ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.11.05 N 11/1-10/15116-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо посилення контролю за переробкою товарiв

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до положень глави 38 Митного кодексу України, товари, що ввозяться в Україну для переробки, розмiщуються в митний режим переробки на митнiй територiї України.

     В поняттi митного режиму переробки на митнiй територiї України (ст. 229 Кодексу) визначено, що це митний режим, вiдповiдно до якого ввезенi в Україну товари пiддаються в установленому законодавством порядку переробцi без застосування до них заходiв нетарифного регулювання, за умови вивезення за межi митної територiї України продуктiв переробки вiдповiдно до митного режиму експорту.

     При цьому законодавчо не заборонено застосування митного режиму переробки на митнiй територiї України до товарiв, якi ввозяться за зовнiшньоекономiчними договорами купiвлi-продажу з метою переробки на митнiй територiї України та подальшої реалiзацiї продуктiв переробки за межами України.

     Додатковими пiдставами для застосування митного режиму переробки на митнiй територiї України у вищезазначеному випадку, згiдно зi статтею 186 Кодексу, можуть бути зовнiшньоекономiчний договiр, що передбачає реалiзацiю продуктiв переробки за межами України, внутрiшнiй договiр на переробку товарiв (у разi вiдсутностi у суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi власних виробничих потужностей) тощо.

     При ввезеннi товарiв для переробки на митнiй територiї України на вищевказаних умовах сплата податкiв та зборiв здiйснюється вiдповiдно до законодавства. Митне оформлення продуктiв переробки при їх вивезеннi, вiдповiдно до ст. 229 Митного кодексу України, здiйснюється у режимi експорту.

     Звертаю увагу, що вiдповiдно до пункту 11 статтi 3 Закону України вiд 17.06.99 N 758-XIV "Про державне регулювання виробництва i реалiзацiї цукру" виробництво цукру в Українi з iмпортної сировини допускається виключно за умови подальшого вивезення готової продукцiї у повному обсязi за межi України в термiни, передбаченi законодавством України.

     Враховуючи вищезазначене, керуючись статтями 187, 229, 236 Митного кодексу, митним органам забезпечити митне оформлення сировини, що ввозиться на митну територiю України для виробництва цукру, в митному режимi переробки на митнiй територiї України i ознайомлення суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi з вимогами пункту 11 статтi 3 та статтi 9 Закону України "Про державне регулювання виробництва i реалiзацiї цукру".

     Вiдповiдно до положень Митного кодексу України, керiвникам митних органiв забезпечити контроль за дотриманням режиму переробки, обов'язковим обсягом виходу продуктiв переробки та їх вивезенням за межi України iз застосуванням заходiв, передбачених законодавством, з перiодичнiстю та в обсязi, що встановлюються митницею за результатами аналiзу можливих ризикiв порушення законодавства при здiйсненнi зовнiшньоекономiчної операцiї.

Голова Служби О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.