постконфлiктної стабiлiзацiї

МЗС
Мiноборони
протягом року  
23. Продовжити консультацiї щодо можливого використання Євросоюзом українських можливостей у сферi далеких авiатранспортних перевезень здiйснити заходи щодо вiдновлення двостороннiх консультацiй з питань використання Євросоюзом українських можливостей у сферi авiатранспортних перевезень на далекi вiдстанi МЗС
Мiноборони
Мiнтрансзв'язку
Мiнпромполiтики
червень  
24. Завершити переговори щодо укладення "Угоди з питань безпеки" мiж Україною та ЄС (процедури обмiну таємною iнформацiєю) здiйснити заходи щодо укладення "Угоди з питань безпеки" мiж Україною та ЄС (щодо процедури обмiну таємною iнформацiєю) СБУ
МЗС
- " -  
розробити проект Закону України "Про ратифiкацiю Угоди з питань безпеки мiж Україною та ЄС (процедури обмiну таємною iнформацiєю)" СБУ
МЗС
протягом року
25. Завершити переговори щодо укладення Угоди мiж Україною та ЄС про визначення загальної схеми участi України в операцiях ЄС iз врегулювання кризових ситуацiй (правовi та фiнансовi умови можливої участi України в операцiях ЄС) здiйснити заходи щодо укладення Угоди про визначення загальної схеми участi України в операцiях ЄС з урегулювання кризових ситуацiй МЗС червень  
розробити проект Закону України "Про ратифiкацiю Угоди про визначення загальної схеми участi України в операцiях ЄС з урегулювання кризових ситуацiй" та забезпечити його супроводження у Верховнiй Радi України - " - вересень
здiйснити заходи щодо започаткування спiвробiтництва мiж Iнститутом стратегiчних дослiджень в Парижi та науковими установами України з питань врегулювання кризових ситуацiй - " - протягом року
15. Подальший розвиток, спiвпрацi з подолання спiльних загроз у сферi безпеки, включаючи боротьбу з тероризмом, нерозповсюдження зброї масового знищення i боротьбу з нелегальним експортом зброї
26. Спiвпрацювати з метою посилення ролi ООН у багатостороннiй боротьбi з тероризмом, у тому числi шляхом виконання резолюцiй РБ ООН 1373/01 та 1267/01, а також iмплементацiї та виконання Конвенцiї ООН про боротьбу з фiнансуванням тероризму забезпечити виконання резолюцiй Ради Безпеки ООН 1267 (1999) i 1373 (2001) МЗС разом з iншими органами державної влади протягом року  
27. Впроваджувати стандарти, якi мiстяться у рекомендацiях ФАТФ, щодо боротьби з фiнансуванням тероризму забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму" Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг - " - Проект з питань боротьби з вiдмиванням доходiв, одержаних злочинним шляхом (MOLI-UA) (ЄС, Тасiс РПД 1999) - 1 млн. євро
28. Забезпечувати дотримання прав людини у боротьбi з тероризмом розробити проект Закону України "Про ратифiкацiю Протоколу про внесення змiн до Європейської конвенцiї про боротьбу з тероризмом 1977 року, пiдписаного Україною 15 травня 2003 року" та забезпечити його супроводження у Верховнiй Радi України СБУ
МВС
Держфiнмонiторинг
Мiн'юст
МЗС
жовтень  
29. Україна належним чином враховуватиме змiст та принципи Кодексу поведiнки ЄС щодо експорту озброєнь опрацювати питання про адаптацiю нацiональної практики експорту озброєнь до вiдповiдних положень Кодексу поведiнки ЄС МЗС
Мiнекономiки
Мiнпромполiтики
СБУ
Держмитслужба
Мiноборони
Держекспортконтроль
НКАУ
протягом року  
30. Надалi розвивати спiвробiтництво у боротьбi з незаконною торгiвлею зброєю та ядерними матерiалами розробити проект Закону України "Про ратифiкацiю Додаткового протоколу до Угоди мiж Україною та МАГАТЕ про застосування гарантiй у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї" та забезпечити його супроводження у Верховнiй Радi України Держатомрегулювання
Мiноборони
Держекспортконтроль
травень Проект мiж Шведською iнспекцiєю з атомної енергiї та Науково-технiчним центром експорту та iмпорту спецiальних технологiй, технiки та матерiалiв стосовно контролю за експортом та його реалiзацiю в Українi
31. Спiвпрацювати з питань нерозповсюдження зброї масового знищення, у тому числi щодо аспектiв, пов'язаних з приєднанням до вiдповiдних мiжнародних iнструментiв та режимiв з питань зовнiшнiх, експортного контролю та їх iмплементацiєю згiдно з Стратегiєю ЄС у сферi нерозповсюдження зброї масового знищення, ухваленою Європейською Радою в груднi 2003 року, а також висновками Ради мiнiстрiв ЄС з загальних зносин (17 листопада 2003 р.); надалi вдосконалювати ефективну систему державного експортного контролю, яка забезпечує нагляд за експортом та транзитом товарiв, пов'язаних iз зброєю масового знищення, включаючи контроль за технологiями подвiйного використання щодо кiнцевого використання зброї масового знищення здiйснити заходи щодо вступу України до мiжнародного режиму контролю ("Австралiйська група") Держекспортконтроль
МЗС
Держмитслужба
Мiнпромполiтики
протягом року Посилення прикордонного менеджменту на українсько-молдовському державному кордонi з метою пiдвищення спроможностi Державної прикордонної служби щодо виявлення та затримання зброї масового знищення та пов'язаних з нею матерiалiв (США)
провести аналiз вiдповiдностi процедур державного контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання вимогам мiжнародних режимiв експортного контролю та пiдготувати у разi необхiдностi пропозицiї щодо внесення змiн до нормативно-правових актiв Держекспортконтроль
МЗС
Держмитслужба
Мiнпромполiтики
- " -
здiйснити заходи щодо удосконалення системи державного контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання Держекспортконтроль
СБУ
Держмитслужба
Мiнпромполiтики
протягом року
32. Вжити заходiв для завершення ратифiкацiї Україною Конвенцiї про заборону використання, накопичення запасiв, виробництва та передачi протипiхотних мiн та їх знищення; спiльно боротися з загрозами, якi створюють українськi склади застарiлих боєприпасiв, зокрема, протипiхотних мiн для безпеки, здоров'я та навколишнього середовища забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України про ратифiкацiю Україною Конвенцiї про заборону використання, накопичення запасiв, виробництва та передачi протипiхотних мiн та їх знищення МЗС
Мiноборони
- " -  
вжити заходiв iз залучення допомоги з боку ЄС з метою лiквiдацiї протипiхотних мiн та застарiлих боєприпасiв, якi розмiщенi на територiї України МЗС
Мiноборони
протягом року
2.2. Економiчнi та соцiальнi реформи i розвиток (координатор - Мiнекономiки)
Функцiонуюча ринкова економiка
1. Подальший прогрес у створеннi повнiстю функцiонуючої ринкової економiки, включаючи цiноутворення, контроль за державною допомогою, законодавче середовище, яке забезпечує чесну конкуренцiю мiж суб'єктами господарювання
33. забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проектiв Законiв України:
Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України стосовно посилення контролю за концентрацiєю монопольних утворень та виявлення факту антиконкурентних узгоджених дiй на пiдставi економiчного аналiзу
Антимонопольний комiтет протягом року Правова та iнституцiональна основа захисту конкуренцiї (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 2,5 млн. євро
Про внесення змiн до Кримiнального та Кримiнально-процесуального кодексiв України стосовно встановлення кримiнальної вiдповiдальностi за змови конкурентiв про цiни, бойкот, розподiл ринкiв та встановлення альтернативної послiдовностi цих злочинiв Антимонопольний комiтет протягом року
2. Подальший прогрес у поступовому наближеннi законодавства до iснуючого в ЄС, забезпечення його ефективної iмплементацiї
34. Iмплементацiя стратегiї адаптацiї законодавства в прiоритетних сферах, визначених у статтi 51 УПС, включаючи удосконалення якостi та послiдовностi законопроектної роботи
На основi спiльного розумiння завершити спiльну роботу з пiдготовки плану-графiка та визначення прiоритетiв для монiторингу i сприяння iмплементацiї
Усунути протирiччя мiж чинними Господарським i Цивiльним кодексами України
розробити План заходiв з виконання Загальнодержавної програми адаптацiї законодавства України до законодавства ЄС у 2005 роцi та забезпечити його реалiзацiю Мiн'юст
Державний департамент з питань адаптацiї законодавства
- " - Пiдтримка виконання Плану дiй Україна - ЄС (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
Українсько-європейський консультативний центр з питань законодавства (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 5 млн. євро
Пiдтримка виконання УПС (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про внесення змiн до Господарського кодексу України (з метою узгодження положень з Цивiльним кодексом України)" Мiн'юст протягом року
3. Покращення iнвестицiйного клiмату, включаючи забезпечення прозоростi, передбачуваностi та спрощення механiзму його регулювання та застосування
35. Провести консультацiї з нацiональними та iноземними суб'єктами господарської дiяльностi щодо розроблення робочої програми подальшого впровадження регуляторної реформи, спрямованої на зменшення адмiнiстративних бар'єрiв розвитку бiзнесу провести регiональнi засiдання за "круглим столом", за результатами рiшень яких розробити та затвердити Робочу програму подальшого проведення регуляторної реформи, спрямованої на зменшення адмiнiстративних бар'єрiв розвитку бiзнесу Держпiдприємництво
Мiнекономiки
- " - Подолання регулятивних i адмiнiстративних бар'єрiв на шляху до розвитку малих та середнiх i новостворених пiдприємств (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 0,5 млн. євро
Монетарна та фiскальна полiтика, полiтика обмiнного курсу
4. Закрiпити прогрес у реалiзацiї полiтики макроекономiчної стабiлiзацiї та зростання
36. Посилити незалежнiсть Нацiонального банку України, у тому числi у разi необхiдностi, внести змiни до Закону України "Про Нацiональний банк України" з метою приведення його у вiдповiднiсть до стандартiв ЄС розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про Нацiональний банк України" Нацiональний банк (за згодою) червень Реформа банкiвського сектору в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 2494500 євро
37. Змiцнити стабiльнiсть фiскальної системи, у тому числi шляхом проведення податкової реформи та реалiзацiї заходiв середньострокового характеру в пенсiйнiй системi розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв" Мiнфiн березень  
Структурнi реформи
5. Виконання послiдовної та довгострокової програми структурної реформи з метою подальшого змiцнення функцiонування ринкової економiки
38. Впровадити програму приватизацiї, включаючи приватизацiю великих пiдприємств, та пiдвищити прозорiсть процесу приватизацiї розробити Державну програму приватизацiї на 2005 - 2007 роки Фонд державного майна
Мiнекономiки
Антимонопольний комiтет
Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку
червень  
39. Надати Українi ринковий статус як тiльки незначна кiлькiсть проблемних питань буде вирiшена належним чином. ЄС активiзуватиме контакти з Україною з метою їх розв'язання з метою отримання вiд ЄС статусу країни з ринковою економiкою забезпечити:

проведення консультацiй та надання ЄК необхiдної iнформацiї стосовно зауважень, якi висуватиме ЄК в контекстi ринкового статусу

пiдготовку у разi необхiдностi проектiв актiв законодавства для вирiшення проблемних питань, якi порушуватиме Європейська Сторона

Мiнекономiки
Мiнпромполiтики
Мiнпаливенерго
протягом року  
Зменшити участь держави у цiноутвореннi з метою запобiгання погiршенню умов торгiвлi та функцiонування економiки скасувати меморандуми про взаєморозумiння мiж Урядом України та пiдприємствами гiрничо-металургiйного комплексу щодо стабiлiзацiї цiнової полiтики на внутрiшньому ринку Мiнекономiки
Мiнпромполiтики
Мiнпаливенерго
березень  
40. Пiдсилити регулювання та контроль банкiвської дiяльностi. Активiзувати реформування фiнансового сектору, включаючи покращення дiяльностi Державного ощадного банку забезпечити:

пiдготовку до впровадження поряд з традицiйними пiдходами нагляду на основi оцiнки ризикiв банкiвської дiяльностi

створення методологiчної бази для застосування процедури нагляду за банками на консолiдованiй основi

перегляд операцiйних обмежень, передбачених Меморандумом про взаєморозумiння мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України, Нацiональним банком України та ВАТ "Ощадбанк", укладеним 21 червня 2003 р. в присутностi представникiв Свiтового банку, в рамках другої Програмної системної позики Українi (ПСП-II)

Нацiональний банк (за згодою)
Мiнфiн
ВАТ "Ощадбанк" (за згодою)
протягом року Реформа банкiвського сектору в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 2494500 євро

Реструктуризацiя банкiв (ЄС, Тасiс НПД 2002)

Грант Уряду Нiдерландiв на пiдтримку програми реформування фiнансового сектору (МБРР) - 183,282 тис. євро

Розвиток банкiвського нагляду (США)

Пiдтримка процесу адаптацiї банкiвського сектору України до законiв, стандартiв та принципiв ЄС (ЄС, Тасiс - Бiстро) - 200 тис. євро

41. Розвивати внутрiшнiй ринок цiнних паперiв, вдосконалювати в подальшому регуляторну та наглядову системи для небанкiвських фiнансових установ забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проектiв Законiв України:     Пiдтримка сектору страхування (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3,5 млн. євро
Про цiннi папери та фондовий ринок (щодо забезпечення прозоростi операцiй iз цiнними паперами, пiдвищення захисту прав учасникiв фондового ринку, вiдповiдностi нормам Цивiльного i Господарського кодексiв України) Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку
Мiнфiн
червень
Про iпотечнi цiннi папери (щодо створення правових умов для залучення в економiку довгострокових фiнансових ресурсiв через iнструменти фондового ринку) Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку
Мiнфiн
- " -
розробити проекти Законiв України:    
Про похiднi цiннi папери (щодо створення правових засад для ефективного розвитку вiтчизняного фондового ринку) - " - вересень
Про нацiональну депозитарну систему та особливостi електронного обiгу цiнних паперiв в Українi - " - протягом року
42. Прийняти новий закон про акцiонернi товариства з бiльш чiтким визначенням вiдповiдальностi керiвникiв, менеджерiв, зборiв акцiонерiв, посилення вимог стосовно розкриття iнформацiї, посилення захисту прав дрiбних акцiонерiв розробити проект Закону України "Про акцiонернi товариства" Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку травень  
розробити проект Закону України щодо внесення змiн до Закону України "Про господарськi товариства" (щодо захисту прав мiноритарних акцiонерiв) Мiнекономiки
Мiнфiн
Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку
квiтень
43. Прийняти супровiднi акти законодавства, необхiднi для ефективного застосування Земельного кодексу. Скасувати iснуючi обмеження, закрiпленi статтею 82 Земельного кодексу, на володiння земельними дiлянками несiльськогосподарського призначення українськими юридичними особами iз часткою iноземного капiталу, включаючи тi, в яких iноземний капiтал становить 100 вiдсоткiв забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про ринок земель" Держкомзем протягом року Проект пiдтримки приватизацiї землi в Українi (США)
розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Земельного кодексу України" щодо продажу земельних дiлянок пiдприємствам iз стовiдсотковими iноземними iнвестицiями" та забезпечити супроводження його розгляду у Верховнiй Радi України Держкомзем
Мiнекономiки
Мiнфiн
Мiн'юст
- " -
Соцiальна сфера, зайнятiсть, зменшення бiдностi
6. Посилення дiалогу та спiвробiтництва з соцiальних питань (як передбачено в статтi 1 УПС), забезпечення наближення стандартiв України до стандартiв та практики ЄС у сферi зайнятостi та соцiальної полiтики
44. Розпочати дiалог з питань зайнятостi та соцiальної полiтики для аналiзу та оцiнки ситуацiї, визначення основних проблемних питань i шляхiв наближення полiтики та практики, що iснує в Українi, до стандартiв ЄС (соцiально-громадський дiалог, охорона здоров'я та безпека на виробництвi, гендерна рiвнiсть, трудове законодавство, полiтика зайнятостi, соцiальний захист, включаючи питання соцiального забезпечення та охоплення соцiальними програмами)
Здiйснювати монiторинг вiдповiдних законодавчих i полiтичних змiн
розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування на випадок безробiття" щодо удосконалення механiзму надання безробiтним матерiального забезпечення та соцiальних послуг та забезпечити супроводження його у Верховнiй Радi України Мiнпрацi червень Соцiальне контрактування для вдосконалення надання соцiальних послуг (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро

Змiцнення регiональних соцiальних служб (ЄС, Тасiс НПД) - 2,8 млн. євро

Розроблення комплексних заходiв з надання соцiальної допомоги незахищеним сiм'ям i дiтям (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро

започаткувати консультацiї з ЄК з питань зайнятостi та соцiальної полiтики Мiнпрацi протягом року
7. Запровадження ефективних заходiв зменшення бiдностi та збiльшення зайнятостi, спрямованих на суттєве зменшення кiлькостi населення, що перебуває за межею бiдностi, та посилення соцiальної iнтеграцiї, включаючи стабiльну систему освiти, охорони здоров'я та iнших соцiальних послуг для всiх верств населення
Регiональний розвиток
8. Зменшення розриву мiж рiвнями розвитку регiонiв та покращення можливостей для мiсцевого розвитку
45. Запровадити стратегiчне планування на державному та регiональному рiвнi в Українi, розробити проект Державної стратегiї регiонального розвитку України до 2015 року та створити нормативно-правову базу для стимулювання розвитку регiонiв, включаючи депресивнi територiї розробити проект Державної стратегiї регiонального розвитку України до 2015 року Мiнекономiки червень Сприяння регiональному розвитку в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 3,8 млн. євро

Сталий мiсцевий розвиток (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро

Сталий розвиток
9. Сприяння сталому розвитку
46. Завершити розроблення та прийняти державну стратегiю сталого розвитку та вжити заходiв для забезпечення її iмплементацiї. Вжити заходiв у напрямi виконання довготермiнової стратегiї розробити проект Закону України "Про Стратегiю сталого розвитку України" Мiнприроди
Мiнекономiки

Нацiональна академiя наук (за згодою)

травень  
47. Вжити подальших заходiв iз включення питань захисту навколишнього природного середовища до полiтики в iнших сферах, зокрема у галузi промисловостi, енергетики, транспорту, регiонального розвитку та сiльського господарства розробити проект Закону України "Про екологiчне страхування" Мiнприроди травень Програма управлiння довкiллям мiста (ПРООН) - 95 тис. доларiв США
Реформа мунiципального управлiння: поводження з вiдходами в м. Донецьку (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро
Розвиток потужностей для управлiння довкiлля та планування м. Львова (ЮНIДО через ПРООН)
Сталий мiсцевий розвиток (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
2.3. Торгiвля, ринковi та регуляторнi реформи (координатор - Мiнекономiки)
48. Провести протягом 2005 року першу оцiнку впливу розширення ЄС на торгiвлю мiж ЄС та Україною та проводити в подальшому вiдповiднi оцiнки на регулярнiй основi за домовленiстю здiйснити заходи щодо створення двосторонньої експертної робочої групи з питань вивчення впливу розширення ЄС на Україну та започаткування роботи з проведення разом з ЄК оцiнки впливу розширення ЄС на торгiвлю мiж Україною та ЄС Мiнекономiки протягом року  
2.3.1. Рух товарiв
Торговельнi вiдносини
1. Повна iмплементацiя зобов'язань за УПС у сферi торгiвлi товарами
49. Поступово скасувати усi експортнi та iмпортнi обмеження в дусi положень частини III УПС та пiсля вступу України до СОТ забезпечити вiдповiднiсть, зокрема, положенням статей XI, XII, XIV, XIX, XX та XXI ГАТТ розробити з урахуванням домовленостей, досягнутих в рамках СОТ, проекти Законiв України:      
Про внесення змiн до Закону України "Про вивiзне (експортне) мито на живу худобу та шкiряну сировину" Мiнекономiки
Мiнагрополiтики
Мiнпромполiтики
червень
Про внесення змiн до Закону України "Про ставки вивiзного (експортного) мита на насiння деяких видiв олiйних культур" Мiнекономiки
Мiнагрополiтики
- " -
50. Поступова лiбералiзацiя торгiвлi сталеливарними виробами та поступове скасування експортного мита на брухт чорних металiв вiдповiдно до двосторонньої угоди мiж Україною та ЄС про торгiвлю деякими сталеливарними виробами, ще до повної лiбералiзацiї з набуттям Україною членства в СОТ

Буде прискорена робота щодо завершення укладення текстильної та сталевої угод на 2005 рiк

здiйснити заходи щодо укладення Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та ЄС про торгiвлю деякими сталеливарними виробами на 2005 - 2006 роки

розробити проект Закону України "Про внесення змiн до статтi 1 Закону України "Про вивiзне (експортне) мито на вiдходи та брухт чорних металiв"

Мiнекономiки
Мiнагрополiтики
червень  
2. Вступ до СОТ
51. Виконання Україною двостороннiх зобов'язань та вимог норм СОТ (заходи визначенi нижче в окремих пунктах)

Вирiшити окремi питання нетарифних заходiв, висунутих ЄК, у тому числi через виконання зобов'язань, що мiстяться у звiтi Робочої Групи зi вступу України до СОТ

Продовжувати надавати пiдтримку Українi щодо набуття членства в СОТ та забезпечити необхiдне сприяння у процесi виконання нею визначених вимог

проводити на полiтичному, дипломатичному та експертному рiвнi послiдовну роботу з основними партнерами державами - членами СОТ щодо пiдтримки процесу вступу України до СОТ

провести двостороннi консультацiї з державами - членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ

забезпечити доопрацювання проекту Звiту Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ

забезпечити внесення змiн до нормативних актiв з метою приведення законодавства України у вiдповiднiсть з нормами угод СОТ

Мiнекономiки
МЗС
протягом року Торговельна полiтика України (фаза 2) (Великобританiя) - 918100 фунтiв стерлiнгiв
Українсько-європейський консультативний центр з питань законодавства (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 5 млн. євро

Вступ України до Свiтової органiзацiї торгiвлi (США) 1,1 млн. доларiв США

3. Прискорити та провести необхiднi адмiнiстративнi та макроекономiчнi реформи, передбаченi УПС (роздiли 2.2 та 2.3 Плану дiй). Вiдповiдно до статтi 4 УПС та у свiтлi прогресу реалiзацiї економiчних реформ i виконання зобов'язань за УПС розглянути спiльно питання економiчних передумов створення зони вiльної торгiвлi пiсля вступу України до СОТ
52. Провести перегляд спiльного дослiдження економiчних передумов укладення угоди про створення зони вiльної торгiвлi (ЗВТ) мiж Україною та ЄС (1999 рiк); розгляд прогресу виконання прiоритетних заходiв (липень 2002 р.)

Пiсля здiйснення цього перегляду, провести консультацiї щодо узгодження подальших дiй обох сторiн для досягнення вищезазначеної мети та визначити прiоритети для поглиблення торговельно-економiчних вiдносин мiж Україною та ЄС

Буде прискорено пiдготовку перегляду спiльного дослiдження економiчних передумов створення Зони вiльної торгiвлi мiж Україною та ЄС з метою невiдкладного започаткування вiдповiдних переговорiв про ЗВТ пiсля вступу України до СОТ

здiйснити заходи щодо:

створення двосторонньої експертної робочої групи з перегляду спiльного дослiдження економiчних передумов укладення угоди про створення зони вiльної торгiвлi мiж Україною та ЄС

проведення перегляду спiльного дослiдження, за результатами якого пiдготувати пропозицiї щодо створення зони вiльної торгiвлi мiж Україною та ЄС

розгляду промiжних та кiнцевих результатiв дослiдження на засiданнях спiльних органiв, створених вiдповiдно до Угоди про партнерство та спiвробiтництво

Мiнекономiки протягом року Фiнасування дослiдження коштом спецфонду Гендиректорату ЄК "Торгiвля" з орiєнтовним бюджетом 90 - 95 тис. євро
Митнi справи
4. Розроблення та iмплементацiя митного законодавства, що вiдповiдає мiжнародним стандартам та стандартам ЄС
53. Завершити впровадження нормативно-правової бази, необхiдної для iмплементацiї Митного кодексу вiдповiдно до мiжнародновизнаних стандартiв, особливо угод СОТ, зокрема щодо митної вартостi, а також вiдповiдно до митного законодавства ЄС

Подальший перегляд Митного кодексу, враховуючи положення законодавства ЄС i ранiше наданi рекомендацiї

розробити проекти Законiв України:      
Про внесення змiн до Митного кодексу України для приведення законодавства з митної оцiнки у повну вiдповiднiсть з Угодою про застосування статтi VII ГАТТ Держмитслужба травень
про приєднання до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур Держмитслужба протягом року
забезпечити видання наказу Держмитслужби "Щодо врахування пояснювальних примiток Угоди про застосування статтi VII ГАТТ при визначеннi митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" - " - червень
забезпечити застосування методик, стандартiв проведення лабораторних дослiджень, що використовуються експертними пiдроздiлами митних служб держав ЄС - " - протягом року
54. Україна має прийняти та поновлювати чинну Гармонiзовану систему з метою подальшого прийняття Комбiнованої номенклатури, як це передбачено УПС забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про митний тариф України" на основi Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв версiї 2002 року" Мiнекономiки
Держмитслужба
- " -  
55. Впровадити митний контроль, заснований на аналiзi ризикiв, та визначити необхiдне органiзацiйне забезпечення забезпечити видання наказiв Держмитслужби щодо:
концепцiї створення, введення та розвитку системи аналiзу та керування ризиками
положення про систему аналiзу i селекцiї факторiв ризику при визначеннi окремих форм митного контролю
Держмитслужба
Мiн'юст
квiтень  
56. Пiдготувати та ввести в дiю законодавство з митної сфери: щодо митного контролю прекурсорiв, контрафактної та пiратської продукцiї, товарiв подвiйного призначення, предметiв культури розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Митного кодексу України" стосовно: Держмитслужба
МВС
протягом року  
врахування положень статтi 53 Угоди TRIPS щодо застави або еквiвалентної гарантiї, яку компетентнi органи повиннi мати право вимагати вiд заявника i якi є достатнiми для захисту вiдповiдача та компетентних органiв i забезпечують запобiгання зловживанням

надання права митним органам дiяти за власною iнiцiативою (ex officio) у разi виникнення пiдозри щодо порушення прав iнтелектуальної власностi

МОН    
5. Удосконалити, функцiонування митницi (Customs service); спростити та модернiзувати митнi процедури на кордонах i всерединi держави
57. Розробити пiдхiд "одне вiкно" для всiєї документацiї, пов'язаної з зовнiшньоторговельними операцiями та контролем, у першу чергу, шляхом активiзацiї спiвробiтництва мiж усiма службами, що працюють на кордонi розробити проект нормативного акта про здiйснення митними органами попереднього документального контролю товарiв, що пiдлягають рiзним видам контролю в пунктах пропуску через державний кордон (санiтарно-епiдемiологiчний, ветеринарний, фiтосанiтарний, контроль за перемiщенням культурних цiнностей) та органами прикордонного контролю (екологiчний, радiологiчний) Мiнекономiки
Держмитслужба
Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
Мiнприроди
протягом року  
58. Започаткувати механiзм постiйного iнформування та надання консультацiй суб'єктам ЗЕД щодо законодавства та процедур здiйснення експортних та iмпортних операцiй утворити Раду iмпортерiв при Кабiнетi Мiнiстрiв України з метою проведення консультацiй щодо формування економiчної полiтики держави у сферi здiйснення iмпортних операцiй Мiнекономiки березень  
забезпечити проведення постiйних консультацiй iз суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо законодавства України та процедур здiйснення експортно-iмпортних операцiй Мiнекономiки
Держмитслужба
протягом року
59. Прийняти та впровадити Полiтику митної етики на основi визнаних у свiтi стандартiв (Арушська Декларацiя) забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про Дисциплiнарний статут митної служби України" Держмитслужба - " -
Стандарти, технiчне регулювання та оцiнка вiдповiдностi (гармонiзованi з ЄС сфери)
6. Продовжувати приведення регуляторної та адмiнiстративної практики України у вiдповiднiсть з мiжнародною та iснуючою в ЄС, пiдготовка України до участi у внутрiшньому ринку ЄС в окремих прiоритетних галузях промисловостi
60. Спiльно визначити прiоритетнi сфери для приведення їх у вiдповiднiсть з мiжнародною та iснуючою в ЄС регуляторною практикою i можливим приєднанням до Угоди про оцiнку вiдповiдностi та прийнятностi промислових товарiв (АСАА), у тому числi шляхом проведення консультацiй з виробниками та експортерами започаткувати консультацiї з ЄК та погодити спiльну програму, спрямовану на укладення Угоди про оцiнку вiдповiдностi та прийнятностi промислових товарiв (АСАА) Держспоживстандарт
Мiнекономiки
Iншi органи виконавчої влади
протягом року  
61. Гармонiзувати необхiдне рамкове та секторальне законодавство у прiоритетних сферах iз системою технiчного регулювання ЄС розробити проекти Законiв України:      
Про розроблення та застосування стандартiв, технiчних регламентiв та процедур оцiнки вiдповiдностi Держспоживстандарт
Мiнекономiки
Мiнпромполiтики
- " -
Про внесення змiн до Закону України "Про акредитацiю органiв з оцiнки вiдповiдностi" Мiнекономiки
Нацiональне агентство з акредитацiї України
червень
Про нормування в будiвництвi Держбуд протягом року
розробити нормативно-правовi акти щодо iмплементацiї в нацiональне технiчне законодавство європейських директив Нового пiдходу, зокрема щодо будiвельних виробiв, медичних пристроїв, вибухових речовин цивiльного призначення, обладнання та системи захисту для вибухонебезпечних атмосфер, прогулянкових суден Держспоживстандарт
Мiнпромполiтики
Мiнпрацi
Держнаглядохоронпрацi
Мiнтранс
Держбуд
- " -
62. Забезпечити прозорiсть та передбачуванiсть регуляторного середовища для суб'єктiв господарювання розробити проект рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України щодо утворення при Мiнекономiки Нацiонального iнформацiйного центру обробки запитiв та надання повiдомлень з питань СОТ Мiнекономiки
Держспоживстандарт
червень  
63. Змiцнити iнституцiйне забезпечення сфери стандартизацiї, акредитацiї, оцiнки вiдповiдностi, метрологiї та дослiдження ринку, забезпечуючи iнтеграцiю, наскiльки це можливо, iнституцiй України в європейськi та мiжнароднi структури. Продовжити перегляд iнституцiйної структури з метою запобiгання концентрацiї функцiй в рамках однiєї iнституцiї та пов'язаних з цим конфлiктiв iнтересiв здiйснити заходи щодо вступу Нацiонального агентства з акредитацiї України до Європейської асоцiацiї акредитацiї Мiнекономiки грудень  
розробити проекти Законiв України:

Про внесення змiн до Закону України "Про стандартизацiю"
Про внесення змiн до Закону України "Про пiдтвердження вiдповiдностi"
Про внесення змiн до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв "Про стандартизацiю та сертифiкацiю"

Держспоживстандарт
Мiнекономiки
протягом року
64. Адаптувати законодавство з питань вiдповiдальностi за дефектну продукцiю та загальну безпеку продукцiї розробити проекти Законiв України: Держспоживстандарт    
Про загальну безпеку продукцiї липень
Про внесення змiн до Закону України "Про захист прав споживачiв" з урахуванням положень європейської директиви щодо вiдповiдальностi за дефектну продукцiю жовтень
65. Поступово спростити процедури оцiнки вiдповiдностi промислових товарiв вимогам Технiчних регламентiв (Директив ЄС) з метою запобiгання обов'язковiй сертифiкацiї товарiв з низьким рiвнем ризику та багаторазових перевiрок товарiв розробити наказ Держспоживстандарту "Про внесення змiн до перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi" (стосовно вилучення з Перелiку товарiв з низьким та середнiм ступенем ризику з метою застосування до них процедури декларування вiдповiдностi виробником або iмпортером) Держспоживстандарт
Iншi органи виконавчої влади
травень  
66. На основi найкращої практики держав - членiв ЄС змiцнити та розвинути спроможностi українських iнституцiй у сферi ринкового нагляду розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" Мiнекономiки
Держспоживстандарт
протягом року  
Скасування обмежень та покращення управлiння (фiтосанiтарна сфера ЄС)
7. Спрощення руху товарiв шляхом i) запобiгання застосування кiлькiсних обмежень, ii) поступового скасування лiцензування iмпорту та iii) послiдовного скасування i запобiгання застосування нових дискримiнацiйних заходiв. Удосконалення iнституцiйного та адмiнiстративного спiвробiтництва
67. Поступово скасувати вимоги неавтоматичного лiцензування окремих товарiв, що не вiдповiдають статтi 20 УПС або статтям XX та XXI ГАТТ розробити проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 грудня 2004 р. N 1722 "Про перелiки товарiв, експорт та iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню та на якi встановлено квоти у 2005 роцi" (щодо вiдмiни квотування експорту смоли кам'яновугiльної, а також лiцензування експорту м'яса та м'ясопродуктiв, залiзорудної сировини) Мiнекономiки
Мiнагрополiтики
Мiнпромполiтики
Мiнфiн
Мiн'юст
МОН
Держмитслужба
червень  
68. Привести умови лiцензування iмпорту та вимоги до реєстрацiї, якi залишаються, у вiдповiднiсть з iснуючими в ЄС розробити проект Указу Президента України "Про визнання таким, що втратив чиннiсть, Указу Президента України вiд 7 листопада 1994 року N 659" (щодо облiку окремих видiв зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) в Українi) Мiнекономiки протягом року  
Санiтарнi та фiтосанiтарнi заходи
8. Пiдвищення безпеки продуктiв харчування для споживачiв та спрощення торгiвлi шляхом проведення реформ та модернiзацiї санiтарної i фiтосанiтарної сфери
69. Забезпечити iмплементацiю Угоди СОТ щодо застосування санiтарних i фiтосанiтарних заходiв пiсля вступу України до СОТ, зокрема шляхом визначення центрального iнформацiйного пiдроздiлу та створення оперативної системи iнформацiйного забезпечення

Провести порiвняльну оцiнку системи санiтарного та фiтосанiтарного контролю в Українi та ЄС

Здiйснити перегляд перелiку заходiв, якi необхiдно вжити для поступового наближення до норм законодавства ЄС у сферi санiтарного та фiтосанiтарного контролю та вiдповiдних iнституцiй, iз створенням часових графiкiв та механiзму фiнансування.
Прискорити здiйснення ефективних реформ в цiй сферi (наприклад, чiткий розподiл повноважень мiж окремими iнституцiями, принципи Директиви 96/22 про заборону речовин та Директиви 96/23 про монiторинг залишкових речовин)

розробити проекти Законiв України:     Вступ України до Свiтової органiзацiї торгiвлi (США)

Запровадження механiзмiв сертифiкацiї та контролю сiльськогосподарських стандартiв вiдповiдно до вимог СОТ (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 1,4 тис. євро

Про внесення змiн до Закону України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв та продовольчої сировини" МОЗ
Мiнагрополiтики
червень
Про внесення змiн до Закону України "Про ветеринарну медицину" Мiнагрополiтики
МОЗ
червень
Про внесення змiн до Закону України "Про карантин рослин" Мiнагрополiтики березень
розробити проект фiтосанiтарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, транзиту, експорту та порядок переробки та реалiзацiї пiдкарантинних матерiалiв Мiнагрополiтики
Мiн'юст
Мiнтрансзв'язку
Держмитслужба
Держпiдприємництво
грудень
70. Провести порiвняльний аналiз законодавства ЄС та України у сферi гiгiєни продуктiв харчування, у тому числi обробки харчових продуктiв. У разi необхiдностi розробити заходи щодо гармонiзацiї законодавства у зазначенiй сферi, а також план їх фiнансування провести порiвняльний аналiз вiдповiдностi законодавства України законодавству ЄС у сферi гiгiєни продуктiв харчування, у тому числi обробки харчових продуктiв МОЗ
Мiнагрополiтики
Мiн'юст
протягом року  
71. Забезпечити прогрес у наближеннi до законодавства ЄС у сферi вiдстеження харчового ланцюга "вiд поля до столу"; загальних принципiв та вимог до безпеки продуктiв харчування (Регламент 178/2002/ЕС); ефективно iмплементувати систему Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) на пiдприємствах та в органах контролю, включаючи галузь рибного господарства розробити проект Закону України "Про внесення змiн та доповнень до деяких законiв України щодо заохочення вiтчизняних пiдприємств до розроблення, впровадження та сертифiкацiї систем управлiння якiстю (ISO серiї 9000), навколишнiм природним середовищем (ISO серiї 14000), безпечнiстю харчових продуктiв (HACCP) тощо" Держспоживстандарт
Мiнпромполiтики
Мiнагрополiтики
МОЗ
Iншi органи виконавчої влади
жовтень  
72. Забезпечити перевiрку мережi державних лабораторiй та визначити державнi метрологiчнi лабораторiї у санiтарнiй та фiтосанiтарнiй сферi з особливою увагою до забезпечення необхiдним обладнанням i належними методами аналiзу (тестування залишкiв), а також пiдготовцi до їхньої акредитацiї вiдповiдно до стандартiв ISO здiйснити комплекс заходiв щодо:      
мiжнародної акредитацiї державних лабораторiй ветеринарної медицини (згiдно з вимогами стандарту ISO17025) Мiнагрополiтики
МОЗ
протягом року
акредитацiї метрологiчних лабораторiй (згiдно з вимогами стандарту ISO/IEC17025) Держспоживстандарт
Мiнагрополiтики
- " -
забезпечення державних метрологiчних лабораторiй у санiтарнiй та фiтосанiтарнiй сферi необхiдним обладнанням i належними методами аналiзу Мiнфiн
МОЗ
протягом року
2.3.2. Право щодо заснування; законодавство щодо дiяльностi компанiй та послуг
Заснування компанiй та законодавство про компанiї
1. Повна iмплементацiя частини IV роздiлу II УПС та, зокрема, принципiв режиму найбiльшого сприяння та нацiонального режиму (умови, що впливають на заснування та дiяльнiсть компанiй)
a) Дiяльнiсть компанiй
73. Створити вiдповiдне середовище для дiяльностi компанiй, наприклад, прийняти та ефективно iмплементувати законодавство щодо конкуренцiї та банкрутства розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом" Мiнекономiки
Мiн'юст
Мiнфiн
Мiнпромполiтики
Держпiдприємництво
- " - Правова та iнституцiональна основа захисту конкуренцiї (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 2,5 млн. євро
b) Заснування компанiй
74. Забезпечити, щоб дочiрнi компанiї або фiлiї ЄС та українськi дочiрнi компанiї або фiлiї дiяли в умовах не менш сприятливих, нiж тi, в яких дiють нацiональнi компанiї (нацiональний режим) розробити проекти Законiв України:     Подолання регулятивних i адмiнiстративних бар'єрiв на шляху до розвитку малих i середнiх та новостворених пiдприємств (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 0,5 млн. євро
Про внесення змiн до Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (щодо вiдкриття фiлiй iноземних банкiв) Нацiональний банк (за згодою) - " -
Завершити перегляд Україною законодавства з метою визначення бар'єрiв для заснування компанiй

Поступово усунути обмеження щодо заснування компанiй

Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi Держпiдприємництво
Мiнекономiки
вересень
c) Законодавство України у сферi автомобiлебудування
75. Приведення законодавства України у сферi автомобiлебудування у вiдповiднiсть з положеннями УПС з урахуванням вiдповiдних зобов'язань України в рамках переговорного процесу iз вступу України до СОТ розробити проект Закону України щодо скасування умови локалiзацiї, визначеної у статтi 4 Закону України "Про розвиток автомобiльної промисловостi України" Мiнекономiки квiтень  
d) Законодавство про компанiї
76. Пiдвищити компетенцiю та рiвень незалежностi аудиторiв розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть в Українi" (щодо законодавчого забезпечення для всiх осiб незалежно вiд громадянства рiвних умов отримання сертифiкату аудитора) Мiнфiн
Аудиторська палата
липень  
77. Створити єдиний державний реєстр юридичних осiб та фiзичних осiб-приватних пiдприємцiв та забезпечити публiкацiю iнформацiї стосовно органiзацiї та фiнансового стану компанiй. Визначити та забезпечити ефективну дiяльнiсть адмiнiстративного органу, який здiйснює контроль за реєстрацiєю компанiй або вiдповiднiсть окремих актiв законодавству створити базу даних Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - приватних пiдприємцiв Держпiдприємництво протягом року  
Послуги
2. Поступове усунення обмежень, що сприятиме наданню послуг мiж ЄС та Україною в окремих галузях згiдно з зобов'язаннями, якi мiстяться в частинi IV роздiлу III УПС (надання транскордонних послуг)
Фiнансовi послуги:
78. Дотримуватись рекомендацiй Програми МВФ щодо оцiнки фiнансового сектору (листопад 2003 р.) застосувати рекомендацiї Мiжнародного валютного фонду та Свiтового банку, наданi у рамках Програми Фонду щодо оцiнки фiнансового сектору Мiнфiн
Державна комiсiя з регулювання ринкiв фiнансових послуг
Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку
Нацiональний банк (за згодою)
протягом року Реформа банкiвського сектору в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 2494500 євро

Пiдтримка сектору страхування (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3,5 млн. євро

Пiдтримка процесу адаптацiї банкiвського сектору України до законiв, стандартiв та принципiв ЄС (КЄС Тасiс - Бiстро) - 200 тис. євро

2.3.4 Пересування людей, у тому числi пересування працiвникiв
Недискримiнацiйне ставлення до працiвникiв-мiгрантiв (працевлаштування та умови працi)
1. Повна iмплементацiя зобов'язань вiдповiдно до статтi 24 УПС (Умови працi)
79. Забезпечити повне виконання положень статтi шляхом скасування усiх дискримiнацiйних заходiв, що застосовуються до працiвникiв-мiгрантiв за ознакою громадянства стосовно умов працi, оплати працi або звiльнення розробити проект Закону України "Про ратифiкацiю Європейської конвенцiї про правовий статус працiвникiв-мiгрантiв" Мiнпрацi
МЗС
Держкомнацмiграцiї
червень  
Координацiя систем соцiального забезпечення
2. Повна iмплементацiя положень щодо координацiї соцiального забезпечення, якi визначенi статтями 25 та 26 УПС
80. Продовжити процес укладання угод з державами - членами ЄС про повне застосування положень щодо координацiї соцiального забезпечення, якi визначенi статтею 25 УПС та як передбачено умовами статтi 26 УПС

Вжити подальших крокiв з метою укладення двостороннiх угод щодо взаємодiї у сферi соцiального захисту

провести експертнi переговори щодо укладення: Мiнпрацi
МЗС
Мiн'юст
МОЗ
Пенсiйний фонд України
   
Угоди мiж Україною та Федеративною Республiкою Нiмеччина про соцiальне забезпечення березень
Угоди мiж Україною та Угорською Республiкою про соцiальне забезпечення червень
Угоди мiж Україною та Португальською Республiкою про соцiальне забезпечення грудень
2.3.5. Iншi ключовi сфери
Оподаткування
1. Розвиток та впровадження систем оподаткування та їх установ вiдповiдно до мiжнародних стандартiв та стандартiв ЄС
81. Провести податкову реформу, включаючи:
прийняття та iмплементацiю законодавства з питань ПДВ та акцизного збору, що вiдповiдає положенням УПС i нормам СОТ
забезпечення вiдповiдностi вiльних економiчних зон правилам СОТ вiдповiдно до зобов'язань України щодо СОТ, розпочати процес приведення законодавства України про вiльнi економiчнi зони у вiдповiднiсть iз законодавством ЄС
вирiшення питань щодо iснуючої заборгованостi з вiдшкодування ПДВ та запобiгання накопиченню нової заборгованостi, у тому числi шляхом забезпечення ефективних процедур i видiлення достатнiх ресурсiв
скасування дискримiнацiйного режиму використання податкових векселiв, у тому числi шляхом внесення вiдповiдних змiн до законодавства
розробити проекти Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв щодо:
удосконалення адмiнiстрування податку на додану вартiсть
скасування пiльг iз сплати податку на додану вартiсть, акцизного збору, податку на прибуток, ввiзного мита для пiдприємств автомобiльної промисловостi
скасування пiльг у вiльних економiчних зонах та на територiях прiоритетного розвитку
надання пiдприємствам з iноземними iнвестицiями права використання податкових векселiв
Мiнфiн
Державна податкова адмiнiстрацiя
Мiнекономiки
Держмитслужба
Мiн'юст
березень Податкова реформа (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро
розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби" з метою приведення законодавства у вiдповiднiсть з вимогами Директив Ради 92/12/ЄЕС та Рекомендацiями Ради 2000/789/ЄС Мiнфiн
Державна податкова адмiнiстрацiя
Мiнекономiки
Мiнагрополiтики
Держмитслужба
Держспоживстандарт
Мiн'юст
протягом року
розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" з метою приведення законодавства у вiдповiднiсть з вимогами Директиви Ради 92/12/ЄЕС та Рекомендацiями Ради 2000/789/ЄС Державна податкова адмiнiстрацiя
Мiнфiн
Мiнекономiки
Мiнагрополiтики
Держмитслужба
- " -
82. Впроваджувати комплексний стратегiчний план для Державної податкової адмiнiстрацiї з визначенням необхiдних адмiнiстративних структур та процедур, визначенням потреб Адмiнiстрацiї у фiнансових, людських, матерiально-технiчних та iнформацiйних ресурсах забезпечити виконання Стратегiчного плану розвитку Державної податкової служби України на перiод до 2013 року Державна податкова адмiнiстрацiя протягом року Податкова реформа (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро
забезпечити вдосконалення Порядку розподiлу платникiв податкiв за категорiями уваги - " - - " -
розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про державну податкову службу в Українi" Державна податкова адмiнiстрацiя
Мiнфiн
липень
Конкурентна полiтика
2. Виконувати зобов'язання щодо державної допомоги вiдповiдно до статей 49.2.2 та 49.2.3 УПС та дiяти вiдповiдно до них, а також розробити законодавство i режим контролю, що вiдповiдають iснуючому в ЄС
83. Розробити та прийняти законодавство про державну допомогу, включаючи, зокрема:

визначення поняття державної допомоги вiдповiдно до того, що iснує в ЄС

принцип заборони надання державної допомоги, яка призводить до погiршення умов торгiвлi мiж Україною та ЄС
встановлення прозорих умов надання державної допомоги в Українi (зокрема шляхом визначення перелiку установ, що надають допомогу, та незалежного наглядового органу, регулярного звiту щодо типу, обсягiв допомоги, а також її одержувачiв)

розробити проект Закону України "Про державну допомогу" (нова редакцiя) Антимонопольний комiтет
Мiнекономiки
Мiнфiн
Мiн'юст
протягом року Правова та iнституцiональна основа для захисту конкуренцiї (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 2,5 млн. євро
3. Виконувати зобов'язання, визначенi у статтi 49.2.1 УПС, та дiяти вiдповiдно до них шляхом забезпечення вiдповiдностi державного антимонопольного законодавства та режиму контролю тим, що iснують в ЄС
84. Оцiнити повноту та вiдповiднiсть законодавчої бази України тiй, що iснує в ЄС, зокрема стосовно принципiв недискримiнацiї, прозоростi та процесуальної справедливостi розробити проект Конкуренцiйного процесуального кодексу України

провести порiвняльне дослiдження процедури розгляду скарг органами захисту конкуренцiї ЄС та України

Антимонопольний комiтет протягом року Правова та iнституцiональна основа для захисту конкуренцiї (ЄС, Тасiс НПД 2001) - 2,5 млн. євро
Права iнтелектуальної та промислової власностi
4. Забезпечити рiвень захисту, подiбний до того, що iснує в ЄС, включаючи ефективнi засоби його впровадження вiдповiдно до положень статтi 50 УПС
85. Забезпечити iмплементацiю та ефективне застосування законодавства, яке б вiдповiдало Угодi ТРIПС, пiсля вступу України до СОТ

Забезпечити застосування законодавства щодо торговельних марок i географiчних позначень

Продовжити приведення законодавства України у сферi захисту прав iнтелектуальної та промислової власностi у вiдповiднiсть iз законодавством ЄС

забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про внесення змiн до деяких законiв України" (щодо iмплементацiї положень багатосторонньої Угоди про торговельнi аспекти прав iнтелектуальної власностi (ТРIПС) СОТ - щодо виробництва, експорту, iмпорту дискiв для лазерних систем зчитування) МОН
Мiнпромполiтики
Мiн'юст
протягом року Застосування режиму зовнiшньої торгiвлi.
Створення рамкових умов для захисту прав iнтелектуальної власностi (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 750 тис. євро
розробити проекти законодавчих актiв з метою приведення законодавства України у сферi захисту прав iнтелектуальної власностi у вiдповiднiсть iз законодавством ЄС МОН
Мiн'юст
- " -
86. Забезпечити ефективне впровадження санкцiй за порушення прав iнтелектуальної та промислової власностi розробити:

методичнi рекомендацiї щодо виявлення фактiв порушення прав iнтелектуальної власностi

методичнi рекомендацiї щодо правової охорони iнтелектуальної власностi пiд час мiжнародного економiчного, науково-технiчного, вiйськово-технiчного спiвробiтництва України з iншими державами

МВС
МОН
Мiн'юст
- " - Застосування режиму зовнiшньої торгiвлi.
Створення рамкових умов для захисту прав iнтелектуальної власностi (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 750 тис. євро
87. Вживати ефективних заходiв у боротьбi з контрафактною/пiратською продукцiєю в окремих визначених секторах здiйснити заходи з метою:      
посилення кримiнальної вiдповiдальностi за порушення порядку (умов i правил) провадження пiдприємницької дiяльностi щодо введення в обiг примiрникiв аудiовiзуальних творiв, фонограм, вiдеограм, комп'ютерних програм та баз даних МВС
МОН
Мiн'юст
протягом року  
запровадження кримiнальної вiдповiдальностi за розповсюдження немаркованих примiрникiв аудiовiзуальних творiв, фонограм, вiдеограм, комп'ютерних програм та баз даних МОН
МВС
- " -
провести позапланову перевiрку:    
суб'єктiв господарської дiяльностi з метою виявлення фактiв виготовлення та розповсюдження контрафактних примiрникiв аудiовiзуальної продукцiї, фонограм, вiдеограм, комп'ютерних програм та баз даних i притягнення до вiдповiдальностi винних у порушеннi законодавства

суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi - найбiльших iмпортерiв дискiв для лазерних систем зчитування з метою виявлення фактiв порушення законодавства у сферi права iнтелектуальної власностi

МОН
МВС
- " -
Державнi закупiвлi
5. Створити умови для вiдкритого та конкурентного укладення контрактiв, зокрема шляхом проведення тендерiв, вiдповiдно до положень статтi 55 УПС
88. Продовжити наближення до законодавства ЄС у сферi закупiвель з метою забезпечення ефективної iмплементацiї ключових принципiв прозоростi, недискримiнацiї, конкуренцiї та доступу до засобiв юридичного захисту. Цi принципи мають застосовуватись при закупiвлях товарiв, послуг та робiт усiма вiдповiдними державними органами на всiх рiвнях розробити проекти Законiв України: Мiнекономiки
Мiн'юст
Мiнфiн
   
Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти (нова редакцiя) березень
Про поставки продукцiї для державних потреб (нова редакцiя) грудень
89. Сприяти ефективному, взаємному та поступовому вiдкриттю ринкiв державних закупiвель започаткувати проведення консультацiй мiж Україною та ЄС з питань укладення угоди щодо можливостi розмiщення iнформацiї про закупiвлi у мережi "Щоденна електронна система тендерних оголошень" (TED) (для закупiвель вище порогових показникiв) та iнформацiї про закупiвлi Європейського Союзу у бюлетенi "Вiсник державних закупiвель" Мiнекономiки протягом року  
Статистика
6. Впровадження статистичних методiв, якi повнiстю вiдповiдають європейським стандартам в окремих сферах, та прискорення iнституцiйного змiцнення Державного комiтету статистики України
90. Розробити коротко- та середньострокову стратегiю розвитку з метою гармонiзацiї iз стандартами ЄС у вiдповiдних галузях статистики порiвняти та визначити основнi розбiжностi у системах статистичних показникiв України та Євростату Держкомстат
Нацiональний банк (за згодою)
липень Пiдпрограма Статистика (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 1 млн. євро
визначити прiоритети поступового запровадження в Українi окремих показникiв у рiзних галузях статистики Держкомстат грудень
91. Забезпечити включення до статистичного законодавства базових принципiв об'єктивностi, надiйностi, прозоростi та конфiденцiйностi персональних даних розробити проект Закону України "Про внесення змiн до деяких законiв України" (зокрема до Закону України "Про державну статистику") Держкомстат
Нацiональний банк (за згодою)
протягом року Пiдпрограма Статистика (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 1 млн. євро
92. Пiдвищити якiсть та збiльшити обсяг бiзнес-реєстру шляхом включення до нього приватних пiдприємцiв забезпечити ведення бiзнес-реєстру Єдиним державним реєстром юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, створеним вiдповiдно до Закону України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв", та взаємообмiн iнформацiєю з реєстрами органiв державної статистики, Державної податкової служби, Пенсiйного фонду України та фондiв соцiального страхування Держпiдприємництво
Держкомстат
Державна податкова адмiнiстрацiя
Пенсiйний фонд України
Фонд соцiального страхування з тимчасової втрати працездатностi
Фонд загальнообов'язкового державного соцiального страхування на випадок безробiття
Фонд соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань
грудень Пiдпрограма Статистика (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 1 млн. євро
93. Запровадити основнi статистичнi класифiкацiї ЄС та застосувати їх у всiх галузях статистики Увести в дiю другу редакцiю Класифiкацiї видiв економiчної дiяльностi (КВЕД), гармонiзовану з вiдповiдною європейською класифiкацiєю NACE Держкомстат грудень Пiдпрограма Статистика (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 1 млн. євро
Фiнансовий контроль
7. Надiйне управлiння та контроль за державними фiнансами
Системи облiку Казначейства (Treasury Accounting)
94. Пiдвищити рiвень прозоростi управлiння державними фiнансами, включаючи розробку та iмплементацiю стратегiї модернiзацiї системи облiку Державного казначейства розробити проект Стратегiї модернiзацiї системи облiку Державного казначейства Державне казначейство
Мiнфiн
жовтень Ефективне управлiння державним бюджетом (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 2940700 євро
Грант Уряду Японiї для пiдготовки "Проекту системи казначейства - 2"
(МБРР) - 673500 доларiв США
Державний внутрiшнiй фiнансовий контроль
95. Розробити Концепцiю розвитку та реструктуризацiї системи урядового фiнансового контролю та аудиту в Українi розробити Концепцiю розвитку системи урядового фiнансового контролю та аудиту в Українi Мiнфiн
ГоловКРУ
червень  
96. Створити нормативно-правову базу з питань державного фiнансового контролю розробити проекти законодавчих актiв з питань державного фiнансового контролю Мiнфiн
Мiн'юст
Рахункова палата (за згодою)
грудень  
Зовнiшнiй аудит та контроль
97. Забезпечити вiдповiдне функцiонування вищого органу аудиту (Рахункової палати) вiдповiдно до мiжнародно визнаних стандартiв зовнiшнього аудиту (Мiжнародна органiзацiя вищих аудиторських установ) розробити проект Закону України "Про Рахункову палату України" з урахуванням стандартiв, прийнятих Мiжнародною органiзацiєю вищих органiв контролю державних фiнансiв (INTOSAI) та Європейською органiзацiєю вищих органiв фiнансового контролю (EUROSAI) Рахункова палата (за згодою)
Мiнфiн
листопад Аудит державних фiнансiв (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 2 млн. євро
Проект ПРООН "Доброчеснiсть на практицi"
Полiтика у сферi пiдприємництва
8. Налагодити дiалог щодо полiтики у сферi пiдприємництва з метою удосконалення адмiнiстративних та регуляторних умов дiяльностi компанiй; розвинути законодавчу та адмiнiстративну бази України з метою стимулювання розвитку малих та середнiх пiдприємств (МСП) вiдповiдно до статтi 73 УПС
98. Впровадити нацiональну систему реєстрацiї компанiй на основi досвiду держав - членiв ЄС, що можливо призведе до приєднання України до Європейського бiзнес-реєстру розробити проекти законiв України:

Про внесення змiн до Закону України "Про систему оподаткування" (щодо удосконалення системи облiку платникiв податкiв в органах державної податкової служби як складової системи державної реєстрацiї)

Державна податкова адмiнiстрацiя
Держпiдприємництво
протягом року  
Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва Держпiдприємництво
Мiнфiн
Державна податкова адмiнiстрацiя
- " -
99. Вивчити можливiсть вiдкриття одного чи бiльше Європейських iнформацiйних кореспондентських центрiв (Euro-Info-Correspondence Centres - EICC) опрацювати питання вiдкриття у деяких обласних центрах України Європейських iнформацiйних кореспондентських центрiв Держпiдприємництво
Держкомтелерадiо
Мiнекономiки
Торгово-промислова палата
- " -  
2.4. Спiвробiтництво у сферi юстицiї та внутрiшнiх справ (координатор - Мiн'юст)
100. У контекстi процесу розширення ЄС та Європейської полiтики сусiдства буде запроваджено конструктивний дiалог iз спрощення вiзового режиму мiж Україною та ЄС з метою пiдготовки до майбутнiх переговорiв щодо укладення угоди з цього питання, з урахуванням необхiдностi прогресу у переговорах щодо угоди про реадмiсiю мiж Україною та ЄС
Що стосується проведення переговорiв мiж Україною та ЄС до наступного самiту Україна - ЄС, розглянути шляхи та рамки спрощення вiзового режиму вiдповiдно до вимог безпеки. У цьому контекстi ключове значення матиме прогрес у переговорах щодо укладення угоди про реадмiсiю
Здiйснити заходи щодо:

популяризацiї серед полiтичних кiл та громадськостi держав - членiв ЄС позитивних результатiв виконання угод про взаємнi поїздки громадян мiж Україною i новими державами - членами ЄС

проведення з ЄК консультацiї з питань визначення параметрiв мандату Ради Мiнiстрiв ЄС стосовно переговорiв з Україною про спрощення вiзового режиму та укладення вiдповiдної Угоди

проведення переговорiв з ЄК щодо узгодження проекту Угоди про спрощення вiзового режиму з одночасним проведенням консультацiй щодо проекту угоди про реадмiсiю

забезпечення одночасного укладення двостороннiх угод про реадмiсiю мiж державами-призначення (ЄС), державами-транзиту (Україна, Бiлорусь, Росiя, Молдова) та державами-постачальниками нелегальних мiгрантiв (Близький i Середнiй Схiд, Центральна i Пiвденна Азiя тощо)

МЗС
Мiн'юст
протягом року  
розробити проект Нацiональної програми реформування мiграцiйно-вiзової полiтики України та її адаптацiї до стандартiв ЄС МЗС
Мiн'юст
липень
101. Вiдповiдно до Плану дiй ЄС в сферi юстицiї та внутрiшнiх справ в Українi Рада ЄС має переглянути дiяльнiсть за цим Планом дiй до кiнця 2005 року та прийняти рiшення щодо здiйснення подальшого перегляду цього питання. На основi такого перегляду i досягнень України в контекстi Європейської полiтики сусiдства може бути розглянуто питання щодо включення нових цiлей та дiй до цього Плану дiй пiдготувати пропозицiї щодо оновлення цiлей Плану дiй ЄС у сферi юстицiї та внутрiшнiх справ в Українi та провести консультацiї з ЄК щодо включення цих пропозицiй до проекту Плану дiй ЄС у сферi юстицiї та внутрiшнiх справ в Українi, який схвалюється Радою ЄС Мiн'юст
МЗС
протягом року  
2.5. Транспорт, енергетика, iнформацiйне суспiльство та навколишнє середовище (координатор - Мiнекономiки)
Транспорт
1. Розробити та започаткувати впровадження нацiональної транспортної стратегiї, включаючи розвиток нацiональної транспортної iнфраструктури
102. Продовжити розробку Концепцiї сталої нацiональної транспортної полiтики розвитку всiх видiв транспорту вiдповiдно до Бiлої книги ЄС щодо транспорту провести аналiз положень Бiлої книги ЄС щодо транспорту та за його результатами:

визначити заходи з гармонiзацiї нацiонального законодавства в галузi транспорту з нормами ЄС

розробити проект Концепцiї формування сталої нацiональної транспортної полiтики розвитку всiх видiв транспорту та засади (стратегiю) транспортної полiтики

Мiнтрансзв'язку
Мiн'юст
грудень  
103. Розвивати полiтику щодо iнфраструктури з метою визначення та оцiнки прiоритетних iнфраструктурних проектiв у рiзних секторах та продовжити участь у спiльному розвитку Пан'європейських коридорiв i зон, а також у програмi ТРАСЕКА забезпечити участь України у роботi Групи високого рiвня Європейської Комiсiї з питань транспорту для формування Транс'європейської транспортної мережi (ТЄТМ) та визначити прiоритетнi для України проекти з розбудови української частини ТЄТМ Мiнтрансзв'язку протягом року Сприяння торгiвлi та iнституцiйна пiдтримка (ЄС, Тасiс РПД 2003) - 199,9 тис. євро
розробити проект Програми розвитку нацiональної мережi мiжнародних транспортних коридорiв на 2006 - 2010 роки Мiнтрансзв'язку протягом року
104. Розвивати спiвробiтництво у сферi супутникової навiгацiї (включаючи спiльнi науково-дослiднi роботи та їх застосування) здiйснити заходи щодо сприяння укладенню Угоди про спiвробiтництво у створеннi цивiльної глобальної навiгацiйної супутникової системи (ГНСС) мiж Європейським Спiвтовариством, країнами - учасниками Спiвтовариства та Україною, забезпечити iмплементацiю Угод МЗС
Мiнтрансзв'язку
Мiнпромполiтики
НКАУ
Державна податкова адмiнiстрацiя
Мiнфiн
Держмитслужба
Нацiональна академiя наук (за згодою)
- " -  
2. Здiйснити окремi заходи та реформи у сферi автомобiльного транспорту
105. Гарантувати регулювання питання стосовно доступу до професiйної дiяльностi мiжнародного та нацiонального транспортного сектору. В секторi мiжнародних перевезень ввести мiжнароднi стандарти щодо обов'язкового часу роботи та вiдпочинку водiїв i забезпечити їх виконання здiйснити заходи щодо забезпечення приєднання України до Європейської угоди стосовно роботи екiпажiв транспортних засобiв, що виконують мiжнароднi автомобiльнi перевезення, вiд 1 липня 1970 р. Мiнтрансзв'язку
МЗС
протягом року  
розробити проект Положення про регулювання мiжнародного та нацiонального транспортного сектору стосовно доступу до професiї (вiдповiдно до стандартiв ЄС) Мiнтрансзв'язку протягом року
106. Прийняти та розпочати реалiзацiю плану дiй щодо пiдвищення безпеки на дорогах розробити:      
заходи щодо зниження рiвня смертностi внаслiдок дорожньо-транспортних пригод на 50 вiдсоткiв до 2012 року (згiдно з вiдповiдною резолюцiєю, прийнятою в рамках Європейської конференцiї мiнiстрiв транспорту) Мiнтрансзв'язку
МВС
- " -
проект Загальнодержавної концепцiї пiдвищення безпеки на дорогах - " - - " -
проект Порядку облiку дорожньо-транспортних пригод МВС
Мiнтрансзв'язку
- " -
3. Реалiзувати окремi заходи та реформи у сферi залiзничного транспорту
107. Покращити ефективнiсть послуг з вантажних перевезень (включаючи процедури перетину кордонiв). Сприяти багатовидовим послугам, вирiшити питання взаємодiї мiж залiзницями вжити заходiв до забезпечення приєднання України до Європейської угоди про найважливiшi лiнiї мiжнародних комбiнованих перевезень i вiдповiднi об'єкти вiд 1 лютого 1991 р. Мiнтрансзв'язку
Держмитслужба
Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби
- " - Приєднання України до мiжнародних конвенцiй та угод у сферi транспорту та їх виконання (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
108. Подальший розвиток спiвробiтництва в рамках OSJD/OTIF (Органiзацiї спiвдружностi залiзниць / Органiзацiї з мiжнародних перевезень) забезпечити проведення внутрiшньодержавної процедури з приєднання України до КОТIФ 1999 року з урахуванням намiрiв України приєднатися до Протоколу вiд 3 червня 1999 р. з метою збiльшення обсягiв перевезень вантажiв до країн Центральної та Схiдної Європи, забезпечення використання в Українi двох окремих систем Мiжнародного транспортного права СМГС та КОТIФ/ЦIМ Мiнтрансзв'язку
МЗС
Мiн'юст
протягом року Приєднання України до мiжнародних конвенцiй та угод у сферi транспорту та їх виконання (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
4. Здiйснити окремi заходи та реформи у сферi авiацiйного транспорту
109. Визначити ефективну модель проведення переговорiв щодо двостороннiх авiацiйних угод, укладених з державами - членами ЄС, з метою включення положення стосовно призначення авiакомпанiй з боку ЄС з урахуванням "горизонтальних повноважень", наданих Європейськiй Комiсiї забезпечити узгодження взаємоприйнятного тексту проекту Угоди про спiвробiтництво мiж Україною та ЄС в авiацiйнiй сферi та вжити заходiв щодо її парафування Державiаслужба
Мiнтрансзв'язку
червень Приєднання України до мiжнародних конвенцiй та угод у сферi транспорту та їх виконання (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
здiйснити перегляд законодавства в галузi цивiльної авiацiї з метою вiдображення у вiдповiдних нормативно-правових актах положень Угоди про спiвробiтництво мiж Україною та ЄС в авiацiйнiй сферi - " - жовтень
110. Набути статус повноправного члена в Європейських спiльних авiацiйних властях (JAA);
вивчити можливiсть реалiзацiї заходiв у галузi безпеки на авiацiйному транспортi з огляду на заявлену Україною мету стати членом Європейського агентства з повiтряної безпеки (EASA)
вжити заходiв до набуття статусу повноправного члена в Європейських спiльних авiацiйних властях (JAA) Державiаслужба
Мiнтрансзв'язку
протягом року Приєднання України до мiжнародних конвенцiй та угод у сферi транспорту та їх виконання (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
визначити можливi заходи у галузi льотної придатностi авiацiйної технiки з огляду на заявлене Україною бажання стати членом Європейського агентства з безпеки польотiв (EASA) в частинi ранiше укладених домовленостей з державами - членами ЄС та iнiцiювати робочi консультацiї з EASA - " - вересень
111. Спiвробiтничати з питань безпеки авiаперевезень вжити заходiв до розбудови вiдносин з Євроконтролем, зокрема забезпечити:
виконання вимог Євроконтролю з питань безпеки, в тому числi розроблення вiдповiдного плану-графiка їх виконання
здiйснення заходiв з технiчної iнтеграцiї до багатосторонньої системи маршрутних зборiв
врегулювання питання стягнення Євроконтролем з користувачiв повiтряного простору зборiв за посадку в аеропортах України пiд час виконання мiжнародних польотiв
здiйснення внутрiшньодержавних процедур для набрання чинностi для України Протоколу про приєднання Європейського Спiвтовариства до Мiжнародної конвенцiї щодо спiвробiтництва у галузi безпеки аеронавiгацiї "Євроконтроль"
- " - протягом року Приєднання України до мiжнародних конвенцiй та угод у сферi транспорту та їх виконання (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2 млн. євро
5. Реалiзувати окремi заходи та реформи у сферi морського та внутрiшнього водного транспорту
112. Сприяти реструктуризацiї державних портiв (вiдокремлення комерцiйних та управлiнських функцiй) забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про морськi торговельнi порти" Мiнтрансзв'язку протягом року  
113. Брати активну участь у сприяннi розвитку Дунаю з метою повного використання його потенцiалу як однiєї з головних складових європейського внутрiшнього водного транспорту забезпечити участь України у роботi засiдань Дунайської комiсiї, Керiвного комiтету Пан'європейського транспортного коридору N 7, Мiнiстерської конференцiї (квiтень 2005 р.) Мiнтрансзв'язку
МЗС
- " -  
Енергетика
6. Затвердження загальної енергетичної полiтики, що сприятиме зближенню з цiлями енергетичної полiтики ЄС
114. Пiдготувати та прийняти шляхом схвалення на вiдповiдному рiвнi пiдсекторальних документiв у сферi енергетичної полiтики з визначенням можливих джерел фiнансування

Вжити заходiв до започаткування дiалогу з енергетичних питань та змiцнити дiалог з питань навколишнього середовища. Україна буде розглядатися як прiоритетна країна в процесi розширення транс'європейських мереж. Посилювати спiвробiтництво Україна - ЄС у сферi енергетичної полiтики

розробити проект Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про електроенергетику" з метою iмплементацiї норм "acquis communautaire" в частинi функцiонування ринку електроенергетики Мiнпаливенерго
НКРЕ
протягом року Iнтеграцiя України в енергетичну мережу ЄС (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
здiйснити заходи щодо виконання Концептуального плану гармонiзацiї українського енергетичного сектору з енергетичною системою ЄС в рамках виконання спiльної iз Свiтовим банком Програми реформування енергетичного сектору України Мiнпаливенерго
Мiнфiн
НКРЕ
- " -
провести консультацiї з Європейською Комiсiєю щодо створення Групи високого рiвня з енергетичних питань Мiнпаливенерго
МЗС
Мiнекономiки
червень
115. Розглянути можливiсть участi в Європейськiй енергетичнiй програмi (Intelligent Energy-Europe programme) провести консультацiї з Європейською Комiсiєю щодо можливостi участi України в Європейськiй енергетичнiй програмi (Intelligent Energy-Europe programme) Мiнпаливенерго
Держкоменергозбереження
протягом року  
7. Поступовий перехiд до принципiв, за якими функцiонують внутрiшнi ринки газу та електроенергiї ЄС
116. Визначити перелiк заходiв, необхiдних для поступового переходу до принципiв, за якими функцiонують внутрiшнi ринки газу та електроенергiї ЄС, включаючи питання регуляторних органiв, а також часовi рамки та план фiнансування. Вирiшити належним чином питання, що становлять спiльний iнтерес (вiдкриття ринку, норми екологiї, мiжнародно визнанi стандарти ядерної безпеки) розробити проект Закону України "Про засади функцiонування ринку природного газу" Мiнпаливенрго
НКРЕ
НАК "Нафтогаз України"
квiтень Пiдтримка та змiцнення реформи енергетичного ринку та оцiнка стабiльностi енергетичного сектору України (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 2,9 млн. євро
Iнтеграцiя України в енергетичну мережу ЄС (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
Проект Тасiс
розробити план заходiв другого етапу реалiзацiї Концепцiї функцiонування та розвитку оптового ринку електроенергiї України з урахуванням положень енергетичного законодавства ЄС та тенденцiй розвитку ринку електроенергiї ЄС i забезпечити його виконання Мiнпаливенерго
НКРЕ
грудень
провести аналiз системи норм та правил ядерної та радiацiйної безпеки України i пiдготувати пропозицiї щодо її удосконалення з урахуванням директив ЄС та досвiду держав - членiв ЄС Держатомрегулювання - " -
117. Визначити цiнову полiтику з метою конвергенцiї ринкiв України та ЄС пiдготувати План заходiв щодо поетапного (для вiдповiдних груп споживачiв) приведення рiвня цiн/тарифiв (на електроенергiю та природний газ) у вiдповiднiсть з рiвнем повного вiдшкодування споживачами їх вартостi НКРЕ
Мiнекономiки
Мiнпаливенерго
НАК "Нафтогаз України"
Мiнфiн
Мiн'юст
Мiнпрацi
протягом року Пiдтримка та змiцнення реформи енергетичного ринку та оцiнка стабiльностi енергетичного сектору України (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 2,9 млн. євро
розробити проекти нормативно-правових актiв з питання проведення першого етапу впорядкування цiн на енергоносiї, пiдготовка яких передбачена зазначеним Планом заходiв у 2005 роцi - " - - " -
118. Прийняти та впровадити закон про розвиток Нацiональної комiсiї регулювання електроенергетики забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про Нацiональну комiсiю регулювання електроенергетики України" НКРЕ
Мiнпаливенерго
- " -  
119. Подальше розроблення плану реструктуризацiї внутрiшнього газового сектору розробити проекти нормативно-правових актiв щодо функцiонування ринку природного газу Мiнпаливенерго
НАК "Нафтогаз України"
НКРЕ
Мiн'юст
у двомiсячний строк пiсля прийняття Закону України "Про засади функцiонування ринку природного газу"  
120. Подальша реструктуризацiя сектору електроенергетики, включаючи реструктуризацiю боргiв та прийняття вiдповiдного закону щодо боргiв забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про заходи, спрямованi на забезпечення сталого функцiонування пiдприємств паливно-енергетичного комплексу" Мiнпаливенерго
Мiн'юст
Мiнфiн
Мiнекономiки
НКРЕ
протягом року Пiдтримка та змiцнення реформ енергетичного ринку та оцiнка стабiльностi енергетичного сектору України (ЄС Тасiс НПД 2000) - 2,9 млн. євро
121. Участь у вiдповiдних заходах ЄС у сферi енергетики, включаючи поступове залучення до Європейських регуляторних форумiв з питань газу та електроенергiї забезпечити взаємодiю з Регiональною асоцiацiєю регулюючих органiв (ERRA) та Радою регуляторiв енергетики ЄС (CEER) НКРЕ
Мiнпаливенерго
НАК "Нафтогаз України"
- " -  
8. Прогрес в галузi енергетичних мереж
122. Покращити роботу та скоротити втрати мереж (нафти, газу, електроенергiї) розробити проекти нормативно-правових актiв щодо зниження комерцiйних втрат в мережах Мiнпаливенерго
НКРЕ
НАК "Нафтогаз України"
НАК "Енергетична компанiя України"
- " - Пiдтримка київського технiчного секретарiату INOGATE на перехiдний перiод (РПД 2002) - 124420 євро
Пiдтримка та прискорення реформи енергетичного сектору та проведення оцiнки його життєздатностi (ЄС, Тасiс НПД 2000) - 2,9 млн. євро
123. Розвивати iнфраструктуру з метою диверсифiкацiї постачання газу та нафти. Це повинне включати, зокрема, нафтопровiд Одеса - Броди - Польща (повинна продовжуватися iмплементацiя Угоди мiж Україною та Польщею) розробити технiко-економiчне обґрунтування проекту "Броди - Плоцьк" Мiнпаливенерго
НАК "Нафтогаз України"
протягом року Технiчна, фiнансова та юридична пiдтримка розвитку проекту концепцiї нафтотранспортної системи Одеса - Броди - Плоцьк
сприяти дiяльностi спiльного українсько-польського пiдприємства "Сарматiя" - " - - " -
124. Провести технiко-економiчний аналiз можливостi з'єднання електромереж України iз синхронною системою UCTE розробити програму технiчних та органiзацiйних заходiв щодо приєднання об'єднаної енергетичної системи України до транс'європейських електричних мереж Мiнпаливенерго
НКРЕ
Мiнекономiки
Мiнфiн
грудень Iнтеграцiя України в енергетичну мережу ЄС (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 3 млн. євро
розробити проекти нормативно-правових актiв щодо експортно-iмпортних операцiй з електричною енергiєю, порядку доступу до мiждержавних електричних мереж Мiнпаливенерго
НКРЕ
Мiнекономiки
Мiн'юст
протягом року
9. Прогрес у сферi транзиту природного газу
125. Покращити роботу, безпеку та захищенiсть газотранспортної системи започаткувати роботу щодо:

передачi для охорони найбiльш важливих об'єктiв лiнiйної частини магiстральних газопроводiв спецiальним вiдомчим пiдроздiлам охорони пiдприємств та органам внутрiшнiх справ на конкурсних засадах

встановлення технiчних засобiв охорони стацiонарних об'єктiв, розташованих на магiстральних газопроводах

НАК "Нафтогаз України"
Мiнпаливенерго
- " - Фiнансування обмежених iнвестицiй в регiональну нафтогазову iнфраструктуру в Українi, Бiлорусi та Молдовi (ЄС, Тасiс РПД 1998 - 1999) - 7,5 млн. євро
126. Продовжувати вивчення можливостей фiнансової та правової реструктуризацiї бiзнесу, пов'язаного з транзитом газу, включаючи вiдокремлення мiсцевих мереж вiд транзитної; вiдокремлення та прозорiсть рахункiв (Газова директива 2003/55) розробити пропозицiї щодо iмплементацiї Газової директиви ЄС 2003/55 Мiнпаливенерго
НКРЕ
грудень  
10. Прогрес у реструктуризацiї вугiльних шахт
127. Подальше впровадження плану реструктуризацiї українських шахт. Зменшувати кiлькiсть нещасних випадкiв на шахтах, зокрема через поступове застосування стандартiв i практики безпеки ЄС на шахтах розробити проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про внесення змiн у Програму "Українське вугiлля" (щодо уточнення перелiку пiдприємств, що передаються для закриття) та здiйснити заходи з реструктуризацiї вугiльної промисловостi на 2005 рiк Мiнпаливенерго
НАК "Вугiльна компанiя"
Мiнфiн
протягом року  
створити реєстр вугледобувних пiдприємств за такими ознаками: рентабельнi, потенцiйно рентабельнi, безперспективнi Мiнпаливенерго - " -
скласти перелiк пiдприємств, якi доцiльно приватизувати, для подальшого виключення їх з програми державної пiдтримки - " - - " -
провести комплексне обстеження стану промислової безпеки на вугiльних шахтах надкатегорiйних i небезпечних за раптовими викидами газу метану Держнаглядохоронпрацi - " -
128. Досягти прогресу в оцiнцi технiчної та фiнансової спроможностi впровадження чистих технологiй видобутку вугiлля та стимулювання їх застосування розробити проект Програми пiдвищення безпеки працi на вугледобувних та шахтобудiвних пiдприємствах, зокрема щодо дегазацiї вугiльних пластiв, на 2006 - 2010 роки Мiнпаливенерго червень  
11. Прогрес в ефективностi використання енергiї та вiдновлюваних джерел енергiї
129. Прийняти плани дiй щодо пiдвищення ефективностi використання енергiї, поширення використання вiдновлюваних джерел енергiї та змiцнення iнституцiй, визначивши при цьому фiнансовi плани та графiки iмплементацiї.
Продовжувати впровадження планiв, прийнятих у цiй сферi
розробити проект Закону України "Про енергозбереження" (нова редакцiя) Держкоменергозбереження
Мiн'юст
МIнпромполiтки
протягом року Грант Уряду Японiї для пiдготовки проекту реформування енергетичного сектору (МБРР) - 670 тис. доларiв США
"Мунiципальна мережа з енергоефективностi"
розробити проект додаткових заходiв до Програми державної пiдтримки розвитку нетрадицiйних та вiдновлюваних джерел енергiї малої гiдро- та теплоенергетики Держкоменергозбереження
Мiнпаливенерго
грудень
130. Спiвробiтництво з питань проектiв у сферi енергозбереження здiйснити заходи щодо укладення кредитної угоди мiж Україною та Європейським банком реконструкцiї та розвитку (ЄБРР) "Фiнансування Української енергозберiгаючої сервiсної компанiї" (II фаза) Держкоменергозбереження
Мiнфiн
Фонд державного майна
Мiнекономiки
протягом року Розвиток вiдновлюваних джерел енергiї (бiомаса) (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро
12. Продовження спiвробiтництва з питань атомної енергiї та ядерної безпеки
131. Дотримуватися мiжнародно прийнятих стандартiв ядерної безпеки при завершеннi будiвництва та введення в експлуатацiю енергоблокiв Х2Р4 забезпечити виконання у повному обсязi Меморандуму про взаєморозумiння мiж Урядом України i Урядами країн "Великої сiмки" та Комiсiєю Європейського Спiвтовариства щодо закриття Чорнобильської АЕС забезпечити реалiзацiю Комплексної програми модернiзацiї та пiдвищення безпеки енергоблокiв АЕС Мiнпаливенерго
Держатомрегулювання
протягом року Реалiзацiя низки проектiв мiжнародної технiчної допомоги (МТД), направлених на пiдвищення безпеки енергоблокiв Х2Р4 та на забезпечення виконання Меморандуму про порозумiння щодо закриття ЧАЕС
забезпечити набрання чинностi кредитними та гарантiйними угодами мiж Україною та ЄБРР i Євроатомом щодо модернiзацiї та пiдвищення безпеки енергоблока N 2 Хмельницької та енергоблока N 4 Рiвненської АЕС Мiнпаливенерго
Мiн'юст
- " -
132. Подальше змiцнення Державного комiтету ядерного регулювання України пiдготувати проект Програми розвитку та реформування системи ядерного регулювання України, залучивши до цiєї роботи iноземних радникiв, що мають досвiд реформування системи ядерного регулювання в контекстi вступу до ЄС Держатомрегулювання жовтень Реалiзацiя низки проектiв МТД, направлених на науково-технiчну пiдтримку регулювання ядерної та радiацiйної безпеки
забезпечити обговорення з експертами ЄС та розгляд проекту Групi узгодження завдань ядерного регулювання в Європi - " - грудень
пiдготувати проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України щодо удосконалення механiзму кадрового вiдбору, пiдвищення квалiфiкацiї та стимулювання фахiвцiв, якi безпосередньо виконують функцiї державного регулювання ядерної та радiацiйної безпеки в Українi Держатомрегулювання червень
133. Вжити необхiдних заходiв для забезпечення набрання чинностi та iмплементацiї угоди, укладеної з Євроатомом про спiвробiтництво у сферi мирного використання ядерної енергiї здiйснити заходи щодо укладення з Євроатомом Угоди про спiвробiтництво у сферi мирного використання ядерної енергiї та забезпечити її виконання Мiнпаливенерго
МЗС
- " -  
134. Досягти прогресу у зняттi з експлуатацiї Чорнобильської АЕС забезпечити:
модернiзацiю автоматизованої системи радiацiйного контролю Чорнобильської зони вiдчуження
розвиток системи монiторингу та реагування на надзвичайнi ситуацiї в Чорнобильськiй зонi вiдчуження
МНС грудень  
135. Прийняти стратегiю щодо радiоактивних вiдходiв розробити проект Комплексної програми поводження з радiоактивними вiдходами на 2006 - 2009 роки МНС
Держатомрегулювання
грудень  
розробити проект нормативно-правового акта про створення та функцiонування фiнансового резерву експлуатуючої органiзацiї для припинення та зняття з експлуатацiї ядерних установок Мiнпаливенерго
НАЕК
"Енергоатом"
Мiнфiн
Мiн'юст
Держатомрегулювання
- " -
Iнформацiйне суспiльство
13. Прискорення досягнення прогресу у сферi полiтики та регулювання електронних засобiв зв'язку
136. Прийняти та розпочати впровадження нацiональної стратегiї розвитку в Українi електронних комунiкацiй розробити проект Нацiональної стратегiї розвитку галузi зв'язку України до 2010 року Мiнтрансзв'язку
Держзв'язку
грудень  
137. Створити нацiональну комiсiю з питань регулювання зв'язку вiдповiдно до Закону України "Про телекомунiкацiї" розробити проекти нормативно-правових актiв щодо забезпечення функцiонування Нацiональної комiсiї з питань регулювання зв'язку України, створеної згiдно з Указом Президента України вiд 21 серпня 2004 р. N 943 Держзв'язку
Мiнтрансзв'язку
протягом року  
14. Прискорення досягнення прогресу у розвитку сфери послуг iнформацiйного суспiльства та iнтеграцiї України до дослiдницької програми технологiй iнформацiйного суспiльства
138. Прийняти Загальнодержавну програму "Електронна Україна" з метою розвитку iнформацiйного суспiльства та вивчити можливiсть пiдтримки її впровадження з боку ЄС
Сприяти широкому використанню нових технологiй суб'єктами господарювання та державними органами, особливо в секторах охорони здоров'я та освiти (електронна комерцiя, електронний уряд, електронна охорона здоров'я, електронне навчання), шляхом створення сучасних iнфраструктур, розвитку мiсцевого наповнення та впровадження пiлотних проектiв, наприклад, взаємного визнання електронних пiдписiв
забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проектiв Законiв України:
Про Загальнодержавну програму "Електронна Україна"
Мiнтрансзв'язку
Держзв'язку
протягом року Створення мережi бiзнес-iнтернетцентрiв в мiстах України з недостатньо розвинутими телекомунiкацiями (США)
Консультування Всеукраїнської асоцiацiї комп'ютерних клубiв (Нiмеччина) UnIT-Net - Iнформацiйнi технологiї в мережi унiверситетського менеджменту (ЄС, Тасiс НПД 2002 р.) - 292,3 тис. євро
Про Програму впровадження електронного документообiгу з використанням електронного цифрового пiдпису Мiнекономiки - " -
розробити проект Державної цiльової програми "Створення та розвиток мережi пунктiв колективного доступу до мережi Iнтернет як складової сучасної iнформацiйно-комунiкацiйної iнфраструктури в Українi" Мiнтрансзв'язку грудень
Навколишнє середовище
15. Реалiзацiя заходiв для забезпечення створення умов якiсного управлiння у сферi навколишнього середовища та започаткування їхнього впровадження
139. Вжити подальших заходiв до завершення формування адмiнiстративних структур i процедур для забезпечення стратегiчного планування у сферi екологiї та координацiї з вiдповiдними учасниками пiдготувати:

проект Указу Президента України "Про Мiнiстерство охорони навколишнього природного середовища України"

позицiйний документ щодо оцiнки поточної ситуацiї iз стратегiчним плануванням у сферi охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсiв

Мiнприроди травень Запровадження моделей екологiчно сталого бiзнесу в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 487 тис. євро
140. Визначити процедури щодо доступу до iнформацiї про навколишнє середовище, участi громадськостi, включаючи iмплементацiю Орхуської конвенцiї, зокрема шляхом визначення структур i процедур для забезпечення прийнятного рiвня обслуговування бажаючих мати доступ до iнформацiї забезпечити пiдтримку функцiонування Орхуського iнформацiйно-тренiнгового центру при Державному екологiчному iнститутi Мiнприроди, запровадити електронну систему обмiну думками в iнтерактивному режимi - " - протягом року Програма Мiжнародної асоцiацiї "Український центр менеджменту землi та ресурсiв" (США)
141. Змiцнити структури i процедури, необхiднi для здiйснення оцiнки впливу на довкiлля, включаючи транскордоннi питання
Впровадити комунiкацiйнi стратегiї щодо вигод полiтики у сферi охорони довкiлля; пiдтримувати суб'єктiв громадянського суспiльства та мiсцевi органи влади
здiйснити заходи щодо регулярного висвiтлення та обговорення з громадськiстю питань охорони довкiлля, сприяти дiяльностi громадських органiзацiй природоохоронного спрямування Мiнприроди протягом року Оцiнка i пiдвищення якостi води в естуарiї Днiпра (США)
16. Вживати заходiв для запобiгання погiршенню стану навколишнього середовища, захисту здоров'я людей, досягнення рацiонального використання природних ресурсiв вiдповiдно до зобов'язань Йоганнесбурзького самiту
142. Розвивати рамкове законодавство i основнi процедури та забезпечити розроблення планiв для ключових пiдсекторiв навколишнього середовища, визначених в Основних напрямах державної полiтики України у галузi охорони довкiлля, здiйснити першi кроки для їхнього виконання.
Посилити адмiнiстративнi потужностi, включаючи тi, що забезпечують надання дозволiв, а також виконання законодавства та проведення iнспекцiй
пiдготувати проект Протоколу про збереження бiорiзноманiття Карпат (в межах України) - " - грудень  
розробити проекти:

законiв України щодо:

ратифiкацiї Європейської ландшафтної конвенцiї iнтегрованих дозволiв на викиди, скиди, розмiщення вiдходiв, з урахуванням директиви ЄС 96/61/ЄС

- " - - " -
нормативно-правового акта стосовно внесення змiн до Правил видачi дозволiв та сертифiкатiв на ввезення в Україну та вивезення за її межi зразкiв видiв дикої фауни i флори, якi є об'єктами регулювання Конвенцiї про мiжнародну торгiвлю дикої фауни i флори, що перебувають пiд загрозою зникнення, з урахуванням директиви ЄС 338/97 Мiнприроди
Мiнагрополiтики
Нацiональна академiя наук (за згодою)
протягом року
143. Розширити або прийняти нацiональнi програми i плани для ключових пiдсекторiв навколишнього середовища, включаючи прiоритети iнвестування для окремих пiдсекторiв розробити проекти:

Концепцiї охорони водних ресурсiв Загальнодержавної програми збереження бiорiзноманiття на 2005 - 2015 роки планiв дiй в рамках європейських iнiцiатив "Великi хижаки" та "Великi рослиноїднi тварини"

Мiнприроди - " -  
17. Розширення спiвробiтництва у сферi навколишнього середовища
144. Впровадити положення Кiотського протоколу до Рамкової конвенцiї ООН про змiну клiмату розробити проекти:

постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про органiзацiйнi заходи та затвердження Порядку розгляду, схвалення та реалiзацiї проектiв спiльного впровадження згiдно з Рамковою конвенцiєю Органiзацiї Об'єднаних Нацiй про змiну клiмату та Кiотським протоколом до неї"

розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Нацiонального плану заходiв щодо реалiзацiї положень Кiотського протоколу до Рамкової конвенцiї ООН про змiну клiмату"

Мiнприроди квiтень Технiчна пiдтримка процесу виконання Україною та Бiлоруссю зобов'язань щодо отримання глобальної змiни клiмату (ЄС, РПД 2002) - 620 тис. євро
Пом'якшення змiни клiмату в Українi шляхом пiдвищення енергоефективностi систем централiзованого теплопостачання (ПРООН) - 1,84 млн. доларiв США
(Глобальний екологiчний Фонд через Програму ООН у сферi навколишнього середовища) - 499 тис. доларiв США
145. Брати активну участь у робочiй групi Дунай - Чорне море для реалiзацiї транскордонних пiдходiв до водного менеджменту; забезпечити активну участь в Iнiцiативi ЄС iз захисту водних ресурсiв у Схiднiй Європi, на Кавказi та у Центральнiй Азiї забезпечити участь представникiв України у засiданнях робочих груп, виконання домовленостей, досягнутих пiд час їх проведення Мiнприроди протягом року Технiчна допомога у пiдготовцi iнвестицiйних проектiв у Чорноморському басейнi (ЄС, РПД 2002) - 822,8 тис. євро
Грант Всесвiтнього екологiчного Траст-фонду (Проект збереження бiорiзноманiття в Азово-Чорноморському коридорi)
(Мiжнародний банк реконструкцiї та розвитку) - 6,9 млн. доларiв США
146. Можлива участь у певних видах дiяльностi Європейського агентства з охорони навколишнього середовища визначити можливi напрями спiвробiтництва з Європейським агентством з охорони навколишнього середовища та провести консультацiї з Європейською Стороною - " - червень  
147. Брати активну участь у дiяльностi спiльної Робочої групи Україна - ЄС з питань змiн клiмату здiйснити заходи щодо забезпечення регулярного проведення засiдань Робочої групи Україна - ЄС з питань змiни клiмату Мiнприроди протягом року  
148. Визначити можливостi розширення регiонального спiвробiтництва з країнами-сусiдами, особливо щодо транскордонних питань забезпечити супроводження у Верховнiй Радi України проекту Закону України "Про ратифiкацiю Протоколу про збереження бiорiзноманiття та ландшафтiв Чорного моря" до Конвенцiї про захист Чорного моря вiд забруднення - " - - " - Управлiння басейнами рiк Буг, Латорицiя i Уж (ЄС, Тасiс ППС 2002) - 2,2 млн. євро
Оцiнка ризику та управлiння повiнями в Закарпатськiй областi (ЄС, ППС Тасiс 2001) - 2,2 млн. євро
2.6. Мiжлюдськi контакти
Наука i технологiя, дослiдження та розвиток
1. Пiдготовка iнтеграцiї України до Європейського дослiдного простору
149. Доопрацювати спецiальний План дiй поглиблення спiвробiтництва мiж Україною та ЄС у сферi науки та технологiй започаткувати роботу Комiтету Україна - ЄС з наукового та технологiчного спiвробiтництва МОН - " -  
2. Розвиток спроможностi України у сферi дослiдницького та технологiчного розвитку для забезпечення потреб економiки та суспiльства
150. Змiцнити людський, матерiальний та iнституцiональний потенцiал України з метою покращення можливостей фiзичних та юридичних осiб, задiяних у науково-технiчнiй та iнновацiйних сферi здiйснити заходи щодо ефективного функцiонування Українського науково-технологiчного центру (УНТЦ) МОН протягом року Кошти Мiжнародної асоцiацiї iз спiвробiтництва з вченими нових незалежних держав, що утворилися на територiї колишнього Радянського Союзу, IНТАС
провести аналiз механiзмiв участi українських науково-дослiдних iнституцiй в Транс'європейськiй електроннiй науково-освiтнiй мережi (GEANT) МОН
МЗС
- " -
3. Сприяння iнтеграцiї України для досягнення високого рiвня наукового обмiну
151. Стимулювати участь України в програмi мiжнародних стипендiй Марiї Кюрi та сформувати вiдповiднi механiзми повернення забезпечити iнформування українських наукових органiзацiй про програму Марi Кюрi через iнформацiйнi ресурси Нацiонального iнформацiйного центру України у сферi науки i технологiй МОН протягом року Кошти Мiжнародної асоцiацiї iз спiвробiтництва з вченими нових незалежних держав, що утворилися на територiї колишнього Радянського Союзу IНТАС
провести разом з Нацiональним контактним пунктом Польщi мiжнародний семiнар "Можливостi програми Марi Кюрi" - " - травень
152. Посилювати обмiн науковим персоналом в рамках спiльних проектiв та сприяти участi українських науковцiв у мiжнародних конференцiях та форумах здiйснити заходи щодо укладення Угоди про спiвробiтництво мiж Україною та Мiжнародною асоцiацiєю IНТАС - " - грудень - " -
153. Досягти подальшого прогресу у спiвробiтництвi в космiчнiй сферi та продовжити пiдтримку спiльної Робочої групи з питань спiвробiтництва у сферi космiчних дослiджень та використання космосу в мирних цiлях, створеної в рамках УПС здiйснити заходи щодо укладення рамкової угоди про спiвробiтництво мiж Україною та Європейським космiчним агентством НКАУ протягом року  
узгодити з ЄС та Європейським космiчним агентством перелiк спiльних проектiв в галузi космiчних дослiджень, у тому числi в рамках проекту Глобального монiторингу заради безпеки довкiлля (GMES) - " - червень
сприяти органiзацiйно-правовому забезпеченню реалiзацiї спiльного українсько-європейського проекту "Розроблення рекомендацiй щодо захисту об'єктiв iнтелектуальної власностi в рамках комерцiалiзацiї українських космiчних технологiй" - " - протягом року
154. Сприяти поширенню iнформацiї про Європейський дослiдницький простiр через дiяльнiсть Нацiонального iнформацiйного центру України iз спiвробiтництва у сферi науки та технологiй провести: МОН   Мiжнародна асоцiацiя iз спiвробiтництва з вченими нових незалежних держав, що утворилися на територiї колишнього Радянського Союзу, IНТАС
разом з Мiжнародною асоцiацiєю IНТАС семiнар "Новi конкурси IНТАС" травень
семiнари для українських науковцiв за прiоритетними напрямами 6-ї Рамкової програми ЄС протягом року
Освiта, навчання та молодь
4. Реформування та вдосконалення системи, освiти, i навчання та дiяльнiсть у напрямi наближення до стандартiв i практики ЄС
155. Працювати у напрямi зближення стандартiв вищої освiти шляхом реалiзацiї заходiв, якi дадуть змогу Українi приєднатися до Болонського процесу надання пiдтримки зусиллям України щодо досягнення сумiсностi у системi вищої освiти через участь у Болонському процесi розробити проекти законодавчих та iнших нормативних актiв з метою модернiзацiї системи вищої освiти в Українi згiдно з вимогами Болонського процесу (щодо вдосконалення багаторiвневої структури вищої освiти, внесення до диплома про вищу освiту додатка, що вiдповiдає загальноєвропейському зразку, створення порiвняльної системи визнання iноземних документiв про вищу освiту в Українi, визначення дiйсними нацiональних документiв про освiту в державах - учасницях Болонського процесу) МОН жовтень Пiдпрограма Темпус (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 4,5 млн. євро
Бiзнес менеджмент освiта в Українi (США)
Удосконалення програм пiдготовки бакалаврiв з економiки та менеджменту (ЄС, Тасiс-Темпус)
Вивчення мiжнародних фiнансiв в українських унiверситетах (ЄС, Тасiс-Темпус)
Магiстри дiлового адмiнiстрування та iнформацiйних технологiй (ЄС Тасiс -Темпус)
розробити проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України про приведення у вiдповiднiсть з вимогами Болонського процесу Перелiку напрямiв та спецiальностей, за якими проводиться пiдготовка фахiвцiв у вищих навчальних закладах за вiдповiдними освiтньо-квалiфiкацiйними рiвнями, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 травня 1997 р. N 507 - " - протягом року
156. Залучити представникiв заiнтересованих громадських кiл та соцiальних партнерiв до участi у реформi системи вищої освiти та професiйної освiти провести за сприяння Iнституту освiти ЮНЕСКО VI Мiжнародний тиждень "Освiта дорослих" МОН вересень Грант Уряду Японiї на пiдготовку Проекту "Рiвний доступ до якiсної освiти в Українi" (МБРР) - 768,4 тис. доларiв США
Пiдтримка реформи професiйної освiти в Українi (ЄС Тасiс НПД 2003)
провести Всеукраїнську конференцiю з питань пiдвищення якостi робочої сили з урахуванням вимог розвитку економiки iз залученням громадських органiзацiй та соцiальних партнерiв Мiнпрацi жовтень
розробити проект Концепцiї розвитку системи пiдвищення квалiфiкацiї зайнятих працiвникiв Мiнпрацi
МОН
вересень
продовжити спiвробiтництво з Європейським фондом освiти МОН протягом року
157. Вирiшити питання, пов'язанi з процедурами акредитацiї та лiцензування розробити проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про внесення змiн та доповнень до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 серпня 2003 р. N 1380 "Про лiцензування освiтнiх послуг" з метою спрощення умов лiцензування освiтнiх послуг МОН
Мiнпрацi
вересень  
158. Використовувати iснуючу програму Tempus III для вивчення можливостей сприяння розвитку людських ресурсiв i людського капiталу, зокрема щодо сприяння реформi та розвитку системи безперервного навчання в Українi вивчити досвiд ЄС щодо розвитку системи безперервного навчання, використовуючи програму Tempus III МОН червень Пiдпрограма Темпус (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 4,5 млн. євро
розробити проект законодавчого акта щодо створення в Українi системи безперервного навчання - " - протягом року
159. Створити кафедри європейських студiй та європейського права через Програму Жан Моне та пiдтримувати можливостi навчання молодих науковцiв провести консультацiї з ЄК щодо створення кафедр європейських студiй та європейського права в рамках Програми Жан Моне МОН
МЗС
Мiн'юст
- " -  
5. Розширення спiвробiтництва у сферi освiти, стажувань та молодi
160. Започаткувати полiтичний дiалог мiж Україною та ЄС у сферi освiти та навчання провести консультацiї з Європейською Стороною щодо започаткування постiйного дiалогу мiж Україною та ЄС у сферi освiти та навчання на полiтичному рiвнi МОН
МЗС
протягом року  
161. Збiльшити можливiсть обмiну для українцiв шляхом участi у програмi Еразмус Мундус
Привiтати та посилити мiжлюдськi контакти, особливо у сферi освiти та молодiжного розвитку, шляхом надання доступу до програми Еразмус Мундус, посиленої участi в програмi Темпус
провести консультацiї з ЄК щодо участi Української Сторони у програмi Еразмус Мундус МОН червень Пiдпрограма Темпус (ЄС Тасiс НПД 2002) - 4,5 млн. євро

Стипендiї iменi Фулбрайта (США)

162. Посилити участь України у програмi Tempus III та використовувати її для вивчення можливостей розширення спiвробiтництва у сферi професiйно-технiчної освiти провести консультацiї з ЄК щодо участi Української Сторони у програмi Tempus III стосовно удосконалення професiйно-технiчної освiти та здiйснити заходи щодо проведення разом з ЄК семiнару з цих питань - " - - " - Пiдпрограма Темпус (ЄС, Тасiс НПД 2002) - 4,5 млн. євро

Пiдтримка реформи професiйної освiти в Українi (ЄС, Тасiс НПД 2003)

Навчання дiловiй активностi в професiйно-технiчних закладах та середнiх школах Донецької областi

163. Розглянути можливiсть проходження стажування молодими фахiвцями та продовжити надання сприяння незалежним ЗМI провести консультацiї з Європейською Стороною (ЄК, державами - членами ЄС) щодо пiдтримки виконання Державної програми пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї фахiвцiв у сферi європейської та євроатлантичної iнтеграцiї, у тому числi щодо можливостi проходження стажування молодими фахiвцями МОН
Головдержслужба
протягом року  
завершити узгодження та започаткувати виконання Плану дiй Ради Європи для засобiв масової iнформацiї в Українi Держкомтелерадiо - " -
164. Розширити молодiжний обмiн та спiвробiтництво у сферi неформальної освiти молодi та сприяти розвитку мiжкультурного дiалогу через програму "Молодь" (YOUTH) провести з ЄК консультацiї щодо:
правових та органiзацiйних засад участi України у програмi "Молодь"
створення українського нацiонального агентства за програмою "Молодь за Європу" (Youth for Europe)
Мiнiстерство у справах молодi та спорту - " - Створення захищеного середовища для молодi України (ПРООН) - 100 тис. доларiв США
Створення захищеного середовища для молодi України (ПРООН)
Культура та аудiовiзуальнi питання
6. Посилення культурного та аудiовiзуального спiвробiтництва
165. Розвивати дiалог щодо культурної рiзноманiтностi, у тому числi в рамках вiдповiдних переговорiв з ЮНЕСКО провести за участю європейських країн V Мiнiстерський колоквiум "Культура та культурнi полiтики розвитку" Мiнкультури вересень  
166. Наблизити вiдповiдне законодавство в аудiовiзуальнiй сферi до повної вiдповiдностi європейським стандартам (з метою можливої майбутньої участi у програмi "Медiа", у разi виконання передумов) розробити проекти Законiв України:      
Про внесення змiни до Закону України "Про розповсюдження примiрникiв аудiовiзуальних творiв, фонограм, вiдеограм, комп'ютерних програм, баз даних" (щодо вдосконалення та приведення дiючих норм та механiзмiв у вiдповiднiсть з європейськими вимогами) МОН
Мiн'юст
Мiнкультури
Держкомтелерадiо
- " -
щодо ратифiкацiї Європейської конвенцiї про транскордонне телебачення i Протоколу про внесення змiн до Конвенцiї Держкомтелерадiо
МЗС
протягом року
167. Вивчити можливостi спiвробiтництва в рамках програм Євросоюзу у сферi культури пiдготувати пропозицiї Української Сторони та провести консультацiї з ЄК щодо участi України у програмi ЄС "Культура-2000" Мiнкультури
МЗС
- " -  
Транскордонне та регiональне спiвробiтництво
8. Розширення контактiв та спiвробiтництва на транскордонному та регiональному рiвнi з сусiднiми новими державами - членами ЄС шляхом використання можливостей та викликiв, що виникають у зв'язку iз розширенням ЄС
168. Забезпечити пiдтримку регiонiв та участь у пiдготовцi та виконаннi "Програм сусiдства" за участю України
Забезпечити розвиток та виконання дiючого законодавства щодо транскордонного та регiонального спiвробiтництва
Пiдвищити ефективнiсть проектiв та програм у сферi транскордонного та регiонального спiвробiтництва шляхом забезпечення активної пiдтримки та залучення мiсцевих та регiональних рiвнiв
розробити проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Положення про порядок проведення конкурсного вiдбору проектiв (програм) транскордонного спiвробiтництва, якi можуть бути включенi до державної програми розвитку транскордонного спiвробiтництва" Мiнекономiки
МЗС
Мiн'юст
травень Програми сусiдства "Україна - Польща - Бiлорусь", "Україна - Румунiя", "Україна - Словаччина - Угорщина", CADSES
розробити проекти мiжвiдомчих актiв з метою реалiзацiї Закону України "Про транскордонне спiвробiтництво" (щодо порядку пiдготовки державних програм розвитку транскордонного спiвробiтництва та вiдповiдних проектiв) Мiнекономiки
МЗС
Мiн'юст
травень
розробити пропозицiї Української Сторони щодо механiзму виконання Програм сусiдства в рамках програм дiй Tacic з прикордонного спiвробiтництва: Україна - Польща - Бiлорусь, Україна - Угорщина - Словаччина, Україна - Румунiя, CADSES Мiнекономiки

Волинська, Львiвська, Iвано-Франкiвська, Закарпатська, Чернiвецька, Одеська облдержадмiнiстрацiї

протягом року
Громадське здоров'я
9. Посилити рiвень охорони здоров'я та епiдемiологiчної безпеки в Українi вiдповiдно до законодавства ЄС та за взаємодiї i пiдтримки Всесвiтньої органiзацiї охорони здоров'я. Розвивати зв'язки мiж iнформацiйною системою України та iснуючою в ЄС системою монiторингу iндикаторiв стану громадського здоров'я. Iнтегрувати Україну в iнформацiйну систему охорони здоров'я EUPHIN
Знання та iнформацiя у сферi охорони здоров'я
169. Розробити спiльнi технiчнi i адмiнiстративнi заходи, необхiднi для iнтеграцiї України в систему EUPHIN, як тiльки вона стане повнiстю функцiонуючою пiдготувати пропозицiї Української Сторони щодо технiчних i адмiнiстративних заходiв, необхiдних для iнтеграцiї України в Європейську медичну iнформацiйну мережу (EUPHIN) та провести консультацiї з Європейською Стороною щодо їх узгодження МОЗ протягом року  
Нагляд за iнфекцiйними хворобами та охорона здоров'я (епiдемiологiчний контроль i нагляд)
170. Обмiнюватися iнформацiєю та технiчним практичним досвiдом для сприяння участi в мережi ЄС iз запобiгання та контролю за iнфекцiйними хворобами (рiшення 2119/98/ЕС) узгодити з Європейською Стороною i забезпечити запровадження механiзму обмiну iнформацiєю та технiчним практичним досвiдом для сприяння участi в мережi ЄС iз запобiгання занесенню та контролю за поширенням iнфекцiйних хвороб

провести консультацiї з Європейською Стороною щодо участi України в роботi Європейського центру запобiгання захворюванням та контролю за їх поширенням

МОЗ
МЗС
Мiнфiн
протягом року  
171. Брати участь у спецiалiзованих мережах нагляду, зокрема стосовно збору даних та iнформацiї щодо ВIЛ/СНIДУ, iнфекцiй, що передаються статевим шляхом, та гепатиту C i B забезпечити:
участь України в роботi Європейського консультативного органу з боротьби з ВIЛ/СНIДом
створення i розвиток мережi консультацiй щодо запобiгання занесенню та поширенню iнфекцiйних хвороб в Українi
- " - - " - Об'єднуємося за майбутнє без СНIДу (ЄС, Тасiс-IВРР НПД 2001) - 255968 євро
Надання пiдтримки на профiлактику захворюваностi на ВIЛ/СНIД серед молодi (ЄС, Тасiс НПД 2003) - 2 млн. євро
Партнерство заради пiдвищення якостi соцiальних послуг i профiлактики ВIЛ/СНIДу в контекстi соцiальної освiти в Українi (ЄС, Тасiс-IВРР НПД 2002) - 267435 євро
Попередження ВIЛ/СНIДу серед персоналу режимних закладiв України (ЄС, Тасiс НПД 2004) - 2,5 млн. євро
Регiональний iнформацiйний навчальний центр з питань надання допомоги та лiкування ВIЛ/СНIДу (ВООЗ) 228046 доларiв США
Iнiцiатива спiвпрацi Польща - США - Україна
Регiональний iнформацiйний навчальний центр з питань надання допомоги та лiкування ВIЛ/СНIДу (США)
172. Обмiнюватися iнформацiєю та технiчною експертизою з метою оновлення лабораторних потужностей для сприяння взаємодiї мiж вiдповiдними лабораторiями України та ЄС узгодити з Європейською Стороною та забезпечити на постiйнiй основi запровадження механiзму обмiну iнформацiєю та результатами технiчних експертиз мiж вiдповiдними лабораторiями України та ЄС з метою оновлення лабораторних потужностей МОЗ протягом року  
173. Сприяння зростанню людських ресурсiв для розвитку та впровадження спiльних проектiв у сферi охорони здоров'я стосовно епiдемiї ВIЛ/СНIДу в країнi вiдповiдно до нацiональної стратегiї пiдготувати пропозицiї щодо спiльних проектiв у сферi охорони здоров'я та провести консультацiї з ЄК щодо їх пiдтримки - " - - " -  
Новi перспективи для партнерства, економiчної iнтеграцiї та спiвробiтництва (координатор - Мiнекономiки)
174. Збiльшена фiнансова пiдтримка надання ЄС фiнансової допомоги Українi сприятиме виконанню заходiв, визначених у цьому документi
Надавати посилену допомогу Українi через вiдповiднi iнструменти з тим, щоб сприяти процесу реформування в державi
здiйснити заходи щодо консолiдацiї зусиль донорiв мiжнародної технiчної допомоги для пiдтримки Плану дiй Україна - ЄС Мiнекономiки
МЗС
травень  
здiйснити заходи щодо укладення:    
Угоди про фiнансування Нацiональної програми дiй Тасiс на 2004 рiк Мiнекономiки квiтень
Угоди про фiнансування Регiональної програми дiй Тасiс на 2004 рiк - " - - " -
Угоди про фiнансування Програми дiй Тасiс з прикордонного спiвробiтництва на 2004 рiк - " - - " -
Угоди про фiнансування Програми дiй Тасiс з ядерної безпеки на 2004 рiк - " - червень
Угод про фiнансування вiдповiдних програм дiй Тасiс на 2005 рiк - " - жовтень
Угод про фiнансування вiдповiдних програм дiй Тасiс на 2006 рiк Мiнекономiки протягом року
Рамкової угоди мiж Урядом України та ЄК стосовно надання технiчної допомоги - " - - " -
175. ЄК розробляє новий Європейський iнструмент сусiдства та партнерства, який надаватиме допомогу Українi, у тому числi у сферi транскордонного та мiжрегiонального спiвробiтництва мiж Україною та державами - членами ЄС завершити пiдготовку програм сусiдства в рамках програм дiй Тасiс з прикордонного спiвробiтництва: Україна - Польща - Бiлорусь, Україна - Угорщина - Словаччина, Україна - Румунiя, CADSES

започаткувати консультацiї з ЄК щодо розроблення нового Європейського iнструмента сусiдства та партнерства (ЄIСП)

- " - - " -  
176. Європейський iнвестицiйний банк надаватиме пiдтримку проектам, що потребуватимуть iнвестицiй в iнфраструктуру
Розширити доступ до фондiв Європейського iнвестицiйного банку
Пiсля остаточного схвалення Плану дiй Українi буде надано кредит ЄIБ в розмiрi 250 млн. євро
здiйснити заходи щодо укладення Рамкової угоди мiж Україною та Європейським iнвестицiйним банком Мiнекономiки
iншi органи виконавчої влади
протягом року  
провести семiнари з питань визначення умов спiвпрацi та процедури залучення та використання кредитiв Європейського iнвестицiйного банку Мiнекономiки травень
пiдготувати iнвестицiйнi iнфраструктурнi проекти у визначених прiоритетних сферах спiвробiтництва Мiнекономiки
iншi органи виконавчої влади
протягом року
177. Пiдтримка в адаптацiї законодавства до норм та стандартiв ЄС, включаючи через надання технiчної допомоги обмiн досвiдом мiж державними службовцями (TWINNING) та цiльовi консультацiї i пiдтримку через механiзм обмiну iнформацiєю про технiчну допомогу (TAIEX)

Посилити пiдтримку України в процесi адаптацiї законодавства, включаючи надання технiчної допомоги та TWINNING з метою вiдповiдностi нормам та стандартам з використанням таких механiзмiв, як TAIEX

провести консультацiї з ЄК стосовно порядку та механiзмiв запровадження програм технiчної допомоги щодо обмiну досвiдом (TWINNING) та обмiну iнформацiєю про технiчну допомогу (ТАIЕХ), у разi необхiдностi органiзувати пiдготовку укладення вiдповiдних угод Мiнекономiки
Мiн'юст
iншi органи виконавчої влади
жовтень Українсько-європейський консультативний центр з питань законодавства (ЄС, Тасiс НДП 2003) - 5 млн. євро
розробити проекти нормативно-правових актiв з метою забезпечення ефективного впровадження програм TWINNING та TAIEX в Українi Мiнекономiки
Мiн'юст
СБУ
Головдержслужба
протягом року
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.