МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ УКРАЇНИ

вiд 22.09.2005 р. N 83-24/661


Щодо дотримання форми зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв)

     Вiдповiдно до листа <...> Мiнiстерство опрацювало питання щодо дотримання форми зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), зокрема документiв, що фiксують результати виконання договiрних зобов'язань, та повiдомляє.

     Вiдповiдно до абзацу третього Положення про форму зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), затвердженого наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 6 вересня 2001 року N 201, зовнiшньоекономiчнi договори (контракти) укладаються вiдповiдно до Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та iнших законiв України з урахуванням мiжнародних договорiв України. Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi при складаннi тексту договору (контракту) мають право використовувати вiдомi мiжнароднi звичаї, рекомендацiї мiжнародних органiв та органiзацiй, якщо це не заборонено прямо та у виключнiй формi Законом України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та iншими законами України.

     У статтi 207 Цивiльного кодексу України зазначено, що правочин вважається таким, що вчинений у письмовiй формi, якщо вiн пiдписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, пiдписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довiренiстю, законом або iншими актами цивiльного законодавства, та скрiплюється печаткою.

     Враховуючи викладене, вважаємо, що здiйснення правочинiв, що фiксують результати виконання договорiв, у тому числi у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi, повинно здiйснюватися вiдповiдно до вимог Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та iнших законiв України.

     Разом з тим повiдомляємо, що листи та роз'яснення Мiнiстерства не мають нормативного характеру.

Заступник Мiнiстра А. Березний

"Галицькi контракти - Дебет-Кредит", N 44, 31 жовтня 2005 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.