МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

вiд 20.01.2005 р. N 50-31/80


     Департамент державної полiтики у сферi зовнiшньої торгiвлi, торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї розглянув ваш лист вiд 06.12.2004 N 12-04/21 та повiдомляє.

     Згiдно з пунктом 3.3 та 3.5 Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю i отримання лiцензiй за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями, затвердженої постановою Правлiння НБУ вiд 24.03.99 N 136, банк знiмає iмпортну операцiю резидента з контролю пiсля пред'явлення останнiм документа, який згiдно з умовами договору засвiдчує здiйснення нерезидентом поставки продукцiї, виконання робiт, надання послуг. У разi повернення резиденту коштiв, що були перерахованi на адресу нерезидента за iмпортним договором у зв'язку з тим, що взаємнi зобов'язання за цим договором частково або повнiстю не виконанi, резидент самостiйно передає банку, який за дорученням резидента здiйснив платiж на користь нерезидента, копiї документiв, якi однозначно пiдтверджують повернення коштiв (за умови, що кошти повернуто на рахунок резидента в iншому банку). Вiдповiдальнiсть за порушення цiєї умови покладається на резидента.

     Таким чином, для зняття iмпортної операцiї з контролю пiдприємству необхiдно звернутись до уповноваженого банку.

     Що стосується односторонньої вiдмови вiд виконання договору у сферi ЗЕД, то слiд зазначити, що статтею 525 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 N 435-IV встановлено, що одностороння вiдмова вiд зобов'язання або одностороння змiна його умов не допускається, якщо iнше не встановлено договором або законом.

     Стаття 615 Цивiльного кодексу України встановлює, що у разi порушення зобов'язання однiєю стороною друга сторона має право частково або у повному обсязi вiдмовитися вiд зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом. Крiм того, одностороння вiдмова вiд зобов'язання не звiльняє винну сторону вiд вiдповiдальностi за порушення зобов'язання.

     Статтею 11 Господарського процесуального кодексу України вiд 06.11.91 N 1798-XII встановлено: "Пiдприємство чи органiзацiя, якi вважають за необхiдне змiнити чи розiрвати договiр, зазначений у частинi другiй статтi 5 цього Кодексу, надсилають пропозицiї про це другiй сторонi за договором. Пiдприємство, органiзацiя, якi одержали пропозицiю про змiну чи розiрвання договору, повиннi вiдповiсти на неї не пiзнiше 20 днiв пiсля одержання пропозицiї. Якщо пiдприємства i органiзацiї не досягли згоди щодо змiни чи розiрвання договору, а також у разi неодержання вiдповiдi в установлений строк з урахуванням поштового обiгу, заiнтересована сторона має право передати спiр на вирiшення господарського суду".

     Одночасно повiдомляємо, що станом на 18.01.2005 лист Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв i торгiвлi України вiд 01.01.98 б/н "Зведення правил зовнiшньоторговельного спiвробiтництва України з державами - учасницями СНД" не вiдкликаний.

Директор Департаменту державної полiтики у сферi зовнiшньої торгiвлi, торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю В. Андрiящук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.