ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.02.06 N 11/2-9/1480-ЕП

 

Головi правлiння ВАТ Київське автотранспортне пiдприємство 13061
Начальникам регiональних митниць, митниць


     У Державнiй митнiй службi України розглянуто лист вiдкритого акцiонерного товариства Київське автотранспортне пiдприємство 13061 вiд 11.01.06 N 10 щодо надання роз'яснень про режиму в який необхiдно помiщати транспортний засiб (причеп, напiвпричеп), що зареєстрований в органах реєстрацiї iноземних держав та ввозяться на митну територiю України юридичним особами резидентами.

     За результатами розгляду повiдомляємо.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" вiд 16.04.91 N 959-XII, зi змiнами й доповненнями:

     зовнiшньоекономiчна дiяльнiсть - дiяльнiсть суб'єктiв господарської дiяльностi України та iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi, побудована на взаємовiдносинах мiж ними, що має мiсце як на територiї України, так i за її межами;

     зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) - матерiально оформлена угода двох або бiльше суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та їх iноземних контрагентiв, спрямована на встановлення, змiну або припинення їх взаємних прав та обов'язкiв у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi.

     Згiдно зi статтею 6 цього Закону зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) укладається суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi або його представником у простiй письмовiй формi, якщо iнше не передбачено мiжнародним договором України чи законом. Повноваження представника на укладення зовнiшньоекономiчного договору (контракту) може випливати з доручення, статутних документiв, договорiв та iнших пiдстав, якi не суперечать цьому Закону. Дiї, якi здiйснюються вiд iменi iноземного суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi України, уповноваженим на це належним чином, вважаються дiями цього iноземного суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Крiм цього, Конституцiйний суд України своїм рiшенням вiд 26.11.98 за N 16-рп/98 встановив, що положення частини другої статтi 6 Закону Української РСР "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" треба розумiти так, що передбачена ним письмова форма є обов'язковою для будь-якого зовнiшньоекономiчного договору (контракту), що укладається суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi України. Винятки з цього правила можуть встановлюватися лише законом або мiжнародним договором України.

     Враховуючи вищезазначене, оформлення транспортного засобу (причепа/напiвпричепа), який ввозиться на митну територiю України юридичною особою - резидентом, разом з тягачем, що має постiйну державну реєстрацiю в Українi здiйснюється в загальному порядку вiдповiдно до умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту) при цьому режим вибирається декларантом згiдно з положеннями Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.