ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 01.12.2000 р. N 603/4/16-1210


     ДПАУ щодо порядку оподаткування ПДВ операцiй з придбання товарiв за межами митної територiї України на умовах договорiв комiсiї повiдомляє.

     На думку ДПАУ, оподаткування ПДВ таких операцiй за наявностi договору комiсiї (доручення), укладеного мiж резидентами України, на придбання за межами митної територiї товару, iмпортованого в Україну, повинен здiйснюватися у такому порядку.

     Комiсiонер (довiрена особа), який здiйснює ввезення товару на митну територiю України в умовах договорiв комiсiї, повинен вiдображати його вартiсть в бухоблiку на забалансовому рахунку, оскiльки право власностi на товар належить комiтенту (довiрителю). При цьому ВМД на iмпортований товар оформляється на власника-комiтента (довiрителя), тобто в графi 8 ВМД (одержувач) задекларовано пiдприємство-комiтент, а в графi 28 - данi про комiсiонера (повiреного).

     Крiм того, операцiї з придбання товару у нерезидента, сплата належних платежiв (ПДВ, мита, акцизного збору тощо) пiд час митного оформлення вантажу, який ввозиться, та iншi понесенi комiсiонером (повiреним) витрати повиннi оплачуватися за рахунок коштiв комiтента (довiрителя), заздалегiдь перерахованих останнiм на банкiвськi рахунки комiсiонера.

     За таких умов при передачi товару вiд комiсiонера (повiреного) до комiтента (довiрителя) у комiсiонера податковi зобов'язання виникатимуть лише з комiсiйної винагороди за ставкою 20 %.

В. о. Голови Ф. Ярошенко

"Збiрник систематизованого законодавства", N 2, лютий, 2006 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.