Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 280 від 24.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

16.06.05 N 548


Про органiзацiю охорони митних об'єктiв

     Вiдповiдно до статей 19, 21 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 N 1953 "Деякi питання застосування спецiальних засобiв та вогнепальної зброї посадовими особами митної служби" з метою визначення органiзацiйних засад дiяльностi пiдроздiлiв митної варти та боротьби з контрабандою пiд час виконання завдань з охорони будинкiв, споруд, примiщень митних органiв, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, у тому числi зон митного контролю, вiд будь-яких протиправних посягань, а також для забезпечення фiзичного захисту працiвникiв митних органiв, iнших осiб i товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, наказую:

     1. Затвердити нормативно-правовi акти, що додаються:

     1.1. Примiрну Iнструкцiю з органiзацiї охорони будинкiв, споруд, примiщень митних органiв, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, у тому числi зон митного контролю, фiзичного захисту працiвникiв митних органiв, iнших осiб, а також товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй пiдроздiлами митної варти та боротьби з контрабандою митних органiв України (далi - Iнструкцiя).

     1.2. Примiрне положення про органiзацiю пропускного режиму до будинкiв, споруд, примiщень митного органу, iнших об'єктiв митної iнфраструктури (далi - Примiрне положення).

     2. Начальникам митних органiв:

     2.1. Органiзувати навчання вiдповiдних категорiй посадових осiб митних органiв i прийняти в них залiки зi знання вимог затверджених цим наказом документiв.

     2.2. Щокварталу проводити iз зазначеними в пунктi 2.1 посадовими особами митних органiв заняття з питань забезпечення охорони будинкiв, споруд, примiщень митних органiв, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, у тому числi зон митного контролю, вiд будь-яких протиправних посягань.

     2.3. У мiсячний строк:

     2.3.1. Розробити з урахуванням особливостей об'єктiв iнфраструктури митного органу й затвердити положення про органiзацiю пропускного режиму до будинкiв, споруд, примiщень митного органу, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, iнструкцiї з органiзацiї охорони будинкiв, споруд, примiщень митних органiв, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, у тому числi зон митного контролю, фiзичного захисту працiвникiв митних органiв, iнших осiб, а також товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй пiдроздiлами митної варти та боротьби з контрабандою митних органiв України й забезпечити безумовне виконання особовим складом їх вимог.

     2.3.2. Створити комiсiї для визначення складу об'єктiв охорони, видiв охорони, проведення обстежень цих об'єктiв, а також для здiйснення розрахунку потрiбної для виконання охоронних функцiй чисельностi особового складу, виходячи iз затвердженої штатної чисельностi кожного митного органу.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Вовка В.В.

Голова Служби В.В.Скомаровський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
16.06.05 N 548

ПРИМIРНЕ ПОЛОЖЕННЯ
про органiзацiю пропускного режиму до будинкiв, споруд, примiщень митного органу, iнших об'єктiв митної iнфраструктури

1. Загальнi положення

     1.1. Примiрне положення про органiзацiю пропускного режиму до будинкiв, споруд, примiщень митного органу, iнших об'єктiв митної iнфраструктури (далi - об'єкт охорони) визначає порядок допуску до службових примiщень працiвникiв митного органу й iнших осiб, якi прибули до нього за службовою необхiднiстю, а також допуску на територiю об'єкта охорони автотранспорту.

     1.2. У разi виникнення аварiй, стихiйного лиха, iнших надзвичайних ситуацiй спецiальний транспорт з персоналом, а також аварiйнi бригади допускаються на об'єкт охорони без перешкод.

2. Порядок здачi/прийняття пiд охорону службових примiщень об'єкта охорони

     2.1. Посадовi особи митного органу й iншi працiвники, мiсцем роботи яких є об'єкт охорони (далi - працiвники об'єкта охорони), зобов'язанi:

     пiдтримувати примiщення й майно, яке в них розмiщено, у належному санiтарному й технiчному станi;

     дотримуватися правил технiки безпеки пiд час роботи з електрообладнанням i побутовими електроприладами, а також правил пожежної безпеки;

     сприяти охоронi примiщень i майна, що в ньому розмiщено, запобiгати його руйнуванню або розкраданню.

     2.2. Пiсля закiнчення робочого дня працiвники об'єкта охорони, що останнiми залишають примiщення, повиннi перевiрити зачинення вiкон у них, вiдключення вiд електромережi обладнання й побутових приладiв, а також вимкнення освiтлювальних приладiв. Пiсля зачинення вхiдних дверей примiщення та їх опечатування потрiбно здати ключi вiд примiщення вiдповiднiй посадовiй особi пiдроздiлу охорони митних об'єктiв i зон митного контролю митної варти регiональної митницi, вiддiлу митної варти митницi (далi - пiдроздiл охорони), про що вчинити вiдповiдний запис у Журналi здачi/прийняття примiщень пiд охорону встановленої форми (додаток 1).

     2.3. Вiдчинення примiщення працiвником об'єкта охорони проводиться пiсля отримання ключiв у вiдповiдної посадової особи пiдроздiлу охорони й зазначення в Журналi здачi/прийняття примiщень пiд охорону свого прiзвища й часу отримання ключiв. Примiщення вiдчиняється пiсля перевiрки цiлiсностi вiдбитка печатки й замкiв на дверях.

     2.4. Список працiвникiв об'єкта охорони, вiдповiдальних за примiщення, затверджується керiвником митного органу або його заступником.

     2.5. Вiдповiднiй посадовiй особi пiдроздiлу охорони забороняється видавати ключi вiд примiщень працiвникам, яких не включено до списку працiвникiв об'єкта охорони.

     2.6. У разi виявлення порушення вiдбитка печатки або цiлiсностi дверного замка примiщення вiдчиняється в присутностi комiсiї, яку очолює керiвник пiдроздiлу митного органу, що розмiщується в цьому примiщеннi. До складу комiсiї включається вiдповiдна посадова особа пiдроздiлу охорони. Про вiдчинення примiщення комiсiєю складається акт, який затверджується керiвником митного органу або його заступником.

     2.7. У разi виявлення вiдсутностi майна або його руйнування особа, що виявила зазначене, повинна негайно повiдомити про цей факт керiвника пiдроздiлу, що розмiщується в цьому примiщеннi, i посадову особу пiдроздiлу охорони.

     2.8. У неробочi, вихiднi або святковi днi допуск на об'єкт охорони його працiвникiв i вiдчинення ними примiщень здiйснюються з письмового дозволу керiвника митного органу або його заступника. У дозволi зазначаються номери (найменування) примiщень, якi дозволяється вiдчинити, дата й час їх вiдчинення, зачинення.

     2.9. Прибирання на об'єктi охорони проводиться з 6.00 до 14.00 год. Порядок прибирання визначається посадовою особою, визначеною керiвником митного органу.

     2.10. Ключi вiд примiщень зберiгаються у вiдповiдної посадової особи пiдроздiлу охорони.

     Один комплект (що зберiгається в опломбованих контейнерах) використовується для вiдчинення примiщень у разi виникнення надзвичайної ситуацiї техногенного або природного характеру (пожежi, затоплення тощо), другий комплект використовується для вiдчинення й зачинення примiщень працiвниками об'єкта охорони.

     Ключi видаються в порядку, установленому цим Примiрним положенням.

     2.11. Порядок здачi/прийняття пiд охорону примiщення режимно-секретного пiдроздiлу митного органу визначається окремою Iнструкцiєю.

3. Порядок увезення (унесення), вивезення (винесення) майна до/з об'єкта охорони

     3.1. Увезення (унесення) майна на об'єкт охорони здiйснюється з дозволу керiвника митного органу або його заступника. Вiдповiдальнiсть за вiдповiднiсть майна, що ввозиться (уноситься) на об'єкт охорони, його фактичному найменуванню в товаросупровiдних документах, за розвантаження й створення умов для його зберiгання покладається на посадову особу, яка дала дозвiл на його ввезення (унесення).

     3.2. Вивезення (винесення) майна з об'єкта охорони здiйснюється з письмового дозволу керiвника митного органу або його заступника. При цьому, посадова особа пiдроздiлу охорони повинна перевiрити вiдповiднiсть майна, що вивозиться (виноситься), зазначеному в дозволi на його вивезення (винесення).

4. Пропускний режим на об'єктi охорони

     4.1. На об'єкт охорони допускаються працiвники митних органiв за умови пред'явлення вiдповiднiй посадовiй особi пiдроздiлу охорони службового посвiдчення або тимчасової перепустки встановленого зразка.

     4.2. У разi втрати працiвником митного органу службового посвiдчення або тимчасової перепустки вiн зобов'язаний негайно повiдомити про це свого безпосереднього керiвника. Дублiкат службового посвiдчення або тимчасової перепустки видається працiвнику за письмовим розпорядженням керiвника митного органу або його заступника.

     4.3. Особи, якi прибули на об'єкт охорони за службовою необхiднiстю, допускаються на нього з дозволу керiвника митного органу або одного з його заступникiв чи керiвникiв структурних пiдроздiлiв митного органу за умови пред'явлення документа, що засвiдчує особу прибулого.

     4.4. Посадова особа пiдроздiлу охорони зазначає в Журналi тимчасового допуску на об'єкт охорони громадян установленої форми (додаток 2) прiзвище й iнiцiали громадянина, що допускається на об'єкт охорони, назву й реквiзити документа, який засвiдчує особу цього громадянина, прiзвище й iнiцiали посадової особи митного органу, яка дала дозвiл на допуск на об'єкт охорони, час допуску на об'єкт охорони й час залишення об'єкта охорони зазначеним громадянином.

     4.5. Посадова особа, яка дала дозвiл на допуск громадянина на об'єкт охорони, несе вiдповiдальнiсть за дотримання ним порядку й правил поведiнки в державнiй установi та за своєчасне залишення ним об'єкта охорони.

     4.6. Допуск на об'єкт охорони народних депутатiв України, працiвникiв органiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, Служби безпеки України й iнших правоохоронних органiв здiйснюється в порядку, установленому законодавством України.

5. Пiдтримання громадського порядку бiля входу (в'їзду) на об'єкт охорони

     5.1. Пiдтримання громадського порядку бiля входу (в'їзду) на об'єкт охорони й забезпечення можливостi пiд'їзду до нього службових автомобiлiв митних органiв та iнших установ покладається на посадових осiб пiдроздiлу охорони.

6. Порядок в'їзду (виїзду) автотранспорту на територiю (з територiї) об'єкта охорони

     6.1. На територiю (з територiї) об'єкта охорони мають право в'їжджати (виїжджати) службовi автомобiлi митних органiв.

     6.2. В'їзд (виїзд) у разi потреби на територiю (з територiї) об'єкта охорони автомобiлiв iнших пiдприємств, органiзацiй, установ здiйснюється тiльки за виробничою потребою з дозволу начальника митного органу або посадової особи, на яку покладено вiдповiднi повноваження.

     6.3. В'їзд на територiю (виїзд з територiї) об'єкта охорони особистого автотранспорту дозволяється за умови включення його до вiдповiдного списку, затвердженого керiвником митного органу, або за дозволом посадової особи, на яку покладено вiдповiднi повноваження.

В.о. директора Департаменту митної варти та боротьби з контрабандою Л.М.Небрат

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
16.06.05 N 548

ПРИМIРНА IНСТРУКЦIЯ
з органiзацiї охорони будинкiв, споруд, примiщень митних органiв, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, у тому числi зон митного контролю, фiзичного захисту працiвникiв митних органiв, iнших осiб, а також товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй пiдроздiлами митної варти та боротьби з контрабандою митних органiв України

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя визначає порядок органiзацiї охорони будинкiв, споруд, примiщень митних органiв, iнших об'єктiв митної iнфраструктури, у тому числi зон митного контролю (далi - об'єкти охорони), фiзичного захисту працiвникiв митних органiв, iнших осiб, товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй пiдроздiлами митної варти та боротьби з контрабандою митних органiв України (далi - пiдроздiли митної варти).

     1.2. Охорона об'єктiв охорони здiйснюється особовим складом вiддiлiв (секторiв) охорони митних об'єктiв пiдроздiлiв митної варти (далi - пiдроздiли охорони).

     1.3. У кожному митному органi наказом затверджуються iнструкцiї з органiзацiї охорони об'єктiв охорони, у яких зазначаються склад об'єктiв охорони, а також за кожним мiсцем несення служби обов'язки посадових осiб пiдроздiлу охорони. Охорона здiйснюється нарядами, що складаються з декiлькох посадових осiб пiдроздiлу охорони, якi виконують службове завдання з охорони одного об'єкта охорони (далi - наряд).

     За потреби ця iнструкцiя погоджується з територiальним правоохоронним органом.

     Мiсця несення служби посадовими особами наряду визначаються для кожного об'єкта охорони.

     1.4. Перелiк об'єктiв, що складають об'єкт охорони, визначається керiвником митного органу.

     1.5. Примiщення й територiя об'єктiв охорони повиннi вiдповiдати вимогам, що забезпечать їх надiйний захист вiд спроби протиправного проникнення стороннiх осiб, а також вiд iнших злочинних посягань.

     1.6. Чисельнiсть особового складу наряду для охорони об'єкта охорони визначається залежно вiд кiлькостi об'єктiв, що входять у склад об'єкта охорони, i рiчної планової норми робочого часу.

     1.7. Вiдповiдальнiсть за органiзацiю охорони об'єктiв охорони несе начальник митного органу, а також iншi посадовi особи митного органу в межах визначених повноважень.

     1.8. З метою посилення охорони об'єктiв охорони пiдроздiлами охорони можуть використовуватися службовi собаки.

2. Органiзацiя охорони об'єктiв охорони особовим складом пiдроздiлу охорони

     2.1. Для здiйснення охорони об'єктiв охорони пiдроздiлом охорони, у тому числi на випадок розбiйних нападiв, пожеж, аварiй, загрози вибуху, стихiйного лиха й настання iнших надзвичайних обставин, розробляється вiдповiдний план охорони.

     2.2. План охорони розробляється пiдроздiлом охорони митного органу з урахуванням особливостей об'єктiв охорони, об'єктiв у складi об'єктiв охорони, їх розташування на територiї вiдповiдного об'єкта охорони й мiсцевостi. План охорони затверджується начальником митного органу, за потреби погоджується начальником вiдповiдного територiального правоохоронного органу.

     У планi охорони повинен бути передбачений порядок взаємодiї особового складу територiального правоохоронного органу й нарядiв у разi виникнення надзвичайної ситуацiї на об'єктах охорони.

     2.3. План охорони зберiгається в пiдроздiлi охорони, а витяги з нього стосовно порядку дiй посадових осiб вiдповiдного наряду пiд час охорони об'єкта охорони - у старшого наряду й начальникiв структурних пiдроздiлiв митного органу, що розмiщенi на цьому об'єктi охорони.

     2.4. У планi охорони зазначаються:

     чисельний склад кожного з нарядiв, на який покладається охорона вiдповiдного об'єкта охорони, його озброєння, забезпечення транспортними засобами, засобами зв'язку тощо;

     маршрути руху, якi забезпечують прибуття нарядiв до об'єктiв охорони в найкоротший строк;

     пiдпорядкованiсть нарядiв i органiзацiя управлiння ними, порядок їх взаємодiї;

     порядок дiй посадових осiб кожного з нарядiв, якi несуть службу з охорони вiдповiдного об'єкта охорони, а також пiдроздiлiв митного органу, що розмiщенi на цьому об'єктi охорони в разi виникнення надзвичайної ситуацiї.

     2.5. До плану охорони долучаються:

     схеми розташування об'єктiв на об'єктах охорони iз позначенням мiсць найбiльш iмовiрного проникнення правопорушникiв;

     плани територiй об'єктiв охорони;

     список посадових осiб структурних пiдроздiлiв митного органу, що розташованi на об'єктi охорони, вiдповiдальних за збереження матерiальних цiнностей, iз зазначенням їх адрес, домашнiх i службових телефонiв, порядку виклику.

     2.6. Порядок дiй наряду в разi виникнення надзвичайної ситуацiї:

     у разi виникнення надзвичайної ситуацiї наряд, посадовi особи митного органу й iншi працiвники, мiсцем роботи яких є об'єкт охорони (далi - працiвники об'єкта охорони), використовуючи всi наявнi канали зв'язку, доповiдають про це керiвництву митного органу й повiдомляють у найближчий територiальний правоохоронний орган;

     водночас наряд уживає заходiв до припинення протиправних дiй, затримання правопорушникiв i посилення охорони об'єкта охорони;

     у разi пожежi, аварiї, стихiйного лиха наряд дiє вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок взаємодiї пiдроздiлiв митної варти митних органiв України й пiдроздiлiв Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, затвердженої наказом Держмитслужби України й МНС України вiд 29.06.04 N 473/284.

     2.7. Для забезпечення охорони двох i бiльше об'єктiв охорони за рiшенням керiвника митного органу можуть створюватися пункти централiзованої охорони (далi - ПЦО).

     ПЦО облаштовуються, як правило, в адмiнiстративному будинку митного органу за мiсцем несення служби нарядом з його охорони. Пiдключенню до ПЦО пiдлягають лише тi об'єкти, що мають належний стан технiчного облаштування й обладнанi технiчними засобами охорони.

3. Обов'язки посадових осiб пiдроздiлу охорони iз забезпечення охорони об'єкта охорони

     3.1. Пiдроздiл охорони забезпечує:

     охорону об'єктiв охорони, окремих об'єктiв у складi об'єктiв охорони й окремих примiщень у них, а також матерiальних цiнностей;

     громадський порядок на об'єктi охорони, здiйснення пропускного режиму до нього;

     взаємодiю з територiальним правоохоронним органом iз зазначених питань.

     3.2. Охорона об'єкта охорони здiйснюється шляхом виставлення наряду i/або пiдключення об'єкта охорони до ПЦО.

     3.3. Посадовими особами пiдроздiлу охорони, вiдповiдальними за пiдготовку нарядiв, перед заступанням останнiх на службу перевiряється їх готовнiсть до несення служби й проводиться iнструктаж посадових осiб наряду пiд пiдпис у Журналi iнструктажу особового складу пiдроздiлiв охорони. Журнал має довiльну форму.

     3.4. Змiна нарядiв проводиться в присутностi начальника пiдроздiлу охорони (особи, яка його замiщує), про що вчиняється запис у Журналi прийняття/здачi чергування.

     3.5. Контроль за несенням служби нарядами здiйснюється начальником пiдроздiлу охорони (особою, яка його замiщує) й керiвництвом митного органу. Результати перевiрки стану технiчних засобiв охорони об'єкта охорони, органiзацiї його охорони, забезпечення пропускного режиму на ньому, а також вiдповiднi зауваження й пропозицiї фiксуються в Журналi перевiрок пiдроздiлу охорони.

     3.6. Наряд виконує службовi обов'язки у форменому одязi, а також повинен бути екiпiрований i належним чином озброєний.

     3.7. Посадовi особи наряду розташовуються в мiсцях несення служби, якi забезпечують достатнiй вiзуальний контроль за об'єктами, територiєю об'єкта охорони й дозволяють своєчасно вживати вiдповiдних заходiв реагування. Цi мiсця обладнуються технiчними засобами охорони й забезпечуються прямим телефонним зв'язком iз черговою частиною митного органу або ПЦО. Останнiй забезпечується телефонним або радiозв'язком з черговою частиною територiального правоохоронного органу.

     3.8. У кожному нарядi начальником пiдроздiлу охорони визначається старший наряду.

     3.9. Старший наряду пiдпорядковується начальнику пiдроздiлу охорони.

     3.10. Старший наряду виконує свої обов'язки згiдно iз посадовою iнструкцiєю, вимогами нормативних документiв, у тому числi цiєї Iнструкцiї, i зобов'язаний:

     знати свої службовi обов'язки, особливостi охорони об'єкта охорони, порядок дiй наряду за планом охорони й пiд час забезпечення пропускного режиму;

     забезпечувати своєчасне направлення наряду до об'єкта охорони. У робочий час надавати допомогу наряду в забезпеченнi пропускного режиму й пiдтриманнi громадського порядку. У разi потреби безпосередньо здiйснювати охорону об'єкта охорони й забезпечувати пропускний режим на ньому;

     здiйснювати контроль за несенням служби нарядом, додержанням ним правил користування зброєю й спецiальними засобами;

     забезпечувати пiдтримання в робочому станi засобiв зв'язку, технiчних засобiв охорони, наявнiсть протипожежного обладнання й пропускний режим на мiсцях несення служби наряду;

     повiдомляти на ПЦО, а також доповiдати начальнику пiдроздiлу охорони про стан охорони, змiну нарядiв i виявленi недолiки;

     у разi нападу на об'єкт охорони або на наряд негайно подавати сигнал тривоги черговому територiального правоохоронного органу, на ПЦО й уживати заходи до вiдбиття нападу правопорушникiв i їх затримання;

     повiдомляти на ПЦО, а також доповiдати начальнику пiдроздiлу охорони про протиправнi дiї вiдвiдувачiв, уживати заходiв до припинення таких дiй;

     у разi раптового захворювання посадової особи наряду повiдомляти про це на ПЦО, а також доповiдати начальнику пiдроздiлу охорони й забезпечувати замiну хворого.

     3.11. Старшому наряду охорони пiд час несення служби забороняється:

     без повiдомлення посадової особи, що чергує на ПЦО, або начальника пiдроздiлу охорони залишати об'єкт охорони;

     допускати стороннiх осiб на об'єкт охорони, вести приватнi розмови або в iнший спосiб вiдволiкатись вiд виконання службових обов'язкiв;

     без письмового розпорядження начальника пiдроздiлу охорони змiнювати склад наряду, кiлькiсть осiб у ньому й мiсця несення служби, окрiм випадкiв виникнення надзвичайних ситуацiй, що загрожують як об'єкту охорони, так i нарядовi.

     3.12. Посадова особа наряду виконує свої обов'язки згiдно з вiдповiдною посадовою iнструкцiєю, вимогами нормативних документiв, у тому числi цiєї Iнструкцiї, пiдпорядковується старшому наряду, який визначає мiсце несення нею служби, її завдання й вiдповiдальнiсть, а також порядок:

     прийняття й здачi пiд охорону примiщень об'єкта;

     прийняття на зберiгання й видачi ключiв вiд примiщень об'єкта;

     допуску на об'єкт у неробочий час;

     дiй у разi виникнення надзвичайних ситуацiй (пожежi, нападу, iнших спроб злочинних посягань тощо), пiд час порушень громадського порядку на об'єктi охорони;

     зв'язку з ПЦО, посадовими особами структурних пiдроздiлiв, що розмiщенi на об'єктi охорони, посадовими особами наряду на сусiднiх мiсцях несення служби й, у разi потреби, з черговим вiдповiдного територiального правоохоронного органу;

     iнформування посадової особи, що чергує на ПЦО, а в разi потреби - начальника пiдроздiлу охорони про стан i результати несення служби;

     вивезення (винесення) матерiальних цiнностей з об'єкта;

     прийняття їжi.

     3.13. Посадова особа наряду повинна мати список осiб митного органу, якi мають право на вiдчинення об'єкта i доступ до них (далi - уповноважений представник), зi зразками їх пiдписiв, а також зразки вiдбиткiв печаток, якими опечатуються об'єкти.

     3.14. Посадова особа наряду зобов'язана:

     знати свої службовi обов'язки, порядок несення служби та її особливостi; умiти користуватися технiчними засобами охорони, засобами зв'язку й протипожежним обладнанням;

     перевiряти справнiсть технiчних засобiв охорони, засобiв зв'язку, протипожежного обладнання. У разi виявлення їх несправностi письмово доповiдати про це старшому наряду;

     пiд час заступання на чергування в присутностi старшого наряду й посадової особи наряду, яка завершує чергування, прийняти службову документацiю й майно на мiсцi несення служби згiдно з описом, про що розписатися в Журналi прийняття/здачi чергування.

     3.15. Пiд час прийняття пiд охорону об'єкта посадова особа наряду:

     спiльно з працiвником, що зачиняє примiщення, вiзуально перевiряє наявнiсть пломб на дверях, вiкнах примiщень об'єкта;

     приймає на збереження ключi вiд примiщень об'єкта, про що розписується в Журналi прийняття/видачi ключiв вiд об'єкта. Ключi повиннi зберiгатися в спецiальному сейфi або на заскленiй дошцi на мiсцi несення служби посадовою особою наряду;

     умикає сигналiзацiю й здає об'єкт пiд охорону на ПЦО (у разi його облаштування).

     3.16. Пiд час зняття з-пiд охорони об'єкта посадова особа наряду:

     спiльно з працiвником, що вiдчиняє примiщення, перевiряє цiлiснiсть печаток (пломб) на вхiдних дверях об'єкта;

     вимикає сигналiзацiю об'єкта й знiмає його з-пiд охорони на ПЦО;

     видає працiвнику, що вiдчиняє примiщення, ключi вiд об'єкта пiд пiдпис у Журналi прийняття/видачi ключiв вiд об'єкта;

     розписується в Журналi прийняття/здачi об'єкта.

     3.17. У разi нападу на об'єкт, несанкцiонованого спрацювання технiчних засобiв охорони, а також у разi скоєння злочину (правопорушення) чи порушення громадського порядку на об'єктi посадова особа наряду негайно доповiдає про це на ПЦО, начальнику пiдроздiлу охорони, черговому територiального правоохоронного органу й уживає заходiв до вiдбиття нападу, припинення злочину (правопорушення), затримання злочинцiв i порушникiв громадського порядку тощо.

     3.18. Посадовiй особi наряду забороняється:

     залишати мiсце несення служби, поки її не буде змiнено, у тому числi у випадках, коли її вiдсторонено вiд несення служби;

     приймати вiд будь-кого для передання iншим особам будь-якi предмети;

     допускати на об'єкт стороннiх осiб без перепустки або будь-яких осiб, що прибули на об'єкт у неробочий час, без дозволу керiвництва митного органу чи пiдроздiлу охорони;

     передавати й пред'являти будь-кому табельну вогнепальну зброю й спецiальнi засоби;

     без письмового дозволу керiвника митного органу або вповноваженої ним особи допускати на об'єкт озброєних осiб;

     самостiйно приймати пiд охорону або знiмати з-пiд охорони об'єкт охорони;

     вiдволiкатися вiд несення служби.

4. Забезпечення режиму зони митного контролю. Органiзацiя фiзичного захисту працiвникiв митних органiв, iнших осiб, а також товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй

     4.1. У разi потреби наряд забезпечує режим зони митного контролю, фiзичний захист працiвникiв митних органiв, iнших осiб, а також товарiв, якi перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй.

     Для виконання своїх функцiй наряд забезпечується схемою зони митного контролю iз зазначенням її меж, мiсць здiйснення митних процедур, iмовiрних напрямкiв проникнення порушникiв митних правил.

     Посадовi особи наряду пiд час несення служби можуть розмiщуватися як у серединi зони митного контролю, так i на її зовнiшнiх межах, у мiсцях, зручних для ведення спостереження, затримки порушникiв митних правил i припинення можливих протиправних дiй стосовно працiвникiв, що здiйснюють митний контроль i митне оформлення.

     При цьому, дiї посадових осiб наряду можуть бути вiдкритими (демонстративними) або прихованими (коли окремi посадовi особи наряду виступають як посадовi особи, що здiйснюють митний контроль або митне оформлення товарiв i транспортних засобiв).

     4.2. У разi одержання завдання щодо забезпечення режиму зони митного контролю старший наряду вивчає особливостi зони митного контролю, обстановку навколо неї, уточнює мiсця розташування посадових осiб нарядiв органу охорони державного кордону, представляється керiвнику структурного пiдроздiлу митного органу, який здiйснює митний контроль i митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, разом з ним визначає порядок несення служби й дiй посадових осiб наряду.

     4.3. Наряд виконує поставленi завдання шляхом спостереження, патрулювання всерединi зони митного контролю або вздовж її периметру. У пунктах пропуску через державний кордон України посадовi особи наряду можуть розташовуватися на в'їздi в зону митного контролю чи виїздi з неї.

     4.4. Посадовi особи наряду зобов'язанi:

     постiйно перебувати в мiсцях, визначених старшим наряду, уважно вести спостереження у вiдповiдному секторi з метою виявлення порушникiв митних правил;

     спостерiгати за тим, щоб перемiщення товарiв, транспортних засобiв i осiб усерединi зони митного контролю й через її межi здiйснювалося тiльки з дозволу керiвника пiдроздiлу митного органу, який здiйснює митний контроль i митне оформлення товарiв i транспортних засобiв;

     спостерiгати за тим, щоб товари й транспортнi засоби не перемiщувалися, уникаючи митний контроль, сприяти виявленню товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються з порушенням установленого порядку перемiщення через митний кордон України;

     припиняти спроби несанкцiонованого перетину зони митного контролю;

     забезпечувати фiзичний захист працiвникiв митних органiв й iнших осiб, а також товарiв, що перебувають у зонi митного контролю, вiд протиправних дiй;

     затримувати осiб, що порушили режим зони митного контролю, громадський порядок, i доповiдати про них старшому наряду.

     4.5. Посадовi особи наряду мають право:

     перевiряти документи, що свiдчать про правомiрнiсть перемiщення через зону митного контролю громадян, а також товарiв, що перебувають у зонi митного контролю;

     застосовувати фiзичну силу, спецiальнi засоби й вогнепальну зброю в порядку, визначеному законодавством України.

5. Органiзацiя контролю за станом безпеки об'єкта охорони

     5.1. Забезпечення контролю за станом безпеки об'єкта охорони покладається на одного iз заступникiв начальника вiдповiдного митного органу. Контроль здiйснюється шляхом проведення вiдповiдних планових i позапланових перевiрок об'єкта охорони.

     5.2. Пiд час проведення таких перевiрок перевiряються:

     уразливi мiсця (аварiйнi, вентиляцiйнi й каналiзацiйнi люки, лiфтовi шахти, наявнiсть сумiжних примiщень тощо);

     стан технiчних засобiв охорони об'єкта охорони;

     укомплектованiсть пiдроздiлу охорони особовим складом i його пiдготовленiсть;

     розподiл посадових осiб наряду за мiсцями несення служби;

     умови працi посадових осiб наряду, що здiйснює охорону об'єкта охорони, наявнiсть у них зв'язку, усiєї необхiдної службової документацiї;

     дотримання порядку зберiгання ключiв вiд примiщень об'єктiв у складi об'єкта охорони й окремих об'єктiв;

     облаштування примiщень, що охороняються, технiчними засобами охорони;

     стан протипожежної безпеки й наявнiсть засобiв пожежегасiння;

     забезпечення пропускного режиму на об'єктi охорони;

     стан усунення виявлених у ходi попереднiх перевiрок недолiкiв.

     5.3. Про результати перевiрки об'єкта охорони посадова особа, що її здiйснювала, письмово доповiдає керiвнику вiдповiдного митного органу.

     5.4. За результатами перевiрки об'єкта охорони начальником пiдроздiлу охорони розробляється вiдповiдний план усунення виявлених недолiкiв i подальшого вдосконалення системи охорони цього об'єкта охорони iз зазначенням строкiв виконання вiдповiдних заходiв i їх виконавцiв. Зазначений план затверджується начальником митного органу.

В.о. директора Департаменту митної варти та боротьби з контрабандою Л.М.Небрат
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.