МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

вiд 07.04.2005 р. N 131-17000-01-8/5976

 

Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України


     Мiнiстерство фiнансiв України у зв'язку iз набранням чинностi Закону України вiд 25.03.2005 N 2505 "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв", яким внесено змiни до Закону України "Про податок на додану вартiсть" в частинi оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з давальницькою сировиною, повiдомляє.

     Пунктом 11.9 статтi 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" сплата податку на додану вартiсть по операцiях з ввезення давальницької сировини на митну територiю України здiйснюється у порядку, встановленому Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Вiдповiдно до пункту 1.4 статтi 1 цього Закону поставка послуг - це будь-якi операцiї цивiльно-правового характеру з виконання робiт, результатом виконання яких є передача нематерiальних активiв, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числi нематерiальними активами, а також з поставки будь-яких iнших, нiж товари, об'єктiв власностi за компенсацiю, а також операцiї з безоплатного виконання робiт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорiв оренди (лiзингу), поставки, лiцензування або iншi способи передачi права на патент, авторське право, торговий знак, iншi об'єкти права iнтелектуальної, в тому числi промислової, власностi.

     Отже, операцiї з поставки робiт, в результатi виконання яких створюється матерiальний актив, не вiдносяться до операцiй з поставки послуг. До матерiальних активiв вiдносяться основнi фонди та оборотнi активи у будь-якому видi, що вiдрiзняється вiд коштiв, цiнних паперiв, деривативiв та нематерiальних активiв (п. 1.1 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств").

     У разi, якщо виконання робiт по виготовленню готової продукцiї, сировина для якої ввезена на митну територiю України на давальницьких умовах, передбачає створення матерiального активу, то такi операцiї вiдносяться до поставки товарiв, а не послуг.

     Вiдповiдно до абзацу п'ятого частини "г" пункту 6.5 статтi 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть" мiсцем поставки послуг вважається мiсце, де фактично надаються послуги у сферi проведення будь-яких робiт з рухомим майном, якi змiнюють його якiсну характеристику.

     У зазначенiй нормi пiд "будь-якими роботами" слiд розумiти, з урахуванням вищезазначеного термiну "поставка послуг", виключно роботи, результатом виконання яких є створення нематерiальних активiв.

     Враховуючи викладене та з урахуванням вимог пiдпункту 3.1.3 пункту 3.1 статтi 3 та статтi 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть", до операцiй з вивезення готової продукцiї, виробленої на давальницьких умовах, застосовується нульова ставка податку на додану вартiсть.

Мiнiстр фiнансiв В. М. Пинзеник

"Бiзнес: законодавство та практика", N 10, 2005 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.