ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 19.01.2006 р. N 11/4-15/423-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо деяких положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України

     До вiдома та використання в роботi надсилаємо постанову Кабiнету Мiнiстрiв України "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 грудня 2003 р. N 1949" вiд 30.12.2005 N 1303.

     Разом з цим, щодо практичного застосування окремих положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.2003 N 1949 "Про перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, операцiї з продажу яких звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть" роз'яснюємо наступне.

     Перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, операцiї з продажу яких звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть (далi - Перелiк), затверджений вищезазначеною постановою Уряду, мiстить вироби медичного призначення для закладiв охорони здоров'я.

     Вiдповiдно до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" вiд 19.11.92 N 2801-XII заклади охорони здоров'я - це пiдприємства, установи та органiзацiї, завданням яких є забезпечення рiзноманiтних потреб населення в галузi охорони здоров'я шляхом подання медико-санiтарної допомоги, включаючи широкий спектр профiлактичних i лiкувальних заходiв або послуг медичного характеру, а також виконання iнших функцiй на основi професiйної дiяльностi медичних працiвникiв.

     Ввезення на митну територiю України виробiв медичного призначення для закладiв охорони здоров'я здiйснюється у тому числi й суб'єктами господарювання, одним iз видiв дiяльностi яких є медична практика.

     Згiдно з пунктом 1.2 спiльного наказу Державного комiтету з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва й Мiнiстерства охорони здоров'я "Лiцензiйнi умови провадження господарської дiяльностi з медичної практики" вiд 16.02.2001 N 38/63, медична практика - це дiяльнiсть, пов'язана з комплексом спецiальних заходiв, спрямованих на сприяння полiпшенню здоров'я, пiдвищення i санiтарної культури, запобiгання захворюванням та iнвалiдностi, на дiагностику, допомогу особам з гострими та хронiчними захворюваннями й реабiлiтацiю хворих та iнвалiдiв, що здiйснюється особами, якi мають спецiальну освiту.

     Вiдповiдно до роз'яснень, викладених у листi Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 07.12.2005 N 18.11475/18-02, суб'єкти господарської дiяльностi, одним iз видiв дiяльностi яких є медична практика, вважаються закладами охорони здоров'я за умови наявностi у них лiцензiї на право здiйснення медичної практики.

     З огляду на вищевикладене, при здiйсненнi митного оформлення зазначених виробiв медичного призначення, що iмпортуються суб'єктами господарської дiяльностi, одним iз видiв яких є медична практика, для пiдтвердження пiльги з оподаткування ПДВ такi суб'єкти повиннi пред'являти митному органу лiцензiю на право здiйснення медичної практики та належним чином її завiрену копiю.

     Додаток: на 4 арк.

Заступник Голови Служби О. П. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.