ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.08.05 N 11/1-10/-10242-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо тимчасового ввезення транспортних засобiв громадянами

     У зв'язку з надходженням до Держмитслужби України численних звернень громадян України щодо тимчасового ввезення на митну територiю України транспортних засобiв, зареєстрованих за межами України, iнформуємо.

     Згiдно Закону України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" (далi - Закон):

     громадяни-резиденти - громадяни України, iноземцi, а також особи без громадянства, якi мають постiйне мiсце проживання в Українi, у тому числi тi, якi тимчасово перебувають за кордоном;

     громадяни-нерезиденти - iноземцi, громадяни України, особи без громадянства, якi мають постiйне мiсце проживання за межами України, у тому числi тi, якi тимчасово перебувають на територiї України;

     постiйне мiсце проживання - мiсце проживання на територiї будь-якої держави не менше одного року громадянина, який не має постiйного мiсця проживання на територiї iнших держав i має намiр проживати на територiї цiєї держави протягом будь-якого строку, не обмежуючи таке проживання певною метою, i за умови, що таке проживання не є наслiдком виконання цiєю особою службових обов'язкiв або зобов'язань за договором (контрактом).

     Громадянам-нерезидентам дозволяється тимчасове ввезення транспортних засобiв для власних потреб термiном до одного року.

     Тимчасове ввезення цих транспортних засобiв дозволяється за наявностi документа, що пiдтверджує їх реєстрацiю за межами України. У iншому випадку зазначенi транспортнi засоби пiдлягають митному оформленню для постiйного користування.

     Ввезення транспортних засобiв для тимчасового користування здiйснюється пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення у зазначений термiн.

     Правилами митного оформлення транспортних засобiв, номерних вузлiв та агрегатiв, що перемiщуються через митний кордон України (наказ Держмитслужби вiд 25.06.1999 N 393) установлено, що громадяни, якi ввозять тимчасово в Україну транспортнi засоби, подають прикордонним митним органам:

     - заповнену декларацiю форми МД-7 на тимчасове ввезення транспортного засобу в Україну;

     - документи, що пiдтверджують право володiння або користування (в тому числi з правом розпорядження) транспортними засобами;

     - реєстрацiйнi та технiчнi документи на такi транспортнi засоби, якщо вони були зареєстрованi в країнi придбання чи iншiй країнi;

     - iншi документи, потрiбнi для митного оформлення, на вимогу спiвробiтника митницi (закордонний паспорт, доручення на перегiн або перевезення транспортного засобу тощо).

     Пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю застосовується Технологiя прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон (наказ Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби та Держмитслужби України вiд 24.11.2003 N 297/793 (далi -Технологiя).

     Окрiм цього iнформуємо, що у вiдповiдностi до Правил ведення облiку громадян України, якi постiйно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, та дiтей - громадян України, якi всиновленi iноземцями (наказом МЗС України вiд 29.11.1999 N 207-а) узяття на облiк громадян України, якi постiйно проживають за кордоном здiйснюється в тiй консульськiй установi України, на територiї консульського округу якої вони проживають. Для цього громадянин України подає заяву, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, заповнює облiкову картку.

     У паспортi громадянина для виїзду за кордон робиться вiдмiтка: "Узятий на облiк в ..........", ставляться дата, пiдпис уповноваженої особи, гербова печатка.

     Зняття з облiку здiйснюється за заявою громадянина України (якiй перебуває на постiйному консульському облiку в Посольствi України в i якiй переїжджають на постiйне мiсце проживання до України або країни iншого консульського округу). При зняттi з облiку в i паспортi громадянина України робляться вiдповiднi запис та вiдмiтка: "Знятий з облiку в ..........", ставляться дата, пiдпис уповноваженої особи, гербова печатка.

     Таким чином, питання тимчасового ввезення на митну територiю України громадянами України, якi мають оформленi належним чином у вiдповiдних державних органах України документи на постiйне мiсце проживання за кордоном, транспортних засобiв, що їм належать i зареєстрованi за межами України для власних потреб термiном до одного року, законодавчо врегульоване.

Голова Служби В.В.Скомаровський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.