КОМIТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ФIНАНСIВ I БАНКIВСЬКОЇ ДIЯЛЬНОСТI

вiд 19.09.2005 р. N 06-10/10-956

 

Державнiй митнiй службi України


     За дорученням Голови Верховної Ради України В. Литвина, враховуючи численнi скарги громадян, якi повертаються на постiйне мiсце проживання в Україну, на дiї митних органiв Комiтет Верховної Ради України з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi як головний Комiтет з питань податкового та митного законодавства роз'яснює визначений законодавством порядок ввезення цими громадянами транспортних засобiв.

     Скарги громадян викликанi неправильним трактуванням деякими митницями положень Закону України "Про деякi питання ввезення на митну територiю України транспортних засобiв" (N 2739-IV вiд 06.07.2005 р.) щодо обмеження вiку, екологiчних стандартiв (Євро-2), сертифiкацiї, реєстрацiї транспортних засобiв, що ввозяться на митну територiю України, який, на думку Комiтету, має застосовуватися з урахуванням iнших законодавчих норм, i в першу чергу Закону України N 2681-III вiд 13.09.2001 р. та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України N 341 вiд 31.05.94 р.

     Слiд зауважити: для громадян, якi повертаються на постiйне мiсце проживання в Україну, Законом України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться на митну територiю України" (N 2681-III вiд 13.09.2001 р.) встановлено спецiальний особливий режим ввезення транспортних засобiв без сплати податкiв та з вимогою про те, що такий громадянин є власником транспортного засобу не менше року та перебуває на облiку в країнi постiйного мiсця попереднього проживання не менше року. Законом визначено, що кожен повнолiтнiй громадянин, що повертаються на постiйне мiсце проживання в Україну, може ввезти в такому режимi тiльки один транспортний засiб, а також з метою обмеження можливостей перепродажу встановлено спецiальний режим реєстрацiї цих автомобiлiв.

     Таким чином, цим Законом фактично визначено транспортнi засоби, що належать громадянам, якi повертаються на постiйне мiсце проживання в Україну, особистими речами, а тому ввезення їх на митну територiю України проходить у спецiальному режимi, який можна змiнити виключно внесенням змiн до цього Закону.

     Виходячи з наведеного вище, просимо врахувати викладене вище у роботi митних органiв, а цей лист довести до вiдома керiвникiв регiональних митниць (митниць).

Голова Комiтету С. В. Буряк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.